Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Autors: Rihards Ļesins

Kaspars Mājenieks: "Nav vairs sieviešu basketbola, ir tikai vīriešu basketbols"

Kaspars Mājenieks: "Nav vairs sieviešu basketbola, ir tikai vīriešu basketbols"
Kaspars Mājenieks
Foto: Mārtiņš Sīlis

Šī gada sākumā uz savu jauno darbavietu Aktau pilsētā Kazahstānā devās nu jau bijušais "Liepājas lauvu 2" galvenais treneris Kaspars Majenieks, sēžoties pie kluba "Caspiy" jauniešu komandas stūres. Prom no Latvijas treneris devies vairāku apstākļu dēļ, jo sava darba un reizē arī hobija dēļ nav vēlējies "sadegt".

Liepājā Kaspars Mājenieks pavadīja pusotru gadu, strādājot arī par Latvijas Basketbola līgas pirmās divīzijas komandas "Liepājas lauvas" galvenā trenera Agra Galvanovska asistentu un Liepājas Sporta spēļu skolas dažāda vecuma meiteņu un zēnu basketbola komandām. "Uz šo pusotru gadu varu atskatīties tikai ar lielu plusa zīmi. Atnākot uz Liepāju (no Gulbenes – aut.), man likās, ka es jau daudz ko zinu un esmu gatavs lielākām lietām, bet tad bija iespēja pastrādāt kopā ar Agri Galvanovski un Artūru Štālbergu, un sapratu, cik daudz vēl ir jāmācās un jāpilnveidojas," stāsta treneris.

Tikai 28 gadus veco speciālistu ļoti augsti vērtēja kā viņa audzēkņi un audzēknes, tā arī sporta skolas vadība, kura trenera došanos prom uzskatīja par lielu zaudējumu. "Jaunākajām grupiņām lielu uzsvaru liku uz individuālo tehniku un cīņassparu. Meitenes netrenēju kā meitenes, bet gan kā puišus, jo, ja apskatās, kā pēdējos gados ir attīstījies augstākās raudzes sieviešu basketbols, tad var pateikt tik vienu: nav vairs sieviešu basketbola, ir tikai vīriešu basketbols. Lai cik tas skarbi izklausītos, laukumā viņām jākļūst par "večiem"," pārliecināts ir Kaspars. "Lielākajās grupās vērsu uzmanību arī uz spēles izpratni, mēģināju puišiem likt iemīlēt smagu darbu aizsardzībā. Ar vecākās grupas jauniešiem bija arī runas un padomi ne tikai par to, kas jādara basketbola laukumā, bet arī ārpus tā, jo mans uzdevums ir, lai viņi ne tikai kļūtu par labiem sportistiem, bet arī par labiem cilvēkiem. Domāju, ka no visa pa mazumiņam sanāca iedot, jo, protams, tik īsā laikā visus uzdevumus nesanāca izpildīt. Bet bija patīkami saņemt Jaunā gada apsveikumus no puišiem, kuriem pagājušais gads bija pēdējais jaunatnes basketbolā ar tekstu: žēl, ka nesatika mani trīs četrus gadus agrāk," atklāj nu jau Kazahstānā strādājošais treneris.

Viņa vadībā par vienu no spēcīgākajām Latvijas Basketbola otrās divīzijas komandām šajā sezonā kļuva komanda "Liepājas lauvas 2", tomēr nopelnus par veiksmīgu sniegumu Mājenieks neņem tikai sev. "Komandas sniegums nav tikai mans nopelns, jo lielākā daļa puišu ikdienā trenējas pie lielās komandas un lielu daļu darba ir ieguldījuši pārējie lauvu treneri. Es vairāk strādāju individuāli ar jaunākajiem puišiem, bet pamats šim sniegumam noteikti ir tas, ka puišiem ir uz ko tiekties. Iespēja tikt lielās komandas sastāvā vai ar savu darbu "Lauvās 2" nopelnīt sev lielāku spēles laiku pie lielās komandas. Treniņos ir stipri sparingpartneri. Tiek dota iespēja apostīt gaisu, gan LBL pirmajā divīzijā, gan Baltijas līgā."

