Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Treneri izvērtē sezonu un prognozē 1/4finālu iznākumus

Andrejs Siliņš

Treneri izvērtē sezonu un prognozē 1/4finālu iznākumus
Foto: Ģirts Gertsons, liepajaslauvas.lv

Šodien sāksies Latvijas Basketbola līgas (LBL) izslēgšanas turnīrs. Pirms tā "Aiz sānu līnijas" vērsās pie tajā neiekļuvušo komandu galvenajiem treneriem, lūdzot īsumā izvērtēt aizvadīto regulāro sezonu un izteikt viedokli un prognozes par ceturtdaļfinālu iespējamajiem iznākumiem, kā arī nosaukt favorītu uz titulu.

Treneriem bija jāatbild uz četriem jautājumiem:
1. Kā tu raksturotu savas komandas sezonu?
2. Kāda kopumā bija LBL sezona – līmeņa, organizatoriskajā ziņā?
3. “Liepāja/Triobet” – “Barons/LDz”: kam redzi vairāk priekšrocības?
4. “Jūrmala/Fēnikss” – “Jēkabpils”: kam redzi vairāk priekšrocības?
5. Kurš pašreizējā situācijā ir galvenais favorīts uz titulu?

Gatis Melderis, “Valmiera”

1. Neizdevās iekļūt “play-off”, tātad neizpildīts mērķis un uzdevumi. Sezona nebija viegla dažādu faktoru dēļ. Nevaru būt apmierināts ar esošo iznākumu.
2. Viennozīmīgi līmenis ir kāpis un cīņa par iekļūšanu “play-off” līdz pat pašām beigām to tikai apliecina. Nebija izteikti četras spēcīgākas komandas, bet norisinājās neparedzamas spēles starp gandrīz visiem. Šis bija spēcīgākais čempionāts pēdējos gados. Organizatoriskā ziņā nekas īpaši aktuāls neiekrita acīs, viss bija kārtībā.
3. Favorīts viennozīmīgi ir Liepāja, kaut vai garāka rezervistu soliņa dēļ. “Liepāja” ir agresīva komanda un “Baronam” sērijas garumā būs grūti to noturēt.
4. Šis būs daudz interesantāks duelis. “Jēkabpilij” zaudējums ir Dovida Redika aiziešana – viņš bija ļoti, ļoti vērtīgs spēlētājs. Ja Rinalds Sirsniņš kādā spēlē nespēja nodemonstrēt savu labāko sniegumu, Rediks varēja pavilkt komandu uz priekšu. “Jūrmala” pēdējās spēlēs bija tāda kā sasieta. Nedomāju, ka mājas priekšrocības “Jūrmalai” izteikti var palīdzēt. Sliecos domāt, ka “Jēkabpils” varētu uzvarēt sēriju.
5. Domāju, ka pret “Ventspili” pārsteigumu varētu sagādāt “Liepāja”, pret VEF- diezin vai. Pašreiz favorīts varētu būt VEF, kam ir gan labāks soliņš, gan sezonas gaitā nav bijuši tik daudz savainotie kā “Ventspilij” pēdējā laikā.

Mārtiņš Gulbis, “Jelgava”

1. Personīgi bija liels izaicinājums pierādīt, ka mūsu jaunajos spēlētājos ir talants, gribasspēks un viņi var spēlēt. Prieks, ka kopā ar kluba vadību pieturējāmies pie plāna un sezonas beigās bijām bīstams pretinieks ikvienam. Nedaudz veiksmes, pieredzes un varējām būt vēl augstāk. Gan man pašam, gan komandai sezona bijusi ļoti veiksmīga un brīžiem izdarījām vairāk nekā varējām.
2. Līmenis ir izlīdzinājies, notiek lielākas cīņas. Neapmierināja kalendārs – aizvadām spēli vai divas un tad mēnesis brīvs. Protams, tas nav attaisnojums sniegumam. Pārējais viss it kā labi, īpaši nepievērsu uzmanību blakus lietām.
3. Ar Liepāju mums gāja interesanti – vienu spēli zaudējām pagarinājumā, citu ar vienu punktu, vēl vienu uzvarējām… Sezonu kopumā stabilāk spēlējusi Liepāja un viņu fiziskā sagatavotība ir nedaudz labāka nekā “Baronam”. Savukārt “Baronam” varētu būt nedaudz lielāka pieredze. Es teiktu, ka Liepāja ir favorīts, jo viņiem ir mājas priekšrocības un savā laukumā viņi šosezon spēlējuši gandrīz bez zaudējumiem.
4. Jūrmala sezonas vidū aizvadīja labu nogriezni, kas palīdzēja noturēties virs ūdens, jo sezonas beigās kaut kas sāka buksēt. “Jēkabpilij” pievienojies Igors Miglinieks, un tas vienmēr ir bīstami. Domāju, ka sērija beigsies piecās spēlēs. Daudz izšķirsies pirmajā mačā. Ja jāizvēlas viena komanda, tad dotu priekšroku Jēkabpilij, jo tur ir daudz spēlētāju, kas zina, kā jāspēlē “play-off”.
5. Domāju, ka pārsteigumu nebūs – lai cik labi izskatās Liepāja, domāju, viņiem pietrūkst nedaudz talanta, lai varētu līdz galam nolauzt “Ventspili” vai VEF. Par finālu – jāskatās, vai visi būs veseli. Var izkrist viens cilvēks, un komanda mainās par 180 grādiem. Šobrīd grūti prognozēt iznākumu…

