Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Sezona tuvojas arī ASV studentiem

Juris Miņins
Juris Miņins

Sezona tuvojas arī ASV studentiem
Aiovas "Hawkeyes" futbolisti
Foto :AP/Scanpix

Jau pavisam drīz, septembra sākumā, tiks dots starts ASV koledžu sporta asociācijas (NCAA) amerikāņu futbola turnīram, kuru kā ranga līderi sāks Alabamas "Crimson Tide", taču arī latviešu izcelsmes spēlētāju komandām ir labas izredzes pacīnīties par augstām vietām.

Šī vasara ASV koledžu futbolā pagāja skandālos. Pirmais un galvenais, protams, bija skandāls, kas saistīts ar Dienvidkalifornijas "Trojans" komandas pārkāpumiem – viņi ir materiāli stimulējuši pussargu Redžiju Bušu (pašlaik pārstāv Ņūorleānas "Saints"), lai viņš izvēlētos tieši USC augstskolu. Rezultātā – divus gadus komandai nāksies iztikt bez kausu spēlēm, kā arī skolai tika likts noņemt visus Redžija Buša attēlus, t.i., viņi vairs nevarēja izmantot šo tēlu savu panākumu apzīmēšanā. Zīmīgi, ka "Trojans" šī bija jau sestā reize, kad NCAA viņiem uzliek sodus par dažādiem noteikumu pārkāpumiem.
Tāpat, šī skandāla ietekmē, NCAA vadība veica vēl vairākas izmeklēšanas, lai atklātu dažādus pārkāpumus citās augstskolās un arī šis darbs deva augļus, jo vairākas skolas tika arī sodītas.

Ja runā par šīs sezonas sportisko pusi, tad jāsaka, ka arī tā ir bijusi atšķirīga no iepriekšējām sezonām, proti, pēc čempionāta lielāko zvaigžņu aiziešanas, ir sašķobījies vairāku komandu favorītu statuss. Pirmām kārtām – Teksasas "Longhorns", kuri, lai arī spēlēja aizvadītās sezonas Nacionālā čempionāta finālspēlē, sezonu uzsāk tikai kā piektā komanda. Tas ir izskaidrojams ļoti vienkārši – komandu ir pametuši 13 spēlētāji, tai skaitā saspēles vadītājs Kolts Makojs.
Arī Floridas "Gators", komanda, kas pēdējos gados ir asociējusies ar Timu Tībovu, šogad, droši vien, nebūs tas draudīgais spēks, kas "terorizēs" gan SEC divīziju, gan visu NCAA.

Kas būs līderi? Noteikti tādi būs aizvadītās sezonas Nacionālie čempioni - Alabamas "Crimson Tide", kuriem no pagājušās sezonas ir praktiski saglabāts uzbrukums, bet aizsardzība, lai arī tajā atgriezīsies vien divi pagājušās sezonas pamatsastāva futbolisti arī ir nesliktā līmenī. Jāsaka, ka šogad vēl lielāka atbildība gulsies uz Marku Ingremu, aizvadītās sezonas Heismana balvas ieguvēju, kuram būs jāpierāda un jāparāda, ka viņš ir starp NCAA elites atlētiem.

Jāizceļ arī Boizī Štata universitātes "Broncos" komanda. Aizvadītajā sezonā viņi uzvarēja visās spēlēs, tādējādi atjaunojot runas par iespēju BCS Nacionālo čempionātu spēlēs piedalīties arī komandām no citām, ne tikai BCS divīzijām, taču viss palika bez izmaiņām. Šo sezonu Boizī sagaida ar ne mazākām cerībām kā iepriekšējo, jo komanda ir praktiski pilnā sastāvā saglabājusi pagājušās sezonas vienību. Un pagājušsezon viņi bija dominējoši. Skaidrs ir viens, ka "Broncos" būs komanda, kas izcelsies ne tikai ar savu mājas spēļu laukuma īpatnējo zāles krāsu.

Interesanta arī izskatās Ohaio Štata universitātes komanda, kuru uzbrukumā vedīs jaunais talants Terels Praiors, kā arī, lai arī bez saviem līderiem, šo to vēl, domājams, parādīs jau pieminētā Florida, Teksasa, Oklahoma, Nebraska.

Ja runā par jaunpienācējiem, tad vislabāk selekcijas darbu ir veikuši Floridas "Gators" pārstāvji, kuri prata sarunāt 17 no 150 labākajiem futbolistiem, tai skaitā aizsardzības līnijas ārējo aizsargu, valsts labāko jauno futbolistu Ronaldu Pauelu. Un no 10 labākajiem šīs sezonas jaunajiem futbolistiem četri ir izvēlējušies studēt tieši Floridā. Neslikti ir pastrādājuši arī Teksasas "Longhorns", iegūstot katru desmito no 150 labākajiem valsts vidusskolu futbolistiem.
Kā redzams, komandas aktīvi būvē vienību pēc iepriekšējo gadu zvaigžņu aiziešanas.

Tāpat, kā arī iepriekšējās sezonās, čempionātā piedalīsies arī latviešu izcelsmes futbolisti – Markuss Zuševics (Aiovas "Hawkeyes"), Eriks Briedis (Viskonsinas "Badgers") un Eriks Reks (Djūkas "Blue Devils"). Uzreiz gan jāpiebilst, ka šim trio, pēc aizvadītās sezonas snieguma, būtu jābūt kvartetam, taču Niks Ābele, kurš spēlēja UCLA "Bruins" komandā, kakla savainojuma dēļ, šī gada maijā bija spiests pārtraukt savu sportista karjeru.

