Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Mēnesis līdz "EuroBasket": skats uz kandidātiem

Andrejs Siliņš

Mēnesis līdz "EuroBasket": skats uz kandidātiem
Dāvis Rozītis un Ričmonds Vilde
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Tieši viens mēnesis atlicis līdz gada lielākajam notikumam Latvijas sportā - "EuroBasket 2015" grupu turnīram Arēnā Rīga. Pirms izlases pirmajām pārbaudes spēlēm "Aiz sānu līnijas" piedāvā apskatu par situāciju ar kandidātiem un mazu spekulāciju par to, kas varētu notikt pēc pārbaudes mačiem.

Tieši sešus mēnešus pirms "EuroBasket 2015" pirmās spēlēs "Aiz sānu līnijas" jau piedāvāja subjektīvu ieskatu potenciālajā kandidātu sarakstā. Toreiz pieminēju 22 spēlētājus, un Ainars Bagatskis izlases kontekstā no tiem nosauca 20. Vienīgais no mana saraksta, kas nebija Bagatska sarakstos, bija Andrejs Gražulis. Savainotā ceļgala dēļ izkrita Dāvis Bertāns. Vēlāk dažādu iemeslu dēļ atkrita vēl vairāki – Ojārs Siliņš, Kristaps Porziņģis, Rihards Kuksiks un Jānis Bērziņš, bet pēc U20 čempionāta spiests pieņemt lēmumu nekandidēt uz vietu valstsvienībā bija arī Rolands Šmits.

Atkritēji:

Jānis Bērziņš, (uzbrucējs, rehabilitācija)

Sezonas laikā palēnām atgriezās pēc krustenisko saišu plīsuma, vēl nespējot nodemonstrēt tādu efektivitāti, kāda bija pirms tam. Jāņem gan vērā, ka šosezon, atšķirībā no iepriekšējām, spēlēja augstāka līmeņa klubā un turnīrā. Iespējams, ka nākotne vairāk kā otrajam, numuram, nevis vieglajam uzbrucējam. Var nospēlēt pikenrolu, var būt slešeris.

Rihards Kuksiks (uzbrucējs, rehabilitācija)

Sezona saraustīta, bet noslēguma posms patīkams – debija Eirolīgā un uzreiz Top16 turnīrā. Spēlētājs, kurš, apstākļu spiests, izlasē spēlējis (un veiksmīgi) pat ceturtajā pozīcijā, var spēlēt ar bumbu, bet nostādītā un stabilā metiena dēļ efektīvāks tad, kad stūrī gaida savu iespēju izmest metienu pēc piespēles saņemšanas.

Ojārs Siliņš (uzbrucējs; ceļgala savainojums)

Savainojumu dēļ saraustīta sezona ar labu noslēgumu – Itālijas vicečempions un viens no komandas stūrakmeņiem finālsērijā. Pirmā pilnā sezona pieaugušo basketbolā trešā numura pozīcijā, bet var būt noderīgs arī ceturtajā pozīcijā, atvieglojot komandas aizsardzību, bet uzbrukumā paplašinot laukumu un izmantojot vieglu punktu iespējas.

Dāvis Bertāns (uzbrucējs, ceļgala savainojums)

Laba sezona līdz savainojuma gūšanai. Atšķirībā no pēdējās sezonas “Partizan” rindās, šogad spēlēja gandrīz tikai kā vieglais uzbrucējs. Var mest un iemest trakus metienus un, ja roka kļūst karsta, būt neapstādināms. Lai uzņemtos iniciatīvu, nav jāsaka divreiz. Izlasē vairāk un labāk spēlējis kā ceturtais, kurš var paplašināt laukumu. Dāvja stabilais metiens noteikti padarītu vieglāku dzīvi, bet arī bez tā nācies spēlēt jau iepriekš un tas izdevies gana labi.

Rolands Šmits (spēka uzbrucējs, gatavošanās sezonai)

Sezona gara un grūta – ACB līgā salīdzinoši maza loma komandā, bet fārmklubā tieši pretēji, piedevām spēlējot trešā numura pozīcijā. Latvijas kontekstā gan tiek pieskaitīts spēka uzbrucējiem un bija viens no labākajiem šīs pozīcijas spēlētājiem Eiropas U20 čempionātā. Ienestu cīņassparu, ceļu negrieztu nevienam, un tieši tas varētu būt viens no galvenajiem trumpjiem cīņā par vietu sastāvā.

