Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1135, Did:0, useCase: 3

Kā jādzīvo un jāēd basketbolistam

.

Pareizs dienas un ēšanas režīms — vairāk enerģijas

Trenējoties un spēlējot tu patērē ļoti daudz enerģijas, kas regulāri jāatjauno. To nevar izdarīt, neievērojot noteiktu dienas režīmu.

Sportistam jāguļ līdz pat 10 stundām diennaktī. Miegā visu orgānu darbība ir vismierīgākā, muskuļu tonuss viszemākais. Viss atpūšas. Tātad, ja nāk miegs — jāiet gulēt. Ja no rīta nevari pamosties, vakarā jāiet gulēt vēl agrāk. Vai jāieklausās organismā un jāatrod iespēja pagulēt pēcpusdienā.

Laikus paveic skolas darbus, lai nevajadzētu pie tiem ķerties vēlu vakarā.

Neaizraujies ar sērfošanu internetā! Pārbaudi savu e-pastu un uzzini jaunumus, taču izdari to ātri. Netērē laiku, sekojot zvaigžņu dzīvei, — veido interesantu savējo.

Neuzturies piesmēķētās telpāsun vietās, kur ilgstoši skan skaļa mūzika. Tas atņem daudz enerģijas.

Stingri ievēro ēšanas režīmu. Diennaktī jābūt četrām ēdienreizēm. Labāk lietot produktus, kas ātri pārstrādājas, jo sportistam enerģija vajadzīga uzreiz.

Pēc ēšanas jābūt vismaz pusotru stundu ilgai pauzei līdz treniņam vai spēlei. Tas tāpēc, ka sportojot asinis pastiprināti pieplūst muskuļiem, gremošanas process apstājas un pilnais vēders pa laukumu jāstaipa līdzi kā lieka mugursoma.

No treniņa uzreiz nevajag steigties pie galda.Pirmo pusstundu pēc vissmagākās nodarbības vēlams ļaut organismam atjaunoties, izmantojot savas rezerves, kuras treniņā nebūt nav izlietotas. Fiziskā aktivitāte ir paaugstinājusi cukura līmeni asinīs, bet tas rada sāta sajūtu. Nevajag organismam uzmākties ar barību. Kad glikozes līmenis nokritīsies, radīsies dabīgs izsalkums.

Sportistam ieteicams daudz ēst vitamīniem bagātu barību: dārzeņus, ogas, augļus. Ļoti noderīgi ir saliktie ogļhidrāti — griķi, rīsi, makaroni —, kas dod enerģiju ilgākam laikam. Vajadzīgas olbaltumvielas: gaļa, piens, siers. Plus saldie. Sula un šokolāde basketbolistam noder vairāk nekā kola un čipsi!

Pavasarī ļoti svētīgi ir pirmie zaļumi, kas lien ārā no Latvijas zemes: redīsi, salāti, spināti. Tajos ir ļoti daudz minerālvielu un vitamīnu. Minerālvielām bagāti ir arī žāvētie augļi. Ja laikus novākti, tie ir bagātāki ar kāliju, magniju nekā no skata tik svaigie pārziemojušie āboli.

Jābūt līdzsvaram starp uzņemto un patērēto enerģiju. Ķermeņa svars var būt pārāk liels, arī trenējoties sešas reizes nedēļā, jo organisms ātri pielāgojas. Jo lielāka aktivitāte, jo lielāka apetīte.

 

Ja spēle ir pulksten 19, ieteicams šāds ēšanas režīms:

Brokastis jāēd apmēram pulksten 9. Vislabākā ir auzu pārslu putra, kam var pielikt medu, ievārījumu. To ieteicams ēst katru dienu. Klāt vēl derētu omlete, maize ar desu un sieru, kā arī glāze sulas. Ap pulksten 11–12 var uzkost kādu augli.

Pusdienasjāēd apmēram piecas stundas pirms spēles, apmēram pulksten 14–15. Vislabāk ēst vistas gaļu ar dārzeņiem un makaroniem, kas ātri pārstrādājas. Plus saldais — vislabāk želejveida.

Launagāapmēram pulksten 17.30 var uzkost kādu graudu batoniņu, maizīti vai banānu, kā arī izdzert glāzi sulas, kas ātri pārstrādājas un dod kalorijas.

Vakariņās ap pulksten 22 vislabāk ēst nedaudz sautētas gaļas un dārzeņus. Ķermenim jāatjauno patērētie krājumi, tomēr nav ieteicams pārēsties, lai naktī kuņģis nebūtu pārslogots.

