Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Jaunie LBS Goda biedri - izcilas personības

Jānis Pārums

Jaunie LBS Goda biedri - izcilas personības
Jānis Zeltiņš
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Latvijas Basketbola savienības (LBS) 85.gadadienas ietvaros par jauniem LBS Goda biedriem kļuva sešas izcilas basketbola personības- Līvija Alpe Lūka, Cezars Ozers, Juris Kalniņš, Jānis Zeltiņš, Jānis Kroders un Andris Kušķis.

Katrs Goda biedrs saņēma īpaši šim gadījumam kaltu medaļu, kas kalpo par apliecinājumu lielam personiskam ieguldījumam Latvijas basketbola attīstībā.

Līvija Alpe-Lūka ir viena no pieredzes bagātākajām Latvijas basketbola trenerēm, savos 48 darba gados izaudzinājusi, trenējusi un sagatavojusi neskaitāmas spēlētājas Liepājas sieviešu komandām un dažāda vecuma grupu Latvijas nacionālajām komandām. Līvijas Alpes-Lūkas trenētā Latvijas U-18 meiteņu valstsvienība šī gada augustā izcīnīja uzvaru Eiropas B divīzijas čempionātā Maķedonijā un atgriezās Eiropas elites grupā. Šoruden, īsi pirms Latvijas valsts 90 gadu jubilejas svinībām, Līvija Alpe–Lūka par nopelniem mūsu zemes labā tika apbalvota ar Piektās šķiras atzinības krustu.

Jānis Zeltiņš sešdesmitajos gados sešas sezonas spēlēja leģendārajā VEF komandā un izcīnīja PSRS čempionāta bronzas medaļas. Pēc sportista karjeras beigām pievērsās trenera darbam un vairākas desmitgades ilgajā trenera karjerā trenējis visus trīs Latvijas slavenākos basketbola klubus - VEF, ASK un TTT. Zeltiņš ir vadījis arī Latvijas vīriešu valstsvienību. 1997. gadā Zeltiņš no gandrīz bezcerīgas situācijas mūsu komandai palīdzēja kvalificēties Eiropas meistarsacīkšu finālturnīram.

Cezars Ozers VEF mesitarkomandas aizsargs, 50. un 60. gadu mijā bija viens no Latvijas labākajiem saspēles vadītājiem un snaiperiem. Viņš ir viens no nedaudzajiem Latvijas basketbolistiem, kurš kļuvis par Olimpisko spēļu vicečempionu PSRS izlases sastāvā. Olimpisko sudrabu Ozers ieguva 1960. gadā Romā. Kopā ar vefiņu Ozers divreiz aizcīnījies līdz PSRS meistarsacīkšu bronzai – 1960. un 1966. gadā. Cezars Ozers pēc sportista karjeras beigām turpina iesaistīties dažādās basketbola aktivitātēs un sekmīgi startējis Latvijas veterānu valstsvienības mačos.

Juris Kalniņš ir viens no Latvijas basketbola „zelta laiku” spilgtākajiem spēlētājiem, Rīgas „Spartaka”, ASK un VEF komandu uzbrūkošais aizsargs. Izcilais snaiperis 3 gadus spēlēja PSRS izlasē un 1964. gadā kļuvis par Tokijas olimpisko spēļu vicečempionu. Kalniņa nozīmīgāko basketbola trofeju klāstā ir arī 1963. gada Eiropas čempiona tituls un Pasaules čempionāta bronzas medaļa, kā arī Pasaules veterānu čempionāta zelts 1997. gadā.

Jānis Kroders un Andris Kušķis kļuva par augstākās klases tiesnešiem laikos, kad latviešus augstos amatos Padomijas nomenklatūras darboņi nevēlējas redzēt, taču Krodera un Kušķa profesionālisms, un tiesneša darbā nepieciešamais kārtīgums un pedantisms, ļāva viņiem kļūt par Vissavienības nozīmes tiesnešiem, kas PSRS laikos bija tiesnešu augstākais darba novērtējums, citiem vārdiem - augstākā pilotāža. Kroders un Kušķis nebija laukuma tiesneši, bet gan melnā darba darītāji. - viņi bija rūdīti organizatoriskā darba veicēji, perfekti rūpējās par informatīvo daļu un dokumentu noformēšanu, turklāt ar tiem laikiem ļoti nozīmīgu īpašību - labu rokrakstu. Kā vēsta leģenda, PSRS laikos sacensību organizatori pirms lieliem sporta mačiem iepriekš varēja gulēt mierīgi, ja zināja, ka tiesnešu darbu veiks latvieši - Jānis Kroders un Andris Kušķis, tā teikt – Latvijas tiesnešu firmas zīme. Andris Kušķis joprojām strādā par komisāru Latvijas un Baltijas basketbola līgās.

Jaunuzņemtie Goda biedri piepulcējās jau esošo Latvijas Basketbola savienības Goda biedru pulkam, kura sastāvā ir tādas basketbola leģendas kā Uļjana Semjonova, Valdis Muižnieks, Skaidrīte Smildziņa-Budovska, Tālivaldis Pētersons, Silvija Krodere, Imants Pļaviņš, Dzidra Karamiševa, Dzintra Grundmane, Armands Krauliņš, Visvaldis Eglītis, Oļģerts Hehts, Tamāra Kārkliņa-Hendele, Arturs Puravs, Andris Purkalns, kā arī Gunārs Siliņš, Juris Silarājs, Viesturs Baldzēns un Aleksandrs Gomeļskis.

Latvijas Basketbola savienības statūti paredz, ka esošie Goda biedri var iesniegt LBS valdei pieteikumu par konkrētas personas uzņemšanu par Goda biedru. Ar brīdi, kad valde ir apstiprinājusi tai iesniegto pieteikumu, attiecīgā persona iegūst Latvijas Basketbola savienības Goda biedra statusu.

Informāciju sagatavoja:
LBS Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa

  +2 [+] [-]

, 2008-12-01 16:00, pirms 15 gadiem
Spēcīgi uzvārdi

     [+] [-]

, 2008-12-01 16:02, pirms 15 gadiem
bet kas tagad, vienīgas ņuņas spēlē izlasē, varbūt viena spilga personība...

     [+] [-]

, 2008-12-01 16:06, pirms 15 gadiem
kad vini beidzot pateiks jaubo treneri?

  -2 [+] [-]

, 2008-12-01 16:10, pirms 15 gadiem
bebitis rakstīja: kad vini beidzot pateiks jaubo treneri?
trestdien..

  +1 [+] [-]

, 2008-12-01 16:13, pirms 15 gadiem
NANI27 rakstīja: trestdien..
solija sodien

  +1 [+] [-]

, 2008-12-01 16:51, pirms 15 gadiem
NANI27 rakstīja: trestdien..
trešdien atkal pateiks, ka nākmnedēļ u.t.t.

     [+] [-]

, 2008-12-01 22:28, pirms 15 gadiem
Buļs meklē ,bet nevar atrast...-))))) ';