Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Babkinas noskatītā WNBA kluba īpašniece tiek vainota rasismā

Babkinas noskatītā WNBA kluba īpašniece tiek vainota rasismā
Kellija Leflere 2020. gada 3. jūnijā ASV Senātā. Foto: SIPA press/Scanpix

Nacionālajai sieviešu basketbola asociācijai jātiek vaļā no "Atlanta Dream" līdzīpašnieces Kellijas Lefleres (Kelly Loeffler), vēsta pirmais teikums rakstā, kuru otrdien, 30. jūnijā, publicēja "Yahoo Sports".

Lefleres publiski pateiktais ir vismaz tikpat slikts, ja ne sliktāks, kā Donalda Stērlinga paustais ierakstītajā sarunā ar viņa draudzeni – un Stērlings bija spiests pārdot (NBA klubu) “Los Angeles Clippers”. WNBA pienācis laiks izdarīt to pašu,” raksta “Yahoo Sports”.

“Tikai pagājušajā nedēļā viņa uzstājās “Fox News”, netieši paužot, ka tumšādainajiem amerikāņiem nav tādas pašas konstitucionālās tiesības kā ne-tumšādainajiem; Leflere publicēja video, atbalstot anti-LGBTQ (noskaņoto) Ģimenes politikas aliansi un nosauca Savienoto Valstu Augstākās tiesas lēmumu noraidīt Luiziānas pavalsts krasi ierobežojošo abortu likumu par “aktīvistu plānu”.”

WNBA ir tikai divi klubi, kuru īpašnieces ir sievietes – “Dream” un Sietlas “Storm”. Konservatīvā uzņēmēja pirms vairāk nekā 10 gadiem kļuva par Atlantas komandas mazākuma daļu īpašnieci, bet 2011. gadā palielināja ietekmi, kļūstot par pilnvērtīgu līdzīpašnieci. Neraugoties uz prāviem ieguldījumiem desmitiem miljonu dolāru apmērā, Leflere pēdējās nedēļās tiek asi kritizēta.

“WNBA ir līga, kurā spēlē apmēram divas trešdaļas tumšādainu spēlētāju un daudzas no viņām publiski atzinušas, ka mīl sava dzimuma pārstāves (out as gay),” raksta “Yahoo Sports”. “Kā līga var attaisnot Lefleres īpašnieces tiesības, ja tik daudzas spēlētājas iestājušās par pilsoniskajām tiesībām un taisnībām, ziedojušas daļu no īsās karjeras, lai kalpotu citiem?”

Viena no atbildēm – šogad ir vēlēšanu gads. Leflere 2020. gada 7. janvārī deva zvērestu ASV kongresā, kļūstot par pirmo sievieti-senatori no Džordžijas pavalsts pēc 98 gadu pārtraukuma, aizstājot veselības problēmu nomākto Džoniju Aizeksonu. Jau šajā rudenī viņai būs jākandidē Senāta vēlēšanās, sacenšoties pret citu Republikāņu partijas pārstāvi Džonu Kolinsu.

WNBA nav oficiāli komentējusi Lefleres darbības – ASV nav daudz sieviešu-komandu īpašnieču un arī ne pārāk daudz profesionālu sieviešu komandu īpašnieku. Tajā pašā laikā viņa tiek salīdzināta ar “Clippers” bijušo īpašnieku – Donalds Stērlings savulaik dusmojās, ka viņa draudzene pozē ar tumšādainiem cilvēkiem.

NBA 2014. gada 29. aprīlī piesprieda Stērlingam naudas sodu 2,5 miljonu ASV dolāru apmērā, aizliedza viņam uz mūžu apmeklēt līgas spēles, kā arī piespieda īpašniekam pārdot komandu. Lai panāktu “Clippers” pārdošanu, lēmumu vajadzēja atbalstīt 75% klubu īpašnieku. Atradās vairāki potenciālie pircēji, kamēr par WNBA klubiem līdzīga interese nav novērota.

Leflere trešdien, 24. jūnijā, intervijā “Fox news” – TV kanālam, kurš atbalsta skandalozo prezidentu Donaldu Trampu – iebilda pret policijas finansējuma samazināšanu, netieši kritizējot tumšādainos protestētajus, kuri izgāja Atlantas ielās ar šaujamieročiem. “Pārstāvam nāciju, kura pakļaujas likuma spēkam. Ja samazināsim policijai piešķirto naudu, iestāsies pūļa vara.”

Vēlēšanu cīņas atbalsis arvien vairāk jūtamas arī WNBA vidē. Līga, kā jau minēts, atturējusies no senatores vērtēšanas, kamēr citur Leflere tiek kritizēta uz nebēdu. “Yahoo Sports” izceļ, ka, runājot par pūļa varu, “Dream” īpašniece netieši aicinājusi ierobežot ASV konstitūcijā aizsargātās pilsoņu tiesības nēsāt šaujamieročus.

Džordžijas pavalstī ir atļauts līdzi nēsāt šaujamieroci, ja personai pieder oficiāla ieroča nēsāšanas atļauja “weapons carry”, raksta “Yahoo Sports” apskatniece Šalisa Janga (Shalise Manza Young).

“(Konstitūcijas) otrais labojums (Second Amendment) attiecas uz visiem amerikāņiem, ne tikai baltajiem. Lefleres tvitera vietnes pārskats liecina, ka aizvadītajā mēnesī viņa klusēja laikā, kad dučiem bruņotu balto ieradās Mišiganas pavalsts kapitolijā, bet kamuflāžā tērpti vīrieši soļoja Ziemeļkarolīnas pilsētas Reilijas ielās. Ja daži tumšādainie pilsoņi nēsā ieročus, Leflere to sauc par “pūļa varu” (mob rule). Interesanti.”

