Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

3x3 izlases menedžeris: LBS finansiāli nedomā palīdzēt cīnīties par ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm

Latvijas Basketbola savienības (LBS) iesaiste un interese par 3x3 basketbolu pirms pagājušās sezonas nebija diez ko liela, kā arī šogad LBS budžetā nav paredzēta nauda komandas dalībai Pasaules kausa finālturnīrā, kur jau notiek cīņa par ranga punktiem un iespējamām ceļazīmēm uz 2020. gada olimpiskajām spēlēm.

Pagājušajā nedēļā saistībā ar 3x3 basketbolu sākās skandāls, kurā iesaistīta LBS vadība un LBS izlašu direktors Māris Jučmanis. Pēc Jučmaņa teiktā, LBS vadība ar tās ģenerālsekretāru Edgaru Šnepu priekšgalā šantažējusi viņu, cenšoties izspiest Ministru kabineta piešķirto prēmiju par izciliem sasniegumiem sportā.

Pagājušā gada izskaņā Jučmanis saņēma Ministru kabineta piešķirto prēmiju 5524,79 eiro apmērā par izciliem sasniegumiem sportā. Lai gan Jučmanis līdz šim bija Latvijas izlašu direktors, prēmiju par valstsvienības izcīnīto 2017.gada Eiropas čempionu titulu 3x3 basketbolā viņš saņēma kā "apkalpojošais sporta darbinieks". Latvijas komanda - Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis, Edgars Krūmiņš un Agnis Čavars - šajā sporta veidā, kas iekļauts arī 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu programmā, negaidīti par kontinenta čempioniem kļuva pagājušā gada jūlijā.

Jau ilglaicīgi ar 3x3 basketbola popularizēšanu nodarbojas ielu sporta un jauniešu kultūras organizācija "Ghetto Games", kuru vada Raimonds Elbakjans. Tieši "Ghetto Games" paspārnē veidojās Latvijas 3X3 izlase, kas vēlāk uzvarēja Eiropas čempionātā. Komandas treneris un menedžeris joprojām ir Jānis Āre, kurš arī saņēma MK naudas balvu par izciliem sasniegumiem sportā.

Kā portālam "Delfi" apliecināja Āre, gan basketbolisti, gan viņš personiski ir saņēmis pienākošos naudas balvu, bet LBS vadība no viņiem neko nav pieprasījusi. "Tā tik vēl trūka, lai prasītu," strikti saka Āre. Lai gan Āre ir viens no tiem, kas arī saņēma MK naudas balvu, LBS viņam nav lūdzis skaidrojumu par izskanējušo skandālu.

Runājot par Jučmaņa iesaisti panākuma kaldināšanā, Āre bilst, ka viņš veicis tos darbus, ko pienākas darīt izlašu direktoram – dokumentu kārtošana, biļešu un viesnīcu rezervācija. Āre stāsta, ka ar Jučmani tikušies, veidojot Latvijas komandu dalībai Eiropas čempionātā. Abas puses izteikušas vēlmes, vienojušās par kopīgu modeli, kas vēlāk arī plūca laurus Eiropas čempionātā. "Darīja visu, kas jādara (Latvijas izlases direktoram). Nekādu problēmu (sadarbībā). Vienmēr izpalīdzēja. Ja runājam par Eiropas čempionātu un laiku pirms tam, tad visu izdarīja, kas jādara."

Daudz kritiskāks Āre ir par LBS iesaisti 3x3 attīstībā un tagadējo attieksmi. Līdz pagājušajai sezonai, kad Latvijas komanda guva panākumus, LBS attieksme pret 3x3 basketbolu bijusi vienaldzīga, uzskata Āre. Pēc viņa teiktā, līdz šim atlase uz Eiropas čempionātu bijusi mistiska, bet "tas taču ir Eiropas čempionāts, kam jāpieiet nopietni, vēl jo vairāk tagad, kad tas ir olimpiskais sporta veids".

Pēc 3x3 komandas panākuma visi četri basketbolisti, kā arī treneris un menedžeris Āre, ir tikuši pie Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) finansējuma. Āre norāda, ka tas palīdzēs komandai dalībai dažādos turnīros pirms Pasaules kausa finālturnīra un Eiropas čempionāta, bet "tāpat visam nepietiek ar to naudu". Āre neslēpj, ka cerējis uz LBS finansiālu palīdzību dalībai Pasaules kausā, kurā Latvija spēlēs pirmo reizi. Tomēr LBS ģenerālsekretārs Šneps informējis, ka 2018. gada LBS budžetā nav iekļauts atbalsts 3x3 komandai.

2018. gada Pasaules kausa fināls jūnijā notiks Filipīnās. Gan vīriešu, gan sieviešu sacensībās startēs pa 20 vienībām. Pasaules kausa finālturnīrā, Eiropas čempionātā un citos pasaules tūres turnīros sezonas gaitā komandas krāj ranga punktus savai valsts federācijai, kas ir svarīgi cīņā par ceļazīmi uz 2020. gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kur olimpiskajā kalendārā debitēs 3x3 basketbols. Pagaidām gan vēl nav oficiāli apstiprināta atlases sistēma uz olimpiskajām spēlēm, tomēr pēc iespējas augstāka vieta pasaules valstu rangā palielina komandas iespējas kvalificēties "Tokijai 2020". Šobrīd pasaules rangā federāciju vērtējumā Latvija ieņem augsto ceturto vietu, kas dod labas cerības uz iespējamo dalību 2020. gada olimpiskajās spēlēs.

3x3 izlases menedžeris: LBS finansiāli nedomā...