Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1038, Did:0, useCase: 3

Basketbolist, neceri uz brīnumdzirām! Konsultē sporta ārste Sandra Rozenštoka

 Vai enerģētiskie dzērieni patiesi ceļ debesīs un kādus šķidrumus vislabāk liet savā stilīgajā pudelē pirms treniņa un spēlēm? Turpinām sarunu ar sporta ārsti Sandri Rozenštoku par to, kas jaunam basketbolistam būtu ieteicams un no kā vajadzētu izvairīties.

 

13 gads vecs puika pirms basketbola spēles lūdz nopirkt enerģētiskā dzēriena bundžiņu – to izdzēris varot skriet ātrāk un lekt augstāk. Varbūt tiešām nav vērts tik daudz trenēties un pietiek izvēlēties pareizo dzērienu?

Māņi un ilūzijas! Enerģētiskajos dzērienos esošais  cukurs bagātina organismu un nodrošina strauju enerģijas uzplūdu, bet nedod ilglaicīgu efektu. Stimulatori – kofeīns, guarana vai taurīns – paātrina vielmaiņu un patiesībā liek tērēt organisma rezerves. Tiek „dzīta” sirsniņa, paaugstinās asinsspiediens. Turklāt pusaudžiem aizsargmehānisms vēl nedarbojas un nenobriedis organisms nejūt, ka nodara sev pāri. Ja šādus dzērienus lieto regulāri, iestājas pārslodze un spēku izsīkums. Arī palielinās traumu risks. No tādas „bedres” organismam ārā tikt ir ļoti grūti.

Vēl viens negatīvais efekts  – tie ir urīndzenoši un veicina vērtīgo minerālvielu izskalošanu no organisma.

Vai visi enerģētiskie dzērieni ir vienādi?

Receptes mazliet atšķiras, bet parasti stimulējošās vielas vismaz divas reizes pārsniedz pieļaujamo dienas devu.

Tiek uzlikta papildu slodze aizkuņģa dziedzerim, jo jāpārstrādā vairāk ogļhidrātu. Aknām, kam jāatindē viss, kas notiek organismā un nierēm, kam jāizvada ārā.

Vai enerģētiskie dzērieni izraisa atkarību?

Fiziskā atkarībaneveidojas, bet psiholoģiskā gan.Rodas sajūta, ka bez attiecīgā dzēriena tev nekas neiznāk – nevari paskriet, paspēlēt... Ka vajadzīgs ārējs stimulators, lai nospēlētu labi. Patiesībā savu organismu un prātu spēlei vislabāk sagatavot dabiskā veidā – pareizi iesildoties, pareizi motivējot sevi gan individuāli, gan kopā ar komandu. Ķīmisko stimulatoru fons te ir lieks.

Jārunā arī par treneru atbildību. Ja enerģētisko dzērienu lietošana jauniešu komandā tiek akceptēta vai, nedod dievs, pat pieprasīta – tas ir signāls, ka treneris pats netiek galā ar spēlētāju sagatavošanu un noskaņošanu.

Vai minētās negatīvās blaknes parādās jau pēc pirmās izdzertās bundžiņas?

Tā nav, taču katrs organisms uz šiem šķidrumiem var reaģēt savādāk. Tāpēc neiesaku ļauties ilūzijām, ka pirms svarīgas  spēles iedzersi un kļūsi par pirmo zvaigzni. Organismam tiekot pie jauniem „iespaidiem” var gadīties gan  vēdergraizes, gan slikta dūša. Turklāt basketbols jau nav skriešana, kur visu izšķir ātrums un izturība. Tehnisko un taktisko sagatavotību neviens dzēriens neuzlabos.

Cik noderīgi ir tā dēvētie sporta dzērieni

Galvenā atšķirība no enerģētiskajiem dzērieniem - sporta dzēriena mērķis ir piegādāt organismam enerģiju, lai pataupās tā rezerves.

Ogļhidrātu līmenis tiek celts lēnāk, bet uzturēts ilgāku laiku. Tie satur arī minerālvielas un vitamīnus, kas vajadzīgi vielmaiņai. Savukārt nav vielu, kas stimulē nervu sistēmu, sirsniņu.

Efekts ir nesalīdzināmi labāks, tomēr es ieteiktu līdz 14 gadu vecumam nelietot arī tādus. Organisms augošs, vielmaiņa aktīva – papildus stimuli nav vajadzīgi.

Pieaugot reāli jāizvērtē slodze. Ja ar sportu nodarbojies trīs reizes nedēļā – nevajag. Ja vairāk – var apsvērt, bet noteikti ne visos treniņos. Jāvadās pēc slodzes – tikai, ja notiek intensīvs fiziskais darbs. Ideāli, ja komandā ir ārsts, kurš to kontrolē – kā tas notiek jaunatnes izlasēs. Treneris laikus informē, kāda slodze būs treniņā un ārsts izvēlas dzēriena recepti un dzeršanas režīmu. Jo, piemēram, stimulējošs dzērienus nekad nevajag dzert pēc slodzes.

Ko tad ieteicams dzert?

Tēju vai ūdeni ar citrona šķēlīti un divām karotītēm medus uz litru. Vai sajaukt 200 gramus sulas ar 800 gramiem ūdens. Labi, ja pieber mazu šķipsniņu sāls – tā, lai garšā to pat nejūt. Tie ir nātrija joni, kas aizkavēs šķidrumu organismā. Tīrs ūdens ātri izsvīst un pa ceļam paņem līdzi noderīgas minerālvielas.

Katrā ziņā dzert vajag noteikti. Treniņa laikā 700 gramus – litru, vasarā karstā laikā arī vairāk.

 

P.S. Vēlaties ko uzzināt, noskaidrot vai precizēt? Rakstiet: guntis_keisels@lbs.lv

Iepriekšējie raksti no sērijas Konsultē sporta ārste Sandra Rozenštoka

Ko darīt, ja sastiepta potīte? Konsultē sporta...

Ko darīt, ja sastiepta potīte? Konsultē sporta...

Sāp ceļgals? Konsultē sporta ārste Sandra...

Jaunajam basketbolistam sāp ceļgals? Konsultē...

     [+] [-]

, 2012-03-16 20:41, pirms 12 gadiem
Paldies par ieteikumiem! Mums ar puiku (11 gadi) nereti sanāk diskusijas par dzeramo, bet tomēr - kā izrādās - rīkojamies vairāk vai mazāk pareizi. vienīgais - viņam patīk tēja ar cukuru nevis medu.