Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:107, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Viedoklis: Cīņa, cīņasspars un cīnīšanās

Viedoklis: Cīņa, cīņasspars un cīnīšanās
Foto: Romualds Vambuts, eSports.lv

Rīgas ASK basketbolisti ar ceturtās pozīcijas izcīnīšanu (vārda tiešā nozīmē) pielikuši punktu piektajai SEB Baltijas Basketbola līgas (BBL) sezonai. Lai arī "Final Four" tika zaudēts abās spēlēs, respekts un prestižs pārējo Baltijas valstu acīs saglabāts ar parādīto milzīgo cīņu un pašatdevi.

Var tikai piekrist Ernesta Kalves teiktajam īsi pirms turnīra, ka finansiālā krīze komandai tikai palīdzējusi. Un patiesībā tā jau vairākus mēnešus. Šķiet, ka problēmas ārpus laukuma devušas vēl lielāku motivāciju parādīt un pierādīt savu spēku. Šeit jau parādās latviešu tautai ļoti neraksturīgā īpašība – spītība. Biežāk lietotie vārdi ASK pēcspēles preses konferencēs un sarunās ar spēlētājiem bija "cīņa", "cīņasspars", "cīnījāmies" un tamlīdzīgi. Tieši to arī komanda laukumā darīja un dara jau vairākus mēnešus, un tieši tas to padarījis tik simpātisku. Vienīgā problēma šobrīd ir īsais spēlētāju soliņš, tomēr šī ir liela problēma, jo sevišķi atskatoties uz notikumiem Tartu un raugoties pusfinālsērijas virzienā, kad ASK jāspēlē pret "Barons/LMT".

Abos mačos Tartu ASK uzsita vairāk piezīmes nekā pretinieks un abās kādi spēlētāji saņēma piecas piezīmes. Saņemt piecas piezīmes kādam no ASK spēlētājiem nozīmē milzīgu robu, jo ne jau Mednis vai Bertāns savās maksimums desmit minūtēs sasitīs tos sodus, bet gan kāds no pārējiem spēlētājiem, un tādu zaudēšanai ir milzīga nozīme. Gan Helmanis, gan Vītols, gan Kalve – visi, kuri Tartu kādā no spēlēm saņēma piezīmju normu – ir pamatpiecinieka spēlētāji un figūras ar nenovērtējamu nozīmi. Šādu spēlētāju zaudēšana priekšlaicīgi ir milzīgs solis pretī neveiksmei mačā. Jābūt atklātam – Runkauskam ir milzīga gribēšana, bet meistarības līmenis tomēr ir pavisam cits, salīdzinot ar Kalvi vai Vītolu, ko labi parāda kļūdu skaits gan pirmajā, gan otrajā spēlē, gan būtībā visu laiku pēc pievienošanās komandai. Tāpat spēlētājs īsti vēl nav apliecinājis savas metienu precizitātes dotības, ar ko tika slavēts ierodoties Rīgā (pret "Rock" trīspunktniekos 1/8).

Tikmēr Mažutis sezonas otrajā pusē aiztaisījis mutes visiem tiem, kuri teica, ka komandā ir tikai tāpēc, ka ir lietuvietis, nevis savas meistarības dēļ. Gan pagājušajā sezonā BBL spēlē par trešo vietu pret "Baronu" Mažutis bija atslēgas faktors, gan šopavasar Tartu. Spēlēja, kamēr organisms vienkārši pateica "Nē!" un kāju sarāva krampī. Grozam neuzbruka daudz, taču ar labu precizitāti un tad, kad tas vajadzīgs, ko nevar teikt par tautieti Runkausku. Abās spēlēs Mažutis izprovocēja pretiniekus pārkāpt noteikumus pa piecām reizēm, kas bija viens no labākajiem rādītājiem komandā. Abi ar Vītolu zināmi kā aizsardzības speciālisti, taču Mažutim ar piezīmju (ne)savākšanu veicās krietni labāk, un tas ļāva spēlēt bez maiņām, kas arī būtībā bija svarīgākais, zinot, ka lietuvietis ir vienīgais spēlētājs savā pozīcijā. Abos mačos Mažutis bija viens no produktīvākajiem komandas spēlētājiem, tiesa, tikai trīs rezultatīvas piespēles abās spēlēs kopā saspēles vadītājam ir par maz, vēl jo vairāk ņemot vērā, ka kļūdu bija divas reizes vairāk...