Guntis Endzels, “Saldus”

1. Dažādu iemeslu dēļ nepadevās sezonas pirmā puse. Komplektāciju turpinājām sezonas gaitā – klāt nāca Šteinbergs, Medlins, tāpat nomainījām amerikāņu centra spēlētājus. Palika mieles par to, ka bija diezgan daudz līdzīgu spēļu, bet lielāko daļu no tām tomēr zaudējām. Otro sezonas pusi aizvadījām daudz labāk. Komanda sasniedza optimālo formu un visi bija veseli. Iedevām spēles laiku jaunākajiem LBL spēlētājiem – Kulačkovskim un Gūtmanim. Tā kā sezonas izskaņa padevās diezgan laba, palikusi tāda kā nepadarīta darba izjūta.
2. Divus gadus nebiju bijis LBL. Kas svarīgi mums kā nelielai basketbola valstij – vidējais līmenis ir audzis. Man tagad ir, ar ko salīdzināt, un gribu teikt, ka mums Latvijā ar organizatorisko pusi arī viss ir kārtībā. Nekādas negatīvās atsauksmes nav dzirdētas. “Saldus” otro gadu spēlēja LBL un šeit viss lielos vilcienos ir kārtībā. Pareizs lēmums ir spēlēt arī ceturtdaļfinālus līdz trim uzvarām.
3. Iznākumu, protams, var ietekmēt dažādi apstākļi. Abām komandām priekšējā līnija ir diezgan spēcīga. Tā viennozīmīgi neatdotu favorītes statusu Liepājai. Nedomāju, ka “Barons” būtu parocīgākais pretinieks Liepājai. Jā, “Liepājai” ir garāks soliņš, taču viena spēlētāja iziešana no ierindas var ietekmēt ļoti daudz. Vienīgais tiešām nozīmīgais plus liepājniekiem ir tas, ka visu sezonu tā spēlējusi un trenējusies gandrīz nemainīgā sastāvā, kamēr “Barons” sāka ar vienu sastāvu un sezonu pabeidz ar pavisam citu sastāvu. Plus melnais zirdziņš varētu būt Gatis Jahovičs, kurš ne reizi vien ir pierādījis, ka “play-off” var būt ļoti svarīgs spēlētājs. Dodu 55:45 “Liepājas” labā.
4. Redzēsim, vai “Jūrmalas” ārējā līnija varēs nospiest “Jēkabpili”. Manuprāt, ārējā līnijā izteikts pārsvars ir jūrmalniekiem un, ja viņiem izdosies apturēt Sirsniņu, uzskatu “Jūrmalu” par favorīti. Zem groziem pārsvars ir ”Jēkabpilij”, taču spēli veido mazie spēlētāji un lielie ir atkarīgi no mazo snieguma.
5. Nav īsti korekti salīdzināt, jo VEF pēdējo spēli Latvijas čempionātā aizvadīja marta vidū. “Ventspils” pēdējā spēlē pret “Liepāju” nodemonstrēja ļoti pieklājīgu sniegumu. Tā reāli citām komandām neredzu trumpjus, lai sērijā uzvarētu “Ventspili” vai VEF.

Artūrs Visockis-Rubenis, “Latvijas Universitāte”

