Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Gunārs Gailītis: "Katrs strādāja pēc labākās sirdsapziņas"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gunārs Gailītis: "Katrs strādāja pēc labākās sirdsapziņas"
Edmunds Dukulis un Latvijas juniori priecājas par bronzas medaļu izcīnīšanu Eiropas čempionātā
Foto: Robertas Dackus, fibaeurope.com

"Agrāk komandā cilvēks, kurš tikai pēta pretinieku video, bija ekstra. Tagad tā kļuvusi par gandrīz neatņemamu sastāvdaļu. Domāju, ka visu vadošo komandu apkalpojošā personālā bija viens treneris-skauts, kurš ar speciālu aparatūru apstrādāja video," par darbu Eiropas U18 čempionātā Viļņā stāsta Latvijas junioru basketbola valstsvienības video skauts Gunārs Gailītis.

2006. gadā U16 meiteņu izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts uzaicināja Gunāru darbā Eiropas čempionātā B divīzijā Jīveskilē, Somijā, kur Latvijas kadetes izcīnīja otro vietu un nopelnīja ceļazīmi uz A divīziju. Gadu vēlāk video eksperts palīdzēja Daigas un Ziedoņa Jansonu vadītajām kadetēm sekmīgi startēt Eiropas čempionātā Valmierā, izcīnot septīto vietu, bet 2008. gadā kopā ar Mārtiņa Zībarta trenētajām juniorēm piedalījās pirmās vietas izcīnīšanā Eiropas U18 čempionātā B divīzijā Skopjē, Maķedonijā.

Sadarbība ar Jansonu ģimeni sekmīgi turpinājās 2009. un 2010. gadā. Pērn Gailītis nodarbojās ar pretinieku izpēti Eiropas U18 čempionātā Sēdertēljē, Zviedrijā (septītā vieta), bet šovasar pirmo reizi palīdzēja Ziedoņa Jansona un Daiņa Bertāna vadītajiem Latvijas puišiem. Piecu gadu laikā izcīnīti trīs medaļu komplekti, turklāt Latvijas izlases visos minētajos turnīros spēlējušas vismaz ceturtdaļfinālā (B divīzijā – abos finālos).

Kā notika pretinieku skautošana pirms čempionāta un tā laikā?
Parasti lielākā mīkla ir pirmā spēle. Ja izdodas dabūt kādu pretinieka pārbaudes spēļu video, tas ir liels ieguvums. Pārējo informāciju jāsmeļas no interneta resursiem – jāskatās, kā pretinieks spēlējis pārbaudes spēlēs. Kā vadošajiem spēlētājiem aizvadītajā sezonā veicies savos klubos. Par (pirmajiem pretiniekiem) zviedriem bija spēles video no Baltijas jūras kausa janvārī Tallinā. Faktiski tur spēlēja visi vadošie spēlētāji, uz kuriem balstījās visa viņu spēle. Vēlāk izrādījās, ka ar esošo informāciju bijis pietiekami. Jau sākumā izdevās nobremzēt skandināvu stiprākos ieročus.

Čempionātam uzņemot apgriezienus, treneriem jāstrādā tādā kā non-stop režīmā. Spēles seko viena otrai. Eiropas čempionātos spēles drīkst filmēt tikai turnīra organizatori. Komandas pie spēļu ierakstiem var tikt, iegādājoties DVD par 15 EUR (tas attiecas arī uz savām spēlēm). Nav lēti. Tādēļ turnīra gaitā jādibina kontakti ar citu komandu pārstāvjiem, mēģinot samainīties ar vajadzīgo informāciju. Tā rīkojas arī bagātās valstis - Spānija, Francija. Iespēju robežās treneri klātienē seko līdzi arī pretinieku spēlei. Savas spēles parasti prasījušas lielas emocijas un pēc atgriešanās viesnīcā treneriem jau jāsāk domāt par nākamo maču. Nav viegli.

Video apstrāde notiek ar speciālu programmu. Sapulcēs - video seansos puišiem rādījām nākamo pretinieku uzbrukuma sadarbības, darbību aizsardzībā, vadošos spēlētājus. Jācenšas pēc iespējas īsākā laikā parādīt visas svarīgākās un noderīgākās lietas, īpaši pievēršot uzmanību niansēm dažādos elementos. Domāju, ka sistēma darbojās veiksmīgi. Pirms spēles un tās laikā puišiem centos atgādināt par viņu sedzamo trumpjiem.

