Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Kūlīte: "Olimpiskās spēles ir mūsu galvenais mērķis, tagad tam būs arī finansējums"

Ints Megnis
Ints Megnis

Kūlīte: "Olimpiskās spēles ir mūsu galvenais mērķis, tagad tam būs arī finansējums"
Baiba Eglīte (no labās), Ieva Kūlīte, Kristīna Petermane un Liene Stalidzāne Eiropas kausa apbalvošanas ceremonijā. Foto: FIBA

Latvijas 3x3 sieviešu basketbola izlases galvenais mērķis ir kvalificēties Tokijas olimpiskajām spēlēm. Līdz šim spēlētājas minimālā finansējuma dēļ nevarēja braukt uz starptautiskām sacensībām, bet tagad, kad ir garantēts Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) finansējums, to būs iespējams darīt, sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja izlases spēlētāja Ieva Kūlīte.

Kā zināms, Latvijas sieviešu izlase, kuras sastāvā kopā ar Kūlīti ir Baiba Eglīte, Liene Stalidzāne un Kristīna Petermane, aizvadītajā nedēļas nogalē Ungārijā izcīnīja trešo vietu Eiropas kausa izcīņā. Līdz ar to mūsu valsts pie Eiropas medaļām tika trešo gadu pēc kārtas, jo pērn un aizpērn to paveica vīru basketbolisti, kamēr dāmas līdz šim bija iztikušas bez lielas publicitātes.

"Superīgas emocijas, visi esam ļoti priecīgi. Nevaru izteikt vārdiem," Kūlīte izteica pirmos komentārus. "
Mums bija veiksmīga apakšgrupa, lai gan tāpat otro spēli zaudējām. Turklāt arī pēc tam spēlējām ar mūsu basketbolam parocīgām pretiniecēm - sakrita tieši tādas pretinieces, kuras vēlējāmies. Par šīm komandām bijām ātrākas, varam nosegt viņu metienus un arī viņas mums netiek līdzi. Turnīrā bija arī ātrākas komandas, bet tās mums neizkrita un varējām spēlēt savu spēli."

Sestdien apakšgrupu turnīrā Latvijas izlase pieveica Rumāniju, bet zaudēja Baltkrievijai, sasniedzot izslēgšanas turnīru. Pēc tam ceturtdaļfinālā mūsu spēlētājas ar 16:14 pagarinājumā pārspēja Ukrainu, pusfinālā ar 8:21 kapitulēja nākamajai čempionei Francijai, bet spēlē par trešo vietu ar 17:13 uzvarēja Nīderlandi.

"Francijas spēlē ietekmēja tas, ka bija trīs spēles dienā, tāpēc mums bija grūti sadalīt spēkus uz vidējo spēli. Tajā bija kritums visām meitenēm, turklāt pretī bija ātra, neparocīga un nezināma komanda," atzīst Kūlīte. "Pirms tam uz Ukrainas spēli visas bijām ļoti koncentrējušās. Daudz kas nesanāca, bet prieks, ka ar visam kļūdām spējām saņemties un noticēt sev. Tikmēr uz trešās vietas spēli izgājām kā uz pēdējo kauju - ar visu jaudu. Katrā uzbrukumā un aizsardzībā viena otru vilkām uz augšu, izlikām visus spēkus, pretinieces netika galā ar mums un rezultāts ir ideāls. Šajā pēdējā mačā viss balstījās uz komandas spēli - viena otru cēlām uz augšu."

Iepriekš šovasar Jāņu laikā dāmu izlase Pasaules kausa izcīņā zaudēja Ungārijai, Ķīnai un Nīderlandei, bet sagrāva Turkmenistānu, kas bija par maz, lai iekļūtu izslēgšanas turnīrā. Basketbolistes visu vasaru gatavojušās šiem diviem turnīriem, kaut ilgstoši, tas noticis šķirti.

"Pēc Pasaules kausa bija aptuveni ilgs starpposms, kad netrenējāmies. Tāpat tā kā katra esam no savas pilsētas, daudz gatavojāmies individuāli, kā arī Liene bija Kanādā. Tomēr strādāt visi strādājām un gājām uz mērķi," saka Kūlīte. "Šis mērķis ir olimpiskās spēles un tagad mums ir lielas iespējas to sasniegt - būs finansējums un varēsim gūt jaunu pieredzi, apbružāties šādā līmenī, lai paliktu arvien labākas."

Kā nosaka olimpiskās atlases sistēma, pēc 1. novembra olimpiskā ranga trīs izlases (ne vairāk kā divas no viena kontinenta) garantēs olimpiskās ceļazīmes. Tāpat vēl trīs ceļazīmes nākamgad tiks sadalītas olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, bet vēl vienu ceļazīmi sadalīs noslēdzošajā kvalifikācijas turnīrā, kurā turklāt starp dalībniecēm nevarēs būt valstis, kas piedalījušās 2012. un 2016. gada olimpiskajās spēlēs basketbolā. Astoto ceļazīmi saņems mājiniece Japāna. Šobrīd Latvija ieņem astoto vietu vīru rangā, bet starp dāmām atrodamies vien 37. pozīcijā, jo basketbolistes ļoti maz piedalījušās starptautiskos turnīros.

"Visu izsaka pasaules ranga punkti. 3x3 basketbols debitēs olimpiskajās spēlēs un pirmajā reizē atlase ir tāda jocīga. Mēs uz turnīriem neesam braukušas, bet tagad ir garantēts Latvijas Olimpiskās vienības finansējums, nākamgad varēsim braukāt un krāt punktus," stāsta Kūlīte. "Žēl, ka līdz šim nekur nebraucām. Bet, skatoties no otras puses, varbūt tas pat ir labi, jo bijām svaigākas. Visas labākās komandas pagājušās nedēļas sākumā spēlēja "Masters" turnīrā turpat Debrecenā. Līdz šim mūsu finansējums bija minimāls, ja neteiktu gandrīz nekāds - tikai treniņiem un spēlēm Latvijā."

Iepriekšējās sezonās Kūlīte un Eglīte "TTT Rīga" komandā spēlēja klasisko basketbolu, kamēr Petermane pārstāvēja valsts otro spēcīgāko komandu no Liepājas, bet Stalidzāne pēc vairākām sezonām "Latvijas Universitātes" komandā 2017. gadā sāka studijas Kalgari Universitātē. "Par saviem plāniem vēl nevaru atbildēt, ar "TTT Rīga" esmu pārtraukusi kontraktu. Vēl apsveru vai spēlēt rudens-pavasara sezonā vai nespēlēt. Es teiktu, ka 3x3 basketbols man ir kļuvis par sirdslietu - ja ir iespēja to turpināt, gribētu spēlēt to," saka Kūlīte.

     [+] [-]

, 2019-09-02 20:59, pirms 5 gadiem
Kūlītei viss būs kul(īt)ē ! Vajag tik kapāt un ticēt sev un Olimpiskais sapnis piepildīdies

     [+] [-]

, 2019-09-02 21:19, pirms 5 gadiem
Lielisks sasniegums mūsu meitenēm!!
Lai izdodas aizcīnīties līdz OS

     [+] [-]

, 2019-09-02 21:54, pirms 5 gadiem
Rene->BMX->florbals->feiks basketbols

kas būs nākamā olimpiskā cerība?