Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

Vējonis: "Veselība ir prioritāte, bet nedrīkst apturēt basketbolu uz ilgu laiku"

Vējonis: "Veselība ir prioritāte, bet nedrīkst apturēt basketbolu uz ilgu laiku"
Raimonds Vējonis. Foto: LBS

Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Raimonds Vējonis informē, ka koronavīrusa pandēmijas izraisītā krīze izgaismojusi nepilnības sporta saimniecībā un jaudas trūkumu sistēmas pārvaldībā. Tas tiek vēstīts minētās organizācijas publiskotajā intervijā.

Publiski zināmi LBS lēmumi par punktu pielikšanu Latvijas pieaugušo un jaunatnes sezonām. "FIBA Europe" paziņojusi par 2020. gada Eiropas jaunatnes čempionātu atcelšanu. Kādus vēl notikumus esam zaudējuši pandēmijas dēļ?
- Marta sākumā, kad FIBA atcēla Indijā paredzēto olimpisko kvalifikācijas turnīru 3x3 basketbolā, bet Eiropā situācija vēl nebija tik nopietna, veicām priekšdarbus un informējām FIBA, ka esam gatavi aprīļa vidū sarīkot šīs sacensības. Pandēmijas straujā izplatība apturēja šo projektu. Nenotiks jūnijā paredzētās valstsvienību pārbaudes spēles Rīgā un, iespējams, vēl kādā Latvijas pilsētā. Bija vienošanās, ka vīriešu valstsvienība ar vairākiem NBA un Eirolīgas spēlētājiem ierindā spēlēs ar Lietuvas, Dominikānas un Dienvidkorejas izlasēm. Sieviešu komanda tradicionālajā Rozā lentītes spēlē būtu sacentusies ar Ungārijas vienību. Protams, nenotiks arī iecerētās jaunatnes izlašu pārbaudes spēles.

Abām valstsvienībām vasaras darba cikls būtu noderējis, lai labāk sagatavoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru turpinājumam.
- Spēļu nebūs, bet iespējas sarīkot kopīgus treniņus būs atkarīgas no valdības noteiktā karantīnas režīma. Līdz 12. maijam komandu treniņi nav atļauti.

Kā būs pēc tam?
- Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Veselības ministrijas saskaņotie nosacījumi organizēto fizisko aktivitāšu atsākšanai paredz, ka tiek atļauts nodarboties ar sporta veidiem, kuros nav fizisks kontakts starp personām. Ja Ministru kabinets šos priekšlikumus apstiprinās, basketbolu spēlēt pagaidām vēl nevarēsim. Ārkārtējās situācijas pieredzes nav nevienam, tātad nav arī absolūti precīzas receptes, kā rīkoties. Kopā ar kolēģiem Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijā komunicējam ar Izglītības un zinātnes ministriju, mudinot aktīvi rīkoties, lai kvalitatīvi pārstāvētu nozares intereses. Cilvēku veselība un drošība ir augstākā prioritāte, taču nedrīkstam ieslīdēt otrā grāvī un apturēt basketbola nodarbības uz nepamatoti ilgu laiku.

Visticamāk, profesionāļi šiem apstākļiem pielāgosies labāk nekā jaunieši. Kā palīdzēt krīzi pārlaist jaunajiem talantiem, kam katra treniņu stunda svarīga?
- Darba organizāciju sporta skolās noteiks IZM vadlīnijas. Sporta skolu treneri jau var attālināti organizēt individuālās nodarbības, un daudzi prasmīgi izmanto moderno tehnoloģiju nodrošinātās iespējas. Plānojam vasarā organizēt jaunatnes izlašu komandu darbu, protams, ņemot vērā visas drošības prasības. Septiņas spēles Eiropas čempionātā, kas tagad atcelts, būtu svarīgas, tomēr tikai neliela epizode jauno spēlētāju sagatavošanas procesā. Būtiskāk, lai tiktu paveikts kvalitatīvs treniņu darbs, kas tradicionāli tiek nodrošināts izlasēs, sapulcējot visus labākos attiecīgā vecuma spēlētājus. Tā rezultāti būs redzami ilgtermiņā.

Tomēr treniņi bez spēlēm ir kā putra bez sāls!
- Spēles ir vajadzīgas, tāpēc ar tuvākajiem kaimiņiem – Lietuvas un Igaunijas Basketbola federāciju vadītājiem esam vienojušies: tiklīdz ļaus epidemioloģiskā situācija, sarīkosim Baltijas kausa izcīņas turnīrus U14, U15 un U16 grupās.

