Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

No Valkas līdz Ņujorkai: Latvijas basketbola leģionāru karte

Andrejs Siliņš

No Valkas līdz Ņujorkai: Latvijas basketbola leģionāru karte
Ronalds Zaķis (pa labi): pirmā pieredze leģionāra gaitās solīdajā Adrijas līgā
Foto: abaliga.com

Rudens basketbola apcirkņos nozīmē arī klubu sezonas sākumu. Aizvadītajā nedēļas nogalē sākās Eiropas prestižākās vietējās līgas Spānijas ACB jaunā sezona un līdz ar to "Aiz sānu līnijas" apkopoja, kuri mūsu basketbolisti maizīti pelna ārpus Latvijas valsts robežām.

Pēc sezonas pārtraukuma – atkal Sapņu līgā

Šķiet tas bija tik sen, bet patiesībā - tikai vienu sezonu esam pavadījuši bez Latvijas pieraksta Nacionālajā Basketbola Asociācijā (NBA), jo Andris Biedriņš Jūtas ''Jazz" kreklu pēdējo reizi pielaikoja 2013./2014. gada sezonā. Kristaps Porziņģis pēc vienas sezonas pārtraukuma starp visiem NBA basketbolistiem atkal nesīs Latvijas vārdu. Pagaidām joprojām līgā spēlēs tikai viens latvietis, bet dažādas prognozes liek domāt, ka tālu vairs nav tas brīdis, kad vienlaicīgi pa pasaules spēcīgākās līgas spēļu parketu skries vairāki latviešu talanti.

Līdz tam brīdim okeāna viņā pusē mums būs vēl vairāki spēlētāji studentu vai skolēnu līmenī, kas gan skaitās amatieru sports, tāpēc pieskaitīt viņus leģionāriem droši vien būtu gan pāragri, gan arī nekorekti. Tuvojoties jaunajai aizokeāna studentu basketbola sezonai, šo tēmu iztirzāsim dziļāk, bet pagaidām atgriežamies pie profesionāļiem.

Eiropas Top5 līgās - 8 stabilie, 8 jaunie

Aizvadītajā vasarā mierīgajos Rīgas jūras līča ūdeņos vētru sarīkoja spāņu klubi, kas uzņēmās uzreiz piecu Latvijas jauno talantu audzināšanu. Skaļākais, protams, bija Rodiona Kuruca līgums ar “Barcelona”, uz ko lielākais “Barsas” konkurents karaliskais Madrides “Real” atbildēja ar 15 gadus vecā Anrija Miškas nolīgšanu. Deviņas dienas vēlāk parādījās oficiāla informācija, ka centrs Anžejs Pasečņiks noslēdzis līgumu ar “Gran Canaria”, kura sistēmā jau vairākus gadus ir arī U18 izlases uzbrucējs Džeiks Krūmiņš, bet lielisku sniegumu junioru čempionātā parādījušais ventspilnieks Verners Kohs augusta vidū pievienojās “CAI Zaragoza” klubam. Visbeidzot vasaras pēdējā mēneša beigās pie līguma ar “Baskonia” tika arī Rodiona Kuruca divus gadus jaunākais brālis Artūrs. Kluba sistēmā jau iepriekš bija valmieriešu spēka uzbrucējs Rinalds Mālmanis. Visi šai rindkopā nosauktie jaunskungi jaunajā sezonā gan lielāko daļu laika pavadīs fārmklubos, īrē vai jauniešu komandās, bet kāds droši vien sagaidīs (Pasečņiks jau sagaidījis) iespēju iziet laukumā arī ACB līgas mačā.

Ja runājam par ACB, tad jāpabeidz stāsts par “Baskonia”, jo šajā organizācijā bez diviem jaunajiem talantiem ir arī joprojām jaunais, taču tai pat laikā gana pieredzējušais Dāvis Bertāns, kurš ir viens no lielās komandas galvenajiem spēkiem un kura atgriešanās pēc savainojuma varētu notikt šīs sezonas laikā. Viens no savas komandas līderiem ir arī Dāvja brālis Dairis, kurš jau trešo sezonu pārstāvēs “Bilbao Basket”. Pateicoties citu komandu nestabiliajai finansiālajai situācijai, ACB līgā šosezon atkal spēlēs Madrides “Fuenlabrada”, ko joprojām pārstāv 20 gadus vecais spēka uzbrucējs Rolands Šmits, no kura šosezon varētu gaidīt jau lielāku pienesumu lielajai komandai.

