Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kate Krēsliņa un Kitija Laksa: "Mūsu prioritāte ir U16 čempionāts" (+apbalvošanas video)

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kate Krēsliņa un Kitija Laksa: "Mūsu prioritāte ir U16 čempionāts" (+apbalvošanas video)
Kate Krēsliņa pusfināla spēlē pret "Pārdaugavas" komandu
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Mums pretī bija laba komanda, tāpēc spēlēt nebija vienkārši. Pretinieces spēlēja ātri un bija grūti atgriezties aizsardzībā," izcīnot pirmo vietu Swedbank Latvijas jaunatnes basketbola līgas U16 finālturnīrā Jelgavā, teica basketbola kluba "Kolibri" līderes Kate Krēsliņa un Kitija Laksa.

Zemgales Olimpiskajā centrā svētdien valdīja īsta basketbola atmosfēra.

Spriedze, emocijas un prieks par uzvaru nerimās dienas garumā, kulmināciju sasniedzot medaļu spēlēs. U13 čempionāta finālā meitenes aizvadīja pēdējo spēli ar mazo bumbu, katru veiksmīgu epizodi pavadot ar sajūsmas spiedzieniem.

U16 spēlē par trešo vietu atbalsts no soliņa un tribīnēm bija vienādi skaļš. Valmieras spēlētāju tēvi centās dot padomus “no augšas”, nereti kliedzot skaļāk par treneriem. “Rīdzenes” komandā vienotības efektu pastiprināja skaistās lentītes meiteņu matos, pieskaņotas zili-baltajām uniformām. Cīņā par medaļām Jelgavā interesanta bija katra spēle.

Pēc apbalvošanas ceremonijas stiepšanās un atsildīšanās vingrojumus veica visas spēlētājas. Divas meitenes laukumā palika ilgāk par citām, zāli atstājot pēdējās. Kate un Kitija dod priekšroku sarunai iekštelpās, jo ārā aso aprīļa sauli papildina dzestrs ziemeļu vējš.

Ceturtā uzvara Latvijas čempionātā. Ko tā prasīja?
Kate Krēsliņa: Katru gadu uzvarēt čempionātā kļūst grūtāk, jo pretinieces vairs nevaram uzreiz apspēlēt. Viņas ir guvušas pieredzi, pieaug. “Rīdzenes” meitenēm ir liels gribasspēks, viņas finālos nebija tikušas pie pirmās vietas un stimuls mūs uzvarēt bija liels.

Kas bija grūtākais finālā?
Kitija Laksa: Mums pretī bija laba komanda, tāpēc bija grūti spēlēt gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Savu lomu spēlēja fināla efekts.
Kate Krēsliņa: Kad guvām punktus, Marta Bergmane uzreiz izmeta autu un “Rīdzene” devās ātrajos uzbrukumos. Bija diezgan grūti atgriezties aizsardzībā, jo pretinieces spēlēja ātri.

”Rīdzene” nav statiska komanda un nestāv zonā.
Kitija Laksa: Tas ir basketbols. Jābūt gatavām apspēlēt dažādas aizsardzības sistēmas, tai skaitā dažādas zonas aizsardzības. Galvenais, ka uzvarējām.
Kate Krēsliņa: Atlēkušās bumbas vācām labi, taču Marta Bergmane labi sameta trīspunktniekus.

Mācības un treniņus izdodas labi savienot?
Kate Krēsliņa: Mācāmies dažādās skolās, bet man to darīt Rīgas 49. vidusskolā nav grūti.
Kitija Laksa: Visu var apvienot, tikai vajag gribēt.
Kitija Krēsliņa: Ja basketbols ir dziļi sirdī, ar gribasspēku var visu panākt.

Bijuši brīži, kad gribējies samazināt slodzi?
Kitija Laksa: Ir bijušas reizes, kad gribas padoties, taču tā notiek pārejoši.
Kate Krēsliņa: Nevēlēšanās ir uznākusi brīžos, kad neiet visai komandai. Tā notika Latvijas Sieviešu basketbola līgas spēlēs, jo visu laiku zaudējām. Nebija tāda stimula. Taču, kad komanda saņemas, uzreiz rodas daudz pozitīvākas sajūtas. Tagad varam redzēt, kā pret mums spēj spēlēt Katrīna Vectirāne, Marta Bergmane, Paula Strautmane, jo, spēlējot LSBL, viņas ieguvušas vērtīgu pieredzi.

Ja vasarā treneri aicinās spēlēt divās izlasēs, kāda būs reakcija?
Kitija Laksa: Uzaicinājumus vēl neesam saņēmušas, taču mūsu prioritāte ir U16 čempionāts. Tas ir mūsu gads un mums jāspēlē tur. Ja pēc čempionāta mūs izsauks uz citu izlasi, par to domāsim pēc tam.

Spēki braucienam uz EEGBL fināliem Polijā ir palikuši?
Kitija Laksa: Iekrāsim!
Kate Krēsliņa: Iesim uz atjaunošanās treniņiem Olimpiskajā sporta centrā pie trenera Viktora Lāča. Es jūtu, ka laukumā ir atdeve.
Kitija Laksa: Man patīk atjaunošanās treniņi. Lai nākamgad būtu tāds pats rezultāts, mums jāturpina strādāt pie visa.

No prieka ir nācies raudāt?
Kate Krēsliņa: Jā, tā ir noticis. Šogad zinājām, ka būs grūti, bet prieka asaras izpalika. No bēdām raudāju “Molten” kausa finālā, kad zaudējām otrajā pagarinājumā. Spēle bija ļoti laba, taču spēlējām bez Kitijas.
Kitija Laksa: Mēneši bez spēlēšanas bija drausmīgi. Sēdi, skaties, kā pārējās skrien. Ļoti gribēju spēlēt, taču veselība neatļāva to darīt. Man sēdēt malā bija grūtāk nekā spēlēt. Atgriezties palīdzēja gribasspēks un ģimene.

Vecāku un draugu klātbūtne kādreiz ir bijusi traucējoša?
Kitija Laksa: Man vecāki ir daudz palīdzējuši, nekad neesmu izjutusi to kā apgrūtinājumu.
Kate Krēsliņa: Šodien daudzām lietām var sekot ar interneta palīdzību, bet ģimene tāpat palīdz. Protams, visi neseko basketbolam, ir arī jaunieši, kuriem bail no bumbas.

Paraugs Latvijas basketbolā?
Kitija Laksa: Anete Jēkabsone-Žogota. Pasaulē Sjū Bērda.
Kate Krēsliņa: Patīk arī Gunta Baško-Melnbārde. Ārpusē Bekija Hemona.

Swedbank LJBL U16 čempionāta medaļnieču apbalvošana

     [+] [-]

, 2012-05-05 12:05, pirms 12 gadiem
KOLIBRI EEGBL izcīnīta vieta pusfinālā.Pusfināla spēle 05.05. 16.30 online www.superfinal.pozkosz.com