Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:107, Did:0, useCase: 3

Kurš izcīnīs piekto BBL titulu?

Andrejs Siliņš

Kurš izcīnīs piekto BBL titulu?
ASK līdzjutēji gaida labu sniegumu un klusībā cer uz panākumu
Foto: Tomāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šovakar 16:30 ar Rīgas ASK un Viļņas „Lietuvos Rytas” spēli sāksies izšķirošās cīņas SEB Baltijas Basketbola līgas (BBL) Elites divīzijā. Tartu pulcējušās četras spēcīgākās līgas komandas, lai „Final Four” turnīrā noskaidrotu spēcīgāko Baltijas komandu.

Otro reizi čempionu noskaidros Igaunijā

Treknajos gados izveidotās Baltijas līgas projekts šopavasar svaine piekto gadskārtu un tikai šogad Latvijas un Igaunijas klubi pārtraukuši milzīgo Lietuvas superklubu dominanci turnīrā. Tiesa, par favorītiem joprojām jāuzskata gan „Rytas”, gan „Žalgiris” un letiņu, un estiņu puišiem prognozēs arī piektajā līgas pastāvēšanas gadā neatvēl vietu finālspēlē. Kopumā „Žalgiris” un „Rytas” līdzšinējos čempiontitulus dalījuši uz pusēm – pa diviem ticis katram. Neliels plusiņš gan Viļņas klubam, kas šīs sezonas sākumā uz mājām no Rīgas aizveda pirmo reizi izveidoto Prezidenta kausu, kurā piedalījās visu Baltijas valstu čempionvienības un Baltijas čempioni vai arī finālisti, ja Baltijas čempions ir tas pats, kas savas valsts čempiontitula ieguvējs.

Šī būs otrā reize, kad „Final Four” mājvieta būs Baltijas ziemeļos – 2005./06. gada sezonas uzvarētājs tika noskaidrots Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Toreiz „Rytas” uzvarēja ar lielāko punktu starpību, kāda finālspēlēs bijusi – plus 12 (86:74). Vēl divas reizes turnīrs rīkots Lietuvā – atklāšanas sezonā Viļņas „Siemens” arēnā, bet pirms gada jaunajā Šauļu arēnā. Vienīgā reize, kad Latvijā rīkotas sezonas pēdējās četras spēles, bija 2007. gada pavasarī Arēnā Rīga. Šogad finālturnīrs tiek rīkots Tartu universitātes hallē, kur mājvieta Tartu „Rock” klubam. Halle gan nav no lielākajām un dzirdētas dažādas neizpratnes pilnas replikas par „Final Four” rīkošanu tieši tajā.

Prestižs audzis

Informācija no Lietuvas neatklāj neko pārsteidzošu – Viļņas komandā visi ir veseli un gatavi cīņai. Tāpat arī Kauņā. Lietuvā gan joprojām augstākās domās cilvēki ir par vietējo līgu, taču arī Baltijas līgas līmeņa izlīdzināšanās likusi leišiem pievērst lielāku uzmanību klubiem no pārējām Baltijas valstīm. „Prestižs līgai lietuviešu acīs pieauga sezonas pirmajā pusē, kad latviešu komandas bija spēcīgākajos sastāvos un iebaidīja „Žalgiri” un „Rytas”,” atklāj kaimiņu kolēģis, basketbola apskatnieks Simons Baranausks. „Tomēr pēdējā laikā krīze visu atkal salikusi pa vecajām vietām.” Abas spēcīgākās komandas šobrīd aizvada pusfinālsērijas arī Lietuvas līgā. „Domāju, ka BBL ir daudz interesantāk nekā vietējo komandu graušana ar 20 un 30 punktu pārsvaru,” turpina Baranausks. „Lai arī šajā sezonā gan igauņi, gan latvieši uzvarējuši mūsu lielos klubus, līdzjutēji tic, ka atkal būs lietuviešu fināls.”

Arī vēl cits lietuviešu kolēģis Lukass Zajancausks uzskata, ka vēsture atkārtosies: „Lai arī Lietuvas komandas šobrīd vairāk koncentrējas vietējās līgas mačiem, gan „Rytas”, gan „Žalgiris” tiek minēti kā galvenie favorīti uz uzvaru. Domāju, ka „Rytas” izredzes ir krietni lielākas.” Uzmanīgi „Žalgira” izredzes vērtē abi aptaujātie kolēģi, kā galveno iemeslu minot tās pašas problēmas, kas klubam bijušas visu sezonu – finanses. „Pēdējā laikā atkal parādījusies informācija par jaunu iespējamo investoru, kas nāks un izglābs komandu, bet tā nav pirmā reize, kad dzirdam ko tādu,” piesardzīgi uz jaunumiem skatās Baranausks.