Ja spēle ir citā laikā, ēšanas režīms jāpārkārto tā, lai pamatēdienreize būtu apmēram četras piecas stundas pirms tās.

 

Labākie palīgi — vitamīni

Lai organisms no pārtikas uzņemtu visu enerģijas atjaunošanai un papildināšanai vajadzīgo, sportistam būtu jāēd regulārās ēdienreizēs. Bieži nepieciešami papildu vitamīni un organismu stiprinoši preparāti.

Pavasaris, kad uzturs kļuvis vienveidīgs un produkti vairs nav tik vērtīgi, ir īstais laiks, lai izdzertu multivitamīnu kompleksu. Tādu, kas piemērots atbilstošai vecuma grupai. Vitamīni palīdzēs uzturēt imunitāti.

Organisms cietīs gan tad, ja vitamīnu būs par maz, gan arī tad, ja to būs par daudz.

Neklausies draugu padomus un TV reklāmas — konsultējies ar treneri un ārstu!

 

Sulām — jā, enerģijas dzērieniem — nē!

Sportojot organisms patērē daudz šķidruma, kas noteikti jāatjauno. Sportistam jāpierod dienas laikā uzņemt vidēji divus litrus šķidruma un papildus  jādzer arī treniņu laikā. Ja intensīvi treniņi notiek karstā laikā — šķidrumam jābūt pat divas reizes vairāk. Kopā jārēķina ne tikai dzērieni — arī augļi, zupas.

Nevajag orientēties pēc slāpēm.Ja cilvēks jūt slāpes, tas nozīmē, ka jau zaudēti divi procenti ķermeņa svara. Kad zaudēti četri procenti, sāk zust darbaspējas, grūti noturēt uzmanību utt. Tātad jādzer, kamēr slāpju vēl nav.

Tīrs ūdens ātri izsvīst un “paņem līdzi” organismam noderīgas minerālvielas. Tāpēc ieteicams lietot īpaši sagatavotus dzērienus:

ñ  tēju;

ñ  ūdeni ar citrona šķēlīti un divām ēdamkarotēm medus (uz litru);

ñ  kokteili — 200 gramus sulas, kas sajaukti ar 800 gramiem ūdens.

Ieteicams dzērienam piebērt mazu šķipsniņu sāls — tā, lai garšā to pat nejūt. Tad nātrija joni aizkavēs šķidrumu organismā.

Īpašie sporta dzērieni piegādā organismam enerģiju, palīdzot pietaupīt tā rezerves. Tie satur arī minerālvielas un vitamīnus, kas vajadzīgi vielmaiņai. Tomēr vismaz līdz 14 gadu vecumam tādus lietot nav ieteicams, jo augošā organismā  vielmaiņa notiek aktīvi un papildu stimuli nav vajadzīgi. Arī vēlāk tādus nevajadzētu dzert visos treniņos.Jāvadās pēc slodzes — organismam “palīdzība” var noderēt, ja treniņā notiek intensīvs fizisks darbs. Bet stimulējošus dzērienus nekad nevajag dzert pēc slodzes.

Kategoriski nav ieteicams lietot enerģijas dzērienus! Tajos esošie stimulatori — kofeīns, guarana vai taurīns — paātrina vielmaiņu un liek pastiprināti tērēt organisma rezerves. Tiek “dzīta” sirsniņa, paaugstinās asinsspiediens.

Pusaudžiem aizsargmehānisms vēl nedarbojas, un nenobriedis organisms nejūt, ka nodara sev pāri. Ja šādus dzērienus lieto regulāri, iestājas pārslodze un spēku izsīkums, palielinās traumu risks. No tādas “bedres” organismam ārā tikt ir ļoti grūti.

Tie ir urīndzenoši līdzekļi un veicina vērtīgo minerālvielu izskalošanu no organisma. Tiek sagādāta papildu slodze aizkuņģa dziedzerim, aknām un nierēm.

Enerģētiskie dzērieni rada psiholoģisko atkarību.Rodas sajūta, ka bez tiem tev nekas neiznāk — nevari paskriet, paspēlēt... Taču basketbols nav skriešana, kurā visu izšķir ātrums un izturība! Tavu tehnisko un taktisko meistarību neuzlabos nekāds dzēriens. Savu organismu un prātu spēlei vislabāk sagatavot dabiskā veidā — pareizi iesildoties, pareizi motivējot sevi gan individuāli, gan kopā ar komandu.