Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Autors: Edgars Bērziņš

Valters: ''Latvijai nepieciešams savs superklubs''

Valters: ''Latvijai nepieciešams savs superklubs''
Valdis Valters
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

''VEF Rīga'' galvenais treneris Valdis Valters savā blogā portālā delfi.lv atzīst, ka Latvijai nepieciešams viens izteikti spēcīgs klubs, un tad arī Eirolīga un labi rezultāti ar izlasi neizpalikšot.

Skatoties vēsturē redzams, ka Latvijas klubu augstākie panākumi sasniegti tieši tad, kad mums ir bijis viens superklubs. Tāds ir bijis ASK 60.ajos gados, VEF – 80.ajos, 90.ajos – ''Brocēni'' un 2000.gadu sākumā – ''Ventspils'', kur bija pulcināti mūsu labākie basketbolisti. Tad arī bija labākie sasniegumi Eiropā tieši klubiem.

1997.gadā ''Brocēni'' bija starp 24 labākajām Eiropas komandām, 2004.gadā ''Ventspils'' bija Eiropas labāko 32niekā. Savukārt pašlaik esam sasnieguši tikai to, ka ''Ventspils'' ir iekļuvusi labāko 60niekā. Rezultāti nemaz nav tik spīdoši. Eiropā mums panākumu nav, Baltijā panākumu nav, bet mums ir ļoti lieli panākumi, savstarpēji spēlējot. Visi priecīgi, visi var ''apriet'' viens otru. Šķiet, mēs dzīvojam pēc tādas kādreiz Latvijā ļoti populārās sīkpartiju sistēmas, kad nav vienas lielas organizācijas, kas varētu visus apvienot kādā kopējā lietā. Tāda situācija ir arī mūsu basketbolā.

Visās bijušās Padomju Savienības republikās ir bijuši savi flagmaņi, piemēram, Lietuvā ''Žalgiris'', un tikai tad radās ''Lietuvos Rytas'', tāpat kā ''CSKA'', un tad – ''Himki'', Maskavas ''Dinamo'', ''Unics'' veidojās aiz tā. Flagmanim ir jābūt, bet šobrīd Latvijā tāda nav. Un liekas, ka šāda situācija ir latviešu mentalitātes un provincialisma dēļ. Mums labāk, lai esam tādi pa vidam – labāk esam pirmie ciemā, nekā trešie vai piektie pilsētā. Ja spēsim no šī provinciālima atbrīvoties, viss var izdoties. Tas šobrīd ir svarīgākais punkts.

Pirmkārt, visi pašreizējās Latvijas izlases spēlētāji ir sadalīti trīs komandās (ASK, ''Ventspils'' un ''Barons/ LMT''), katrā aptuveni pa diviem. Viņus visus apvienot vienā jau būtu sasniegums. Otrkārt, ja nepieciešams, vadošajiem klubiem nav ko kautrēties ņemt pat sešus ārzemniekus, kā tas ir tādās komandās kā ''Lietuvos Rytas'' un ''Žalgiris'', bet svarīgi ir paņemt viņus labus un profesionāli ar tiem strādāt. Tas, manuprāt, ir ceļš uz Latvijas klubu Eirolīgā. Kā un vai tas notiks, to rādīs laiks.

Vēl kāpēc ir Latvijai jāspelē Eirolīgā un nevar turpināt pēc līdzšinējā modeļa. Tāpēc, ka šie seši spēlētāji, kas tlētu, sacenstos ar labākajiem Eiropas basketbolistiem un krātu pieredzi, lai varētu savu meistarību pēc tam rādīt Latvijas izlasē. Visās top valstīs ir Eirolīgas komandas. Tas nozīmē, ka tiem basketbolistiem, kas spēlē Latvijā, nav iespējas spēlēt tādos augsta līmeņa mačos, jo tādas spēles te nav. Līdz ar tour spē arī motivācija, pieredze - tas viss atkrīt. Mūsu spēlētāju līmenis krītas. Praktiski visi, izņemot Andri Biedriņu, spēlē komandās, kas nav Eirolīgas līmenī. Tāpēc mēs nevaram prasīt no Latvijas izlases lielus panākumus, jo šobrīd šie spēlētāji nevar savu pieredzi krāt augsta līmeņa mačos. Tas ir tas trakākais un šobrīd svarīgākais. Ja Latvijā nākotnē nebūs Eirolīgas komandas, valstsvienībai panākumu nebūs. Tas ir pirmais nosacījums.

