Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Autors: Emils Ozerinskis

Zvans no Āzijas: Ķīna sāk ietekmēt arī Eiropas tirgu

Zvans no Āzijas: Ķīna sāk ietekmēt arī Eiropas tirgu
Grieķu centrs Jannis Burusis Eiropas vietā izvēlējies Ķīnu
Foto: Pacific Press/Scanpix

Eiropas groza bumbas līdzjutējiem Ķīnas basketbols asociējas ar karjeras norietā esošiem, kādreizējiem NBA spīdekļiem, kas vēl pēdējo reizi savu bankas kontu cenšas papildināt ar Āzijā viegli nopelnāmiem dolāriem. Tomēr šajā starpsezonā uz Ķīnu pārcēlusies vesela virkne ar Eirolīgā pieprasītiem basketbolistiem.

Ķīnas Basketbola asociācija (CBA) visvairāk asociējās ar skandalozo NBA zvaigzni Stefonu Mārberiju. 2009. gadā depresijas iespaidā Mārberijs 24 stundu interneta tiešraidē atklāti raudāja un ēda vazelīnu, aizverot durvis uz turpmāku NBA karjeru. Saspēles vadītājam neatlika citu iespēju, kā ar basketbolu naudu pelnīt Ķīnā. Pēc 2008. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm CBA piedzīvoja strauju attīstību, bet Mārberija ienākšana Ķīnā 2010. gadā pacēla saspēles vadītāju basketbola Dieva statusā. Amerikānis aizvedis savu pārstāvēto komandu "Beijing Ducks" līdz valsts čempiontitulam un ieguvis vērtīgākā spēlētāja titulu. Basketbolistam par godu Pekinas muzejā uzstādīta statuja un uzvesta teātra izrāde par Mārberija dzīvi.

Lai gan ārzemnieki ar NBA pieredzi spēlēja Ķīnā vēl pirms Mārberija, tieši viņa piemērs lielā mērā atvēra ceļu arī citiem NBA spēlētājiem, kuriem kāda iemesla dēļ neizdevās iegūt viņus apmierinošus līgums Pasaules spēcīgākajā līgā. Ķīnas komandas savam sastāvam ārzemnieku limita dēļ var piesaistīt tikai divus leģionārus, kas nav no Āzijas. Tādēļ komandas gatavas maksāt lielas summas, lai iegūt augstas klases spēlētājus, kas lielā mērā izšķir komandas panākumus un skatītāju apmeklētību. CBA čempionātā pēdējo septiņu sezonu laikā spēlējuši tādi pazīstami NBA spēlētāji kā Treisijs Makgreidijs, Stīvs Frenciss, Metta Vorlds Pīss, Kenjons Mārtins, Als Haringrons, Vilsons Čendlers, Ērls "Dž.R." Smits, Hakīms Voriks un daudzi citi. Vairāki NBA līmeņa spēlētāji Ķīnu par savu mājvietu izvēlējušies uz vairākām sezonām. Viņu vidū bijuši Gilberts Arenas, Maikls Bīzlijs, Bobijs Brauns, Vils Bainums, Džordans Kraufords, Aiks Dogu, Džošs Povels, Šeldens VIljams un citi.

Labākie Ķīnas basketbolisti vietējā čempionātā vidēji pelna ap pusmiljonu ASV dolāru, kamēr Ķīnas izlases līderiem Dzjanliaņs Ji un Suns Jue atalgojums ir krietni lielāks, attiecīgi 1,6 un 1,2 miljoni. Tikmēr ārzemju spēlētāji spēj nopelnīt par vēl uz pusi vairāk. Amerikāņu basketbolists ar Filipīnu pavalstniecību Endijs Blačs gadā CBA saņemot 2,4 miljonus.

Šajā starpsezonā uz Ķīnu devusies vesela rinda ar spēlētājiem, par kuriem liela interese ir arī Eiropas basketbolā. 37 gadus vecais Argentīnas spēka uzbrucējs Luiss Skola pēc desmit sezonām NBA pārcēlies uz CBA vienību "Shanxi Brave Dragons". Par vēl lielāku pārsteigumu kļuvusi Atēnu "Phanatinaikos" 33 gadus vecā grieķu centra Jaņa Buruša pārcelšanās uz "Zhejiang Lions". Uz Āziju devies arī 27 gadus vacais Francijas izlases kandidāts no "Estudiantes" Edvins Džeksons, kurš karjeru turpinās "Guangdong Southern Tigers", parakstot līgumu vairāk kā par miljonu. Šī pati Ķīnas komanda centusies izpirkt arī "Lietuvos Rytas" basketbolista Artūra Gudaiša līgumu.

Iespaidīgus līgumus šajā starpsezonā saņēmuši Eiropā sevi lieliski apliecinājuši amerikāņu basketbolisti. Ilggadējais Maskavas CSKA aizsargs Ārons Džeksons no "Beijing Ducks" saņems 2,2 miljonus, bet pērnās sezonas "Unicaja" saspēles vadītājs Kails Fogs "Guangzhou Long-Lions" rindās tiks pie diviem miljoniem. Saviem tautiešiem Āzijā gatavojas pievienoties arī ilgadējais Kazaņas "Unics" aizsargs Kīts Lengfords, kuram līgumu piedāvājusi "Shenzhen Leopards". Nākamsezon CBA vienībā "Guangxi Rhinos" nākamsezon spēlēs Aizeja Ostins, kurš pērn spēlēja Serbijā. Ostina stāsts ir īpašs, jo 2014. gadā pirms NBA drafta viņam tika konstatēts Marfāna sindroms.

