Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Divas Latvijas amerikāņu futbola komandas piedalās starptautiskā nometnē

Krišs Upenieks

Divas Latvijas amerikāņu futbola komandas piedalās starptautiskā nometnē
Foto: Kārlis Briedis

Aizvadītajā nedēļas nogalē Rīgā tikās piecas amerikāņu futbola komandas, lai piedalītos Latvijas Amerikāņu futbola federācijas organizētajā nometnē ar oficiālo nosaukumu „Baltic Sea League Football Camp 2015”. Divu dienu treniņnometnes vadība bija uzticēta pašmāju komandas ''Riga Lions'' galvenajam trenerim, pieredzējušajam amerikānim, Metam Kesindžeram, kas Rīgas komandas treneru sastāvā ir kopš pagājušā gada septembra.

Ceļu no Baltkrievijas līdz Rīgai bija mērojušas 2 komandas – Minskas ''Zubrs'' un Vitebskas ''Lynxes'', savukārt Igauniju nometnē pārstāvēt bija ieradusies Tallinas ''Storm'' komanda. No Latvijas piedalījās jau minētie ''Riga Lions'', kā arī ''Riga Lions Juniors'' spēlētāji. Treniņnometnes galvenie mērķi bija kopējā amerikāņu futbola līmeņa un prasmju uzlabošana starp Baltijas Jūras līgas dalībvalstu komandām, pieredzes apmaiņa starp treneriem un spēlētājiem, kā arī šī sporta veida sakaru stiprināšana Baltijas reģionā.

Šis ir pirmais gads kopš Latvijas Amerikāņu futbola federācija (LAFF) sadarbībā ar Baltkrievijas Amerikāņu futbola federāciju (BAFF) organizē starptautisko Baltijas Jūras amerikāņu futbola līgu, kurā pārstāvētas trīs valstis un piecas komandas. Šobrīd līgas ietvaros jau aizvadītas 7 spēles, bet līdz pusfināliem atlikušas vēl trīs. Līgas ietvaros aizvadītā treniņnometne ir līdz šim vēl nebijis notikums, kas pirmoreiz Baltijas valstīs vienuviet pulcējis vairākas amerikāņu futbola komandas.

Divu dienu futbola nometne risinājās Rīgas 49. vidusskolas ārā futbola laukumā, kur pieredzējušie Latvijas komandas treneri ar dažādiem uzdevumiem un pārbaudījumiem pārsteidza nometnes viesus un arī pašmāju spēlētājus. Nometni vadīja ''Riga Lions'' galvenais treneris Mets Kesindžers kopā ar līnijas treneri, fizioterapeitu Ēriku Jāni Voitu un pieredzējušo spēlētāju Kristapu Balodi, kurš ar amerikāņu futbolu nodarbojas kopš pašiem tā pirmsākumiem Latvijā. Ar savu ilggadējo pieredzi dalījās arī jaunais komandas treneris Gordons Hiks no Teksasas, kurš Lions treneru sastāvam oficiāli pievienojies šī gada jūlijā. Gordons pats futbolu spēlējis 6 gadus, līdz traumas ierobežojušas viņa iespējas to darīt. Vēlāk Hiks pievērsies trenera amatam un var lepoties ar 10 gadu pieredzi šajā jomā, jo Amerikā trenējis dažādas komandas no junioru līdz pat pus profesionālajam līmenim.

Latvijas Amerikāņu futbola federācijas valdes priekšsēdētājs Matīss Stabulnieks līdzšinējo Baltijas Jūras līgas gaitu un aizvadīto treniņnometni vērtē ļoti atzinīgi un ir gandarīts par esošo amerikāņu futbola situāciju Latvijā: „Ļoti liels prieks, ka Rīgas komandai esam noformējuši tik kompetentu treneru sastāvu, kas veiksmīgi rāda, ka Latvijai amerikāņu futbola ziņā ir ko piedāvāt arī citām valstīm. Treniņnometnē debitējām arī ar īpaši amerikāņu futbola treniņiem izveidotu aprīkojumu, kas piedāvāja tieši futbola specifikai piemērotas un vēl nebijušas treniņu iespējas gan mūsu, gan ārvalstu spēlētājiem. Nometnē piedalījās arī mūsu jauniešu komanda ''Riga Lions Juniors'', kuri ar lielu interesi iesaistījušies treniņu procesā jau no komandas atlases sākuma.”'

Nākamā amerikāņu futbola spēle notiks 29. augustā Rīgā, kad ''Riga Lions'' stāsies pretī Baltkrievijas Vitebskas ''Lynxes'', taču oktobrī Latvijā notiks Baltijas Jūras līgas Zvaigžņu Spēle, kas pulcēs labākos spēlētājus no visām līgas komandām. LAFF aicina bērnu un jauniešus vecumā no 10 – 16 gadiem pievienoties ''Riga Lions Juniors'', kuriem ik svētdienu treniņi notiek latviešu un angļu valodā Rīgas 49. vidusskolas futbola laukumā. Savukārt puišus un vīriešus, kas vecāki par 17 gadiem aicina izmēģināt spēkus pieaugušo komandas ''Riga Lions'' sastāvā!

Vairāk informācijas –
LAFF | Latvijas Amerikāņu futbola federācija
Riga Lions | American Football team

Informāciju sagatavoja -
Anna Ulmane
Latvijas Amerikāņu futbola federācijas valdes locekle