Pēdējos gados Krievijas klubu pārstāvji aizvien izteiktāk uzsver VTB līgas tuvošanos Spānijas čempionātam spēlētā basketbola kvalitātes ziņā, Tad nu mūsu pārstāvji, kas nespēlēs Latvijas klubā VEF, šogad tur būs divi – Jānis Timma, kuram Sanktpēterburgas “Zenit” ir pirmie soļi leģionāra gaitās, un Kaspars Bērziņš, kurš pievienojies jau tā plašajai Latvijas treneru (Ainars Bagatskis, Artūrs Štālbergs, Oskars Ernšteins) pārstāvniecībai Ņižņijnovgorodā. Bagātajā Turcijas čempionātā turpinās spēlēt latviešu saspēles vadītājs Kristaps Valters, bet viņa vecais cīņu biedrs Kaspars Kambala pēc sezonas Mārupē atgriezies Turcijas otrajā līgā.

Vācijas bundeslīgas jaunais izpilddirektors pirms sezonas sākuma nāca klajā ar skaļu paziņojumu piecu gadu laikā padarīt savu čempionātu par labāko Eiropā. Mērķi sasniegt šajā sezonā mēģinās palīdzēt čempionvienība Bambergas “Brose Baskets”, ko jau otro sezonu pēc kārtas pārstāvēs arī latviešu aizsargs Jānis Strēlnieks. Sezona sākusies arī Vācijas ProB līgā, kas ir pēc spēka trešā un kur savus pirmos soļus profesionālajā basketā sper U18 izlases uzbrucējs Roberts Blumbergs. Dažādās reģionālajās līgās Vācijā spēlēs vēl vairāki.

Deviņdesmito gadu spozmi (tolaik Eiropas labākā līga) jau kādu laiku zaudējusī, taču arvien aizraujošā un pietiekami augstvērtīgā Itālijas līga jaunajā sezonā būs plašāk pārstāvēta nekā iepriekšējā sezonā. Baltiešus mīlošā (2 lietuviešu spēlētāji, 2 latviešu spēlētāji, 1 igaunis jaunatnes sistēmā un viens lietuviešu treneris) kluba “Reggio Emilia” krāsas jau sesto gadu (ceturto kā profesionālis) pārstāvēs universālais uzbrucējs Ojārs Siliņš, bet cits Mārtiņa Fomina un “Daugavas Sporta nama” audzēknis, 17 gadus vecais uzbrūkošais aizsargs Artūrs Strautiņš, kurš ikdienā spēlē Itālijas U18 čempionātā, šosezon varētu laukumā tikt pie vairāk iespējām arī lielajā komandā. Tikmēr Itālijā pēc septiņu gadu pārtraukuma atgriezies arī pieredzējušais aizsargs Jānis Blūms, kurš kļuvis par kapteini vienā no dienvidiem neraksturīgi finansiāli stabilajiem klubiem “Sidigas Avellino”. Sestdienas vakarā abas latviešu pārstāvētās A sērijas komandas tiksies savā starpā. Itālijā pierakstīts arī augumā raženais centrs Pāvels Pastušeņa, kura klubs “Padova Broetto” spēlē C sērijā jeb pēc spēka ceturtajā līgā (Itālijā ir piecas profesionālas līgas).

Igaunijā 9, Lietuvā un Īrijā pa trim, citur - ne vairāk kā divi

Jaunu atspērienu karjerā šovasar veica centrs Ronalds Zaķis, kurš Ļubļanas “Olimpijas” sastāvā ne vien cīnīsies konkurētspējīgajā Adrijas līgā un ULEB Eiropas kausā, bet arī mēģinās palīdzēt “Olimpijai” nomazgāt pagājušās sezonas kauna traipu vietējā čempionātā (izstāšanās ceturtdaļfinālā, pēdējoreiz tituls izcīnīts 2009. gadā).