Un - ja būs pavērtas valstu robežas?
- Protams. Visu trīs valstu basketbola jumta organizāciju ģenerālsekretāri regulāri sazinās, koordinējot idejas un rīcību. Problēmas visur līdzīgas, tātad arī risinājumus jāmeklē kopā.

Basketbola klubi no LBS gaida nākamās sezonas kontūras. Vai turpināsies sadarbība ar kaimiņiem, spēlējot kopējās līgās?
- Noskaņojums ir nepārprotams – gan Latvijas un Igaunijas vīriešu klubu pārstāvji, gan LBS un Igaunijas Basketbola federācijas vadītāji atbalsta "Pafbet" Latvijas – Igaunijas līgas projekta turpināšanu. Turklāt līgums ar ģenerālsponsoru ir spēkā arī uz nākamo sezonu. Tāpat sieviešu basketbolā trīs valstu sadarbība ir labākā no reāli pieejamām iespējām, un to atzīst arī kolēģi Lietuvā un Igaunijā.

Komandu skaits, izspēles sistēma?
- Par detaļām un niansēm runāt ir pāragri. Pārāk liela nozīme būs faktoriem, kurus nevaram ietekmēt. Klubu vadītāji regulāri apmainās ar informāciju, un LBL klubu pārstāvis LBS valdē Miks Balodis, kā arī sieviešu basketbola pārstāvis Egils Lūsis regulāri informē par aktualitātēm – jautājumiem, problēmām. Klubos bijušas, ir un būs atšķirīgas situācijas, taču kopīga ir apņēmība tikt galā ar krīzi un tās sekām. Izņemot Jūrmalas vīriešu klubu, kur, kā esmu teicis jau iepriekš, problēmas bija samilzušas jau ilgu laiku, un tām nebija sakara ar ārkārtējo situāciju.

Kādi signāli tiek saņemti no citām pašvaldībām?
- Konstruktīvi. Kaut gan jāsaprot, ka patlaban visās jomās jautājumu ir vairāk, nekās gatavu atbilžu. Un īpaša situācija ir Rīgā, kur, kā zināms, darbojas pagaidu administrācija un sports ne tuvu nav tās prioritāte

Vai LBS ir rezerves plāns, ja rudenī Latvijā un/vai kaimiņvalstīs vēl nebūs atļauti publiski pasākumi un starpvalstu robežas vēl būs slēgta?
- Līgu administrācija veic aprēķinus dažādiem sacensību variantiem, būsim gatavi reaģēt uz konkrētiem ierobežojumiem un to termiņiem. Ja nevarēs braukt pie kaimiņiem, atgriezīsimies pie LBL un Latvijas Sieviešu basketbola līgas pamatturnīra tikai ar Latvijas komandu līdzdalību. Ja paliks spēkā publisko pasākumu aizliegums, būsim gatavi kādu laiku spēlēt bez skatītājiem, nodrošinot visu spēļu video translācijas.Bez basketbola nepaliksim.

Bet kāds būs līmenis?
- Tas būs atkarīga gan no klubiem, gan arī tā, kā darbosies visa basketbola sistēma tās dažādos līmeņos. Gan tagad, ārkārtējo apstākļu laikā, gan ilgtermiņā, kad situācija būs normalizējusies. Tāpēc ar ļoti svarīgām iniciatīvām patlaban nodarbojas Klāva Olšteina vadītā Reģionu komisija, sacensību sistēmas paplašināšanu un sporta skolu jaudas pilnvērtīgu izmantošanu plāno Edgara Jansona vadītā 3x3 basketbola komisija, pie LJBL nākamās sezonas nolikuma rūpīgi strādā Daigas Žvirbles vadītā Jaunatnes komisija. Treneru komisija jau akceptējusi tās vadītāja Agra Galvanovska sagatavotos jaunos normatīvus sporta skolu audzēkņiem. Tuvākajā laikā paredzēts vesels sarunu cikls ar augstskolu vadītājiem par to, kā labāk izmantot studentu basketbola potenciālu, nostiprinot saikni starp basketbolu un iespējām iegūt izglītību.

