Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:933, Did:0, useCase: 3

Aldaris LBL dāvana jubilejas sezonā: visas 25 sezonas statistikas skaitļos!

Aldaris LBL dāvana jubilejas sezonā: visas 25 sezonas statistikas skaitļos!
Uldis Višņēvičs - Latvijas Basketbola līgas visu laiku rezultatīvākais spēlētājs (6811 punkti).

Aldaris Latvijas Basketbola līgas 25.sezonas izskaņā esam sagādājuši dāvanu basketbola draugiem – no šodienas vispārējai lietošanai pieejami visu sezonu LBL spēļu protokoli. Turklāt ar LBS partneru MBT izstrādātās programmatūras palīdzību statistika glīti sakārtojas, gan dodot iespēju izsekot katra spēlētāja karjerai, gan uzskatāmi veidojot LBL visu laiku rangu tabulas dažādās basketbola statistikas kategorijās. Atsevišķu sezonu statisktiku var atrast, kreisās slajas izvēlne izraugoties interesējošo gadu. Kopīgas rangu tabulas atrodamas statistikas vidžetos (piemēram, LBL )

Kopš 2007.gada sezonas LBL statistika apkopota digitāli. Savukārt pirmo 15 sezonu skaitļi kļuvuši pieejama ar žurnālista Ērika Strausa pūlēm – vispirms vācot un krājot ar roku rakstītos spēļu protokolus, kā arī visus datus ievadot BasketHotel sistēmā. Kādi atklājumi slēpjas nebeidzamajā skaitļu plūsmā – uz šo un citiem jautājumiem basket.lv lūdz atbildēt pašu Ēriku. 

Kāpēc sāki krāt LBL statistiku un ko gribēji ar to darīt?

LBL piedzimšana ievadīja jaunus laikus ne tikai basketbolā – visā Latvijas sportā. Tai skaitā arī attieksmē pret spēļu statistiku. To rakstīja katrā mačā, turklāt tālaika tehnikas jaunums – kopēšanas iekārtas – padarīja protokolus pieejamus arī žurnālistiem.

Uzreiz nenoreaģēju. Tikai pēc dažām sezonām apjautu, ka ir laiks saķert to, kas varbūt kādreiz varētu noderēt. Izmantojot LBL pirmo sezonu galvenā tiesneša Jāņa Krodera arhīvu, izdevās restaurēt pirmo čempionātu spēļu protokolus. Informāciju ievadīju datora un tā laika ieraksti saglabājušies vēl šodien, lai arī operētājsistēmas ir mainījušās entās reizes.

Līdz pat 2005.gada sezonai krāju protokolus kaudzē, kaut arī, kļūstot par “Sporta Avīzes” redaktoru, šādām izpriecām laika atlika arvien mazāk. Iespējams, ka būtu iesprindzis vēl, taču LBL jau sāka izmantot elektroniskos protokolus. Dati tika uzkrāti serveros un šķita, ka mans papīru krāšanas process sagaidījis loģisku finišu. Kā tagad izrādījās, kolekcionēšanu pārtraucu vienu sezonu par agru – 2005./2006.gada sezonas statistikas restaurēšana sagādāja nopietnas problēmas.

Ko jaunu uzzināji, ievadot skaitļus BasketHotel sistēmā?

Globāli neko neatklāju, taču laiku pa laikam atausa atmiņā deviņdesmitie gadi, kas basketbola dzīves lielākā daļa notika “Daugavas” sporta namā, kur dienas laikā tika izspēlētas vairākas spēles. Atcerējos, ka kādreiz LBL basketbols spēlēts Iecavā, Talsos, Tukumā, Brocēnos, Virķēnos, Saulkrastos un vēl dažās vietās, kuras tagad neiet kopā ar mūsdienu LBL.

Kāpēc 1992-1995.gadā spēlētāji meta vairāk nekā tagad?

Uz “SWH/Brocēni”, “Bonus” vai “Metropoles” fona gan Valmiera un “VIA/Rīga”, gan Tukums un Talsi bija izteiktas amatieru komandas. Vēl jāatgādina, ka liela daļa tā saucamo mūžīgo rekordu tika saražoti laikā, kad LBL spēlēja 4x12 minūtes. Turklāt tolaik nebija tendence visiem komandas dalībniekiem spēles laiku sadalīt puslīdz vienādās devās. Spilgtākajām individualitātēm 40 vai pat visas 48 minūtes laukumā bija ikdiena.

