Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Treneri vērtē LBL sezonu, prognozē 1/4finālu gaitu

Treneri vērtē LBL sezonu, prognozē 1/4finālu gaitu
Foto: Lāsma Irša

Līdz ar regulārā turnīra beigām "Olybet" Latvijas Basketbola līgā (LBL) sezona noslēdzās četrām komandām, kas neiekļuva izslēgšanas turnīrā. Sarunā ar Sportacentrs.com šo komandu galvenie treneri atskatījās uz aizvadīto sezonu un vērtēja ceturtdaļfinālā iekļuvušo komandu spēku samērus.

Katram trenerim uzdevu piecus vienādus jautājumus:
1. Kā raksturotu savas komandas sezonu?
2. Kāda kopumā bija LBL sezona - līmeņa, organizatoriskajā ziņā?
3. "Valmiera/Ordo" - "Liepāja/Triobet": kam redzi vairāk priekšrocību?
4. "Jēkabpils" - "Barons kvartāls": kam redzi vairāk priekšrocību?
5. Kura komanda šobrīd ir galvenā favorīte uz titulu?

Arnis Vecvagars, "Jūrmala/Fēnikss" galvenais treneris:

1. Sezona izvērtās smaga, jo jau no paša sākuma mūs vajāja dažādas problēmas. Pirmssezonā no ierindas izkrita Mārtiņš Vīņauds, kurš pārbaudes spēlēs izskatījās kā viens no komandas svarīgākajiem spēlētājiem. Pēc tam sekoja vēl vesela virkne veselības problēmu, un tas traucēja demonstrēt iecerēto sniegumu un lika veikt ļoti lielus pārkārtojumus. Prasījās meklēt papildinājumus, lai spēli nostabilizētu, bet tādas iespējas nebija un nolēmām - lai varētu izpildīt visas saistītas ar jau esošajiem spēlētājiem, nebūvēsim gaisa pilis un strādāsim ar to, kas ir mūsu rīcībā un ko varam atļauties. Šī bija smagākā sezona, kāda bijusi, gan treneriem, gan spēlētājiem, gan kluba vadībai. Protams, netiekot play-off, bija vilšanās, bet ar vēsu galvu pārrunājām visu un sapratām, ka tas drīzāk bija likumsakarīgi, nekā milzīgs pārsteigums. Šogad pēc savām iespējām esam tur, kur mums jābūt, jo tām komandām, kas tika sešiniekā, situācija ir labāka. Kā viens no faktoriem, kas zināmā mērā ietekmēja sniegumu, bija problēmas ar mājas zāli. Kad nācās atgriezties Lapmežciemā, pagāja ļoti ilgs laiks, lai adaptētos un izcīnītu pirmo uzvaru.

2. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šajā sezonā bija interesanta cīņa par sešinieku un tā notika gandrīz līdz pēdējām kārtām. Sportiskajā ziņā šī viennozīmīgi bija aizraujoša sezona. Nedaudz pārsteidza tas, ka nosacīti vadošās komandas kā "Ventspils" un VEF šogad dominēja ievērojami mazāk - bija gan zaudējumi, gan cīņas par uzvarām līdz pašai galotnei. Arī mums bija iespēja uzveikt VEF. Kopumā bija diezgan kvalitatīvs basketbols un intriga - tas bija pozitīvi. Organizatoriski nekas īpaši neatšķīrās no citiem gadiem - nebija ne labāk, ne sliktāk.

3. Priekšroku dodu Valmierai, kam ir sabalansētāks sastāvs ar lielāku pieredzi un vairāk spēlētājiem, kuri var izšķirt spēles. Liepāja labi trāpījusi ar izmaiņām sastāvā un ārzemnieku piesaisti, kas palīdzēja atraisīt spēli - tā kļuva dzīvāka. Domāju, ka kādā spēlē arī būs intriga līdz pat izskaņai, bet sērija varētu beigties ar 3-1 vai pat 3-0 valmieriešu labā.

