Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Divi miljardi iztērēti. Kas tālāk?

Juris Miņins
Juris Miņins

Divi miljardi iztērēti. Kas tālāk?
Džamāls Čārlzs vēl meklē savu nākamo darba devēju
Foto: AFP/Scanpix

Nacionālajā futbola līgā (NFL) pašlaik jau kādu laiku ir atvērts brīvo aģentu tirgus. Komandas ir iepirkušās, baumas vēl aizvien cirkulē, taču – kā šo šopingtūri var vērtēt pašlaik un kas mūs vēl sagaida?

Brīvo aģentu tirgus atvēršana un tālāk sekojošie darījumi vienmēr, visos čempionātos ir īpašs laiks, jo tieši šajā brīdī komandas var pastiprināt savus sastāvus ar sevi jau pierādījušiem spēlētājiem, spēlētāji var nomainīt komandas, bet līdzjutēji var izplūst garās sarunās par to cik kurš spēlētājs ir vērts, kuri sportisti ir pārvērtēti, bet kuri – līdz galam nenovērtēti.

NFL nav izņēmums, turklāt, kā jau pasaules bagātākajā sporta līgā, arī summas, kas tiek tērētas spēlētāju nolīgšanai, ir gana iespaidīgas. Uz šo brīdi, kad tirgū vēl ir gana daudz ļoti interesantu un ne to lētāko spēlētāju, kā arī par daļu līgumu vēl nav oficiālas informācijas, ir zinām, ka amerikāņu futbola komandas jau ir iztērējušas gandrīz 2.05 miljardus ASV dolāru. Vai tas ir daudz? Ja mēs salīdzinām uz iepriekšējo sezonu fona, tad tas nav ne daudz, ne maz, jo, ar nelielām atkāpēm, ik gadu komandas kopā uz brīvo aģentu nolīgšanu iztērē ap diviem miljardiem ASV dolāru.

Kad noskaidrots cik ir iztērēts, mums parādās nākošais jautājums – kā tas ir iztērēts? Vai nauda ir šķiesta pa labi un pa kreisi, vai arī visi līgumi ir bijuši ļoti pārdomāti? Protams, ka mēs pašlaik nevaram runāt objektīvi, jo brīvie aģenti ne tikai nav aizvadījuši nevienu spēli savu jauno komandu sastāvā, bet arī īsti nav trenējušies ar savām vienībām. Protams, ka, kā jau katru gadu, būs šīs starpsezonas pirkumos gan veiksmīgi ķērieni, gan totālas izgāšanās. Taču, kā tas izskatās pašlaik?

Jāsāk ar to, ka šī komandu šopingtūre iezīmējās ar uzbrukuma līnijas spēlētāju medīšanu, jo no 10 vislabāk apmaksātajiem šīs starpsezonas līgumiem, pieci tika iedoti tieši līnijniekiem. Kāpēc tā? Jāsāk ar to, ka uzbrukuma līnija ir tā, kas ļoti bieži nosaka komandas veiksmes vai neveiksmes uzbrukumā. Savukārt pagājušajā sezonā ļoti daudzām komandām šajā pozīcijā bija problēmas (Piemēram, Minesotai, kas tādēļ var teikt, ka izgāza sezonu). No otras puses – šī gada tirgū bija ļoti maz kvalitatīvu līnijas spēlētāju, tāpēc “labākie no atlikušajiem” saņēma patiešām lielus līgumus.

Tā pati “Vikings” komanda zaudēja kreisās malas bloķētāju (LT) Metu Kalili (pārgāja uz Karolīnu par 55.5 miljoniem), taču nolīga Railiju Rīfu no Detroitas. Tas viņiem izmaksāja vairāk kā 58 miljonus dolāru. Savukārt jau Detroita, mēģinot kompensēt Rīfa aiziešanu, iegādājās Rikiju Vāgneru (RT, jo Rīfs iepriekšējā sezonā tika pārcelts uz šo pozīciju), samaksājot viņam 47.5 miljonus. Tāpat jāpiemin Losandželosas “Chargers”, kuri nolīga Raselu Okungu par 53 miljoniem.

