Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Krzyzewskiville: studentu basketbola fenomens

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Krzyzewskiville: studentu basketbola fenomens
"Cameron Crazies" jeb "Duke" kvēlākie fani
Foto: AFP/Scanpix

"Duke" leģenda Maiks Kžiževskis 2015. gada aprīlī kļuva par otro titulētāko vīriešu basketbola treneri NCAA vēsturē aiz Džona Vūdena. Komandas atbalstītāji pelna tikpat lielu ievērību.

Kžiževskis, līdzīgi kā Vūdens, Bobs Naits vai Dīns Smits, pieder “larger-than-life” basketbola personību lokam. Viņu mantojums, ietekme un atpazīstamība liek nobālēt gandrīz visu profesionālo klubu treneriem.

NCAA treneri vienā skolā var pavadīt desmitgades. Piemēram, “Syracuse” treneris un Kžiževska palīgs valstsvienībā Džims Bohaims savā amatā atrodas kopš 1976. gada, savukārt Kžiževskis Djūkas universitātē strādā kopš 1980. gada.

Kžiževska sestajā sezonā Duremā sākās jauns fenomens. “Blue Devils” kopš 1940. gada spēlē gotiskai pilij līdzīgajā “Cameron Indoor Stadium” zālē. Lai gan tajā var izvietoties 9314 skatītāji, pieprasījums uz mājas spēlēm – īpaši pret Ziemeļkarolīnas Universitāti – pārsniedz piedāvājumu.

1986. gada martā tuvojās kārtējā spēle pret “Tar Heels”. Tas nozīmēja, ka rindas pēc biļetēm izveidosies vairākas stundas pirms spēles. Kimberlija Rīda kopā ar 15 draugiem nolēma rīkoties. Viņi izīrēja četras teltis no “U-Haul” un divas dienas pirms spēles uzslēja tās zālājā pie arēnas.

Studentu pilsētā (campus) sākās rosība. Piektdien līdzās sāka slieties citas teltis. "Kāds paņēma kartona kasti un uzrakstīja uz tās "Krzyzewskiville" (Kžiževska pilsēta)," teica Rīda. Tā radās telšu pilsētas vārds.

Kžiževskis nometnes dalībniekiem pasūtīja picu, taču viss negāja gludi. Daži UNC līdzjutēji – abas skolas atrodas 20 kilometru attālumā – padzirdēja par notikušo, atbrauca un aplēja teltis ar aukstu ūdeni. Ārā bija vēss laiks un vairāki nakšņotāji izmirka.

2015. gada 18. februāris – līdzjutējs “Krzyzewskiville” pirms ACC spēles pret UNC. Foto: AFP/Scanpix

Students ar telefonu fotografē sniegu

Krāsošanās pirms spēles

Sestdienas spēlē “Duke” uzvarēja Ziemeļkarolīnu ar rezultātu 82:74. Televīzijas kompānija NBC parādīja telšu pilsētu vakara ziņās, bet laikraksts “USA Today” titullapā publicēja fotogrāfiju. Pavisam pirms spēles tika uzslietas 75 teltis.

Nākamajās sezonās “Krzyzewskiville” izveide kļuva par tradīciju. Teltis sāka parādīties divus mēnešus pirms spēles pret Ziemeļkarolīnu, parasti nedēļā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu.

Djūkas studentu pašpārvalde pieņēma īpašus noteikumus, nosakot, ka teltīs pastāvīgi jāuzturas noteiktam skaitam studentu. Pirmajās divās nedēļās 12-vietīgajās teltīs dienas laikā pastāvīgi jābūt diviem cilvēkiem, naktīs – 10 cilvēkiem.

Nākamajās divās nedēļās teltī dienas laikā jābūt vienam cilvēkam, naktīs – sešiem cilvēkiem. Pēdējās divās nedēļās pirms spēles naktīs pietiek ar diviem cilvēkiem. Ja telts pārbaudē divreiz netiek fiksēts minimālais cilvēku skaits, telts tiek nosūtīta uz pēdējo vietu rindā. Ja pilsētā aizņemtas visas 100 teltsvietas, telts tiek nojaukta.

Teltīs aizliegts izvietot sildītājus. Studentiem jācenšas saglabāt siltumu, izmantojot guļammaisus un piemērotu apģērbu. Pēdējos gados telšu pilsētā ierīkots bezvadu internets, lai studenti varētu veikt mājas darbus. Tiesa, viņi bieži sūdzas, ka aukstais laiks kavē mācīšanos.

Gatavošanās spēlei

”Cameron Crazies” – studentu sektora fani – šosezon īpaši atbalstīja Kvinnu Kuku (Quinn Cook), veltot spēlētājam dažādas gastronomiska rakstura aktivitātes

”Cameron Crazies”

2015. gada 28. februāris – “Cameron Crazies” spēlē pret “Syracuse”

Kvinna Kuka (Cook – pavārs) uzmundrināšana

Vai spējat iedomāties NBA, NHL, NFL un MLB komandu, kura saņem līdzīgu atbalstu?

Izmantotie resursi:
The first Krzyzewskiville | The Chronicle
krzyzewskiville

     [+] [-]

, 2015-04-07 22:11, pirms 9 gadiem
Nu par NHL protams ir šaubas, NBA un MLB... arī nu tā... bet NFL fani savas komandas atbalsta un dēļ sporta veida specifikas īsajā kalendārā visādas akcijas rīko.

Te gan jāsaprot, ka studentu sporta fenomenu arī rada paši studenti, kuriem ir gana daudz laika un trakuma, lai iesaistītos dažādās akcijās utt. Kempusos rīkot visādas fanošanas utt. Uz spēlēm pašām, ja nu kas, viņi neiet, jo ne visi var atļauties biļetes un no tiem - ne visi pie tādām tiek, taču pabļaut, padzert alu un sataisīt kādu ekšenu - jebkurā laikā gatavi.

     [+] [-]

, 2015-04-07 23:20, pirms 9 gadiem
NHL Vankūverai varētu būt tādi fani!

     [+] [-]

, 2015-04-08 07:19, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nu par NHL protams ir šaubas, NBA un MLB... arī nu tā... bet NFL fani savas komandas atbalsta un dēļ sporta veida specifikas īsajā kalendārā visādas akcijas rīko.

Te gan jāsaprot, ka studentu sporta fenomenu arī rada paši studenti, kuriem ir gana daudz laika un trakuma, lai iesaistītos dažādās akcijās utt. Kempusos rīkot visādas fanošanas utt. Uz spēlēm pašām, ja nu kas, viņi neiet, jo ne visi var atļauties biļetes un no tiem - ne visi pie tādām tiek, taču pabļaut, padzert alu un sataisīt kādu ekšenu - jebkurā laikā gatavi.
Pareizāk būtu sākt - par NBA un MLB nezinu, bet NFL ir tā ...