4. Šajā pārī spēles būs daudz līdzvērtīgākas, katrai komandai ir savi plusi un mīnusi. Daudz būs atkarīgs no tā, kurai komandai izdosies uzspiest savu spēles stilu. Jēkabpils sastāvs ir plašāks, bet "Barons" līdz šim veiksmīgi izmantojis savus galvenos ieročus. Ja Jēkabpilij izdosies apturēt "Barona" spēli ātrā pārejā, viņiem varētu būt vairāk priekšrocību. Ja nespēs, tad "Barons" var uzspiest sev izdevīgu spēles tempu un kļūt ļoti bīstami. Svarīgi, kā sērija sāksies, pēc tam būtu vieglāk prognozēt iznākumu. Pirms sērijas varbūt kādu procentu vairāk dotu Jēkabpilij, bet drīzāk izredzes būs 50:50. Drīzāk šajā sērijā varētu būt vajadzīgas visas piecas spēles.

5. Šobrīd par galveno favorīti sauktu "Ventspili", lai gan bažīgu dara sniegums pēdējā laikā, kad komanda nespēlē pārliecinoši. Iespējas, treniņos palielinātas slodzes, lai sagatavotos play-off. VEF savā ziņā ir noslēpums, jo viņi šosezon nav spēlējuši tik saspringtā grafikā, kāds būs izslēgšanas turnīrā. Viņiem vienmēr bijis pietiekami daudz laika sagatavoties konkrētām spēlēm, un sniegums bijis samērā veiksmīgs. Tas varētu būt klupšanas akmens tagad, kad spēles būs krietni blīvākā kalendārā. Arī Valmiera būs nopietns pretinieks jebkuram.

Artūrs Visockis-Rubenis, "Ogre/Kumho Tyre" galvenais treneris:

1. Nevaru teikt, ka astotā vieta ir apmierinošs rezultāts. Komandas mērķi pirms sezonas bija iekļūt gan LBL, gan BBL izslēgšanas spēlēs - ja BBL mēs to ar smagu darbu nopelnījām, tad LBL diemžēl svarīgākajās spēlēs pārāki izrādījās mūsu tiešākie konkurenti. Cenšamies no šīs pieredzes paņemt visu labāko, lai jau nākamreiz, kad būsim šādā situācijā, spētu uzvarēt spēles šādos spriedzes apstākļos. Kopumā sezonas laikā uzvarējām visus pretiniekus LBL - neviena komanda nepalika nepārspēta, tai skaitā arī VEF, Valmiera un Ventspils. Arī BBL divreiz uzvarējām spēcīgo "Pieno Žvaigždes". Uzvarot šādas komandas svētki ir ne tikai komandas ģērbtuvē, bet visā pilsētā. Lai arī izvirzītais mērķis LBL netika sasniegts, uzskatu, ka klubs ir spēris soli uz priekšu attīstībā - ne tikai tāpēc, ka spējam izrādīt pretestību ikvienam pretiniekam, bet arī daudzos citos aspektos. Pirmkārt, spēļu zāle tika aprīkota ar jaunām lampām un ietilpīgām tribīnēm. Otrkārt, sekmīgi spērām pirmos soļus starptautiskajā vidē (BBL). Treškārt, vairākiem spēlētājiem šī bija labākā sezona viņu karjerās, pat neskatoties uz to, ka mūsu komandā nebija viena izteikta līdera. Ceturtkārt, Gints Antrops tika izīrēts VEF komandai - tas nozīmē, ka arī Gintu ievēroja tieši Ogrē un piedāvāja spert vēl vienu soli uz priekšu karjerā. Ogres klubs cenšas uz priekšu iet pakāpeniski, investējot līdzekļus ne tikai spēlētājus piesaistē, bet arī visas basketbola sistēmas attīstīšanā - mums ir fiziskais treneris, fizioterapeits, LBL2 komanda, sadarbība ar Ogres Tuvcīņas skolu... Šādi radot profesionālu vidi, pamatu, uz kura arī nākotnē ceram sagaidīt ne tikai play-off, bet arī medaļas. Pamats tiek būvēts uz klints nevis smiltīm.

