Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1032, Did:0, useCase: 3

Visockis-Rubenis: ''Iekļūšana finālturnīrā bija tikai nākamais solis. Mērķis ir uzvarēt''

Visockis-Rubenis: ''Iekļūšana finālturnīrā bija tikai nākamais solis. Mērķis ir uzvarēt''
Artūrs Visockis-Rubenis.
Foto: Māris Greidāns, www.bk.lu.lv

No 4. līdz 6.martam Krievijas trešajā lielākajā pilsētā Jekaterinburgā Latvijas Universitātes basketbola komanda aizvadīja Starptautiskās Studentu basketbola līgas (ISBL) kausa izcīņas pusfināla posmu, četru komandu konkurencē cīnoties par vienu no divām ceļazīmēm uz ''FINAL 4'' turnīru. Tas LU komandai arī izdevās, aiz svītras paliekot abām krievu studentu komandām. Par piedzīvoto Krievijā un komandas sniegumu stāsta LU galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis.

Jau vēstīts, ka Latvijas Universitātes studenti turnīru iesāka ar zaudējumu mājinieku Urālu Federālajai universitātei 67:70  (rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Renārs Magone), savukārt nākamajā dienā ar 76:69 uzveica Maskavas Federālo universitāti (Brizgalovam 18). Turnīra noslēdzošajā dienā LU tikās ar Igaunijas čempionātā un Baltijas Basketbola līgā spēlējošo Tallinas Tehnoloģiju universitāti, kas ISBL tiek uzskatīta par vienu no favorīti un pamatoti – divkārtējie līgas čempioni abās iepriekšējās spēlēs izcīnīja pārliecinošas uzvaras. Šoreiz veiksme un kaujinieciskāks noskaņojums bija LU komandas pusē, svinot uzvaru ar 66:60 un garantējot kāroto ceļazīmi uz ''FINAL 4'' turnīru.

Nokļūšanu Jekaterinburgas turnīrā jeb ISBL pusfināla posmā sekmēja lielisks starts septembrī Kaļiņingradā, kad notika kvalifikācijas posms, kura ietvaros tika uzvarēta arī spēcīgā Lietuvas Sporta universitāte. Nu Aldaris LBL startējošie studenti iekļuvuši starp TOP 4 spēcīgākajām Austrumeiropas studentu basketbola komandām, čempioniem noskaidrojoties ''FINAL 4'' turnīrā Tallinā, kā norise plānota aprīlī. Vēl no Jekaterinburgas turnīra finālposmā startēs TTU, savukārt atlikušās divas finālistes noskaidrosies otrā ISBL pusfināla posmā Kauņā.

Par piedzīvoto Krievijā un komandas sniegumu stāsta LU un Latvijas U16 izlases galvenais treneris, kā arī Latvijas sieviešu nacionālās izlases treneris Artūrs Visockis-Rubenis.

Šajā starptautiskajā studentu līgā LU komanda startēja pirms diviem gadiem un šogad. Kādēļ tika izlaista aizvadītā sezona?
- Iepriekšējā sezonā paralēli LBL un LBL2 čempionātiem startējām arī Latvijas Studentu basketbola līgā. Tajos datumos, kad tika izspēlēts ISBL turnīrs, mēs diemžēl nevarējām piedalīties, jo visi spēlētāju resursi jau bija novirzīti uz pašmāju turnīriem. Taču iniciatīva no ISBL organizatoru puses bija.

Krievijā pretī stājās viena igauņu un divas krievu komandas. Cik daudz bija zināms par pretiniekiem pirms turnīra?
- Par Urālu Federālo universitāti daudz ziņu nebija, vien pamanījām to, ka viņiem tikai uz šo posmu pievienojās divi serbu basketbolisti no citas augstskolas, kas pēc nolikuma ir atļauts. Šie spēlētāji arī izrādījās galvenie spēles veidotāji - viens garais un otrs saspēles vadītājs. Pēc pirmās dienas jau izpētījām gan Maskavas komandu, gan TTU, tiesa, par Igaunijas komandu mums bija informācija arī pirms tam. Igauņi bija izteikti šī turnīra favorīti. Sastāva pamata piecinieks viņiem ir ļoti meistarīgs.