Kristaps Porziņģis (spēka uzbrucējs, gatavošanās sezonai)

Individuāli izdevusies sezona ne tai labākajā organizācijā ACB līgā. Atzīts par Eiropas kausa sezonas Uzlecošo zvaigzni, NBA drafta 4. numurs, pieklājīgs sniegums Lasvegasas Vasaras līgā. Izlasē paplašinātu laukumu uzbrukumā, nekautrētos izmantot savas stiprās īpašības (metiens, garāmgājiens uz pretkustību). Eiropas čempionāta finālturnīrā, iespējams, būtu grūtības viens pret vienu aizsardzībā, bet komandas aizsardzībā ļoti noderīgs.

Visvairāk cietusi trešā numura pozīcija – ierindā palikuši Jānis Timma un Kristaps Janičenoks, kā arī Mārtiņš Laksa, kurš savu darbu labi paveica mačos pret Tunisiju. Kopumā ņemot, atkrituši tie spēlētāji, kas var paplašināt laukumu un sekmīgi saasināt uzbrukumu no distances. Jādomā, ka varētu būt mači, kuros arī Mareks Mejeris spēlēs laukumā vienlaicīgi ar vēl kādu ceturto numuru un centru, bet aizvadītā sezona VEF rindās Marekam sāka izdoties tajā brīdī, kad viņš vairs netika raustīts pa pozīcijām un būtībā visu laiku spēlēja kā spēka uzbrucējs.

Mūsdienu basketbolā gan bieži vien ir situācijas, kad laukumā atrodas divi pirmie numuri (noteikti varam gaidīt Vecvagaru un Jakoviču laukumā vienlaicīgi) un otrais numurs nosacīti trešā numura pozīcijā. Un tā spēlējusi arī Latvijas izlase iepriekšējos gados, piedevām tagad klāt nācis Žanis Peiners, kurš var nospēlēt visās pozīcijās perimetrā un izraustīt smagākus (lēnākus) trešos numurus. Jāskatās arī, kas nāks pretī – vai kādai no pretinieku izlasēm, izņemot Lietuvu (Gaiļus, Kuzminsks, Mačulis), ir izteikti augsta līmeņa trešie numuri? Igauņiem izteikts trešais ir Vene, bet Kangurs spēlēs ceturtajā pozīcijā. Tāpat kā čehiem Veselijs, tiesa, čehiem ir diezgan gara ārējā līnija (tāpat kā lietuviešiem).

Atskaitītie: bez lieliem pārsteigumiem

Neliela rotācija notika centra pozīcijā - “paldies par darbu” tika pateikts Ronaldam Zaķim, kurš aizvadīja nestabilu sezonu VEF rindās, un Laurim Blauam, kurš savukārt bija izteikts Liepājas komandas līderis. Vietas tukšas nepalika – no pretendentu saraksta uz galveno kandidātu treniņnometni tika paņemts atlētiskais Ričmonds Vilde, kuram gan arī sezona ne visai izdevusies, un Dāvis Rozītis, kurš ieskrējās lēnām, bet sezonas otrajā pusē jau bija kļuvis par stabilu Valmieras komandas vērtību. Jebkuram no šiem četriem vīriem gatavošanās ciklā būtu jāparāda kaut kas īpašs, lai tiktu komandā.

Endrū Šmita varējums nepārliecināja treneru kolektīvu, kas iemēģināja Šmitu trešajā pozīcijā, lai gan visu līdzšinējo dzīvi bija spēlējis kā ceturtais. Jādomā gan, ka spēka uzbrucēju konkurencē Šmitam būtu vēl niecīgākas izredzes tikt sastāvā. Jau pirms spēlēm Šauļos veselības dēļ atkrita divi mazie - Aigars Šķēle un Dāvis Lejasmeiers, kuriem abiem bijusi visai saraustīta sezona, tiesa, atšķirīgu iemeslu dēļ. Tikmēr labā formā treniņnometnē ieradies augstāko izglītību aiz okeāna ieguvušais Haralds Kārlis, kurš var iedot labu sparingu izlasē jau pieredzējušajiem un ielikt pamatus savai nākotnes vietai komandā.