Kādus argumentus lieto, ja, piemēram, Ģenerālis – Valdis Valters – saka, ka viņam konkrētajā spēlē bijušas 12 rezultatīvas piespēles, bet Tavos ciparos parādās tikai 11?

Vienīgais arguments pret Ģenerāli – nestrīdēties, jo viņam vienmēr taisnība. Visi pārējie ir pajoli vai zudušās paaudzes pārstāvji. Bet – vēsturē paliek tas, kas ierakstīts statistikā, nevis atmiņās.

Vai LBL statistikas arhīvā ir kādas “slidenas” vietas?

Jau pieminētā 2005./2006.gada sezona. Togad statistika jau tika rakstīta elektroniski, bet, mainoties LBS mājaslapas uzturētājiem, šīs sezonas dati “pazuda” interneta dzīlēs. Kad pieķēros LBL rezultātu arhīva sakārtošanā, nez no kurienes talka nāca kāds Latvijas Basketbola savienība lietotājs – diemžēl nezinu viņa vārdu –, kurš palīdzēja atrast vismaz daļu protokolu.

Tai sezonai bija vēl kāda specifika. Proti, no oktobra līdz martam piecas labākās komandas spēlēja Baltijas Basketbola līgas turnīrā, un pēc savstarpējo spēļu rezultātiem tika noteiktas pozīcijas Latvijas čempionāta izslēgšanas turnīra “zaros”. Formāli LBL nolikumā nav ierakstīts, ka šīs spēles iekļaujas LBL hronikā, tomēr pēc būtības tās ignorēt nešķita pareizi.

Juridiski neskaidra situācija bija 1996./1997. gada sezonā. Pamatturnīru rīkoja LBL, bet izslēgšanas spēles jau notika LBS paspārnē un, velkot ar pirkstu līdzi dokumentos rakstītajam, finālsēriju statistika būtu ignorējama. Taču kopā ar LBL darbiniekiem nolēmām pievērt acis uz šo formālo izkārtņu maiņu.

Periodiski esi publicējis LBL visu laiku punktu guvēju sarakstu. Kam ticēsi, ja skaitļi atšķirsies: tam, ko esi skaitījis ar roku vai tam, ko saskaitījusi statistikas sistēma?

Šodien noteikti vairāk uzticos elektronikai, bet bija laiks, kad uz datoru veikumu skatījos aizdomīgi. Tam bija savs iemesls. Arī deviņdesmito gadu sākumā bija kaut kādas programmas, kas visus ciparus salika smukos stabiņos it kā pareizā secībā. Taču reiz, pētot kopsavilkumus, atradu daudz neprecizitāšu. Tagad gan ir citi laiki un daudz kvalitatīvākas programmas. Bet, ar piebildi: programma saskaitīs pareizi, ja vien pareizi būs ievadīti dati. Bet vienmēr taču pastāv iespēja, ka netrāpi pa pareizo taustiņu.

Vai skaitļi nekad nemelo?

Nemelo. Bet ne vienmēr pasaka visu patiesību.

**

P.S. Veidojot spēlētāju profilus, izmantota komandu oficiālajos pieteikumos iesniegtā informācija – kāda nu kurā sezonā tā bijusi (piemēram, daudzas sezonas spēlētājiem norādīts tikai dzimšanas gads, nevis konkrēts datums). Ja vēlaties labot neprecizitātes, lūdzu, rakstiet guntis.keisels@lbs.lv

  +2 [+] [-]

, 2016-05-06 13:10, pirms 8 gadiem
Apsveicams fakts. Malači!!!

  +3 [+] [-]

, 2016-05-06 14:06, pirms 8 gadiem
Super! Beidzot katrs un ikviens varēs izmantot LBL arhīvu, lai pārliecinātos par aizmirstām lietām un uzzināt jaunas.
Paldies LBS un īpaši, protams, Ērikam!

  +2 [+] [-]

, 2016-05-06 14:23, pirms 8 gadiem
Mūža darbs! Ideāli realizēts. Tagad tikai nobackupojiet, lai nepazūd!

  +1 [+] [-]

, 2016-05-06 14:37, pirms 8 gadiem
Monstruāls darbs. Visu cieņu!

     [+] [-]

, 2016-05-06 16:09, pirms 8 gadiem
Vienīgais arguments pret Ģenerāli – nestrīdēties, jo viņam vienmēr taisnība. Visi pārējie ir pajoli vai zudušās paaudzes pārstāvji.