Cik daudz laika prasīja vienas spēles video analīze?
Video analīze vienam mačam prasa vairākas stundas. Brīvdienās pietika laika pārskatīt savos mačos pieļautās raksturīgākās kļūdas un nodemonstrēt puišiem. Labāk vienreiz parādīt nekā desmit reizes stāstīt. Ticiet vai ne, bet ļoti bieži vēlāk šīs kļūdas neatkārtojās.

Vai treneriem bija savas prasības video materiālu atlasē?
Konkrēti man ar treneriem bija vienošanās, ka izvilkšu no pretinieku mačiem konkrētas epizodes - uzbrukuma sadarbības, aizsardzības shēmas utt. Taktikas izvēle palika treneru kompetencē. Galvenais treneris Ziedonis Jansons pilnībā uzticējās visos video jautājumos, uzklausot manus ieteikumus.

Cik izlasēs strādāja video un skautošanas speciālisti?
Grūti pateikt. Agrāk komandā cilvēks, kas tikai pēta pretinieku video, bija ekstra. Tagad tā kļuvusi par gandrīz neatņemamu sastāvdaļu. Domāju, ka visu vadošo komandu apkalpojošā personālā bija viens treneris-skauts, kurš ar speciālu aparatūru apstrādāja video. Oficiālajos komandu pieteikumos termins "skauts" bija atrodams tikai Bulgārijas delegācijā. Citām komandām šo pienākumu izpildītājs slēpās zem cita nosaukuma, apvienojot trenera asistenta pienākumus. Ļoti labi mūs bija izpētījuši slovēņi, daļa zaudējuma iemesla jānoraksta arī uz tā rēķina. Šķiet, ka bez speciālas video analīzes darbojās Zviedrija un Ukraina.

Ar kurām komandām sadarbojās Latvija?
Pirms ceturtdaļfināla spēlēm piedāvājumu apmainīties ar saskautoto datu bāzi izteica Krievijas pārstāvji. Viņiem skauta funkcijas veica savulaik Rīgas "Bonus” spēlējošais Mihails Solovjovs. Iedevām viņiem mūsu rīcībā esošo informāciju par Franciju, viņi mums par Horvātiju. Noteikti šī apmaiņa nāca par labu. Vismaz mums noteikti. Informācijas par horvātiem bija ļoti daudz. Vajadzēja tikai visu salikt pa plauktiņiem. Mūsu puikas perfekti tika galā ar pretinieku līderu trumpjiem. Pēc mūsu zaudējuma pusfinālā veicām nelielu materiālu apmaiņu ar lietuviešiem. Viņiem skauta funkcijas veica "Lietuvos Rytas" treneris Arvīds Gronskis. Atkal iegūtais materiāls par serbiem bija ļoti noderīgs.

Kā izjutāt lietuviešu atbalstu čempionāta laikā?
Atbalstu jutām jau no pirmās dienas. Iekarojām skatītāju un turnīra organizatoru simpātijas ar pozitīvo attieksmi un parādīto sniegumu laukumā. Uz pirmajām spēlēm nenāca sevišķi daudz skatītāju. Arī mājinieku spēlēs tribīnes bija pustukšas. Turnīram ievirzoties nobeiguma fāzē, tribīnēs pulcējas arvien vairāk ļaužu. Ja mēs spēlējām pirms vai pēc Lietuvas komandas, vietējo atbalsts bija garantēts. Protams, liels paldies arī mūsu līdzjutējiem, kuri, īpaši spēlē par bronzu, uzkurināja Lietuvas basketbola cienītājus.

Līdz spēlei pret mums Lietuva visus grāva ļoti pārliecinoši. Pēc spēles ar Latviju skatītāji „Siemens” arēnā aplaudēja abām komandām. Sveši cilvēki nāca klāt, pateicās par lielisko basketbolu un emocijām. Visam kronis bija pēdējā diena. Pēc uzvaras pār serbiem tobrīd gandrīz pilnajā arēnā skanēja - Latvija, Latvija! Tas turpinājās līdz brīdim, kad laukumā iznāca Krievijas komanda, kura tika sagaidīta ar ūjināšanu un svilpieniem. Apbalvošanas ceremonijas laikā arī tikām sveikti ļoti silti. Domāju, ka visiem mūsējiem, tai skaitā man, pa muguru šajā brīdī pārskrēja skudriņas un šis bija viens no aizkustinošākajiem brīžiem mūžā.

