Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

RAŽOTS VEF SKOLĀ. NIKOLAJS ZOTOVS

"VEF Rīga" sastāvā pirmo pilno sezonu profesionāla basketbolista kārtā aizvada 19 gadus vecais saspēles vadītājs Nikolajs Zotovs, kurš ir viens no spilgtākajiem VEF basketbola sistēmas audzēkņiem. Ieskatāmies Nikolaja ceļā, kas caur VEF skolu un pacietīgu darbu aizvedis līdz spēlēšanai "VEF Rīga" vienībā.

Pirmos soļus basketbolā Nikolajs Zotovs spēra septiņu gadu vecumā, kad viņš mācījās Rīgas Lietuviešu vidusskolā. Tur jaunos spēlēt gribētājus uzrunājis treneris Kaspars Mājenieks, šo aicinājumu nav laidis garām arī Nikolajs. Treniņi notika turpat Lietuviešu vidusskolā, uz kurieni viņš katru skolas dienas mēroja ceļoju ar vilcienu no mājām Ikšķilē.

Nikolajs sākotnēji nonāca basketbola skolas "Rīga" komandā, bet viņa ceļš uz VEF basketbola sistēmu sākās astotajā klasē, kad treneris Jānis Gailītis viņu uzaicināja uz VEF skolu. "Treneris Gailītis pamanīja mani un iesākumā piesaistīja VEF skolai uz EYBL (Eiropas jauniešu basketbola līga) sabraukumiem, bet pēc tam saņēmu piedāvājumu pievienoties VEF skolai uz pilnu laiku, kam arī piekritu." Tobrīd VEF skolu trenēja Jānis Gailītis, kurš nu jau ir galvenais treneris Zotova pārstāvētajā "VEF Rīga" komandā.

"Jānis Gailītis palīdzēja uzlabot spēles izpratni. Iepriekš biju spēlējis sporta skolā, un tajā līmenī galvenokārt dominē "skrien un met” basketbols bez īpaši daudz kombinācijām. Savukārt pie trenera Gailīša apguvu plašāku skatījumu uz spēli, arī tādas svarīgas "lielā basketbola" sastāvdaļas kā kustēšanos bez bumbas, kā pieņemt labākus lēmumus un ko darīt laukumā, jo tā tomēr ir komandas spēle. Daudz strādājām arī pie individuālās meistarības."

Vēlāk Zotovs turpināja pilnveidoties VEF skolā trenera Raimonda Feldmaņa vadībā. "Pie trenera Feldmaņa turpināju papildināt zināšanas, ieskaitot kopējo basketbola izpratni un taktiku. Viņš man iemācīja daudz. Viena no lietām, kas uzreiz nāk prātā, ir spēja iesaistīties spēlē no rezervistu soliņa, kas ir ļoti svarīgi, lai sekmīgi spēlētu augstākā līmenī. Jaunatnes līmenī biju pieradis spēlēt pirmo vijoli savās komandās, tāpēc, nonākot profesionālajā līmenī, prasme iesaistīties spēlē no soliņa ir ļoti būtiska."

"Vēl viena lieta, kur var izcelt trenēšanos pie Raimonda Feldmaņa, ir dažādas nianses basketbola tehnisko prasmju pilnveidošanā. Trenerim Feldmanim ir unikālas un interesantas idejas, kas atsevišķos brīžos ir ļoti noderīgas pretinieka apspēlēšanai laukumā," sacīja Nikolajs, akcentējot Feldmaņa zināšanas "potīšu salaušanā" laukumā, kas paveicama ar tik strauju virziena maiņu, ka aizsardzībā esošajam spēlētājam ir grūti savaldīt savas potītes. "Tāpat jāpiemin ar "floater" stila metiens, ko treneris Feldmanis īpaši akcentē," piebilst viņa audzēknis.

Nozīmīgu darbu ar Nikolaju VEF skolā paveikusi arī fiziskās sagatavotības trenere Līga Kļaviņa. "Lielā mērā pateicoties viņai, man ir esošās ātruma un izturības īpašības. Ieguldītais darbs ar treneri Līgu bijis ļoti vērtīgs." Būtisks bijis arī līdzcilvēku atbalsts – te Nikolajs min savu vectēvu, kurš vienmēr bijis viņam līdzās un palīdz ar padomu.

Kā svarīgu pavērsienu savā karjerā Zotovs nosauc startu ar VEF skolu jauniešu Eirolīgā 2015./2016.gada sezonā. Tur vienā no spēlēm pret Parīzes basketbola akadēmijas komandu "INSEP" viņš iemeta 23 punktus. "Tas deva papildus impulsu un pārliecību, ka varu spēlēt. Arī tajā brīdī saņēmu lielāku uzticību no trenera Feldmaņa. Ieguvis lielāku pārliecību, arī sezonas turpinājumā sāku spēlēt citādāk, daudz drošāk."