Solīdajā Lietuvas čempionātā šosezon spēlēs trīs mūsējie – Kaspars Vecvagars turpina darbu Lietuvas čempionvienībā Kauņas “Žalgiris”, uzbrūkošais aizsargs Akselis Vairogs pārstāv bijušo Vecvagara klubu “Lietkabelis”, savukārt centrs Lauris Blaus pēc labas sezonas Liepājā tika pie līguma ar Pasvales “Pieno Žvaigždes”. Cits Liepājas līderis pagājušajā sezonā Mareks Jurevičus atkal devies uz ārzemēm un spēlē Rumānijas klubā “Targu Mures”. Pirmoreiz šajā čempionātā vienlaicīgi spēlēs vairāk nekā viens mūsējais – par “Pitešti” komandas līderi jau kļuvis snaiperis Rihards Kuksiks, kuram jānovēl beidzot aizvadīt stabilu un nesaraustītu sezonu.

Zviedrijas čempionātā saspēli vada Dāvis Lejasmeiers kurš līdzšinējo karjeru pavadīja “Ventspilī”, bet šosezon kurzemnieki izīrēja aizsargu zviedru čempionei Sēdertaljes “Kings”. “Dragons” krāsas šosezon Zviedrijas līgā pārstāv cits savulaik “Ventspilī” spēlējušais basketbolists, uzbrucējs Ernests Kalve. Skandināvijā spēlē vēl vairāki mūsējie, taču ne Norvēģijas, ne Dānijas čempionāts, visticamāk, līmeņa ziņā nevar sacensties ar Zviedriju. Baltijas ziemeļos Igaunijā pēdējos gados Latvijas pārstāvniecība bijusi gana plaša un tāda tā ir arī šosezon. Īpaša šajā ziņā ir Valga, kas apvienojusi spēkus ar Valku un startēs gan Igaunijas, gan Latvijas čempionātos. Vara Krūmiņa trenētajā komandā ir seši latviešu basketbolisti – Kalvis Krūmiņš, Kristaps Kanbergs, Edgars Krūmiņš, Mārtiņš Berķis, Jurijs Aleksejevs un Jēkabs Rozītis. Viņi visi Igaunijas čempionātā skaitīsies kā ārzemnieki (LBL vadība bijusi pretimnākošāka - Latvijā igauņi šajā komandā izņēmuma kārtā būs kā vietējie). Regulāra Latvijas produktu patērētāja bijusi Rakveres “Tarvas”. Gaitas šajā vienībā noslēdzis iepriekšējo sezonu kapteinis Juris Umbraško, toties komandā šogad ir aizsargs Reinis Strupovičs un atgriezies arī diskvalifikāciju izcietušais uzbrucējs Roberts Stumbris. Tikmēr Igaunijas nopietnākajā klubā Tallinas “Kalev/Cramo” arī šosezon spēlēs izlases spēka uzbrucējs Rolands Freimanis.

Savu valstu augstākajās līgās spēlē divi latviešu uzbrūkošie aizsargi – “Oliveirense” spēlētājs Artūrs Bricis ir pirmais latvietis Portugāles basketā kopš Māra Gulbja (2011./2012. gada sezona “Vitoria” vienībā), bet Ingus Bankevics otro sezonu pēc kārtas pārstāvēs Britu Basketbola līgas klubu “Manchester Giants”. Norvēģijā joprojām spēlē Alvis Eglītis un Edmunds Gabrāns, kura brālis Raimonds pagājušogad arī pamēģināja laimi šajā zemē, taču nu atgriezies Valmierā. Savukārt Īrijas četrkārtējās čempionvienības “DCU Saints” rindās joprojām spēlē trīs Latvijas pārstāvji – Didzis Lauskis, Arkādijs Makarenko un Mārtiņš Provizors. Klubs gan valsts čempionu titulu nav izcīnījis jau kopš 2006. gada, toties šogad tika izcīnīts premjerlīgas kauss. Interesanti, ka viens no latviešiem – Mārtiņš Provizors iekļauts to 16 līgas spēlētāju starpā, kuri veidos “Hibernia” komandu dalībai FIBA Eiropas kausa izcīņā.