Priekšvēlēšanu programmā kā savu priekšrocību uzsvērāt pieredzi valsts pārvaldē, tai skaitā personiskos sakarus. Cik atsaucīgi politiķi un augstākie ierēdņi izturas pret basketbola un vispār sporta nozares vajadzībām vispārējās krīzes situācijā?
- Ikdienā kontaktējos ar daudziem, dzirdu gan vispārēju izpratni, gan vēlmi palīdzēt. Taču krīze asi izgaismojusi divas lielas problēmas. Pirmkārt, nepilnības sporta saimniecībā – neskaidrības ar sportistu juridisko statusu un sociālās aizsardzības mehānismu trūkumu, finansēšanas sistēmas nestabilitāte, nodokļu politikas reformas joprojām nenovērstās negatīvās sekas. Otrkārt, sporta pārvaldības sistēmai trūkst jaudas. Izglītības un zinātnes ministrijai, kas tradicionāli pārrauga mūsu nozari, sports nekad nav bijis un, visticamāk, nebūs prioritāte. Publisko pasākumu aizliegums vienlīdz sāpīgi skar gan sportu, gan kultūru, bet krīzes apstākļos kultūras darbinieku balsis līdz šim skanējušas krietni skaļāk. Savu jomu aktīvi aizstāv kultūras ministrs un vairākas ierosmes, piemēram, par dīkstāves pabalstiem pašnodarbinātajiem, jau sadzirdētas Ministru kabinetā, attiecīgi koriģējot iepriekš pieņemtos lēmumus. Sportistiem tāda atsaucība vēl jāpanāk. Ja reiz valsts sportistiem un sporta organizācijām ierobežo vai pat vispār aizliedz saimniecisko un profesionālo darbību, sporta sabiedrībai ir tiesības no valsts prasīt atbilstošu atbalsta kārtību, lai neradītu neatgriezeniskus zaudējumus visai sporta sistēmai. Kopā ar Latvijas Komandu Sporta spēļu asociācijas un vēl dažu lielo federāciju vadītājiem nākamnedēļ gatavojamies tikties ar valdības pārstāvjiem, lai klātienē pārrunātu situāciju un meklētu risinājumu šīm un citām problēmām.

Izmantotie resursi:
basket.lv


, 2020-05-01 23:45, pirms 4 gadiem
Manuprāt šis viss liks Fiba domāt par vecās sistēmas atgriešanu jo šī jaunā pilnīgs sviests
, 2020-05-02 08:31, pirms 4 gadiem
Vēl viens eksperts
, 2020-05-02 10:19, pirms 4 gadiem
Labāk ierauj, Raimond!
Dāvis Bertāns noskatās, kā divus punktus gūst Aleksejs Pokuševskis. Foto. AP. Scanpix
14

Bertāns iemet piecus punktus, "Hornets" pārtrauc piecu zaudējumu sēriju

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) piecu zaudējumu sēriju pārtraukusi Šārlotas "Hornets" komanda, kas savā laukumā ar 118:111 pārspēja Austrumu konferences šī brīža ceturto labāko komandu Klīvlendas "Cavaliers". Dāvis Bertāns nospēlēja nepilnas 23 minūtes, kuru laikā atzīmējās ar pieciem gūtajiem punktiem.
Kellijs Ūbrei. Foto: USA Today Sports/Scanpix
1

Ūbrei lamā izšķirošu kļūdu pieļāvušos arbitrus, Dreimondu izraida jau 4. minūtē

Nacionālajā basketbola asociācijā uzvaras šonakt svinēja arī Goldensteitas "Warriors", Bruklinas "Nets", Atlantas "Hawks", Losandželosas "Clippers", Ņujorkas "Knicks", Čikāgas "Bulls", Losandželosas "Lakers", Minesotas "Timberwolves", Hjūstonas "Rockets", Sanantonio "Spurs" un Fīniksas "Suns" komandas.
Kinga Piedela un Vanesa Jasa 2023. gada 8. oktobrī. Foto: Margarita Vigule

Piedelas un Baranovskas tālmetieni nodrošina Daugavpilij otro Latvijas pusfinālu

Daugavpils Universitātes basketbolistes trešdien, 27. martā, lieliskā atmosfērā uzvarēja basketbola skolas "Rīga" juniores ar 74:58. Gunta Endzela trenētā komanda divcīņas summā bija pārāka ar 148:136 un otro reizi vēsturē iekļuva Latvijas čempionāta pusfinālā. Kinga Piedela un Valerija Baranovska divatā iemeta deviņus tālmetienus.