Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Baiba Eglīte: "Treniņi ar puišiem palīdzēja sagatavoties Eiropas čempionātam"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Baiba Eglīte: "Treniņi ar puišiem palīdzēja sagatavoties Eiropas čempionātam"
Baiba Eglīte. Foto: FIBA

"Salīdzinot ar iepriekšējām vasarām, bija nodrošināti labāki treniņapstākļi – varējām kopā trenēties. Galvenais trūkums – maz iespēju spēlēt pret augsta līmeņa komandam," pirmdien, 2. septembrī, telefonsarunā ar Sportacentrs.com teica Eiropas 3x3 basketbola čempionāta bronzas medaļas ieguvēja Baiba Eglīte.

Latvijas 3x3 sieviešu izlase Ungārijas pilsētā Debrecenā aizvadīja spilgtāko turnīru pastāvēšanas vēsturē. Ceturtdaļfinālā latvietes pagarinājumā pieveica Ukrainu – komandu, kura iepriekšējās trīs vasarās guva lielus panākumus (sudrabs un bronza Pasaules kausā, bronza 2018. gada Eiropas čempionātā).

Bronza nebija nejaušība. Izšķirošajā cīņā tika pārspēta pērnā gada Eiropas vicečempione Nīderlande, tādējādi 31. augustā – 1. septembrī paveiktais nav dēvējams par gadījuma rakstura panākumu. Komandā spēlēja Baiba Eglīte, Kristīna Petermane, Liene Stalidzāne un Ieva Kūlīte.

Lielākās uzvaras latvietes izcīnīja pār komandām – 2018. gada Eiropas čempionāta medaļniecēm. Vai tās bija grūtākās spēles Debrecenā?
Grūtākā spēle bija pusfinālā pret Franciju. Ceturtdaļfinālu pret Ukrainu un bronzas cīņu pret Nīderlandi sauktu par atbildīgākajām un emocionālākajām spēlēm. Pirmajā izšķīrās – turpinām cīnīties par medaļām vai izstājamies. Pret Nīderlandi spēlējām par medaļām.

Vai pirms Debrecenas bija reize, kad Latvija varēja izcīnīt augstu vietu?
Droši vien Eiropas (pirmajā) čempionātā 2014. gada Bukarestē. Nākamajās trīs reizes netikām uz finālturnīru (2016, 2017, 2018), jo pietrūka pilnvērtīga sagatavošanās.

Šī bija pirmā reize, kad izdevās sagatavoties?
Pietrūka laba līmeņa turnīri. Arī lielāks atbalsts būtu noderējis. Salīdzinot ar iepriekšējām vasarām, bija nodrošināti labāki treniņapstākļi – varējām kopā trenēties. Galvenais trūkums – maz iespēju spēlēt pret augsta līmeņa komandam. Lielāka spēļu prakse ļautu sagatavoties vēl labāk.

Kur neaizbraucāt?
Uz 3x3 sieviešu sērijas posmiem (augstākā līmeņa sacensību seriāls ar posmiem Ķīnā, Japānā, Kanādā un Eiropā). Piemēram, neaizbraucām uz Pasaules sērijas posmu tajā pašā Debrecenā.

Cik starptautiskos turnīros šovasar piedalījāties?
Piedalījāmies vienā turnīrā Somijā un divos Tallinā. Ceturtdienās spēlējām “Ghetto Basket” Grīziņkalnā.

Vari atcerēties, kad pirmo reizi spēlējāt pašreizējā sastāvā?
Neskaitot Grīziņkalna turnīrus – Pasaules kausā 18.-23. jūnijā Amsterdamā. Tās bija pirmās nopietnās spēles izlašu līmenī, kur startējām četratā.

Baiba Eglīte. Foto: FIBA

Ieva Kūlīte

Kristīna Petermane

Liene Stalidzāne

Liene Stalidzāne trešo gadu mācīsies Kanādā. Kristīna Petermane un Ieva Kūlīte ir jaunās māmiņas. Cik sarežģīti bija tikt uz treniņiem?
Kristīnai ir darbs un ģimene Liepājā, Ieva braukāja no Siguldas. Ne vienmēr varējām atrast līdzekļus, lai Kristīna ilgāk uzturētos Rīgā, vairākas reizes viņai vajadzēja atprasīties no darba. Izaicinājumu netrūka, taču centāmies sanākt kopā.

Brīžiem trenējāties trijatā?
Palīgā nāca U18 un U19 meitenes – notika kopīgas treniņnometnes. Ieva Jundase bija laba sparinga partnere visos treniņos. Un puiši – Matīss Zvejnieks, Ernests Cīrulis, Kristiāns Engels, Elgars Grodnis, Kristaps Saulītis. Parasti treniņā bijām seši vai astoņi, lai varētu uzspēlēt 3x3.

Paldies puišu komandas fizioterapeitam Oskaram Urbanovičam, kurš Debrecenā neatteica palīdzību. Dalījās ar padomiem, kā labāk atjaunoties starp spēlēm. Treniņos fizioterapeita nebija, bet Amsterdamā un Debrecenā palīdzēja Oskars.

Kā ar savainojumiem?
Ja neskaita dažādus spēlēs gūtos sasitumus, esam veselas. Lielu savainojumu nav. Kristīnas un Ievas bērni var gaidīt mammas mājās sveikas un veselas.

Čempionātā redzēju divus lielus pārsteigumus. Pirmkārt, Latvija pirmo reizi izcīnīja medaļu. Otrkārt, mājiniece Ungārija netika četriniekā.
No ungārietēm gaidīja medaļas. Grupā viņas nospēlēja ļoti labi, taču ceturtdaļfinālā pretī nāca spānietes. Zarā trāpījās viņām grūtas un neparocīgas komandas.

Varējāt aizķerties spēlē pret francūzietēm?
Sākumā – jā. Francija apliecināja, ka ir augsta līmeņa komanda – pret tādu vēl nebijām spēlējušas. Ja vasarā būtu ieguvušas līdzīgu pieredzi, varētu pacīnīties. Pusfināls pret francūzietēm bija otrā spēle dienā. Iespaidu atstāja karstums un Francija bija pati meistarīgākā komanda.

Domāju, ka nākotnē varēsim cīnīties līdzīgāk nekā Ungārijā. Pasaules kauss nākamgad notiks Ukrainas galvaspilsētā Kijevā. Centīsimies pierādīt, ka varam turēties šādā līmenī.

Sezona ir no maija līdz septembrim. Vai šobrīd tā beigusies?
Sezona ir beigusies. Pasaules 3x3 sērijā palikuši vēl divi posmi Kanādas pilsētā Monreālā. Mums pašlaik nav tāda finansējuma, lai tur piedalītos. Cerību tikt uz Tokiju ir samērā maz, taču teorētiskas iespējas pastāv.

Kas būs ar 5x5 basketbolu?
Šosezon 5x5 basketbolu profesionālā līmenī nespēlēšu, taču par punkta likšanu vēl nedomāju.

Sieviešu komandas atbalstītāji Debrecenā. Foto: FIBA

Latvija – Eiropas “Top 3” komanda 3x3 basketbolā

Par Latvijas sieviešu 3x3 izlases iespējām piedalīties Tokijas spēļu kvalifikācijas turnīros un pozīcijām FIBA rangā lasi nākamajā rakstā.