Ņemot vērā, ka iespējams, gaidāma Eirolīgas paplašināšanās, es gribētu sabiedrību aicināt uz pragmatisku diskusiju, un domāju, ka atbalstītāju šai idejai ir ļoti daudz. Jo jautājums ir, ka sākot no TTT un ASK laikiem jau nekas vairāk basketbolā nav uzvarēts, salīdzinot ar, piemēram, lietuviešiem, kas ir vinnējuši Eiropas kausu, viņi ir augstā līmenī un ir arī Baltijas čempioni. Latvijā pēc šī modeļa, varbūt, attīstās sieviešu basketbols – ir Eirolīgas komanda, superklubs un izlasei ir panākumi.

Pilnu blogu variet lasīt šeit


, 2008-01-26 14:40, pirms 16 gadiem
nepiekrītu, lai ir tā kā tagad, 3 labi klubi, kas attīstās, LBL un BBL arī interesantāk sekot līdzi
, 2008-01-26 14:40, pirms 16 gadiem
nedomāju, ka tas būtu labākais risinājums.
nevajag izlases bāzes klubu.
, 2008-01-26 14:40, pirms 16 gadiem
100% piekriitu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-01-26 14:42, pirms 16 gadiem
Preciizi!! bet jautaajums, kad beidzot buus tas superklubs?
Slēpts komentārs: marexels
, 2008-01-26 14:43, pirms 16 gadiem
tāpēc vv ņems un taisīs vefu augšā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-01-26 14:43, pirms 16 gadiem
bet par to ka vajag superklubu nepiekriitu-labaak lai visi klubi aug!
Slēpts komentārs: Djokovic
, 2008-01-26 14:44, pirms 16 gadiem
varbut esmu piedzeries bet nu gandriiz apraudaajos... youtube.com: YouTube - best of michael jordan

saki ko gribi labaakais speeleetaajs ever
, 2008-01-26 14:44, pirms 16 gadiem
ak, Valdi, Valdi...
būs mums klubs, kurš Eiropā visus graus, bet Latvijas līmenī spēlētāji spēlēs ar 32niecēm vienā rokā... nu tā, lai interesantāk...
, 2008-01-26 14:45, pirms 16 gadiem
kaut gan varētu apvienot Baronu ar ASK, tas jau būtu pusceļš uz Eirolīgu, bet man piem. patīk tā kā tas ir tagad, ar laiku gan jau būs savs/i Eirolīgas klubs/i...
, 2008-01-26 14:45, pirms 16 gadiem
konkurence palidz limenja augshanai ..un tas kas tgd notiek ar klubiem ir tikai uz labu
Nepiekriitu V.V viedoklim
, 2008-01-26 14:46, pirms 16 gadiem
Pikji vajag vairaak!! Buus pikjis, buus kaut vai triis superklubi eiroliigaa!
, 2008-01-26 14:47, pirms 16 gadiem
ideja pareiza..ja velamies redzet Latvias izlasi cinoties par eiropas cempionata medalam tas ir vajadzigs...ja sos tris klubus apvienotu Zalgiris un Lietuvas rytas vairs nedominetu BBL un paraditos tresais klubs kas konkuretu par zelta medalam....
, 2008-01-26 14:49, pirms 16 gadiem
nepiekritu. Kas tad notiks ar jaunajiem? Ok, piem. tādi Janičenoki un Valteri sabrauks piem. Ventspilii vai ASK, a kur spēlēs Bērziņš, Vairogs, Kalve? Sēdēs kkādā X klubā, kurš nearvienu nevarēs konkurēt, jo visi latviešu "normālie" būs jau paņemti. Apvienot visus vienā nevajag. Drīzāk derētu savākt pārējos no ārzemēm un iebāzt mūsējos. Tā varētu pacelt līmeni. Ok, šobrid tas nav reāli dabūt piem. K.Valteru ASK, Janičenku BKV un nez Štelmi Baronā, bet moš pēc gadiem būs. Lai notiek dabīgā atlase un ir interese, kā tagad.
, 2008-01-26 14:50, pirms 16 gadiem
kads progres var but,...sava starpa mulajas un kad ierauga zalgiri vai lietuvas rytas zaudejam ar 30 punktiem...vieniegais iznemums kads otro sastavu zalgirim vinejam...ir regres...vajag atrast iespeju ka latviesu puisiem uzspelet tik augsta limeni...
Slēpts komentārs: Prizs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-01-26 14:53, pirms 16 gadiem
Vienaa gan 32kg var piekrist par 100%. Mees savaa zinjaa patieshaam esam provinciaalji un meegjinam aizstaaveet pastaavosho sisteemu, kaut gan shie klubi eiropas meerogos patieshaam ir vaaji. Mums jau neko nevajag. Galvenais lai tik barons ar ASK sitaas stavaa starpaa un tas ka abi zaudee Lietuvas rytas pa 20 achiem ir pilniigi pofig. Tas tachu taapat ir plaanotais zaudeejums. Ja buutu eiroliigas liimenja klubs, tad mees iespeejams sistos ar madrides real, vai olympiakos!
, 2008-01-26 14:55, pirms 16 gadiem
jippii, kapeec gan nevar prieksh LBL uztaisiit otro sastaavu ar pusi jaunieshiem un taa arii speeleet!? Pirmkaart nenoslogosies tik ljoti pamatsastaavs, mazaaka traumu iespeejamiiba un neatsverama pieredze jaunajiem. Un kas vainas taadam variantam?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-01-26 15:01, pirms 16 gadiem
interesantaak prieks LBL buutu esoshaa sisteema, bet izlases sakaraa pashreizeejaa situaacija ir beediiga.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-01-26 15:04, pirms 16 gadiem
prix, ķipa doma- jaunie/lūzeri sitās savā starpā un latvijas basitis plaukst uz zeļ? Neviens cits te Latvijā negribēs spēlēt. Būs 1. superklubs, a pārējie mēsli. Kas notiks pēc gadiem? Vajag tā, lai jaunajam ir KUR attīstīties, nevis 18. gados viņam priekšā noliksim kkadu D.Lavrinoviču un davai, izkonkurē viņu.
, 2008-01-26 15:04, pirms 16 gadiem
ne!
mes augam! Domāju, ka pec gadiem 3-5 mums varētu būt kāds klubs arī Eirolīgā! taču to nevajag mākslīgi uztaisīt. izjaukt visu intrigu kāda tagad ir LBL? nu nē!