2. Komandu spēki ir vēl vairāk izlīdzinājušies. Šogad vairs neviena komanda nevarēja atnākt uz spēli un uzvarēt tikai ar meistarības pārākumu. Pretī Latvijas grandiem ar viltību un cīņassparu bija gatavas stāties visas LBL komandas. LU sezonas sākumā biju tuvu tam, lai iekostu VEF, mēs uzvarējām visas Top3 komandas, Jūrmala biju tuvu uzvarai gan pret VEF, gan Ventspili, "Barons" Ventspilij iekoda pat divreiz. Arī cīņa par sešinieku bija līdz pēdējam brīdim. Organizatoriski, domāju, nekas būtiski nebija mainījies. Priecē, ka šobrīd aizvien labāka komunikācija veidojas starp treneriem un tiesnešiem - līga vismaz divreiz gadā aicina abas puses pie kopīga galda un ticu, ka tas nesīs drīzu progresu. Arī kalendārs mums šogad bija tiešām loģisks, bez lieliem logiem vai pārslodzēm.

3. Šajā duelī noteikti izteikts favorīts ir Valmiera. Jā, Liepāja sezonas beigās veica nozīmīgus papildinājumus komandā un ar savu resursu pelnīti ielauzās sešiniekā. Kā arī izrādīja pretestību gan Ventspilij, gan VEF gan Valmierai. Tomēr Valmieru es redzu ne tikai kā šī pāra favorītu, bet visas LBL favorītu. Tam pamats ir gan augstā spēlētāju meistarība, gan viņu pieredze - viņi jau ir izbaudījuši, kā tas ir - uzvarēt LBL. Par Dora Fišera pieredzi man nevajag vēlreiz stāstīt, kā arī Uvis Helmanis ļoti labi izmanto katra spēlētāja stiprās puses - spēle ir reizē disciplinēta, bet reizē atstāta vieta spēlētājiem pieņemt lēmumu, izejot no situācijas. Labs balanss. Vienīgi viņu spēlē liela loma ir Damjēram Pitsam - ja pretinieks spēs atrast veidus, kā Pitsu ierobežot, tas var izjaukt balansu Valmieras komandas spēlē.

4. Būs ļoti interesants duelis, ko pierāda spēles jau regulārajā sezonā un turnīra tabula. Jēkabpils pusē ir dziļais soliņš, kā arī spēlētāji ir salīdzinoši ļoti pieredzējuši un fiziski. Saliekot šos trīs komponentus kopā, Jēkabpils ir favorīta statusā. Tomēr "Barons" ir pierādījis, ka ir ļoti neērts pretinieks ikvienam, jo spēlē agresīvu aizsardzību un uzbrukumā ļoti labi balansē starp ātro pāreju un pacietīgiem uzbrukumiem uz pozīcijām, kurās redz pārsvaru pār pretinieku. Noteikti lielu lomu spēlēs Tailera Larsona sniegums - jo viņa individuālā meistarība ir viena no augstākajām šogad LBL starp leģionāriem. Domāju, ka šajā duelī viss izšķirsies piektajā cīņā.

5. Jau minēju, ka manā skatījumā galvenais pretendents uz čempiontitulu ir "Valmiera/Ordo". Tomēr labi apzinos, ka VEF savu patieso spēku parādīs tikai tad, kad sāksies atbildīgās spēles, bet Ventspils noteikti ir guvusi pietiekami daudz mācību sezonas laikā, lai uz play-off spēlēm ierastos citā kvalitātē.