Latvijas leģionāri augstākajās līgās

KlubsSpēlētājsPozīcijaAugumsDz.gadsCiti turnīri
NBAKnicksKristaps PorziņģisPF/C216 cm1995-
SpānijaBaskoniaDāvis BertānsSF/PF208 cm1992Eirolīga
Bilbao BasketDairis BertānsSG193 cm1989ULEB Eiropas kauss
FuenlabradaRolands ŠmitsPF207 cm1995-
VTB līgaZenitJānis TimmaSF201 cm1992ULEB Eiropas kauss
Nizhny NovgorodKaspars BērziņšPF/C213 cm1985ULEB Eiropas kauss
TurcijaTurk TelekomKristaps ValtersPG188 cm1981FIBA Eiropas kauss
VācijaBrose BasketsJānis StrēlnieksSG/PG191 cm1989Eirolīga
ItālijaReggio EmiliaOjārs SiliņšSF/PF204 cm1993ULEB Eiropas kauss
Sidigas AvellinoJānis BlūmsSG190 cm1982-
SlovēnijaUnion OlimpijaRonalds ZaķisC/PF207 cm1987Adrijas līga; ULEB Eiropas kauss
LietuvaŽalgirisKaspars VecvagarsPG193 cm1993Eirolīga
Pieno ŽvaigždesLauris BlausC205 cm1990FIBA Eiropas kauss
LietkabelisAkselis VairogsSG195 cm1985BBL
RumānijaTargu MuresMareks JurevičusSG198 cm1985-
PiteštiRihards KuksiksSF198 cm1988-
ZviedrijaKingsDāvis LejasmeiersPG190 cm1991FIBA Eiropas kauss
DragonsErnests KalveSF/PF202 cm1987-
IgaunijaKalev/CramoRolands FreimanisPF210 cm1988VTB; FIBA Eiropas kauss
TarvasReinis StrupovičsSG190 cm1987BBL
TarvasRoberts StumbrisSF/PF198 cm1993BBL
Valka/ValgaKalvis KrūmiņšPG183 cm1990LBL
Valka/ValgaKristaps KanbergsSG188 cm1988LBL
Valka/ValgaEdgars KrūmiņšSF195 cm1985LBL
Valka/ValgaMārtiņš BerķisSF199 cm1985LBL
Valka/ValgaJurijs AleksejevsPF202 cm1985LBL
Valka/ValgaJēkabs RozītisC206 cm1986LBL
LielbritānijaGiantsIngus BankevicsSG195 cm1985-
PortugāleOliveirenseArtūrs BricisSG198 cm1992-
DānijaRandersReno SilavsPG180 cm1991-
StevnsgadeUģis PromoldsSG190 cm1988-
NorvēģijaFroya BasketEdmunds GabrānsPG188 cm1979-
Asker AliensAlvis EglītisSF195 cm1985-
ĪrijaDCU SaintsMārtiņš ProvizorsC202 cm1987FIBA Eiropas kauss*
DCU SaintsDidzis LauskisSF/PF200 cm1987-
DCU SaintsArkādijs MakarenkoSF194 cm1986-

* - FIBA Eiropas kausā iekļauts īru komandas "Hibernia" sastāvā, kas veidots no visu premjerlīgas komandu labākajiem spēlētājiem.

Latvijas leģionāri Eiropas zemākajās līgās

KlubsSpēlētājsPozīcijaAugumsDz.gadsCiti turnīri
Spānija-2Barcelona BRodions KurucsSG/SF204 cm1998-
Spānija-3El OlivarVerners KohsSF206 cm1997-
AraberriRinalds MālmanisPF205 cm1996-
AraberriArtūrs KurucsPG/SG190 cm2000-
Spānija-4Gran CanariaAnžejs PasečņiksC216 cm1995ULEB Eiropas kauss
Gran CanariaDžeiks KrūmiņšSF195 cm1997-
Spānija U18RealAnrijs MiškaPF201 cm2000-
Turcija-2AdanasporKaspars KambalaC206 cm1978-
Itālija-4Padova BroettoPāvels PastušeņaC220 cm1990-
Itālija U18Reggio EmiliaArtūrs StrautiņšSG/SF198 cm1998ULEB Eiropas kauss
Vācija-3Artland DragonsRoberts BlumbergsPF204 cm1997-
Vācija-4LeutzelMārtiņš ĀbeleC216 cm1990-
Vechta IIKārlis Pauls LasmanisSG197 cm1994-
Tuebingen IIAksels SkaistlauksSG195 cm1997-
HannoverKalvis SprūdePF204 cm1987-
Vācija-5BuergerfelderLauris GruškevicsF199 cm1982-
Bonn-MeckenheimKristaps RekšņaPG184 cm1992-
Beļģija-2GistelKristaps FrīdenbergsSG195 cm1989-
Dānija-2AalborgGunārs BodnieksSF198 cm1994-
Austrija-2MustangsArnis ServutsPG187 cm1987-
Lielbritānija-2DragonsRihards ŠulcsSF195 cm1987-
WarriorsToms LeiterisC210 cm1990-
Lielbritānija-3All StarsBruno KļaviņšF201 cm1986-