Vislabākās izredzes tikt pie regulāra spēles laika ir Markusam Zuševicam (spēlēs 3. sezonu), kurš, pēc aizvadītās sezonas pamatsastāva spēlētāju aiziešanas, ir iekļuvis pamatsastāvā, uzbrukuma līnijas labās malas bloķētāja pozīcijā. Jau iepriekšējās sezonās Markuss ik pa laikam tika pie spēles laika un to pavadīja visai produktīvi, taču šogad viņam ir jāsāk spēlēt jaunā līmenī, turklāt "Hawkeyes" komanda pirmssezonas rangā ir ierindota septītajā vietā, kas nozīmē, ka no tās tiek gaidīts ļoti labs sniegums. Katrā gadījumā ne sliktāks kā pirms gada, kad viņi ilgu laiku bija starp komandām, kas nebija piedzīvojusi zaudējumus (uzvarēja pirmajās deviņās sezonas spēlēs).

Savukārt Aiovas "Hawkeyes" niknākajiem sāncenšiem, Viskonsinas "Badgers", palīdzēs aizsardzības līnijas iekšējais aizsargs Eriks Briedis (otrā sezona), tāpēc var sanākt, ka abiem latviešu izcelsmes futbolistiem nereti nāksies spēlēt vienam pret otru arī "viens-pret-viens" cīņās. Pagaidām Briedim, kurš studē spāņu valodu, pie spēlēšanas nav izdevies tikt, taču šogad situācija varētu mainīties.

Zīmīgi, ka abas komandas savā starpā spēlēs 23. oktobrī, "Hawkeyes" mājas spēļu arēnā.

Visbeidzot Djūkas "Blue Devils" vienību pārstāvošais Eriks Reks, kurš spēlē gan aizsardzības līnijas malējā aizsarga pozīcijā, gan otrās līnijas aizsarga pozīcijā (primārā vieta laukumā), pašlaik ir starp tuvākajiem rezervistiem, kas nozīmē, ka aizsargs laukumā varētu tikt visai bieži. Tāpat Reks, kurš studē angļu valodu un reliģiju, pagājušajā sezonā tika iesaistīts "speciālo komandu" sastāvā.
Interesanti, ka sezonas nozīmīgākais pārbaudījums "Blue Devils" komandai varētu būt regulārā čempionāta trešās nedēļas mačs pret Nacionālajiem čempioniem un šībrīzā AP ranga pirmo komandu – Alabamas "Crimson Tide".

Lai vai kā, šī NCAA futbola sezona sola visai daudz pārsteigum un, pretēji iepriekšējiem gadiem, arī jaunu varoņu. Tāpat, pretēji profesionālajam futbolam, koledžās spēlē daudz atraktīvāk un neprognozējamāk. Būs interesanti!

AP pirmssezonas rangs

#KomandaPunkti
1.Alabama1491
2.Ohio State1400
3.Boise State1336
4.Florida1237
5.Texas1223
6.TCU1160
7.Oklahoma1104
8.Nebraska1033
9.Iowa1007
10.Virginia Tech973
11.Oregon870
12.Wisconsin822
13.Miami (FL)785
14.USC590
15.Pittsburgh516
16.Georgia Tech511
17.Arkansas496
18.North Carolina397
19.Penn State382
20.Florida State379
21.LSU300
22.Auburn296
23.Georgia206
24.Oregon State198
25.West Virginia184

     [+] [-]

, 2010-08-26 15:41, pirms 14 gadiem
Nu i kāda jēga no tā ranga jo Boise nevar spēlēt finālā. Un vispār tā ir līga, kur uzvarētaju nosaka balsojot.

     [+] [-]

, 2010-08-26 17:57, pirms 14 gadiem
sd90022 rakstīja: Nu i kāda jēga no tā ranga jo Boise nevar spēlēt finālā. Un vispār tā ir līga, kur uzvarētaju nosaka balsojot.
Čempionu nosaka BCS Nacionālo čempionu spēle.

Bet ja par pašu ideju, tad, jā, itkā negodīgi, taču no otras puses - NCAA sevi pozicionē kā STUDENTU līgu, kurā svarīgs ir arī akadēmiskais aspekts, līdz ar to šāda kausu sistēma ir daudz demokrātiskāka pret visām komandām, arī tām, kas nav starp favorītiem.

Tāpēc kausi ir kā papildus iespēja ne to labāko komandu spēlētājiem tikt pie kādas balvas un atzinības, lai lielākam atlētu skaitam ir iespēja kko vinnēt (30+ kausu ieguvēji sezonā). Tb tas ir daudz demokrātiskāk. Tāpat kā tas, ka tiek noteikti katras divīzijas labākie spēlētāji.

Pie tam, ja gribas vienu konkrētu čempionu, bez liekiem jautājumiem - Lūdzu, FCS divīziju mači.

Btw, galīgi jau bez pamata tas rangs nav. Un, lai arī Boizī palika bez Nac. čempionu spēles, ja tā pavisam godīgi (lai arī šī komanda man patika), nu nav viņi fināla komanda. Savas uzvaras viņi izcīnīja visai nenopietnā konkurencē (pašlaik arī viņiem spēļu kalendārā ir tikai divas TOP 25 komandas, salīdzinot ar, teiksim, Alabalmas 5 spēlēm).

Jā, "Fiesta Bowl" viņi apspēlēja TCU, taču tas arī ir viņu līmenis. Laba, taču ne tuvu ne izcila komanda (aizvadītās sezonas kontekstā).

Pie tam, ja šamie turpinās tikpat labi spēlēt, tad gan jau, ka arī BCS divīzijas par šamajiem ieinteresēsies un tad, kad viņiem beigsies līgums ar WAC, tad varēs pāriet uz labāku divīziju un pretendēt uz BCS čempionu spēli.