Tomēr Mažutim pārmest kaut ko nebūtu prāta darbs, tāpat kā jebkuram citam spēlētājam. Lielākais prieks par Ernesta Kalves sniegumu. Jā, otrais mačs neizvērtās līdz galam veiksmīgs un esmu gandrīz par simts procentiem pārliecināts – ja Kalve nebūtu jau pēc 18 spēlētām minūtēm saņēmis piekto piezīmi, ASK drīzāk būtu nevis nebūtu ieguvuši bronzu. Ernests kļuvis par pārliecinošu labāko spēlētāju savā komandā un ir efektīvs gan uzbrukumā, gan arī aizsardzībā. Ja kādam vēl pirms laika šaubas radīja Ernesta gatavība atgriezties trešā numura pozīcijā, tad šobrīd tādai vairs nevajadzētu būt. Kājās uzbrucējs tika līdzi visiem pretspēlētājiem ārējā līnijā, bet groza apakšā savu varējumu jau pierādījis līdz šim. Būtībā tikai limitētais spēles laiks (piezīmes, piezīmes, piezīmes...) neļāva būt vēl produktīvākam. "Rytas" speciāli koncentrējās Kalves nosegšanai, taču nevarētu teikt, ka tas līdz galam izdevās – pret jaunāko Eirolīgas dalībnieci Ernests sameta 22 punktus un izcīnīja deviņas bumbas.

Tuvojas Latvijas līgas pusfinālsērija, kas nesola ASK neko vieglu – jāspēlē pret principiālākajiem sāncenšiem, čempiontitula aizstāvētājiem un krietni labākā finansiālā izejas pozīcijā esošajiem "Barons/LMT". Jādomā, ka "baroni" būs skatījušies spēles Tartu un izdarījuši līdzīgus secinājumus, saprotot, kas ir tās ASK vājās vietas, ko jāmēģina izmantot. Proti, cīņa pie groziem, aizsardzības sistēmu maiņas, salīdzinoši individuālā spēle uzbrukumā, piezīmju izprovocēšana (agresivitāte) un, protams, īsais soliņš. Skaidrs ir viens – mūs sagaida intriģējoša un grūti paredzama pusfinālsērija starp abām Rīgas lielkomandām.


, 2009-04-27 12:01, pirms 15 gadiem
PAR LIELU ASK!!!
Spēlētāji vien pelnījuši medaļas par to, ko dara laukumā un kā spēlē.
ASK rāda simpatiskāko un skatāmāko spēli, galvenais Komandas spēli.
Vēl LBL + būs Kolsons un jacer Ļaksam būs lielākas minūtes.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-04-27 12:11, pirms 15 gadiem
īstenībā absurda problēma. kad nav naudas, tad parādās spītība un cīņasspars. bet kad kārtīgi maksā lielu algu, tad diemžēl tas cīņasspars kautkur pazūd .. tā ka lielu naudu latviešiem labāk nedot. apburtais loks
, 2009-04-27 12:43, pirms 15 gadiem
uzskatu, un arii ceru, ka Mažutis saņems LBL labākā un vērtīgākā spēlētāja balvu. Nejau tāpēc, ka viņš spēlē ASK un esmu par to, bet tas, ka viņš cīnās un spēlē līdz galam VISAS 40 minutes bez apstajas.... man liekas, ka viņam sviedru dziedzeris pat sviedrus vairs neražo.... un šitā spēlēt bez maiņām, kamēr kājas rauj krampī... kaut kas fenomenāls un sen neredzēts. Un to viņš dara pat tad, kad iespējams klubs ir parādā naudu.
ja nu ASK vairs nebūs, tad novēlu viņam pašu labāko klubu
, 2009-04-27 14:03, pirms 15 gadiem
Skudrinieks rakstīja: nu nu "...abākā finansiālā izejas pozīcijā esošajiem "Barons/LMT"..."

Jautājums tikai kāda mārrutka pēc šis bagātais klubs spēlē Daugavas sporta namā, bet nabadzīgais ASK var atļauties noīrēt Arēnu?
Kaut kā jocīgi - autors varētu pazondēt, kas un kā. Jo tas tak skaidrs, ka Latvijas basketbola interesēs nav, ka LBL pusfināli notiek zālē ar 800 skatītāju vietām.
nu man liek domat tada virziena-ja jau Arena bija sponsors ASK speletajam tad pielauju ka Arena ir sava zinja atbalstitajs ari ASK-nezinu vai kaut kaa finansiali bet iespejams ka ir samazinata maksa par iri vai tadas vispar nav..
, 2009-04-27 15:08, pirms 15 gadiem
Skudrinieks rakstīja: nu nu "...abākā finansiālā izejas pozīcijā esošajiem "Barons/LMT"..."