2016.gada martā Zotovs vienojās par ilgtermiņa sadarbību ar VEF skolu. Līdz nākamajiem augļiem ilgi nebija jāgaida – 2016.gada vasarā, kad Nikolajs veica intensīvu treniņu ciklu pie VEF skolas fiziskās sagatavotības treneres Līgas Kļaviņas, viņš sāka iesaistīties arī "VEF Rīga" treniņos. "Atceros, ka iesākumā biju ļoti uztraucies, kad sāku trenēties ar lielo VEF komandu. Labi atceros to momentu pirmssezonā, kad pēc treniņa baseinā iegājām pirtiņā. Tad sapratu, ka Vefiņā visi ir lādzīgi puiši. Jāatzīst, ka pagājušajā sezonā bija ļoti forša komanda, to pašu varu teikt arī par šīs sezonas VEF komandu. Patīk šī sistēma, ka visi ir draudzīgi. "

2016./2017.gada sezonā, būdams 18 gadus vecs, Nikolajs sagaidīja savu iespēju debitēt "VEF Rīga" sastāvā. Viņa pirmais iznāciens bija 2016.gada decembrī LBL spēlē pret "Valka/Valga" komandu. 2017.gadam Zotova apņemšanās bija nostabilizēties "VEF Rīga" sastāvā. To izdevies sekmīgi realizēt, jo šajā sezonā Nikolajs jau ir pilnvērtīgs "VEF Rīga" komandas spēlētājs, sperot arī nākamos soļus, jo viņa kontā jau ir pirmās minūtes un punkti VTB Vienotās līgas līmenī.

"Lai nostiprinātos VEF, vajag pārliecību. Reizēm treneris var pateikt skarbākus vārdus, bet galu galā viņš vēl labu un vienkārši dresē, lai spēlētājs progresētu, tāpēc jāturpina darboties. Un pārliecību vari iegūt ar ieguldīto darbu, vairāk izmestajiem metieniem un tādā garā," savu domu gājienu par to, kā nostabilizēties VEF vienībā pauž jaunais basketbolists.

Šosezon Zotovs reizēm spēlē arī VEF skolas sastāvā, kur demonstrē ļoti rezultatīvu sniegumu. Pats spēlētājs apstiprina, ka pēc trenēšanās ar "VEF Rīga", izejot laukumā VEF skolā, ir krietni vieglāk. To viņš apliecina arī laukumā, piemēram, vienā no LBL2 spēlēm VEF skolas labā Zotovs iemeta pat 39 punktus, palīdzot tikt pie uzvaras. Jāpiebilst, ka paralēli debijas sezonai profesionālajā basketbolā Nikolajs turpina pilnveidoties arī ārpus laukuma, studējot LSPA neklātienē bakalaura programmā par sporta treneri/sporta vadītāju.

"Protams, man vienmēr bija sapnis spēlēt "VEF Rīga" komandā. Kad nonācu VEF skolā, sapratu, ka esmu iesaistīts nopietnā programmā un jāturpina tikai strādāt. Atceros, kad gāju skatīties VEF spēles Arēnā un komandā bija tādi spēlētāji kā Dairis Bertāns, Kristaps Janičenoks, Kaspars Bērziņš. Sapņoju, ka arī kādu dienu tur būšu. Tagad esmu daļa no VEF, piedevām vienā komandā ar to pašu Kasparu Bērziņu un Kristapu Janičenoku," pauž Zotovs.

Tieši Kristapu Janičenoku viņš min kā vienu no tiem spēlētājiem, kurš šajā sezonā daudz palīdz ar savu padomu papildus norādēm, kas tiek saņemtas no treneru kolektīva. Iepriekšējā sezonā no spēlētājiem daudz devis arī Jānis Blūms. "Kad ieraugu kādu spēlētāju, cenšos no viņa paņemt labāko. No visiem cenšos kaut ko aizgūt. Pasaules mērogā ļoti patīk kā spēlē spāņu saspēles vadītājs Rikijs Rubio, bet no latviešu spēlētājiem tas noteikti ir Jānis Strēlnieks. Arī agrāk, kad atnācu uz VEF skolu, mani salīdzināja ar Strēlnieku, kas bija ļoti patīkami. Cenšos mācīties no visiem labajiem piemēriem."

Runājot par lietām, kuras Nikolajs vēlas pilnveidot savā spēlē, viņš norāda trīspunktu metienu un pustālo metienu pēc dribla. Klāt tam nāk arī darbs pie fiziskās sagatavotības, trenējot mazos muskuļos dziļi iekšienē, lai ķermenis tiktu nostiprināts daudzpusīgi. "Parasti pirms treniņiem atnāku ātrāk vai arī palieku ilgāk, lai izdarītu papildus darbu. Strādāšana papildus – tas ir mans ieteikums visiem jaunajiem spēlētājiem, t.sk. tiem, kuri varbūt netiek tik daudz laukumā. Tajā visā ietilpst trenēšanās arī brīvajās dienās. Ja iepriekšējā dienā komandai bijusi spēle, bet neesi tik daudz spēlējis, nākamajā dienā nejūties fiziski tik piekusis, tāpēc vari izdarīt ekstra lietas. Kā jaunais vari to izmantot savā labā un progresēt."

Rezumējot Nikolaja Zotova stāstu, lielu lomu viņa ceļā līdz iekļūšanai "VEF Rīga" komandā spēlējusi VEF skola un tās piedāvātās iespējas. "Droši var teikt, ka VEF skolai ir milzīgs nopelns tajā, kur esmu šodien. Ļoti nopietnam un organizētam komandas treniņprocesam klāt nāk individuālais darbs, fiziskās sagatavotības pilnveide, medicīniskā aprūpe, iespēja izmantot tādus modernus rīkus kā "shooting machine" jeb bumbu padošanas ierīci u.tml. VEF skolā var patiešām attīstīties un to var just. Turklāt ir arī iespējas virzīties tālāk, jo zini, ka vari tikt augstāk un tikt lielajā VEF komandā pie profesionāļiem."

     [+] [-]

, 2018-03-20 16:40, pirms 6 gadiem
Labs raksts