Kristaps Zeids, "Valka/Valga" galvenais treneris:

1. Grūti novērtēt sezonu, jo par galveno treneri kļuvu brīdī, kad bija palikušas vairs tikai četras spēles un bez iespējām iekļūt play-off. Izmantojām LBL turnīru, lai gatavotos izšķirošajām spēlēm Igaunijas līgā, mazliet eksperimentējām, nenoslogojot līderus pārāk daudz, lai izvairītos no savainojumiem un pārslodzes. Devām iespēju jaunajiem spēlētājiem, bet tai pašā laikā vienmēr gājām ar domu cīnīties par uzvaru. Prieks, ka sanāca iedot iespēju jaunajiem - Elvis Vaivars, kurš ir viens no pirmajiem internāta audzēkņiem, pēdējā spēlē pret Liepāju laukumā bija pat 13 minūtes. Viņš tik pie vērtīgas pieredzes. Kopumā sezonā aizvadījām ap 50 spēlēm. Komandai, kurā ir izteikti līderi un nav gar soliņa, katrs savainojums atstāj ļoti lielu ietekmi uz rezultātu un sniegumu. Tiklīdz radās veselības problēmas, tā bija problēmas arī ar spēli.

2. Līmenis ir audzis, tāpat kā iepriekšējos gados - jebkurš varēja uzvarēt jebkuru. Pagājušosezon "Jēkabpils" uzvarēja VEF un "Ventspili", bet netika play-off. Šosezon tāpat sanāca Ogrei. Visi treneri uzsver to, ka vairs nevar iet uz spēlēm bez nopietnas sagatavošanās. Organizācijas līmenis bija labs, bija informācija par līgu, tiešraides ar studijām. Vienīgi gribētos vairāk translāciju. Piemēram, Igaunijā nodrošina pilnīgi visu spēļu tiešraides. Gribētos tādu līmeni arī Latvijā. Tāpat būtu laiks padomāt par astoņām komandām izslēgšanas turnīrā, kaut vai spēlējot pirmo kārtu tikai līdz divām uzvarām.

3. Gan uz papīra, gan spēles ziņā izteikta favorīte ir Valmiera - tas nav nekāds noslēpums. Viņiem būs priekšrocības groza apakšā - ceturtā un piektā numura pozīcijās liepājniekiem trūkst centimetru un pieredzes. Liepājai nav gandrīz neviena centra - Butjankovs un Montgomerijs tomēr ir ceturtie numuri, tāpat Garoza. Labs duelis būs Pitss pret Malkolmu Grifinu - kurš no saspēles vadītājiem labāk spēs savākt un pavilkt uz priekšu savu komandu, kurš labāk uzspiedīs savai komandai izdevīgu stilu. Klasiskā basketbolā pārsvars ir Valmierai, kas ir nokomplektēta tā, lai arī šogad cīnītos par titulu. Ja Liepājai izdosies uzspiest savu stilu ar daudz tālmetieniem un ātru pāreju, tad kādā spēlē ir iespēja aizķerties.

4. Izteikta favorīta nav. Abas komandas rādījušas viļņveidīgu sniegumu. Abas izcīnījušas lielas uzvaras, bet pēc tam zaudējušas vai cīnījušās ar apakšgala komandām, tai skaitā mums. Jēkabpilij ir vairāk pieredzes. Viņi zina, kā uzvarēt play-off sērijas. Komanda ir pieredzējusi un savulaik jau izcīnījusi medaļas. Jautājums - kurš būs izteikts līderis izšķirošajos brīžos. "Barons" ir jaunāka komanda, bet individuāli ļoti spēcīga, un treneris Gulbis to labi izmanto. Viņš neko lieki nesarežģī, izspēlējot bumbu līdz saviem snaiperiem. Abas demonstrē atšķirīgu basketbolu, tāpēc būs svarīgi, lai ir kāds, kurš savāktu komandu. "Jēkabpilij" tāds spēlētājs ir Sirsniņš. "Baronā" liels faktors vbūs Larsons, kurš pirmo reizi spēlēs play-off. Viņš pēc rakstura ir uzvarētājs, taču jautājums, kā reaģēs uz šādu spriedzi. Tāpat "Baronā" liela loma būs Salvim Mētram, kuram ir lielākā pieredze, salīdzinot ar citiem.