1. pusfināls: Rytas – ASK

Valstu pārstāvniecība šī gada „Final Four” turnīrā ir tāda pati, kāda tā bija Prezidenta kausā – divas lietuviešu komandas un pa vienai no Igaunijas un Latvijas. Patiesībā nomainījies tikai viens vārds – „Barons/LMT” vietā „Final Four” spēlēs Rīgas ASK. Jācer, ka „armijnieki” spēs vismaz atkārtot „baronu” iespētos un tiks finālā. Tas gan nebūs viegli, jo jāmačojas ar jaunāko Eirolīgas dalībnieci „Lietuvos Rytas”. Nesen izcīnītais ULEB Eirokausa tituls ievedis „Rytas” atpakaļ Eirolīgā un, kā cer kluba vadība, uz visiem laikiem. „ASK ir diezgan spēcīga komanda. Protams, sezonas vidusdaļā viņi zaudēja pāris spēlētājus, bet viņi var pārsteigt ikvienu,” lietuviešu domas par ASK rezumē Zajancausks.

Šosezon ASK un „Rytas” tikušies divas reizes un...uzvaras dalītas uz pusēm. ASK ar savu šīs sezonas „pirmo komandu” 18. oktobrī Viļņā pārsteidza mājiniekus – 79:76. Rīdzinieku spēlētāju sniegumu analizēt nav vērts, jo no šobrīd sastāvā palikušajiem spēlētājiem tovakar laukumā devās vien Helmanis, Mažutis un Grafs. Pēdējais no tiem arī rezultatīvākais no šī trio – trīs punkti...Ko ir vērts atzīmēt, ka ASK uzvarēja, neskatoties uz pamatīgi zaudēto cīņu zem groziem (23 bumbas pret 33 bumbām) un drausmīgo soda metienu precizitāti (54%), taču grozam uzbruka ar krietni labāku precizitāti no tālās distances. Tāpat izdevās piespiest „Rytas” kļūdīties 23 reizes.

Arēnā Rīga 3. janvāra vakarā gan „Rytas” revanšējās un pamatīgi – 108:87. Šīs spēles rīdzinieku sastāvs jau vairāk atgādināja to, kas spēlē arī tagad – prom devušies vien Šundovs un Bertāns, bet Sandis toreiz nespēlēja. Tomēr tieši Šundovs un Bertāns bija rezultatīvākie komandas spēlētāji (attiecīgi 24 un 16 punkti). „Rytas” gan atkal veiksmīgi izdevās izslēgt Rīgas komandas garos no cīņas pie groza – ASK izcīnīja vien 20 bumbas, Šundovs pusi no saviem punktiem iemeta no trīspunktu līnijas, izcīnīja vien trīs atlēkušās bumbas. Arī izcilā precizitāte no tālmetienu līnijas komandu šoreiz neglāba, jo „Rytas” meta pat vēl labāk (53% pret 56%).

Noteikti bīstamākais „Rytas” uzbrukuma ierocis ir Čaks Eidsons, kurš parādīja teicamu sniegumu arī pret ASK pirmajā abu komandu tikšanās reizē šosezon – 16 punkti, desmit piespēles un sešas atlēkušās bumbas. Arī Marions Petrāvičs kļuvis par līderi, un abos mačos pret ASK sameta pa 13 punktiem, otrajā arī desmit bumbas. Petrāviča meistarību noteikti vēl labāk apliecina ULEB Eirokausa vērtīgākā fināla spēlētāja atzinība. Tomēr jāuzmanās no jebkura Viļņas spēlētāja. Kā uzsvēra komandas galvenais treneris Rims Kurtinaitis, spēks ir komandā, nevis kādā individuālā spēlētājā. Atceroties to pašu ULEB kausa finālu, nevar nepieminēt bijušā „armijnieka” Stepona Babrauska sniegumu. Pēc visai vienmuļā sezonas sākuma otrajā tās pusē Babrausks atplaucis. Laikam pavasaris vainīgs...

