Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Autors: ellja

Kas kopīgs Gerijam Betmenam un Kristapam Porziņģim?

Jā, nudien, kas gan ir kopīgs 170 cm garam un 63 gadus vecam amerikāņu ebrejam ar deviņpadsmitgadīgu latviešu torni? Kristaps spēlēs līgā, kuras viceprezidents savulaik bijis Betmens? Nav melots. Bet tas ir tikai sākums. Zemāk rakstītais kā personīgais viedoklis, apzinoties, ka nianses ir vēl vairāk, bet vēloties lietas nesarežģīt, kur nevajag.

Abus minētos personāžus ar vienas dienas intervālu nepažēloja uz drafta ceremoniju ieradusies publika. Betmena izsvilpšana NHL draftā (un visur citur, kur galvenais līgas indivīds parādās publikā) nebija nekāds pārsteigums, bet Knicks fanu uzvedība kādam, kas ar NBA gluži nav uz ”tu”, varētu būt negaidīta. Apskatot šo reakciju tikai no virspuses, nebūtu grūti saprast, kā kāds varētu nostāties fanu pusē. Betmenu izsvilpj lokautu un apmātības ar netradicionālām ASV lokācijām (Fīniksa, Florida) dēļ, savukārt Porziņģis tiek salīdzināts ar Barnjani, un ar itāli Knicks ir aplauzušies.

Betmena gadījumā rodas jautājums – kāpēc tad viņu izsvilpa Florida, kura, ja ne Gerija minētā vēlme izplest līgu ASV “siltajos” štatos, iespējams, frančīzi neredzētu kā savas ausis?

Kur loģika? Paliek tikai lokauti? Fakts ir tāds, ka Betmens bija pieņemis kaut vienu lēmumu NHL ietvaros, fani jau bija pret viņu, nevis ar viņu. Jo viņš ir amerikānis un, kad stājās amatā, ar hokeju bija uz jūs. Tātad – kāpēc pie velna tāds vada NHL? Betmena izsvilpšana sākās ar Devils faniem, kuri bija sašutuši, ka Betmens neizslēdza Ņūdžersijas komandas pārvietošanu uz Minesotu. Pievienojās “viņš ir amerikānis un neko nejēdz” klubiņa biedri un sākās tradīcija. Pirms jebkāda lokauta vai komandas piešķiršanas ‘”tuksneša štatiem”. Un svilpj visi. Ne tikai Devils fani + līgā jau sen vairs nevalda anti-amerikānisms (kāda trenera citāts pārdesmit gadu atpakaļ – tu slido kā amerikānis!). Betmens netiek izsvilpts lokautu dēļ, tas gluži vienkārši ir arguments, kad uzdodam jautājumu – kāpēc tu pakļaujies bara instinktam un izrādi savas negācijas pret Betmenu? Svilpšana, kurai sākotnēji bija pamats, bet nu jau tā ir tikai akla tradīcija.

Ja Betmena gadījumā ksenofobija bija kā starta atspēriens, Porziņga gadījumā tas ir skaidrojošais elements no sākuma līdz beigām. Kā mums var palīdzēt kaut kāds tur eiropietis? Kas viņš tāds vispār ir? 1999. gadā Knicks pamatīgi ieberzās, ar 15. izvēli paņemot francūzi Veisu, kurš NBA nenospēlēja ne spēli. Tieši cik fanu to atcerējās deviņus gadus vēlāk, kad 2008. gada draftā atkal pirmajā kārtā Knicks izvēlējās eiropieti Galinari, un cik no tiem vienkārši bija pašcentriski tendēti uz Ziemeļameriku un/vai pakļāvās baram? Galinari kļuva par stabilu NBA vērtību. Vai tas liedza izsvilpt grieķi Papanikolau 2012. gadā?