Latvijas valstsvienība 2015

PozīcijaSpēlētājsIztrūkst
PGJānis StrēlnieksDāvis Lejsameiers
Ingus Jakovičs
Kaspars Vecvagars
SGDairis BertānsAigars Šķēle
Jānis Blūms
Žanis Peiners
Haralds Kārlis
SFKristaps JaničenoksOjārs Siliņš
Jānis TimmaRihards Kuksiks
Mārtiņš LaksaDāvis Bertāns
Jānis Bērziņš
PFMareks MejerisRolands Šmits
Rolands FreimanisKristaps Porziņģis
Kaspars BērziņšEndrū Šmits
CAndrejs ŠeļakovsRonalds Zaķis
Mārtiņš MeiersLauris Blaus
Ričmonds Vilde
Dāvis Rozītis

Priekšā divas pārbaudes spēles - piektdien pret Poliju un svētdien pret Slovēniju. Tā kā komanda šobrīd strādā ar lielām slodzēm, spēlētāju sniegums varētu būt ne tas svaigākais un kvalitatīvākais. Tas liek domāt, ka pēc mačiem paldies par darbu tiks pateikts tiem, kuriem bijušas mazāk izteiksmīgas sezonas un mazāks ieguldījums izlases sniegumā līdz šim. Tomēr, kā rakstīts kādā gudrā grāmatā, lietas būs vērtēt pēc darbiem, tāpēc gaidīsim pirmos mačus un tad jau izteiksim jaunas un konkrētākas spekulācijas par komandas iespējamo sastāvu.

1 2 46 komentāri

  +1 [+] [-]

, 2015-08-05 16:58, pirms 9 gadiem
Būs jau labi. Tie kas var spēlēt, spēlēs. Esam maza, bet stipra valsts, tikai tas būs jāpierāda laukumā.

  -1 [+] [-]

, 2015-08-05 17:05, pirms 9 gadiem
Klau, jābeidz pieminēt tas amerikānis. Atbrauca, bet jau pēc pirmā treniņa pat Bagijs lika noprast, ka tas nav un nebūs bbolists, nemaz nerunājot par visiem tiem, kas viņu redzēja treniņā. Liekvārdība.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2015-08-05 17:07, pirms 9 gadiem
Redneck rakstīja: Kāpēc, lai nebūtu? Būs, tikai jāiespēlējas eiropā un jāprogresē
Vai tad nedzirdēji Bagija komentāru? Laikam sporta studijā. Gan jau viņš no bbola vairāk saprot kā Tu. Skaidrs, ka viņam pat LBL nav, ko darīt. Kamēr un vai vispār sasniegs LBL līmeni, jau 28 būs klāt. Vai tam ir jēga?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2015-08-05 17:16, pirms 9 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Vai tad nedzirdēji Bagija komentāru? Laikam sporta studijā. Gan jau viņš no bbola vairāk saprot kā Tu. Skaidrs, ka viņam pat LBL nav, ko darīt. Kamēr un vai vispār sasniegs LBL līmeni, jau 28 būs klāt. Vai tam ir jēga?
Nevajag paarspiileet ar to LBL liimeni...

 +10 [+] [-]

, 2015-08-05 17:17, pirms 9 gadiem
Manupraat, pilniigi bezjedzigs raksts.

  +2 [+] [-]

, 2015-08-05 17:18, pirms 9 gadiem
Redneck rakstīja: LBL līmeni? Nejauc izlases līmeni ar LBL

Un cik saprotu, tad Tu balsties uz to, ko varēja dzirdēt atklātajā treniņā, ne?
Es un daudzi citi redzēja to treniņu, un esam vienisprātis, ka nav saprašana, kas viņam mācījis bbolu spēlēt. Un vai vispār kāds to darījis.
Par Bagija teikto - tas bija sporta studijā vai kādā citā intervijā jau pēc atlaišanas.
Jā, ja viņš uz Zaķa, Rozīša un Blaua fona izskatījās katastrofāli, tad kurā LBL klubā viņš ir vajadzīgs?

