Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Sabonim pēdējais solis līdz "Final Four", Kentakī pārraksta NCAA vēsturi

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Sabonim pēdējais solis līdz "Final Four", Kentakī pārraksta NCAA vēsturi
Domants Sabonis: "Elite Eight" debijas sezonā ar "Gonzaga"
Foto: AFP/Scanpix

Svētdien, 29. martā, kļūs zināmas četras komandas, kuras spēlēs NCAA pirmās divīzijas "Četru finālā" basketbolā vīriešiem. Lietuvieša Domanta Saboņa un poļa Pšemeka Karnovska pārstāvētā "Gonzaga" komanda pusnaktī pēc Latvijas laika cīnīsies pret Maika Kžiževska trenēto "Duke" vienību.

Saboņa veiksmīgā debija

Dienvidu reģionā, kur sacenšas “Duke” un “Gonzaga”, lieli pārsteigumi šogad nenotika. Reģiona favorīti “Duke” (#1) pirmajās divās kārtās uzvarēja “Robert Morris” (#16) un “San Diego State” (#8) ar attiecīgi 29 un 19 punktu pārsvaru. “Sweet 16” jeb astotdaļfinālā “zilie velni” no tālākas cīņas izslēdza ar piekto numuru izsēto “Utah” vienību – 63:57.

Otrajā zarā tikpat sekmīgi spēlēja “Gonzaga” basketbolisti (#2). “Buldogi” pirmajā kārtā apspēlēja ar piecpadsmito numuru izlikto “North Dakota State” – 86:76, savukārt otrajā kārtā pārliecinoši apspēlēja ar septīto numuru izsēto “Iowa” – 87:68. Astotdaļfinālā no “Gonzaga” rokas krita leģendārā UCLA vienība (“lāčus” savulaik trenēja Džons Vūdens), uzvara ar 74:62.

“Gonzaga” panākumos lielas lomas spēlē eiropiešu garie spēlētāji. Poļu centrs Pžemeks Karnovskis uzvarā pār UCLA izcēlās ar 18 punktiem un deviņām izcīnītām bumbām zem groziem, savukārt 208 centimetrus garais lietuviešu uzbrucējs Domants Sabonis 12 punktiem pievienoja astoņas atlēkušās bumbas.

Sabonis ir “Gonzaga” pirmgadnieks, taču jau palīdzējis komandai atkārtot visu laiku labāko sasniegumu. “Buldogi” (bilance 35-2) ir slaveni ar izcilo spēli savā laukumā. “Gonzaga” piederēja garākā uzvarēto mājas spēļu sērija NCAA (41 uzvara), taču 28. februārī komanda dzimtajās sienās atzina “Brigham Young” pārākumu – 70:73. Martā izcīnītas sešas uzvaras pēc kārtas.

”Gonzaga” poļu milzis Pžemeks Karnovskis spēlē pret UCLA. Foto: AFP/Scanpix

Dakari Džonsons nogriež tīkliņu pēc “Kentucky” uzvaras Vidējo Rietumu reģiona finālā pār “Notre Dame”

Kentakī supersērija

Vidējo Rietumu reģiona titulu naktī uz svētdienu izcīnīja Džona Kalipāri trenētie “Kentucky” puiši (38-0), finālā pārspējot ar trešo numuru izlikto “Notre Dame” vienību – 68:66. Pretinieki (32-6) sešas minūtes pirms pamatlaika beigām atradās vadībā ar sešu punktu pārsvaru, taču Kentakī spēlētāji galotnē iemeta 9 no 9 metieniem no spēles!

Pusminūti pirms finālsvilpes rezultāts bija neizšķirts – 66:66. Kentakī sāka pēdējo uzbrukumu, taču Endrū Herisona uzņemšanos aizkavēja Demetriuss Džeksons. Herisons iemeta abus soda metienus, bet “Notre Dame” sešās sekundēs nespēja atbildēt ar precīzu metienu.

Kentakī komanda sasniegusi jaunu rekordu. “Mežakaķi” ir pirmā NCAA vienība, kura sezonu sākusi ar 38 uzvarām pēc kārtas, turklāt ir pirmā komanda kopš 1991. gada, kura “Četru finālu” sasniegusi bez zaudējumiem. Pirms 24 sezonām līdzīgs sniegums bija pa spēkam UNLV vienībai no Lasvegasas.

“Mežakaķi” pusfinālā 4. aprīlī spēlēs pret Rietumu reģiona uzvarētājiem “Wisconsin” (#1), kas pagājušajā naktī pārspēja ar otro numuru izlikto “Arizona” komandu – 85:78.

Austrumu reģiona finālā šovakar tiksies Rika Pitino trenētā “Louisville” (#4) un Toma Izo vadītā “Michigan State” vienība, kura izlikta ar septīto numuru.

Frenks Kaminskis nogriež tīkliņu pēc “Wisconsin” uzvaras Rietumu reģiona finālā

”Wisconsin” basketbolisti ar Rietumu reģiona čempionu kausu

Nacionālais čempionāts

Nacionālais čempionāts turpinās trīs nedēļas – no marta vidus līdz aprīļa sākumam. Konferences čempioni automātiski saņem ceļazīmi uz nacionālo čempionātu, bet pārējo komandu sniegumu sezonas garumā vērtē NCAA atlases komisija. Vīriešu turnīrā sacenšas 68 komandas, savukārt dāmām cīņā dodas 64 spēcīgākās vienības.