Runājot par turnīru, vienīgais zaudējums tika piedzīvots pret mājiniekiem un turklāt pēdējā sekundē, taču vēl pēdējās ceturtdaļas sākumā bijāt iedzinējos  ar 22 punktu starpību. Ar ko izskaidrojams šis viļņveidīgais sniegums atklāšanas spēlē?
- Pirmkārt, neizdevās komandu līdz galam noskaņot šai cīņai, jo atmiņā vēl bija iepriekšējā kārta Kaļiņingradā, kur uzvarējām abas Krievijas komandas ar lielu rezultāta starpību. Otrkārt, nebija informācijas par pretinieku. Treškārt, viņi spēlēja tādu basketbolu, pret kuru ikdienā mēs tomēr nespēlējam - diezgan brīvu un neparedzamu. Viņi bija mājinieku komanda, saņēma arī atbalstu no tribīnēm. Pat tad, kad sakārtojām spēli, nespējām realizēt drošas situācijas.. tās tas vilnis aizgāja. Arī vietējai tiesāšanai nepaspējām pielāgoties šīs spēles laikā. Ar cīņassparu pēdējā brīdī izdevās spēli lauzt, tomēr veiksmi šajā mačā nebijām nopelnījuši.

Iekļūšana FINAL 4 - cik šis sasniegums LU komandai ir nozīmīgs?
- Mērķis šajā turnīrā ir uzvarēt! Iekļūšana finālturnīrā bija tikai nākamais solis, kas jāsper. Ceļš izvērtās grūts, bet tas norūda.

Renārs Magone komandai palīdzēja jau kā ''Jēkabpils'' spēlētājs. Vai tagad var teikt, ka viņa faktors Jekaterinburgā bija nozīmīgs?
-Jā, Renārs ir devies jau uz Jēkabpili, tomēr šajā turnīrā joprojām ar viņu rēķināmies. Redzēs, vai izdosies visu saskaņot, bet ceru, ka palīdzēs arī FINAL 4 turnīrā. Viņa ieguldījums šajā komandā ir lielāks nekā atspoguļojas statistikā.

Runājot par sadzīvi un organizatorisko pusi Krievijā, kas bija spilgtākie un atmiņā paliekošākie iespaidi par šo lielpilsētu?
- Tas, kas man ļoti patīk Krievijā, ir cilvēki. Viņi ir ļoti atvērti un pretimnākoši, vismaz lielākoties, ar ko esmu nonācis saskarē, atstāj šādu iespaidu. Kopumā visur, kur esam bijuši, latviešus viņi uzņem kā savējos. Un pat vairāk - ja viņi redz, ka tu labi strādā, viņi vienmēr to novērtēs, pateiks, neliekuļos.. Mums ir izveidojušās ļoti labas attiecības gan ar ISBL vadību, gan operatoru komandu, kas nodrošina tiešraides šīm spēlēm. Šoreiz mums bija nozīmēts izcils komandas pavadonis jeb atašejs. Un tas šādos turnīros ir ļoti būtiski. Domāja vienu gājienu uz priekšu un bija izcils mūsu komandas dalībnieks!
Pati pilsēta -dzīvojām tādā rajonā, ko varētu salīdzināt ar Purvciemu. (smaida) Pašu pilsētu sanāca aplūkot tikai nelielā triju stundu ekskursijā. Taču atkārtošos, ka man visvairāk atmiņā paliek tieši cilvēki.

Latvijas Universitātes studentu basketbola komanda Starptautiskajā Studentu Basketbola līgā startēja arī 2013./2014.gada sezonā, kad arīdzan izdevās iekļūt finālturnīrā, tiesa, togad labākie pēdējā posmā tika noskaidroti astoņu komandu konkurencē. LU turnīru noslēdza augstajā trešajā vietā, un arī šogad ir izdevies sasniegt pusfinālu.

Izmantotie resursi: 
Visockis-Rubenis: ''Iekļūšana finālturnīrā bija...