Iepriekšējā sezonā Grieķijas trešās līgas klubā “Esperos Patras” spēlēja 215 centimetrus garais Aleksandrs Meļņiks, kuram gan ir arī Grieķijas pilsonība. Jaunajā sezonā Aleksandra vārds pagaidām nav atrodams pieteikumā.

  +4 [+] [-]

, 2015-10-12 10:22, pirms 9 gadiem
Skatos, zelta pirksts ar katru gadu ar vien tuvojas Eirolīgai!

P.S. Kambala labā kompānijā (otrais saraksts) ticis

     [+] [-]

, 2015-10-12 11:08, pirms 9 gadiem
Vai tad Pasečņiks jau neaizvadīja pirmo spēli Spānijas augstākajā līgā?

  +4 [+] [-]

, 2015-10-12 11:28, pirms 9 gadiem
Kas tā par jaunu valsti VTB līga? Tiešām vairs nedrīkst rakstīt kā ir - Krievija?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-10-12 11:44, pirms 9 gadiem
Prussian2 rakstīja: Kristaps Valters vispor ir aizvadejs koč vīnu eirolīgis spieli?
Ir gon ite vyss ir paruodeits
VALTERS, KRISTAPS - Welcome to EUROLEAGUE...!careerstats

     [+] [-]

, 2015-10-12 13:47, pirms 9 gadiem
Leiteris un Pastušeņa...
Žēl, ka tā. Vēl nesen spēlēja Liepājā...
Kāds nezina, vai šie abi tur strādā kaut kur pamatdarbu? Nejau UK 2. līgā un Itālijas 4. līgā var kaut ko nopelnīt.
Vai Kārlis Lasmanis spēlē fārmklubā? Domāju pēc sezonas Saldus sastāvā varēja kaut vai palikt turpat spēlēt vai Ventspils augstskolā. Manuprāt, LBL2 augstāks līmenis nekā GER4.

     [+] [-]

, 2015-10-12 14:04, pirms 9 gadiem
Baigi precīzi uzrakstīts "jo Andris Biedriņš Jūtas ''Jazz" kreklu pēdējo reizi pielaikoja 2013./2014. gada sezonā." Tieši tā, pielaikoja kreklu, neko vairāk!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-10-12 15:02, pirms 9 gadiem
1. Nav tādas valsts, VTB līga, ir Krievija, būsim atklāti!
2. Kā var kādu Dānijas klubu Randers pielikt pie "augstākās līgas", augstāk par Vācijas Artland Dragons vai Reggio Emilia? Tādus Randers BKVentspils sakautu ar 90:50

     [+] [-]

, 2015-10-12 17:44, pirms 9 gadiem
vf rakstīja: 1. Nav tādas valsts, VTB līga, ir Krievija, būsim atklāti!
2. Kā var kādu Dānijas klubu Randers pielikt pie "augstākās līgas", augstāk par Vācijas Artland Dragons vai Reggio Emilia? Tādus Randers BKVentspils sakautu ar 90:50
Jo Randers spēlē Dānijas augstākajā līgā? Jo Artland Dragons bankrotēja un tagad spēlē Vācijas 3.līgā? Jo Reggio Emillia U18 komanda nespēlē Lega Basket, bet gan jauniešu čempionātā?

     [+] [-]

, 2015-10-12 22:31, pirms 9 gadiem
man jau šķiet, ka Vologda, Kurska un SPB ir tālāk uz austrumiem par Valgu