Tomēr lielās slodzes un nesakārtotās Latvijas basketbola sistēmas dēļ šā gada sākumā Mājenieks izvēlējās savu karjeru turpināt Kazahstānā. "Piedāvājums nāca diezgan negaidīti novembrī. Viņi vēlējās, lai es jau tad braucu un sāku strādāt, bet nevarēju vienkārši tā visu pamest. Prasīju vai nevar pagaidīt līdz sezonas beigām, uz ko viņi atbildēja, ka var gaidīt tikai līdz jaunajam gadam. Domāju kādu nedēļu un sapratu, ka man labāk būtu pārcelties uz Kazahstānu, jo tiešām nevēlējos "sadegt", jo jau tad jutu, ka brīžiem no manām negatīvajām emocijām cieš man tuvi cilvēki," atklāts ir treneris. "Ja kādam liekas, ka esmu atbraucis uz zelta bedri, tad gaužām kļūdās, jo kā jau katrā vietā te ir savi plusi un mīnusi. Aktau basketbols ir tikai gadus četrus, un tāpēc arī viņiem nav savu vietējo treneru. Tur nav izveidota tāda sistēma, kā Liepājā, ka katrā vecumā ir vismaz viena komanda, ar ko strādāt. Viņi vēlas, lai nākotnē no šīs komandas vismaz pāris spēlētāji būtu gatavi pārstāvēt pieaugušo komandu Kazahstāns čempionātā, un visai liela iespēja, ka arī BBL, jo ir doma, ka nākamgad pieaugušo komanda varētu sākt startēt Izaicinājuma kausā. Zāle, kurā trenējas jaunieši ir diezgan veca. Bet klubs ļoti atbalsta šo komandu un nodrošina ārzemju nometnes un turnīrus. Par puišu attieksmi neviena slikta vārda nevaru teikt, jo viņi nav atēdušies basketbolu, un sevī uzsūc visu, ko viņiem dodu. Cerams ar laiku to arī rādīs laukumā," nākotnē raugās Mājenieks.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-01-26 18:36, pirms 12 gadiem
Dažādas atmiņas no viņa kopš Gulbenes laikie. Bet kā treneris prasīgs un centīgs. Taktiski pašvaks, bet uz jauniešiem māk atstāt iespaidu un uzturēt komandas garu.
, 2012-01-26 20:03, pirms 12 gadiem
Kad Kaspars vel speleja un atceros ka man komanda bija kaut kads mužiks, kas teica, ja tas čalis pret mums šodien spelee (noradot uz Majienieku), tad nu gan ir di*saa! Mes ar chomu tik parecam un ar +20 viņu izirtām!
, 2012-01-26 20:20, pirms 12 gadiem
Lai veicas!
, 2012-01-26 20:32, pirms 12 gadiem
Ļoti prasīgs treneris, sakarīgs cilvēks! Vēlu tikai veiksmi !!
, 2012-01-26 22:46, pirms 12 gadiem
cilvēks ar sirdi un dvēseli dažreiz pārcentās
"Kangoeroes Basket" atbalstītāji Beļģijas kausa finālā. Foto: Kangoeroes Basket

Paula Strautmane sasniedz Beļģijas finālu, Kristīne Vītola skolo "Panathinaikos"

Latvijas basketbolistes nedēļas nogalē aizvadīja priekšpēdējās kārtas spēles Spānijas un Itālijas čempionātos. Paula Strautmane un "Kangoeroes Basket" svētdien, 14. aprīlī, sasniedza Beļģijas finālu. Kristīne Vītola tajā pašā dienā svinēja uzvaru Grieķijas fināla pirmajā spēlē.
Mārtiņš Meiers. Foto: Andris Grīnbergs
18

"Rīgas Zeļļi" atkal dominē DSN zālē un nonāk uzvaras attālumā no pusfināla

"Pafbet" Latvijas Basketbola līgas izslēgšanas spēļu turnīrā viena panākuma atstatumā no pusfināla sasniegšanas nonākusi "Rīgas Zeļļu" vienība, kas ar 90:67 uzveica "Valmiera Glass/ViA" basketbolistus, sērijā panākot 2-1.
Entonijs Edvardss un Kevins Durents jau drīzumā atkal tiksies uz laukuma. Foto: AFP/Scanpix
13

Pamatturnīra beigas: "Thunder" triumfē Rietumos, "Suns" tiksies ar "Timberwolves"

Aizvadītas noslēdzošās 2023./24. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) regulārā turnīra spēles. Austrumu konferencē otro vietu izcīnījusi Ņujorkas "Knicks", kas pagarinājumā pārspēja Čikāgas "Bulls", savukārt Rietumos triumfēja Oklahomsitijas "Thunder", kurai seko attiecīgi čempione Denveras "Nuggets" un Minesotas "Timberwolves".