Tie ir tikai bloķētāji, taču iespaidīgu līgumu no Klīvlendas saņēma uzbrukuma sargs Kevins Zītlers, kurš ar 60 miljoniem ir pašlaik visdārgākais uzbrukuma līnijas spēlētājs un trešais vislabāk apmaksātais šajā starpsezonā.

Kas ir šīssezonas brīvo aģentu tirgus apmaksātākie spēlētāji? Malējie aizsargi. Eidžejs Bojs no Hjūstonas uz Džeksonvilu pārvācas ar 67.5 miljonu līgumu, bet Stīvens Gilmors no Bufalo uz Foksbro pārceļas par 65 miljoniem.

Tiesa, pārsteidzoši ir citi fakti. Proti, ja irms brīvo aģentu tirgus atvēršanas kāds teiktu, ka par visaugstāk novērtēto saspēlnieku kļūs spēlētājs, kuram pat īsti neparedz vietu sākumsastāvā un, kurš pēdējo trīs sezonu laikā ir piedalījies vien astoņās spēlēs, bet pēdējās divās – ne reizi nav izgājis sākumsastāvā, tad... jā, tad maz kas kam tādam ticētu, taču šobrīd tā ir realitāte, jo Čikāgas “Bears” no Tampabejas “Buccaneers” ir pārvilinājuši viņu otro numuru Maiku Glenonu, samaksājot viņam 45 miljonus ASV dolāru.

Šobrīd gan situācija ir mainījusies, jo Džejs Katlers ir pametis Čikāgu un, ja vien “Bears” nav padomā vēl kādi darījumi, Glenons sezonu patiešām varētu sākt arī kā pirmais numurs.

Tāpat, ja runājam par tendencēm, komandas ļoti piesardzīgi darbojās ar malējiem uzbrucējiem, jo tādu bija pietiekoši – Alštons Džefrijs, Terels Praiors, Dešons Džeksons un citi. Protams, ka viņi bez darba nepalika, taču nez vai visi ir apmierināti ar saviem līgumiem.

Visbeidzot jāpiemin arī pussargi. Tādu šogad ir daudz, turklāt pēc Adriana Pītersona un Džamāla Čārlza atlaišanas no iepriekšējām komandām, tirgus kļuva vēl interesantāks. Šobrīd tikai 11 pussargi ir tikuši pie līgumiem un bez jau iepriekš pieminētajiem zvaigžņotajiem veterāniem bez līgumiem ir arī Legarets Blants, Deandželo Viljamss, Rašārds Dženingss un vēl virkne ar spēlētājiem, kuri varētu būt interesanti visnotaļ plašam komandu lokam.

Savukārt pēdējās dienās visnotaļ lielu viļņošanos pussargu tirgū sarīkoja Oklendas “Raiders”, kuri paziņoja, ka pavisam nopietni apsver domu izdarīt visu, lai 2017. gadā viņu komandā spēlētu... Maršons Linčs. Spēlētājs, kurš jau pirms iepriekšējās sezonas paziņoja, ka iet pensijā. Tas nozīmē, ka oklendiešiem vispirms ir jāpierunā pats Linčs, bet pēc tam vēl pāreja jānokārto juridiski, jo pussargs vēl aizvien ir Sietlas “Seahawks” īpašumā.

Ko var pateikt noslēgumā? Nekas nav beidzies! Jau pavisam drīz komandas izvēlēsies jaunos talantus draftā un tas atkal būs jauns grūdiens brīvo aģentu tirgum. Kā atrisināsies pussargu rēbuss? Iespējams, ka šis jautājums tiks atlikts uz vasaru. Pagaidām gan jāgaida drafta noskaņās motivētās maiņas, kad komandas mēģinās tikt pie sevi interesējušiem spēlētājiem.

Vai Maršons Linčs atgriezīsies NFL?

  • 7

  • 2

  • 2

  • 10