Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Kas ir "Patriots" un vai Zuševicam tur būs vieta?

Juris Miņins
Juris Miņins

Kas ir "Patriots" un vai Zuševicam tur būs vieta?
Nākamsezon Markusam Zuševicam var nākties uzklausīt Toma Breidija norādījumus un arī sargāt viņu.
Foto: AP/Scanpix

Aizvadītajā naktī pie sava pirmā profesionāļa līguma tika latviešu izcelsmes amerikāņu futbolists Markuss Zuševics, kurš kā nedraftētais brīvais aģents parakstīja līgumu ar Nacionālās futbola līgas (NFL) komandu Jaunanglijas "Patriots". Kas tas ir par klubu un kādas ir jaunā talanta perspektīvas profesionālajā sportā?

Ja Nacionālās futbola līgas vēsturi vajadzētu sadalīt konkrētos laika posmos ņemot par pamatu katrā laika posmā valdošās komandas-dinastijas, tad laika posms no 2001. gada līdz pat mūsdienām varētu tikt saukts Jaunanglijas "Patriots" vārdā. Taču ne tikai pēdējā laikā Bostonas piepilsētā Foksbro bāzētā komanda ir bijusi tik laba, jo savas pastāvēšanas laikā "Pats", kā to sauc fani, septiņas reizes ir spēlējuši "Super Bowl" (trešais visu laiku labākais rādītājs), bet pēdējos 25 gados šī komanda visvairāk reizes no visām ir spēlējusi finālā.

Pievēršoties citiem ievērības cienīgiem rekordiem, "Patriots" pieder garākā uzvarēto spēļu sērija (ņemot vērā gan regulāro čempionātu, gan izslēgšanas turnīra mačus) – 21 spēle, tāpat 2007. gada sezonā viņi kļuva par pirmo komandu NFL vēsturē, kas 16 spēļu formāta regulāro sezonu aizvadīja bez zaudējumiem (šajā sezonā vienīgo zaudējumu viņi piedzīvoja finālā, piekāpjoties Ņujorkas "Giants"; 14:17).

Neapšaubāmi, ka, ja vienībai ir tāds iespaidīgs panākumu saraksts, tad tajā ir arī cilvēki, kuri to visu panāca. Pirmais un galvenais "Patriots" pēdējo sezonu lieliskās spēles "vaininieks" ir komandas galvenais treneris Bils Beličeks. Šo cilvēku ASV vērtē neviennozīmīgi, viņš ir bijis iesaistīts arī dažādos skandālos, taču, kā saka, "uzvarētājus netiesā". Beličeks ir līgas labākais treneris un tie, kas ir izgājuši viņa skolu kā trenera asistenti, pēc tam veiksmīgi sevi realizē kā citu komandu vadītāji.
Otrais cilvēks, kam ir bijusi būtiska loma pēdējo Jaunanglijas futbola iepriekšējo 11 gadu dominancē ir komandas saspēles vadītājs Toms Breidijs. Viņa popularitāte pāri okeānam jau sen ir aizsniegusies daudz tālāk kā tikai futbola laukumos un Breidijs ir kļuvis ja ne par visa amerikāņu futbola "seju", tad par modernā NFL galveno spēlētāju – noteikti un pašlaik atrodas tādā statusā kā, kas Latvijas sporta faniem būtu saprotamāks, Veins Greckis bija hokejam vai Maikls Džordans basketbolam.

Protams, šo gadu laikā komandā ir bijuši vēl vairāki ļoti labi, izcili spēlētāji, kuri ar laiku, visdrīzāk, arī tiks iekļauti NFL Slavas zālē, taču, runājot par "Pats", tieši Beličeks un Breidijs ir tie divi cilvēki, kurus piemin vispirms.

Pievēršoties nesenākiem notikumiem, pagājušajai sezonai, tad tā ir bijusi ar divējādām sajūtām pārpilna, jo no vienas puses, pēc triju sezonu pārtraukuma komanda atkal iekļuva "Super Bowl" (sezonas bilance: 13-3-0), taču no otras puses viņi, tāpat kā 2007. gadā, zaudēja un, kas šo zaudējumu padarīja vēl rūgtāku, viņi zaudēja tiem pašiem Ņujorkas "Giants" (17:21).