ātcerēsimies veco, labo paruna par diviem latviešiem un trim pasrtijām!
, 2008-01-26 15:04, pirms 16 gadiem
visi te baigi tagad piekrīt, a ko jūs teiktu, ja šādu superklubu izveidotu kaut kur ne Rīgā? Piemēram Valmierā, Liepājā utml? Līdzīgi kā LT, kur Žalgiris tapa Kauņā, nevis galvaspisētā...
Tagad visi iedomājušies, ka tas superklubs būs ASK vietā
Būtu mierīgi VV darbojies VEFā un ražojis jaunos talantus nevis kaut kādus murgus te runājis...
Slēpts komentārs: nauris126
, 2008-01-26 15:07, pirms 16 gadiem
pilnigi piekritu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-01-26 15:07, pirms 16 gadiem
demar, vienigais par ko nepiekritu- nevaretu savākt budžetu. Man liekas, varētu. Tagad ASK (piemeram) ir cik tur 2 miljoni, nu kas tur ko nesavākt. Rīga ir labs zīmols, var mierigi savākt. + vēl domāju ka tādi kā Janičenoks vai vēl kāds arī brauktu spēlēt uz Lat par nedaudz mazāku naudu, ja varetu spelet Eiroligaa.
, 2008-01-26 15:08, pirms 16 gadiem
ush77

kaunja un vilnja plus/minus vienaada izmeera pilseetas. un tas galvas pilseetas tituls tur taads simbolisks. latvija jau taadaa zinjaa ir unikaala, ka galvaspilseetaa ir puse no visas paareejaas valsts.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-01-26 15:09, pirms 16 gadiem
man jau liekas ka Valteram ir taisniiba - ir jaabut vienam liela flagmanim peec ko paareejiem tiekties...un Latvijai jau sen kaa vajadzeeja vienu Eiroliigas komnadu!!!
Kristaps Porziņģis cenšas apturēt Keilebu Martinu. Foto. USA Sports Today. Scanpix
41

Porziņģim vāja metienu precizitāte, "Heat" ar trejaču rekordu nokārto līdzsvaru sērijā

Otro spēli Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) izslēgšanas turnīrā aizvadījusi Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas "Celtics". Tā ar 101:111 piekāpās Maiami "Heat", ļaujot tai panākt izlīdzinājumu pirmās kārtas sērijā (1-1). Porziņģis spēli noslēdza ar sešiem gūtajiem punktiem.
Šejs Gildžess-Aleksandrs. Foto: USA Sports Today/Scanpix
1

Gildžess-Aleksandrs un Holmgrens nokārto graujošu "Thunder" uzvaru pār "Pelicans"

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) aizvadīta otrā play-off sērijas spēle starp Rietumu konferences regulārā turnīra čempioni Oklahomsitijas "Thunder" un Jona Valančūna pārstāvēto Ņūorleānas "Pelicans". Mājinieki svinēja vieglu uzvaru ar 124:92.
2024. gada labākais sestais spēlētājs Nezs Rīds. Foto: AP/Scanpix

Par NBA labāko sesto spēlētāju tiek atzīts "Timberwolves" spēlētājs Rīds

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) paziņojusi spēlētāju, kurš ir 2023./24. gada sezonas labākais sestais spēlētājs jeb rezervists. Par to kļuvis Minesotas "Timberwolves" centra pozīcijas spēlētājs Nezs Rīds.