Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Šovasar Latvijā tiks izspēlētas trīs ceļazīmes uz FIBA 3x3 basketbola Pasaules tūri

Renārs Buivids
Renārs Buivids

Šovasar Latvijā tiks izspēlētas trīs ceļazīmes uz FIBA 3x3 basketbola Pasaules tūri
Latvijas izlase kā "Riga Ghetto Basket" startē 2017. gada FIBA 3x3 basketbola Pasaules tūres posmā Debrecenā (Ungārija)
Foto: Renārs Buivids

Pirmo reizi jaunā olimpiskā sporta veida 3x3 basketbola vēsturē trīs ceļazīmes uz Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Pasaules tūres posmiem tiks izspēlētas Latvijā. Divu ceļazīmju ieguvēji kļūs zināmi 29. jūlijā “Ghetto Basket Ventspils Challenger”, bet vēl viena vieta Pasaules tūrē tiks izcīnīta “Ghetto Basket Quest” finālposmā 23. augustā Rīgā, Grīziņkalnā.

2017. gadā Latvijā notika viens FIBA 3x3 basketbola Pasaules tūres “Satellite” kategorijas turnīrs, kad Rīgā, Centrāltirgū “Ghetto Basket” sešu valstu (Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas) kopumā 39 komandas cīnījās par ceļazīmi uz “Challenger” kategorijas turnīru “Tinkoff Moscow Open”.

“Ghetto Basket” organizatore biedrība “Streetbasket” starpsezonu laikā no FIBA saņēmusi tiesības Latvijā organizēt jau nākamās kategorijas – “Challenger” – turnīru. 28. un 29. jūlijā Ventspilī pirmo reizi notiks “Ghetto Basket Ventspils Challenger”, kas kļūs par septīto reizi notiekošā “Ghetto Games” Ventspils festivāla vienu no spilgtākajām sastāvdaļām. Ventspils turnīra čempioni un finālisti saņems tiesības startēt Pasaules tūres Lozannas (Šveice) posmā 24. un 25. augustā.

“Ghetto Basket Ventspils Challenger” kopumā piedalīsies 16 komandas. Piecas no ceļazīmēm uz šo turnīru varēs izcīnīt arī Latvijā notiekošajos “Satellite” turnīros – Ogrē (26. maijs), Jelgavā (30. jūnijs), Liepājā (7. jūlijs), Krāslavā (21. jūlijs) un Cēsīs (22. jūlijs). Pārējās vietas Ventspils turnīrā sadala FIBA, izvērtējot pretendentu pieteikumus uz šo turnīru, kā arī izspēlējot ceļazīmes “Satellite” turnīros ārpus Latvijas.

Pirmo reizi Latvijā šovasar notiks arī FIBA 3x3 basketbola Pasaules tūres “Quest” formāta turnīrs, kurā komandas sezonas laikā cīnās par kopvērtējuma punktiem, lai finālposmā jau izspēlētu galveno balvu – ceļazīmi uz Pasaules tūri. “Ghetto Basket Quest” sezonā būs 14 posmi – katru ceturtdienu no 17. maija līdz 16. augustam Rīgā, Grīziņkalnā. Finālturnīrs notiks 23. augustā Grīziņkalnā, kur 16 komandas cīnīsies par ceļazīmi uz Pasaules tūres posmu Debrecenā (Ungārija) 30. un 31. augustā.

“Ghetto Basket Quest” finālturnīrā startēs katra posma uzvarētājas, kā arī divas labākās kopvērtējuma komandas bez automātiskajām ceļazīmēm. Ja kāda no vienībām uzvarēs divas vai vairāk reizes, tad atlikušās vietas ieņems kopvērtējuma nākamās labākās komandas. Šāda sistēma tiek izmantota arī FIBA 3x3 basketbola Pasaules tūrē, cīnoties par vietām uz Pasaules tūres finālturnīru.

Jau pašreiz skaidrs, ka “Ghetto Basket” desmitā sezona 13. maijā tiks atklāta ar iespaidīgu 3x3 basketbola turnīru, jo vismaz desmit valstu (Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Polijas, Slovākijas, Maķedonijas, Bosnijas un Hercegovinas) komandas Rīgā, Grīziņkalnā cīnīsies par vienu ceļazīmi uz “Challenger” turnīru “Tinkoff Moscow Open” 18. un 19. maijā Maskavā. “Ghetto Basket” izlase jau saņēmusi vietu Maskavas turnīrā, tādēļ tās uzvaras gadījumā uz “Challenger” dosies otrās vietas ieguvēja. “Tinkoff Moscow Open” likme ir divas vietas Pasaules tūres posmā Prāgā (Čehija) 4. un 5. augustā.

“Ghetto Basket Ventspils Challenger” un “Tinkoff Moscow Open” kvalifikācijas turnīros Latvijā Elites grupas turnīros atļauts piedalīties jebkurai Latvijas un citu valstu komandai, cīnoties par ceļazīmēm vai arī gūstot starptautisku spēļu pieredzi. “Ghetto Basket Quest” ieskaitē Grīziņkalnā tiks iekļauts Vīriešu grupas (17+) turnīrs, kura nosaukums šosezon būs Elites grupa.

Pagājušajā gadā 3x3 basketbols tika iekļauts vasaras olimpisko spēļu oficiālajā programmā, un debija notiks 2020. gadā Tokijā. 2017. gada jūlijā Nantē (Francija) Latvijas izlase – Nauris Miezis, Agnis Čavars, Kārlis Pauls Lasmanis, Edgars Krūmiņš – kļuva par Eiropas kausa ieguvējiem, saņemot arī Latvijas Olimpiskās komitejas novērtējumu – iekļaušanu Latvijas Olimpiskās vienības sastāvā. Pēc nepilniem diviem mēnešiem Latvijas labākos 3x3 basketbolistus sagaida nākamais pārbaudījums – debija Pasaules kausā Manilā (Filipīnās).

Informācija par FIBA 3x3 basketbola visiem turnīriem atrodama oficiālajā sporta veida sacensību vietnē - https://play.fiba3x3.com/.

Izmantotie resursi:
https://www.ghetto.lv/basket/