Jautājums tikai kāda mārrutka pēc šis bagātais klubs spēlē Daugavas sporta namā, bet nabadzīgais ASK var atļauties noīrēt Arēnu?
Kaut kā jocīgi - autors varētu pazondēt, kas un kā. Jo tas tak skaidrs, ka Latvijas basketbola interesēs nav, ka LBL pusfināli notiek zālē ar 800 skatītāju vietām.
1) Barons ļoti rēķina savas izmaksas un negrīb sezonu pabeigt ar mīnusu vai nodokļu parādiem , turpretī ASK nav nekādas starpības budžeta deficīts 500000 vai 540000,-;
2) Kāpēc . lai Barons maksātu naudu ASK SPONSORAM , varbūt pirms spēles kāds ieteiktu Arēnas īres maksu samaksāt pa tiešo ASK spēlētājiem....
, 2009-04-27 16:00, pirms 15 gadiem
Rīt radioswh TV skatieties video par to kā Barons gatavojas spēlēm ar ASK.
Ko stāsta Šķēle, Zībarts, Brūniņš, Viļums.

radioswh.lv: Radio SWH TV - TV
, 2009-04-27 17:28, pirms 15 gadiem
mrPO rakstīja: uzskatu, un arii ceru, ka Mažutis saņems LBL labākā un vērtīgākā spēlētāja balvu. Nejau tāpēc, ka viņš spēlē ASK un esmu par to, bet tas, ka viņš cīnās un spēlē līdz galam VISAS 40 minutes bez apstajas.... man liekas, ka viņam sviedru dziedzeris pat sviedrus vairs neražo.... un šitā spēlēt bez maiņām, kamēr kājas rauj krampī... kaut kas fenomenāls un sen neredzēts. Un to viņš dara pat tad, kad iespējams klubs ir parādā naudu.
ja nu ASK vairs nebūs, tad novēlu viņam pašu labāko klubu
Principā es Tev pilnībā piekrītu, tikai nevajag pārspīlēt to kāju raušanu krampī - neba jau viņš vienīgais, kuram kādreiz ir no pārslodzes kāja krampī savilkta, turklāt tas pārsvarā ir no tā, ka kalcija rezerves netiek pareizi atjaunotas, kam ir saistība ar slodzi, bet nu to var arī novērst.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
2016. gadā Artūrs Bērziņš "Valmieras/Ordo" rindās trešo reizi karjerā kļuva par Latvijas čempionu 
Foto: bkvalmiera.lv
14

Artūrs Bērziņš liek punktu spēlētāja karjerai

Bijušais Latvijas valstsvienības basketbolists un trīskārtējais Latvijas čempions Artūrs Bērziņš 30 gadu vecumā veselības problēmu dēļ nolēmis likt punktu profesionāla sportista karjerai, Bērziņš atklāja Sportacentrs.com.
BK "Ventspils" un tā atbalstītāji: vienīgais Latvijas klubs, kuram izdevās uzvarēt Baltijas līgā
Foto: Aivars Ķesteris, f64
17

Baltijas Basketbola līga pēc 14 gadu darba beidz pastāvēt

Baltijas basketbola līga (BBL) pārtrauks darbību, trešdien, 13. jūnijā, žurnālistiem apstiprināja Lietuvas basketbola līgas (LKL) prezidents Remigijs Milašis. Paziņojums izskanēja īsu brīdi pēc tam, kad tika apstiprināta Latvijas-Igaunijas vīriešu čempionāta izveide.
Lonzo Bola viesošanās Lietuvā nebūs pārāk ilga
Foto: 15min.lt
35

Bolu šovs beidzies: skandalozā ģimene pametīs "Vytautas" un Lietuvu

Prienu "Vytautas" priekšā noslēdzošās spēles Lietuvas Basketbola līgā, taču Lamelo un Liandželo Boli kopā ar savu tēvu Lavāru pametīs valsti un atgriezīsies Amerikā.