1. Sezona mums bija ļoti smaga. Kopējais LBL līmenis ar katru gadu kļūst aizvien augstāks, bet mūsu resursi spēlētāju atlasē ir ierobežoti. Pēc pagājušās sezonas atkal tika nopirkti mūsu vadošie spēlētāji – Vītols, Lūsis, Strazdiņš – un bija jūtams viņu trūkums. Sanāca nesekmīgs sezonas sākums, kur zaudējām vairākas sīvas cīņas pret spēcīgiem pretiniekiem, tas iedragāja pārliecību. Sezonas vidusdaļā spējām atjaunoties un izcīnīt arī vairākas skaistas uzvaras. Ņemot no rezultāta viedokļa, vērtēju šo sezonu kā ļoti neizdevušos – palikām pēdējie. Ja skatās no mūsu komandas mērķiem – šogad skolu beidz četri komandas pārstāvji: Ošiņš, Aizpurs, Zēbergs un Rubenis, kas būs derīgi gan kā savas jomas profesionāļi, gan, cerams, arī profesionālajam basketbolam. Tas, protams, atkal liecina, ka šovasar būs komanda jābūvē no jauna.
2. Kā jau minēju, LBL līmenis ar katru gadu aug. Vairs nav divas dominējošas komandas, kuras pat bez gatavošanās var doties uz spēlēm un visiem pārbraukt pāri. Visas komandas ir nokomplektējušās ar kvalitatīviem vietējiem spēlētājiem, kam pielasa klāt arī pa kādam ārzemniekam. Žēl, ka šobrīd LBL esam vienīgā studentu komanda, ļoti ceru, ka Turība izlems atgriezties. Izskatās, ka arī Ogre ir gatava spert nākamo soli, un tas padarīs čempionātu vēl interesantāku. Divpadsmit komandas būtu lieliski.
3. Šajā duelī “Liepāja” ir izteikts favorīts, tomēr negribētu teikt, ka šī cīņa ir tikai formalitāte, jo vēl nesen “Baronam” izdevās Liepāju pārsteigt. Liepājas galvenais trumpis ir agresīvā aizsardzība, kas pretiniekiem sagādā lielas grūtības. “Baronam” ir tikai viens īsts saspēles vadītājs un pie agresīvas aizsardzības otrie numuri nespēs kvalitatīvi aizstāt Burenko – viņam būs jāspēlē 40 minūtes, kas šādā līmenī ir ļoti grūti. Gribētu ticēt, ka “Barons” aptverē joprojām ir Kambala, ko atceramies kaut vai no šīs sezonas sākuma – efektīvs un grūti apstādināms. Paredzu 3:1 Liepājas labā.
4. Man ļoti patīk “Jūrmalas” koncepts, jo, tāpat kā mums, sastāvs ir komplektēts tikai no vietējiem spēlētājiem. Komanda spēlē izteikti disciplinētu basketbolu, kas reizē ir pluss un reizē mīnuss – ja viss iet no rokas, tas strādā, bet, ja pretinieks veic labu „skautingu” un izjauc kādu sistēmas posmu – vai būs spēlētāji, kas spēs spēli izvilkt uz saviem pleciem? Pagājušajā gadā tas bija Šķēle, šogad, iespējams, tas var būt Jeromanovs. “Jēkabpilij” liels robs ir Redika zaudējums. Ar un bez viņa - tā tomēr ir pavisam cita komanda. Tomēr groza apakša ir krietni jaudīgāka, ar lielākiem gabarītiem nekā Jūrmalai. Šī dueļa iznākumu prognozēt praktiski neiespējami, gribētu likt 2:2 , bet, ja jāizvēlas, tomēr lieku 3:2 uz “Jēkabpili” – ceru uz savu bijušo kolēģi Rūdolfu Rozīti.
5. Ļoti ceru, ka “Liepāja” varētu izjaukt ierasto lietu kārtību. Galvenais, lai ir veselība. Vai šobrīd ir liela atšķirība starp Liepāju, Ventspili un VEF? Domāju, ka nē – katram ir savi argumenti, visas trīs komandas ir ar ļoti atšķirīgu spēles zīmējumu un uzstādījumiem. Visām trijām ir meistarīgi spēlētāji un pieredzējuši, gudri treneri. Par favorītu joprojām uzskatu “Ventspili”, tomēr visu izšķirs nianses. Esmu par garu un interesantu “play-off”.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2015-04-15 11:30, pirms 9 gadiem
Viss jau puslīdz pareizi
vienīgi Visocka teikumam par pieredzējušiem treneriem negribu piekrist,jo tomēr gan Uvis gan Robis gan Mazurs ir vēl nepieredzējuši treneri

  +3 [+] [-]

, 2015-04-15 11:32, pirms 9 gadiem
Par Jūrmalu un Liepāju.

  +1 [+] [-]

, 2015-04-15 11:33, pirms 9 gadiem
Bet tikuntā play-off būs interesants jo nu zinot mazuru un VEF,kā arī biežo Ventspils buksēšanu uzbrukumā,neticu ka tagad abi savas pusfinalu sērijas paņems bez problēmām
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-04-15 14:30, pirms 9 gadiem
ziemelcuuka rakstīja: Bet tikuntā play-off būs interesants jo nu zinot mazuru un VEF,kā arī biežo Ventspils buksēšanu uzbrukumā,neticu ka tagad abi savas pusfinalu sērijas paņems bez problēmām
Drīzāk BKV būs lielākas problēmas nekā VEF, jo tomēr BKV tagad ir bez spēlēm un būs auksti....VEF atkal murgus taisa ar to spēlēšanu reģionos, jo ir tapis zināms, ka viņi Rīgā tikai finālu spēlēs

Kas saistās ar VEF un BKV finālu, tad jāsaka, ka VEF ir spēcīgāka par BKV uz šo brīdi, lai gan BKV tur vēl jātiek, bet VEF tiks iekšā, Liepājai vienkārši sastāvs ir par īsu, lai skrietos ar VEF