Sākumā komandas cīnās četros apgabalos, noskaidrojot četrus reģionālos čempionus, bet apgabalu uzvarētāji brauc uz “Četru Finālu” (Final Four). Trīs izšķirošās spēles – nacionālā čempionāta pusfināli un fināls – risinās slēgtajos amerikāņu futbola stadionos, pulcējot 60-70 tūkstošus skatītāju. Dāmām cīņas notiek lielākajās basketbola arēnās ar 20-25 tūkstošiem skatītāju vietu.

NCAA kalendārs 2015

NotikumsLaiks
77. vīriešu čempionāts2015. gada 17. marts – 6. aprīlis
Pirmie Četri (First Four)17.-18. marts
Četru Fināls4.-6. aprīlis Indianapolē (Lucas Oil Stadium – 70 000)
34. sieviešu čempionāts2015. gada 20. marts – 7. aprīlis
Četru Fināls5.-7. aprīlis Tampabejā (Amalie Arena – 20 500)

Izmantotie resursi:
NCAA.com – The Official Website of NCAA...

  -1 [+] [-]

, 2015-03-29 22:03, pirms 9 gadiem
Wait, what?! Sabonis taču spēlēja ACB līgā kā profesionālis...

EDIT: Džeks spēlēja ACB Unicaja, bet bez profa līguma.

     [+] [-]

, 2015-03-29 22:08, pirms 9 gadiem
ari ko tādu atceros, bet...

     [+] [-]

, 2015-03-29 22:15, pirms 9 gadiem
mizis(vai kas tur baronā spēlēja) var lepoties, ka ir nopelnījis vairāk nekā sabonis "profa" karjerā

     [+] [-]

, 2015-03-29 23:37, pirms 9 gadiem
Arvids Sabonis ar gimeni dzivo Spanija,jau sen. Dels speleja ACB macoties vel 12.klase. Bet taka naudas nevajag jo Arvidam tas netrukst ,izdarija gudru lemumu,neparakstit profesionalu ligumu,ta teikt spelejot par velti,jo zinaja ka prioritate bus izglitiba . NCAA ir lielisks veids ka iegut izglitibu,plus spelet labakaja limeni,pluss but tik tuvu NBA skautiem ,ka nevienam.Vinu jau nakamgad draftetu,bet viens ir pilnigi skaidrs tas notiks tikai pec 4 pavaditiem gadiem NCAA ,kad iegus graadu

  -1 [+] [-]

, 2015-03-30 00:33, pirms 9 gadiem
elanss rakstīja: Arvids Sabonis ar gimeni dzivo Spanija,jau sen. Dels speleja ACB macoties vel 12.klase. Bet taka naudas nevajag jo Arvidam tas netrukst ,izdarija gudru lemumu,neparakstit profesionalu ligumu,ta teikt spelejot par velti,jo zinaja ka prioritate bus izglitiba . NCAA ir lielisks veids ka iegut izglitibu,plus spelet labakaja limeni,pluss but tik tuvu NBA skautiem ,ka nevienam.Vinu jau nakamgad draftetu,bet viens ir pilnigi skaidrs tas notiks tikai pec 4 pavaditiem gadiem NCAA ,kad iegus graadu
latvijā viņš vēl šogad mācītos 12. klasē
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2015-03-30 08:35, pirms 9 gadiem
elanss rakstīja: Arvids Sabonis ar gimeni dzivo Spanija,jau sen. Dels speleja ACB macoties vel 12.klase. Bet taka naudas nevajag jo Arvidam tas netrukst ,izdarija gudru lemumu,neparakstit profesionalu ligumu,ta teikt spelejot par velti,jo zinaja ka prioritate bus izglitiba . NCAA ir lielisks veids ka iegut izglitibu,plus spelet labakaja limeni,pluss but tik tuvu NBA skautiem ,ka nevienam.Vinu jau nakamgad draftetu,bet viens ir pilnigi skaidrs tas notiks tikai pec 4 pavaditiem gadiem NCAA ,kad iegus graadu
Diez vai izglītība spēlēs tik lielu lomu ja NBA būs ar roku sasniedzams.. gan jau ka viņu 1 kārtā draftā paņems ja ne šogad jau, tad 2016 gadā noteikti un nešaubos ka 2016 gadā arī viņš spēlēs NBA!

  +1 [+] [-]

, 2015-03-30 09:14, pirms 9 gadiem
sandis444444 rakstīja: Diez vai izglītība spēlēs tik lielu lomu ja NBA būs ar roku sasniedzams.. gan jau ka viņu 1 kārtā draftā paņems ja ne šogad jau, tad 2016 gadā noteikti un nešaubos ka 2016 gadā arī viņš spēlēs NBA!
vins ari no ACB tiktu NBA. NCAA izvele un neprofesionala ligums ACB bija iri del diploma.jo pec NCAA 4 pavaditajiem gadiem,nba nekur nebus aizbedzis