Ķīnas čempionātā šogad būs arī Latvijas pārstāvis, jo Igors Miglinieks trenēs Ķīnas čempioni un Āzijas Čempionu kausa ieguvēju "Xinjiang Flying Tigers".

Novērojot Eiropas spēlētāju migrāciju uz Āziju, šis tirgus būs jāsāk ņemt vērā arī Eirolīgas komandām, kuru spēlētājiem Ķīnas komandas spēj piedāvāt ļoti labu atalgojumu. Ja iepriekš Eiropai bija jāuztraucas par basketbolistu došanos pāri Atlantijas okeānam uz NBA, tad šobrīd plaši, jo plaši atvērušies vārti arī uz Austrumiem, kas jau sācis ietekmēt arī Vecā kontinenta komandu sastāva komplektāciju.

Izmantotie resursi:
ESPN: The Worldwide Leader in Sports
Basketball Buddha
Sportando


, 2017-07-11 17:58, pirms 7 gadiem
Futbols nu arī basketbols. Kas tālāk? Āzijas hokeja līgā spēlēs Krosbijs?
diezgan loģiski būtu ja pie nākamā ķertos hokeja, jo nu Kun Luns ir iekš KHL un tā VHL komanda ar lielākoties no leģiem sastāv. Bet no otras puses būs vairāk līgu kurām sekot līdzi
, 2017-07-11 18:06, pirms 7 gadiem
BK Jēkabpils un Dinamo Rīga fans rakstīja: Futbols nu arī basketbols. Kas tālāk? Āzijas hokeja līgā spēlēs Krosbijs?
diezgan loģiski būtu ja pie nākamā ķertos hokeja, jo nu Kun Luns ir iekš KHL un tā VHL komanda ar lielākoties no leģiem sastāv. Bet no otras puses būs vairāk līgu kurām sekot līdzi
Nevajag aizmirst, ka 2022. gadā ziemas OS notiks Ķīnā, kas varētu pacelt intresi par hoķi. Un uz turieni varētu doties kapāt vairāki NHL pie vārda netikuši kadri. Būs lielā izvēle KHL vai Asia league
, 2017-07-11 18:10, pirms 7 gadiem
Delj naudas visi tur dodas!
, 2017-07-11 18:21, pirms 7 gadiem
Karmelo laikam uz Rockets👍
, 2017-07-11 18:24, pirms 7 gadiem
Hokejs būtu loģisks nākamais solis? Nekādu loģisku neredzu. Rindā noteikti stāv krikets, beisbols, regbijs, drīzāk arī AmFutbols kā hokejs.
, 2017-07-11 18:37, pirms 7 gadiem
kāds pamodies ... tas notiek jau vairākus gadus ..
, 2017-07-11 19:13, pirms 7 gadiem
Lukstins88 rakstīja: Nevajag aizmirst, ka 2022. gadā ziemas OS notiks Ķīnā, kas varētu pacelt intresi par hoķi. Un uz turieni varētu doties kapāt vairāki NHL pie vārda netikuši kadri. Būs lielā izvēle KHL vai Asia league
Hokejā viņiem nav/nebija sava Jao. Ar hokeju tur būs problemātiki, ziemas sports mūžīgajā vasarā.
, 2017-07-11 22:25, pirms 7 gadiem
Onslovs rakstīja: Hokejā viņiem nav/nebija sava Jao. Ar hokeju tur būs problemātiki, ziemas sports mūžīgajā vasarā.
Tiešām šķiet, ka Ķīnā mūžīgā vasara? Nu, nu Cita lieta, ka aiziātiem ir vājas tradīcijas. Bet basī viss OK, domāju, ka arī kādu mūsējo mēs ne tik tālā nākotnē arī tur ieraudzīsim.
, 2017-07-12 00:43, pirms 7 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Hokejs būtu loģisks nākamais solis? Nekādu loģisku neredzu. Rindā noteikti stāv krikets, beisbols, regbijs, drīzāk arī AmFutbols kā hokejs.
beisbols domāju, ka varētu būt amerikāņu futbols gadījumā nav gandrīz tas pats, kas regbijs?tiem sporta veidiem nesanāk tā īpaši pasekot līdzi, jo LV pārāk aktuāli nav izņemot regbiju
Mirklis no Stambulas "Bahçeşehir Koleji" un Kemnicas "Niners" otrās finālspēles. Foto: FIBA

Bundeslīgas vicelīdere Kemnica kluba spožāko sezonu turpina ar Eiropas kausa izcīnīšanu

FIBA Eiropas kausa izcīņā otro reizi triumfējis Vācijas klubs, Kemnicas "Niners" komandai šovakar izbraukumā ar 95:105 pagarinājumā piekāpjoties Stambulas "Bahçeşehir Koleji", taču summā esot pārāka ar 180:179.
Rinalds Mālmanis. Foto: Diana Jesin

Mālmanis Igaunijas ceturtdaļfinālu sāk ar 16+8, Rozītim 10+5

Igaunijas Meistarlīgas basketbolā ceturtdaļfinālu pirmajās spēlēs uzvaras izcīnīja Tartu "Ulikool" un Pērnavas "Osta".
Kristaps Porziņģis. Foto: AFP/Scanpix
7

Porziņģis un Bostona turpinās pirmās kārtas sēriju pret "Heat"

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) izslēgšanas spēles turpinās Bostonas "Celtics" un Kristaps Porziņģis, pulksten 2:00 Austrumu konferences pirmās kārtas sērijas otrajā spēlē uzņemot Maiami "Heat".