5. Nedrīkstu saukt nevienu citu kā VEF un Jāni Blūmu kā MVP, citādi mani neielaidīs mājās (smejas). VEF ir labākais centrs Latvijā - Mārtiņš Meiers. Blūms aizvada individuāli labāko sezonu karjerā, bet "X-Faktors" būs Armands Šķēle, kurš zina, kā uzvarēt un kā koncentrēties šādām spēlēm. Viņš var aizvadīt viļņveidīgu sezonu, bet play-off vienmēr zina, kā spēlēt, un aizvada savas labākās spēles.

Guntis Endzels, "Latvijas Universitātes" galvenais treneris:

1. Komanda sezonas laikā progresēja, bet žēl, ka tas beigās neparādījās turnīra tabulā. Daudzi spēlētāji pielika savā individuālajā meistarībā un arī kā komanda ar katru spēli rādījām arvien labāku sniegumu. Diemžēl ar to bija par maz, lai nepaliktu pēdējie. No spēles kvalitātes viedokļa sezonas otrajā pusē bijām jūtami labāki. Spēlētāji, kas šosezon deva lielāko artavu, iepriekš nebija spēlējuši tādas lomas. Pārsvarā arī nebijām pilnā sastāvā dažādu iemeslu dēļ, bet tā ir normāla situācija jebkurā komandā. Bija saspringtas galotnes, dažas no tām arī uzvarējām. Ir gandarījums par to, ka lielākoties spējām spēlēt kā līdzīgs ar līdzīgu teju 35 minūtes. Kopumā sezona nebija slikta. Mums vēl priekšā pasaules universiāde vasaras beigās.

2. Sezona bija interesanta, un intriga saglabājās līdz pat pēdējām kārtām. Vidējais līmenis noteikti ir audzis, taču prasītos vēl kāda līdzīga līmeņa komanda. Bija daudz pārsteidzošu rezultātu. Protams, aktuāls jautājums - vai tas bija stipro komandu vājums, vai vājāko komandu spēks? Es vairāk gribētu domāt, ka otrais variants. Otrā līmeņa komandas ir pienākušas klāt lielajiem klubiem. Mūs gaida interesantas izslēgšanas spēles.

3. Uz papīra spēcīgāka ir Valmiera, kurai galu galā ir arī mājas priekšrocības. Savstarpējās spēlēs regulārajā sezonā gan vienmēr bija līdzīgas gan rezultāta, gan spēles satura ziņā. Ja man jāprognozē, es teiktu 3-1 Valmieras labā, taču nebēdāšos arī tad, ja būs otrādi. Līdzjutējiem vajag intrigu.

4. Komandām vienmēr ir kāpumi un kritumi, bet - kādu regulārās sezonas finišu nodemonstrēja "Jēkabpils"! Šajā pārī nav izteikta favorīta. Svarīgs būs pat nevis mājas priekšrocību faktors, bet drīzāk tiesāšanas faktors. Ko ļaus darīt, kā ļaus spēlēt. Nav runa par to, ka kādam tiesātu par labu vai par sliktu, bet par to, cik tālu ļaus iet fiziskā cīņā un cik konsekventi ieturēs savu līniju visas sērijas garumā. Tas, ņemot vērā tik līdzīgos komandu spēku samērus, būs aktuāls jautājums visa izslēgšanas turnīra garumā.

5. Ņemot vērā to, kādu sniegumu komandas rādījušas līdz šim, man nav neviena izteikta favorīta. Vismonolītāk sezonas laikā izskatījās "Ventspils", taču ņemu vērā tikai tās spēles, ko esmu redzējis pats. Neesmu speciāli skatījies spēles, ko viņi zaudēja. Turklāt būtu muļķīgi tagad spekulēt par to, ka sezonas beigās viņi spēlēja sliktāk, ja nezinām visu apstākļus. Manuprāt, galvenie favorīti uz titulu atkal būs "Ventspils" un VEF.