Vai komanda tevi apsveica par paveikto?
Komandai pievienojos tikai nedēļu pirms turnīra. Kolektīvs bija ļoti draudzīgs un nebija problēmu tajā iejusties. Galvenais treneris visu laiku atgādināja, ka esam viena komanda un tikai kā komanda mēs būsim spēks. Visi kopā pārdzīvojam (kāds vairāk, kāds mazāk) neveiksmes un veiksmes brīžos visi kopīgi priecājamies. Katrs darīja savu darbu pēc vislabākās sirdsapziņas un te ir rezultāts - bronzas medaļas.

U18 European Championship for Men 2010

VietaKomandaBilanceTreneris
1Lietuva9-0Kazys Maskvytis
2Krievija7-2Sergey Skorochkin/Rolandas Radvila
3Latvija6-3Ziedonis Jansons
4Serbija5-4Vladimir Jovanovic
5Horvātija6-3Ante Nazor
6Polija4-5Piotr Bakun
7Francija4-5Philippe Ory
8Grieķija3-6George Vlassopoulos
9Turcija4-4Mustafa Derin
10Slovēnija3-5Aleksander Sekulic
11Spānija4-4Ricard Casas
12Itālija2-6Antonio Bocchino
13Vācija5-4Kay Blumel
14Ukraina4-5Denys Zhuravlov
15Zviedrija2-7Olle Lunden
16Bulgārija1-8Lyubomir Minchev

U18 European Championship for Men 2010, B divīzija

VietaKomanda
1Čehija
2Somija
3Melnkalne
4Izraēla
5Igaunija
6Anglija
7Beļģija
8Bosnija un Hercegovina
9Baltkrievija
10Austrija
11Šveice
12Nīderlande
13Ungārija
14Skotija
15Dānija
16Luksemburga
17Slovākija
18Portugāle
19Gruzija
20Rumānija

Izmantotie resursi:
FIBA Europe

  +1 [+] [-]

, 2010-08-03 13:31, pirms 14 gadiem
viss ir OK.naakosgad arii ir talantiigi 93.gadi Vecvagars(veteraans jau),O.Silins,Strazdins,no jaunaakiem pievienosies Stelmahers(94.),jaanem medalas atkal!

     [+] [-]

, 2010-08-03 13:41, pirms 14 gadiem
endrjuss rakstīja: viss ir OK.naakosgad arii ir talantiigi 93.gadi Vecvagars(veteraans jau),O.Silins,Strazdins,no jaunaakiem pievienosies Stelmahers(94.),jaanem medalas atkal!
problēma ir tāda, ka nav centru.

  -1 [+] [-]

, 2010-08-03 14:10, pirms 14 gadiem
Gražulis ir centrsr.

     [+] [-]

, 2010-08-03 14:11, pirms 14 gadiem
Gražulis ir centrs.

     [+] [-]

, 2010-08-03 14:48, pirms 14 gadiem
O, angļi un skoti pat basīti atsevišķi kapā

     [+] [-]

, 2010-08-03 14:57, pirms 14 gadiem
baigi zemu nokritusies gruzija

     [+] [-]

, 2010-08-03 15:01, pirms 14 gadiem
tas, ka spēlētāji strādā pēc labākās sirdsapziņas ir pašsaprotams...

     [+] [-]

, 2010-08-03 15:27, pirms 14 gadiem
Iespējam papildus motivāciju deva tas, ka šogad U-19 pasaules čempis Latvijā..

     [+] [-]

, 2010-08-03 15:29, pirms 14 gadiem
Kaziks rakstīja: O, angļi un skoti pat basīti atsevišķi kapā
Tas jau sen!

 +14 [+] [-]

, 2010-08-03 15:37, pirms 14 gadiem
prieks, ka ir tādi cilvēki izlasē

  +3 [+] [-]

, 2010-08-03 16:35, pirms 14 gadiem
Beidzot kāds par aizkulisēm pastāstīja,cik maksā DVD utt

 +13 [+] [-]

, 2010-08-05 12:11, pirms 14 gadiem
man prieks par to ka ir godiigi speeleetaaji komandaa, kuri veel var palikt godalgotaa vietaa!