Individuāli, kā jau tas ierasts, "spīdēja" jau pieminētais Breidijs (5235 jardi, 39 TD) un, kā rezultātā, arī malējiem uzbrucējiem tika dalītas lieliskas piespēles, kuras vislabāk prata izmantot Vess Velkers (1569 jardi), Robs Gronkovsksi (1327 jardi), Ārons Ernandezs (910 jardi). Taču tikpat ierasts bija arī Jaunanglijas komandas statistiski neproduktīvais uzbrukums no pussargu pozīcijām, jo labākajam, Bendžarvusam Elisam-Grīnam bija veikti vien 667 jardi, taču tajā pašā laikā viņš pamanījās tikt pie 11 piezemējumiem.
Aizsardzībā labākie bija Džerods Mejo, Kails Aringtons un Devisn Makartijs, kuri bija līderi spēka paņēmienos, bet Aringtons bija arī līgas regulārās sezonas līderis pārtvertajās bumbās.

Līdz ar to, iespējams, lielai daļai sporta līdzjutēju Latvijā radīsies jautājums – bet kādas ir iespējas, ka Markuss Zuševics paliks šādā zvaigžņotā vienībā un arī spēlēs NFL? Atbilde īsumā: iespējas ir. Pirmkārt, lai arī viņam ir jāatkopjas no savainojuma, nekur jau nav pazudušas visas tās labās lietas, kas Markusam bija līdz šim – viņš ir labs bloķētājs uzbrukumos "pa zemi", gana atlētisks, ātrs. Otrkārt, Jaunanglijas komanda pašlaik atrodas situācijā, kad kādreiz dominantā uzbrukuma līnija tiek pārbūvēta un tajā ir daudz mazpieredzējušu spēlētāju (pašlaik apmēram puse no visiem bloķētājiem ir bez NFL pieredzes), bet, treškārt, "Patriots" ir komanda ar ļoti labiem uzbrukuma līnijas treneriem, kas jaunajiem censoņiem ir ļoti svarīgi un kārtīgi pastrādājot pirmssezonā (darba ētika tiek minēta kā Markusa stiprā puse), var progresēt arī no šķietami zaudētāja pozīcijām.

Lai vai kā, Zuševicam vispirms ir jāizcīna vieta sastāvā un, kā stāsta Ziemeļamerikas futbola eksperti, tas ir ļoti reāls mērķis. Protams, viss ir atkarīgs no tā kādā formā būs spēlētājs pēc traumas sadziedēšanas. Sava varēšana jaunajam profesionālim būs jāsāk pierādīt jau pavisam drīz, kad visas NFL komandas atklās savas debitantu un jauno spēlētāju treniņnometnes, kā arī aizvadīs kopējos komandas mini-treniņus. Jūlijā sāksies komandu pirmssezonas treniņnometnes, bet jau augusta sākumā tiks dots starts pārbaudes spēlēm. Regulārās sezonas pirmo maču Jaunanglijas "Patriots" aizvadīs 9. septembrī, izbraukumā tiekoties ar Tenesī "Titans", bet pēc nedēļas, 16. septembrī sezona tiks atklāta arī uz "Gillete Stadium" zālieni, kad tur tiks uzņemti Arizonas "Cardinals" futbolisti.

Noslēgumā jāpiebilst, ka Markuss Zuševics var kļūt par trešo latvieti, kam ir izdevies aizvadīt spēli Nacionālajā futbola līgā, līdz šim tas ir izdevies Vilnim Ezeriņam un Polam Grasmanim.

Vai M.Zuševics iekļūs Jaunanglijas "Patriots" sastāvā uz 2012. gada sezonu?

  • 28

  • 8


     [+] [-]

, 2012-04-29 18:18, pirms 12 gadiem
gan jau, ka zuševica koledžas treneris ferentz aizlicis labu vārdu būs savam draugam belichick.
domāju, ka iespējas tikt komandas sastāvā varētu būt ļoti labas. tackle pozīcija komandai, lai arī talantīga, tomēr ļoti zaļa vismaz uz doto brīdi. un kā zināms, tad iowas prospekti šajā pozīcijā gandrīz vienmēr ir ļoti labi sagatavoti profesionālajam līmenim

     [+] [-]

, 2012-04-29 18:50, pirms 12 gadiem
ffwrd rakstīja: gan jau, ka zuševica koledžas treneris ferentz aizlicis labu vārdu būs savam draugam belichick.
domāju, ka iespējas tikt komandas sastāvā varētu būt ļoti labas. tackle pozīcija komandai, lai arī talantīga, tomēr ļoti zaļa vismaz uz doto brīdi. un kā zināms, tad iowas prospekti šajā pozīcijā gandrīz vienmēr ir ļoti labi sagatavoti profesionālajam līmenim
Tieši tā jau arī runā, ka Aiovas hedkoučs sarunāja ar Beličeku vietu Markusam, bet nu jādomā, ka viņam bebūs jāsarkst par savu ieteikto spēlētāju, jo Zuševics ir kārtīgs "darba zirgs", kas nonākot pie labiem treneriem (un NE tādi ir) arī var ļoti labi progresēt (sevišķi jau uz NE tik svarīgo passing game).