  +3 [+] [-]

, 2015-08-05 17:20, pirms 9 gadiem
par augsta liimenja pretinieku 3.numuriem - Belgijai shajaa poziicijaa ir Olympiakos paarstaavis Lodzeskis. Laikam autoram vinjs skaitaas nekas iipashs.

     [+] [-]

, 2015-08-05 17:21, pirms 9 gadiem
Kārlī ir vairāk no SF nekā Janičenokā un Laksā kopā ņemot...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-08-05 17:24, pirms 9 gadiem
Redneck rakstīja: Nu ja vadās pēc šī raksta, tad viņu iespēlēja kā 3 Nr., bet viņam nav tāda uzbrukuma arsenāla un pieredzes tajā pozīcijā, jo viņš ir spēlētājs tikai ar spēli pie groza un kā 4.numurs
Nezinu, kas ir spēle pie groza, bet spēle ar muguru pret grozu nav, metiena nav, dribla nav. Ja tas nav vajadzīgs spēlei pie groza, tad no problemo, viņš ir piemērots tādai spēlei.

     [+] [-]

, 2015-08-05 17:25, pirms 9 gadiem
Bagijam vienmēr visās komandās vajag pēc iespējas daudz spēlētājus, kas var iepuļīt grozā trojānus! Neatkarīgi no pozīcijas! To Bagatskis sporta studijā arī pateica.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-08-05 17:27, pirms 9 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Vai tad nedzirdēji Bagija komentāru? Laikam sporta studijā. Gan jau viņš no bbola vairāk saprot kā Tu. Skaidrs, ka viņam pat LBL nav, ko darīt. Kamēr un vai vispār sasniegs LBL līmeni, jau 28 būs klāt. Vai tam ir jēga?
Vins ir loti atleetisks, uzspeles kadus 2-3 gadus eiropa un bus labs kaplis!!

  +1 [+] [-]

, 2015-08-05 17:30, pirms 9 gadiem
Ko jus gribejat ka Endrju Smits tik tikko atbraucot uz Eiropu pirmo reizi, uzreiz jau rādītu labu sniegumu?? tak jāpaiet ilgam laikam lai pierastu pie eiropas basketbola... uzspeles un patrenesies paris gadus eiropa un bus labs paligs izlasei!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-08-05 17:38, pirms 9 gadiem
Kas beigās ar Biedru būs?
Resnis jau itkā tas zinošais šeit ir, varbūt kāda jaunāka informācija viņam ir šajā lietā?
Slēpts komentārs: chubaki

  +1 [+] [-]

, 2015-08-05 17:46, pirms 9 gadiem
aksels82inbox.lv rakstīja: Kas beigās ar Biedru būs?
Resnis jau itkā tas zinošais šeit ir, varbūt kāda jaunāka informācija viņam ir šajā lietā?
čomi satika viņu Positivusā, Andža teicis, ka šoreiz nespēlēšot.

     [+] [-]

, 2015-08-05 17:47, pirms 9 gadiem
Domāju bez Dāvja olimpiādes nebūs. Komandai bija nepeiciešams spēlētājs, kam var iedot un kurš iemetīs. Diez vai Janičenoks būs formā.

  +2 [+] [-]

, 2015-08-05 17:49, pirms 9 gadiem
aksels82inbox.lv rakstīja: Kas beigās ar Biedru būs?
Resnis jau itkā tas zinošais šeit ir, varbūt kāda jaunāka informācija viņam ir šajā lietā?
Aizņemts ar bērnu taisīšanu un braukšanu ar laivu. Varbūt nākamgad uz olimpiādi aizbrauks paskatīties no soliņa pirmās rindas.