“Yahoo Sports” norāda, ka arī citi pamanījuši Lefleres teikto. “Dream” spēlētāja Renē Mongomerija nesen paziņoja par sezonas izlaišanu, lai koncentrētos cīņai par sociālo taisnīgumu, un tviterī veica sekojošu ierakstu, “Otrais labojums ir daļa no pilsoņu tiesībām. Dažuprāt, problēma slēpjas ieroču nēsātājos.

Basketbola Slavas zāles dalībniece Šerila Svūpsa (Sheryl Swoopes), atbildot uz citā tvitera ierakstā uzdoto jautājumu, kāpēc Leflerei joprojām atļauts būt WNBA kluba īpašniecei, izteicās, ka “līgai jāieņem aktīvāka nostāja”.

Svūpsai piebalsoja vēl viens Slavas zāles dalībnieks, līgas spēlētāju arodbiedrības (WNBPA) advokātu padomes pārstāvis Alekss Inglišs (Alex English). “Izteicieni met ēnu uz “Atlanta Dream” un WNBA... Donalda Stērlinga atbalsis.

Elīna Babkina 26. februārī parakstīja treniņnometnes līgumu ar “Dream”, taču 23. maijā tika atlaista. Atskaitīšana notika divus mēnešus pirms sezonas sākuma un spēlētājai netika dota iespēja piedalīties treniņnometnē.

Endžela Makotrija klubu pārstāvēja 10 sezonas. Aprīļa sākumā viņa veltīja "Dream" īpašniecei atzinīgus vārdus. "Viņa palīdzēja mums, sievietēm, saglabāt darbu pat brīžos, kad neko nenopelnīja ar to. Kellija vienmēr iestājās par mani, kad tas bija nepieciešams. Atmaksāju ar to pašu."

Atlantas klubs nosaukts par godu cilvēktiesību aizstāvja Mārtina Lutera Kinga runai "I have a dream" (man ir sapnis). Kinga nogalināšana 1968. gada 4. aprīlī izraisīja plašākos vardarbīgos protestus ASV vēsturē.

Izmantotie resursi:
https://sports.yahoo.com/why-is-kel...
https://www.foxnews.com/media/kelly...
https://thehill.com/homenews/campai...
https://www.espn.com/wnba/story/_/i...


, 2020-07-03 23:25, pirms 4 gadiem
Beigās pati būs lesbe un feministe..
, 2020-07-04 00:01, pirms 4 gadiem
Malacis, dāma!
ASV vajag baigās iekšas lai uzstātos pret Kultūr-Marksisma teroru! No Demokrātijas tur nav ne smakas!
, 2020-07-04 09:49, pirms 4 gadiem
Ļoti respektēju šo sievieti. Domāju arī WNBA neko nesaka, jo saprot, ka marksistu pamuļķīši tikai atkal bezjēgā bļaustās, nav jēgas uz katru stulbu twītu komentēt. Īstenībā baigā diskriminācija - sanāk, ka ja cilvēks ir konservatīvi domājošs, viņš momentā jāizslēdz no NBA/WNBA. Tā nu gan vairs nav demokrātija, kaut kas uz komunismu velk. Tā jau tikai 2 sievietes īpašnieces! Un visdebīlākais izklausās šo nopietno, gudro, inteliģento sievieti salīdzināt ar to Stērlingu, kam bija liels vecums un prāts vairs nebija tajā labākajā līmenī.
, 2020-07-04 13:28, pirms 4 gadiem
Novikam tās LGBT lietas laikam ir ļoti tuvas. Un ja ir rasisms, tad tikai par to, ka kāds (-a) ir pateicis patiesību. Kas ir Aminata? Afrolatviete? Alžīrā dzimis nēģeris ir alžīr...afro...latviski jāsaka, nēģeris
, 2020-07-04 13:36, pirms 4 gadiem
Polijā dzimis nēģeris ir kas ? Tik jāuzzina no kuras valsts ir izcelsme.
Atvasinām.
Polafrosenegālietis?
Pašiem nepaliek smieklīgi?
čiuvļučangalisklatvietis????
Anete Šteinberga 2024. gada 15. martā. Foto: Bourges Basket

Anetei Šteinbergai +10, "Bourges" skarbs zaudējums 1/4 fināla pirmajā spēlē

Ceturtdien, 18. aprīlī, sākās Francijas čempionāta izslēgšanas spēles basketbolā sievietēm. Anete Šteinberga un "Bourges" viesos piedzīvoja sakāvi pret "Tarbes Gespe Bigorre" ar 69:87. Ceturtdaļfinālā uzvarētājas noskaidro divu spēļu summā.
Grieta Taranda 2024. gada 18. aprīlī. Foto: Ritvars Stankevičs

RSU pirmajā finālspēlē 30 minūtes cienījami noturas pret TTT

TTT basketbolistes ceturtdien, 18. aprīlī, viesos uzvarēja Rīgas Stradiņa Universitāti ar 73:46, Latvijas finālsērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0. Ieva Pulvere uzvarētāju labā guva 20 punktus. Nākamā spēle 20. aprīlī Daugavas sporta namā.
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā. Foto: Matas Baranauskas
1

Augstāk izsētās TTT basketbolistes Latvijas finālu sāks RSU laukumā

Ceturtdien, 18. aprīlī, sāksies Latvijas Sieviešu basketbola līgas 33. sezonas fināls sērijā līdz divām uzvarām. Rīgas Stradiņa Universitāte plkst. 20:00 "Rimi" Olimpiskajā sporta centrā uzņems TTT basketbolistes. Tiešraidi skaties rakstā.