Fuj, eiropietis! Kāpēc šoreiz tāda reakcija? Jo ar eiropiešiem neveicas? Kad? 1999. gadā? Barnjani Knicks pievienojās sezonu vēlāk. Arguments atkrīt. Neviena neteiktie vārdi – esam pašcentriski, izlutināti konformisti, gluži kā ne mazums NHL fanu? Yep! Svilpjam, jo vieglāk “panesties” līdz ar visiem, nevis pajautāt – kāpēc un padomāt vai ir tā vērts. Gan Betmens, gan Porziņģis izpelnījās šādu attieksmi kombinācijas dēļ – tautība un bara instinkts, kritiski neapskatot vēsturiskas paražas barā / kopienā, kurā atrodies. Betmenu izsvilpj vēl šobaltdien, jo tas, ko komisārs paveicis līgas labā, vidējam fanam ir neizprotams lielums tīri perspektīvas dēļ. Cerams, ka Porziņģis, kura darbi vai nedarbi komandas labā būs līdzjutējam izprotamāki, pagriezīs attieksmi pret sevi uz pozitīvo pusi.


, 2015-06-28 21:43, pirms 9 gadiem
Abi balti?
, 2015-06-28 23:24, pirms 9 gadiem
Krokodils rakstīja: Abi balti?
Trapīts desmitnieka!
, 2015-06-29 09:09, pirms 9 gadiem
Mazliet aizstāvot NYK fanus:

Kā mēs paši reaģētu viņu vietā, ja domātu, ka NCAA > ACB un nebūtu vispār redzējuši viņu spēlējam + vizuālais skats pabēdīgs. ?

Eiropietis vai ne eiropietis, ja būtu spēlējis NCAA, tad visi viņu būtu iepazinuši. Drīz Domantas Sabonis arī tiks draftēts (i guess) un tad nebūs Boooooooo.
, 2015-06-29 09:27, pirms 9 gadiem
Reāli, tu uztaisīji rakstu, brīnoties, ka amerikāņi ir stulbi? C`mon, katrs normāli dzīvojošs cilvēks zin, ka štatos nedzīvo tie gudrākie, jautājums, kāpēc par to brīnīties?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-07-02 01:48, pirms 9 gadiem
Rietumu vilciens rakstīja: stulbs raksts, tāds pats arī autors! kopīgs nekas nav viņiem! kopīgs ir tikai autoram ar idiotu= viņi ir viens un tas pats
autorei
Metjū Kostello starp Torniki Šengeliju un Danielu Heketu. Foto: Baskonia
9

Lielisks sezonas sākums, briesmīgas beigas: "Virtus" netiek Eirolīgas ceturtdaļfinālā

ULEB Eirolīgas sezona ar zaudējumu otrajā pārspēlē noslēgusies Lukas Banki trenētajam un Riharda Lomaža pārstāvētajam Itālijas basketbola klubam Boloņas "Virtus", kas izbraukumā ar 77:89 piekāpās Vitorijas "Baskonia".
Pīdžejs Paipss aizsardzībā pret Renāru Birkānu. Foto: Dāvis Lejasmeiers
32

Viesspēlētāji nogremdē Ausēja centienus, Paipsa 25 punkti dod Vefiņam bronzu

"Pafbet" Latvijas - Igaunijas apvienotās līgas bronzas spēlē Latvijas klasikā pie nebūt ne viegla panākuma tika "VEF Rīga" basketbolisti, kuri ar 84:76 spēja noturēt aiz sevis "Ventspils" vienību. Rīdziniekiem 25 punktus guva Pīdžejs Paipss.
Roberts Freimanis. Foto: Ģirts Gertsons
7

"Liepāja" iekarst no tālienes un panāk izšķirošo ceturtdaļfināla spēli

"Pafbet" Latvijas basketbola līgas ceturtdaļfinālā starp "Liepāju" un "Ogri" būs nepieciešama piektā spēle, kura pirmdien norisināsies "Ogrē". Pirmajā puslaikā, saberot grozā 11 no kopumā 15 izmestajiem tālmetieniem, "Liepāja" uzvarēja ar 99:73, tādējādi izlīdzinot sērijas rezultātu 2-2.