Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:107, Did:0, useCase: 3

"Lietuvos rytas" jaunais galvenais treneris - serbs Džikičs

Andrejs Siliņš

"Lietuvos rytas" jaunais galvenais treneris - serbs Džikičs
Aleksandrs Džikičs
Foto: planet.sl

Lietuvas un Baltijas vadošie basketbola klubi Kauņas "Žalgiris" un Viļņas "Lietuvos Rytas" veikuši pirmās darbības nākamās sezonas sastāvu komplektācijā - Kauņā arī turpmāk spēlēs Dežuans Kolinss, savukārt Viļņas vienībā turpmāk spēlēs maķedoniešu centrs Predrags Samardžiski. Komandas galvenā trenera amatā būs serbu speciālists Aleksandrs Džikičs.

Gan Samardžiski, gan Džikiča pārstāvis Miško Raznatovičs apstiprinājis, ka "Rytas" ir ieinteresēti abu pakalpojumos, un šobrīd notiek sarunas. Šis aģents arī iepriekš bieži sastrādājies ar Viļņas klubu. 40 gadus vecais Džikičs šobrīd vada Slovēnijas klubu Novomestas "Krka". Savulaik Džikičs bijis trenera asistents Minesotas "Timberwolves", Sanantonio "Spurs" un Sietlas "SuperSonics" vienībās Nacionālajā Basketbola Asociācijā (NBA).

2008. gada janvārī speciālists kļuva par Ļubļanas "Olimpija" galveno treneri, bet 2009. gada vasarā - par "Olimpijas" galveno konkurentu "Krka" galveno treneri. Šajā sezonā Džikičs aizveda komandu līdz uzvarai FIBA Izaicinājuma kausā. Šovasar Džikičs vadīs Eiropas čempionātā Serbijas U20 valstsvienību.

Tāpat Viļņas "Rytas" vēlas redzēt sastāvā maķedoniešu centru Predragu Samardžiski. Aizvadītajā sezonā 25 gadus vecais centrs pārstāvēja "Olin Edirne" vienību Turcijas līgā. Vidēji mačā 214 centimetrus garais basketbolists guva 12,1 punktu un izcīnīja 8,5 atlēkušās bumbas.

"Rytas" rindās nebūs neviens no aizvadītās sezonas garā gala spēlētājiem. Tiesa, Jona Valanbčūna nākotne pagaidām ir neskaidra - prognozēts, ka NBA draftā lietuviešu centru izvēlēsies pirmajā pieciniekā, taču spēlētājam joprojām ir spēkā līgums ar "Rytas". Izskanējušas runas, ka klubs vēloties kompensācijā saņemt pat trīs miljonus dolāru, taču tā nav oficiāli apstiprināta informācija.

"Žalgiris" mēģinās saglabāt kodolu

Lietuvas čempione Kauņas "Žalgiris" parakstījusi jaunu līgumu ar amerikāņu saspēles vadītāju Dežuanu Kolinsu. "Šī nebija viegla sezona Kolinsam, jo viņš vēlējās pierādīt, ka šajā līmenī var spēlēt vēl vairākus gadus. Esam apmierināti ar viņa sniegumu un ticam, ka viņš mums palīdzēs arī turpmāk," līguma noslēgšanu komentēja kluba ģenerālmenedžeris Pauļus Motejūns.

Tikmēr cits aizsargs Aleksandrs Capins komandā turpmāk vairs nebūs - klubs izvēlējās neizmantot līgumā paredzēto iespēju pēc pirmās sezonas automātiski noslēgt jaunu līgumu ar 28 gadus veco slovēņu saspēles vadītāju. Capina vietā sastāvā tikšot iekļauts kāds no jaunajiem spēlētājiem. Kā zināms, tad "Žalgira" sistēmā ir arī latviešu 17 gadus vecais saspēles vadītājs Kaspars Vecvagars.

Komandā noteikti arī nākamajā sezonā būs Mants Kalnietis, Pauļus Jankūns, Mindaugs Kuzminsks, Tomass Delininkaitis un Artūrs Milaknis, bet klubam ir iespēja turpināt sadarbību arī ar Tadu Klimāviču un Martinu Pociusu. Līgums ar klubu ir arī amerikāņu spēka uzbrucējam Omāram Samhanam, taču viņam pēc visai blāvās sezonas sava lietderība būs vēl jāpierāda - amerikānis atgriezīsies Lietuvā agrāk nekā pārējā komanda, lai mēģinātu atgūt formu.