Saistītais raksts:
Andrejs Siliņš izvēlas - LBL sezonas vērtīgākais spēlētājs un citi labākie


, 2017-04-20 18:03, pirms 7 gadiem
satrauc kārtējo reizi Ventspils nobeiguma nogrieznis.. ja tajās spēlēs tika iestrādātas jaunas taktiskās nianses, pietaupīti galvenie spēki, dziedētas traumas, tad OK. Bet it kā neko tādu nemanīju, apzināti taču spēlētājs nesāk mest garām un pārvietoties lēnāk
, 2017-04-20 21:08, pirms 7 gadiem
Paldies par viedokļiem! Bija interesanti palasīt...
, 2017-04-20 21:49, pirms 7 gadiem
"VEF ir labākais centrs Latvijā - Mārtiņš Meiers" - dienas joks!
, 2017-04-20 22:12, pirms 7 gadiem
izlasot Zeida atbildes skaidrs - nākošsezon viņš nebūs galvenais treneris
, 2017-04-21 09:17, pirms 7 gadiem
Daniel rakstīja: izlasot Zeida atbildes skaidrs - nākošsezon viņš nebūs galvenais treneris
Cerams, ka nākamgad nebūs tādas komandas, vismaz Latvijas līgā. Nav vajadzīgi tādi, kas nevar pat pilnu turnīru aizvadīt.
, 2017-04-21 10:56, pirms 7 gadiem
Žēl, ka Ādolfs ir laikam out.. Būtu ļoti interesanti paskatīties, ko abi vecie buki ar Eirolīgas pieredzi, kopā ar Fišeru, spētu izveidot laukumā..
, 2017-04-21 11:48, pirms 7 gadiem
LifeHunter rakstīja: "VEF ir labākais centrs Latvijā - Mārtiņš Meiers" - dienas joks!
viņš arī tāds ir
, 2017-04-21 13:01, pirms 7 gadiem
Ja sezonas viduu likaas, ka Vpilij vispaar nekaadas konkurences nebuus, tad peedeejo speelju tupiishana rada bazhas... It kaa neko nevajadziigas speeles, bet atlieties taadaam komandaam ka Ogre vai JKB ir jaamaak... Bet nu atkal mach, piemeeram, ar Valmieru Vpilii paraadija, ka pat +20 nevar notureet Valmiera, kas tur nosauca vinjus par favoriitiem galiigi no plauktinja nokritis...Kaa jau ieprieksh mineeju, negribeetos, lai leishi par mums padomaa slikti, ja taads, atvainojos loshu klubs kas Lietuvas cempja viduveejiibaam zaudee pa 30 punktiem kljuust par LBL cempionu...
Artūrs Štālbergs. Foto: TTT Rīga
24

Artūrs Štālbergs noslēdz gaitas basketbolā

Artūrs Štālbergs 38 gadu vecumā lēmis likt punktu savām profesionālajām gaitām basketbolā, kur bijis gan spēlētājs, gan treneris, gan funkcionārs, Štālbergs pavēstīja portālam Sportacentrs.com. Latvijas sieviešu basketbola čempionvienība “TTT Rīga”, kur Artūrs pēdējo trīs sezonu garumā veica ģenerālmenedžera pienākumus, tuvākajā laikā izziņos gan jaunas sejas kluba vadībā, gan jaunumus saistībā ar sastāvu un dalību starptautiskajos turnīros.
Foto: basket.lv
11

Pamati ielikti, bet īstie pārbaudījumi vēl tikai priekšā

Latvijas vīru groza bumbas meistari aizvadījuši pirmās četras oficiālās spēles jaunā galvenā trenera Lukas Banki vadībā. Izcīnītas četras uzvaras un nodemonstrēts basketbols, kas iezīmē daudz piesauktās pārmaiņas.
Rinalds Sirsniņš. Foto: BK Ogre

Nepabeigtās sezonas labākie: Mazura atgriešanās, MVP - Rinalds Sirsniņš

Latvijas klubu basketbola aizvadītās sezonas labāko spēlētāju un treneru apkopojumā esam nonākuši līdz finiša taisnei. Šodien nosaucam balsojuma uzvarētājus kategorijās "Labākais treneris" un "Vērtīgākais spēlētājs".