  +2 [+] [-]

, 2015-08-05 17:57, pirms 9 gadiem
Mums pietiek vietiejo

  +5 [+] [-]

, 2015-08-05 17:58, pirms 9 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Manupraat, pilniigi bezjedzigs raksts.
Jā, vai ne? Man kaut kā arī likās, ka Siliņš būs parūpējies par savu skici, kāds varētu izskatīties tas galējais 12nieks, kas vietu sastāvā ''ir garantējuši'' jau sen, kas ir galvenie, kas cīnīsies par to utt...
Lai nu kā, es to izdarījis pats priekš sevis esmu, man sanāk kaut kā šādi:
1. Strēlnieks, Peiners, Vecvagars
2. Bertāns, Blūms
3. Timma, Janičenoks
4. Bērziņš, Freimanis, Mejeris
5. Meiers, Vilde
Izceltie ir 95% stabili izlasē!
Uzskatu, ka lielākā cīņa būs par centru starp Šeļakovu un Vildi. Jautājums par Peineru vismaz šogad šķiet daudz maz skaidrs, ka šobrīd esot +/- kārtībā ar visu to problēmu un viņa klātbūtne ir ļoti lietderīga, jo viņš var spēlēt 3 pozīcijās, kas dod komandai daudzveidību un iespēju eksperimentēt ar rotācijām. Vēl iespējams, ka Vecvagara vietā varētu būt Laksa, bet truļus mums lādēt var pa lielam visi, Vecvagars sevi labi apliecināja pirmajās pārbaudēs, ka viņš varētu būt aiz Strēlnieka labākais ''true'' saspēlnieks, kurš dala piespēles uz tiem truļiem. Blūma un Bertāna vieta tomēr ir vairāk par 2. numuru!
Slēpts komentārs: chubaki

  +1 [+] [-]

, 2015-08-05 18:02, pirms 9 gadiem
P.S. Prieks domāt par LV basketbola nākotni, uzskicējot šādu 12nieku, kurš jau tā izskatās diezgan zvērīgs, tai pat laikā atceroties, ka 1) sastāvs vēl ir gana jauns un liela daļa vēl nav sasniegusi savu karjeras ''virsotni''; 2) sarakstā pat nav Dāvis Bertāns, Siliņš, Porziņģis, no kuriem Porziņģis un Bertāns stabili būs nākotnē izlases līderi. Un visi šie spēlētāji ir pat JAU aizmirstot visus Biedrus un Kristapus Valterus, kuri, domājams, ja būtu gana motivēti, joprojām varētu sastāvā iekļūt (ņemot vērā, ka tās abas ir ''robu'' pozīcijas).

  +3 [+] [-]

, 2015-08-05 18:12, pirms 9 gadiem
Nav ko raudāt par zaudētajiem, citām izlasēm arī ir milzīgi robi. Pie šādas situācijas varam pat pārsteigt ar augstu vietu, tiesa, varam arī
apstāties 2. kārtā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2015-08-05 18:25, pirms 9 gadiem
veteraans_zigurds rakstīja: sū.i briest EČ...uhh
Timma nomainījis Kuksiku un kādam te, kas briest

EČ 2013 bija grūtāk no grupas tikt ārā, nekā šeit paņemt grupu vai tikt 2 vietā un spēlēt ar Slovēniju/ Gruziju, kuras noteikti ir uzvaramas ar pašreizējo sastāvu...

Protams visādi scenāriji var būt. Iespējams, ka būs problēmas ar tikšanu 4-niekā vai Grieķija/ Horvātija neieņems 1,2 vietu, bet tie ir mazāk ticami...

  +1 [+] [-]

, 2015-08-05 18:29, pirms 9 gadiem
Paraleela_linija rakstīja: Domāju bez Dāvja olimpiādes nebūs. Komandai bija nepeiciešams spēlētājs, kam var iedot un kurš iemetīs. Diez vai Janičenoks būs formā.
man patiik, ka te tik daudzi noraksta Janichenoku, ticu, ka naaksies jums aplauzties.

  +1 [+] [-]

, 2015-08-05 18:35, pirms 9 gadiem
Atkritēji vien sastāda PO cienīgu starta 5. Traki ar tām traumām..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2015-08-05 18:56, pirms 9 gadiem
Neredzu ne situāciju ar kandidātiem, ne spekulācijas par sastāvu. Uzskaitīti tie, kas traumu vai citu iemeslu dēļ nav sastāvā. Raksta atbilstība virsrakstam 0.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2015-08-05 19:04, pirms 9 gadiem
HuliManiBano rakstīja: Bertaans,Fakings,Silins - 3 nopietni zaudeejumi.
Biedriņš ar nav.
1 2 46 komentāri