Lietuvos Rytas – Rīgas ASK šosezon

DatumsSpēleRezultāts
18.10.2008.Rytas – ASK76:79
03.01.2009.ASK – Rytas87:108

Komandu precizitāte Tartu hallē šosezon

Rytas-ASK
14/30 - 46.7%2p22/34 – 64.7%
6/23 – 26.1%3p4/19 – 21.1%
20/29 – 69%s.m.13/26 – 50%

2. pusfināls: Žalgiris – Rock

Lai arī „Rock” labi sāka sezonu un uzvarēja pat „Lietuvos Rytas”, abās spēlēs pret „Žalgiri” Tartu puikām mazliet pietrūcis. 29. novembrī savā laukumā iemetot tikai 67 punktus, nācās atzīt Kauņas superkluba pārākumu ar deviņu punktu pārsvaru (67:76), bet izbraukumā „Rock” piedzīvoja smagu sagrāvi – 64:91. Ja komandai beidzot izdosies pārkāpt 70 punktu slieksnim mačos pret „Žalgiri”, iespējams, cīņa varētu būt sīvāka nekā domāts. „Tartu ir cīnītāji, bet nedomāju, ka ir spējīgi uzvarēt pusfinālā,” par igauņu komandu izsakās Zajancausks. Arī komandas motors, kuram „Žalgiris” bijis maizes devējs spožākais karjeras gados Eiropā, Tanoka Bērds piesardzīgi lūkojas uz izredzēm, sakot vien ierasto „Cīnīsimies!” Pats Bērds gan abus mačus pret „Žalgiri” šosezon aizvadījis labi – abos 16 punkti un gandrīz „double-double”. Tomēr lielākais jautājums un problēma reizē – kuri būs citi līderi, kas uzņemsies atbildību? Tādu Tartu komandā spēlēs pret Kauņu pietrūcis.

Žalgiris – Rock šosezon

DatumsSpēleRezultāts
29.11.2008.Rock – Žalgiris67:76
28.02.2009.Žalgiris - Rock91:64

1 2 67 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2009-04-24 08:23, pirms 15 gadiem
LR uzvarēs BBL
Slēpts komentārs: MBibby

  +6 [+] [-]

, 2009-04-24 08:28, pirms 15 gadiem
Šovakar 18:30 ar Rīgas ASK un Viļņas „Lietuvos Rytas” spēli sāksies izšķirošās cīņas SEB Baltijas Basketbola līgas (BBL) Elites divīzijā. Tartu pulcējušās četras spēcīgākās līgas komandas, lai „Final Four” turnīrā noskaidrotu spēcīgāko Baltijas komandu.

cikos tad īsti spēle sāksies 16.30 vai 18.30???

  -1 [+] [-]

, 2009-04-24 08:34, pirms 15 gadiem
lietuva

  +4 [+] [-]

, 2009-04-24 08:38, pirms 15 gadiem
TV rada?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2009-04-24 08:43, pirms 15 gadiem
Ideāls laiks basītim!!! Labi, ka nevienam nav jāstrādā un visiem ir brīvdienas!

  +6 [+] [-]

, 2009-04-24 09:08, pirms 15 gadiem
kasparrss rakstīja: Ideāls laiks basītim!!! Labi, ka nevienam nav jāstrādā un visiem ir brīvdienas!
Tapat visiem iz bezdarbs, un visi sezh majas un skatas tv
Lai ASK veicas!

  +2 [+] [-]

, 2009-04-24 09:17, pirms 15 gadiem
Man jau liekas ka šodien ASK draudz diezgan smaga izvarošana. Savukārt cīņā par trešo virtu - vienkārši zaudējums.

Bet ņemot vērā to kas palicis pāri no "hiperpiper mega kluba" arī ceturtā vieta būs jāvērtē kā milzīgs sasniegums.

  +2 [+] [-]

, 2009-04-24 09:18, pirms 15 gadiem
ASK uz prieksu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-04-24 10:07, pirms 15 gadiem
godpilnā ceturtā garantēta

  +1 [+] [-]

, 2009-04-24 10:10, pirms 15 gadiem
acmilan rakstīja: ASK ieklusana fanu acis ir jaU pietiekami augsts sasniegums, bet mes netaisamies samierinaties kaut kadu vietu, bet tikai un vienigi - augsako ko varam to arii izcinisim!!!!

AR DROSMI, AR SIRDI - PAR ASK
ASK ieklusana fanu acis
Ansis Lerhs-Puskaitis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-04-24 10:25, pirms 15 gadiem
Cermas, ka Rytas būs vēl ULEB Eirokausa iespaidā, un nenovērtēs novājināto ASK, BEIDZOT tas ir jāizdara !!!

     [+] [-]

, 2009-04-24 10:29, pirms 15 gadiem
ideamon rakstīja: Šovakar 18:30 ar Rīgas ASK un Viļņas „Lietuvos Rytas” spēli sāksies izšķirošās cīņas SEB Baltijas Basketbola līgas (BBL) Elites divīzijā. Tartu pulcējušās četras spēcīgākās līgas komandas, lai „Final Four” turnīrā noskaidrotu spēcīgāko Baltijas komandu.

cikos tad īsti spēle sāksies 16.30 vai 18.30???
16.30 saksies!

  +4 [+] [-]

, 2009-04-24 10:31, pirms 15 gadiem
nu jatur ikschi par ASK!
protams ceribas ir diezgan mazas uzvaret specigo LIETUVAS RYTAS.... bet ja jau tik talu tikusi ar savu novajinato komandu tad jacinas lidz galam!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-04-24 10:53, pirms 15 gadiem
ASK jau sasnieguši daudz šajos grūtajos apstākļos. Cepuri nost.
Labākais Latvijas klubs Baltijā ASK jau ir. Atliek nospēlēt cienīgi final4, jo cerība uz uzvaru pār Rytas nav diža. Visticamāk jākapā būs par 3.v, bet tur jau varēs pacīnīties.
Bet vispar komanda vienā spēlē var izšaut arī kārtīgi, jo visi šosezon izgājuši tā teitk caur elli. Un tas kā ASK spēlē un cīnās, par to vien viņiem medaļas jādod.
PAR LIELU ASK!!!
Slēpts komentārs: Labvēlis

  -1 [+] [-]

, 2009-04-24 11:11, pirms 15 gadiem
Būtu pārsteigums ja ASK nedabūtu iekšās ar -20! Tā ir realitāte. Rytas visus masēja ULEB kausā. Neredzu nekādus plusus kas ir ASK. Ja jau iepriekšējos gados ASK ar labu sastāvu kāsa leišiem FINAL 4, vai FINAL 6 kāds nu tas formāts bija, tad tagad jau nu toč no -20 neaizbēgt.

  +1 [+] [-]

, 2009-04-24 11:24, pirms 15 gadiem
Nu turās ASK ko var. Vienalga kāds rezultāts un kura vieta, bet es lepošos ar ASK, jo sasniegts šajā brīdī gana daudz. Ir iekļūts F4

  -1 [+] [-]

, 2009-04-24 11:35, pirms 15 gadiem
PAR ASK!!!

  -1 [+] [-]

, 2009-04-24 12:36, pirms 15 gadiem
acmilan rakstīja: ASK ieklusana final4 fanu acis ir jau pietiekami augsts sasniegums, bet mes netaisamies samierinaties kaut kadu vietu, bet tikai un vienigi - augsako ko varam to arii izcinisim!!!!

AR DROSMI, AR SIRDI - PAR ASK
Zombēšana nestrādā pietiekami labi, jo notiek jaukšanās ar apgarojošajiem saukļiem. Līdz šim taču bija: "Ar sirdi, ar dvēseli!" un "Par lielu ASK!" Kā tad īsti ir?

Vēl viens raksta bez "lielu", laikam jau tomēr faniņi saprot, ka šobrīd ir pārāk muļķīgi teikt "par LIELU ask"

  -1 [+] [-]

, 2009-04-24 12:36, pirms 15 gadiem
da busim reali drosvien RYTAS....

  +3 [+] [-]

, 2009-04-24 13:02, pirms 15 gadiem
ipashi neinteresee, kursh izciiniis. tgd hokejs jaaskataas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-04-24 13:20, pirms 15 gadiem
mes zinam jus varat !!!! PAr ASK uzvaru sodin un Latvijas goda aizstaveshan u!!!!

  +3 [+] [-]

, 2009-04-24 13:25, pirms 15 gadiem
Fāk, tās reklāmas apkārt visam esportam totāli sūkā

  +3 [+] [-]

, 2009-04-24 13:26, pirms 15 gadiem
cool4life rakstīja: 4. mestu drošvien..
arī 4.vieta ir labs rezultāts, salīdzinot ar Barona šīs sezonas ''sasniegumiem'' BBL

p.s. Tu nebiji tas, kas tipa gudrais Barona fans, kas vienmēr raud,ka ASK fani lien Barona topikos? Tad ko tu pats dari te? Baronam ar BBL final4 nav nekāda sakara

     [+] [-]

, 2009-04-24 13:42, pirms 15 gadiem
smogs rakstīja: Fāk, tās reklāmas apkārt visam esportam totāli sūkā
+1

Sarauj, ASK! Grūti gan būs, bet mēs ticam
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 67 komentāri