Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Kaperniks par spēlēšanu AAF pieprasīja 20 miljonus

Juris Miņins
Juris Miņins

Kaperniks par spēlēšanu AAF pieprasīja 20 miljonus
Kolins Kaperniks
Foto: AP/Scanpix

Bijušais Nacionālās futbola līgas (NFL) saspēles vadītājs Kolins Kaperniks esot pieprasījis 20 miljonus ASV dolāru par spēlēšanu jaunizveidotajā Amerikāņu futbola aliansē (AAF).

Kolins Kaperniks savu pēdējo NFL maču ir aizvadījis 2016. gadā, taču vēl aizvien viņš ir viens no apspriestākajiem amerikāņu futbolistiem. Iemesls tam ir spēlētāja aktīvā pilsoniskā pozīcija, proti, savā pēdējā NFL sezonā viņš aktīvi protestēja pret rasu nevienlīdzību, kas, viņaprāt, valda ASV, kā arī par policijas attieksmi pret melnādainajiem cilvēkiem. Pats protests izpaudās tā, ka spēlētājs ASV himnas izpildīšanas laikā, kas ir NFL pirmsspēļu tradīcija, necēlās kājās, bet gan bija nometies uz ceļgala. Vēlāk viņa piemēram sekoja arī citi sportisti kā NFL, tā citās līgās un sporta veidos.

Lai arī neviens no komandu vadītājiem to nav apstiprinājis, šī rīcība arī liedza Kapernikam noslēgt jaunu līgumu, jo neviens negribēja riskēt ar protestējošo saspēles vadītāju, tā vietā slēdzot līgumus ar objektīvi zemāka līmeņa futbolistiem. Jāpiebilst, ka komandu vadītāji arī ir vairākkārt kritizēti par šādu rīcību.

Tiesa, šogad startēja jauns amerikāņu futbola turnīrs, Amerikāņu futbola alianse, jeb AAF, un tās vadība bija vērsusies pie Kapernika, piedāvājot viņam atkārtoti parādīt savas prasmes un tādējādi, iespējams, atgriezties līgā vai vismaz parādīt, ka NFL komandu ģenerālmenedžeri ir rīkojušies nepareizi.

Pašlaik ir kļuvis zināms, ka Kaperniks ir noraidījis šo piedāvājumu, precīzāk, pieprasījis 20 miljonus par vienu sezonu. Jāpiebilst, ka visi AAF spēlētāji, neatkarīgi no viņu iepriekšējiem sasniegumiem, ir noslēguši trīs gadus ilgus un 250 tūkstošus ASV dolāru vērtus līgumus, kuri, turklāt, nav garantētie. Lielākas naudas summas futbolisti var nopelnīt par labu sniegumu.

Kolina Kapernika NFL karjera ilga no 2011. līdz 2016. gadam, kuras laikā viņš ar mainīgiem panākumiem pārstāvēja tikai vienu komandu, Sanfrancisko "49ers". 2012. gadā viņš komandu aizveda arī līdz "Super Bowl", kurā gan zaudēja, atzīstot Baltimoras "Ravens" pārākumu (31:34).

Jāpiebilst, ka Kaperniks savu stāstu un dumpinieka tēlu nevairās izmantot arī komercnolūkos, proti, viņš ir iesaistījies sporta apģērbu ražotāja "Nike" reklāmas kampaņā, kuras sauklis bija "Tici kaut kam. Pat ja tas nozīmē ziedot visu", kas ir tieša norāde uz Kolina proststiem NFL.

Interesanti, ka AAF vērsās arī pie vēl vienas bijušās NFL zvaigznes, Tima Tībova, taču arī viņš noraidīja piedāvājumu atgriezties futbola laukumā, jo pašlaik mēģina iekļūt MLB komandas Ņujorkas "Mets" sastāvā.

Tāpat šodien ir kļuvis zināms, ka Kaperniks, kopā ar Eriku Rīdu, kurš kā Sanfrancisko komandas spēlētājs pievienojās protestiem, bet nu pārstāv Karolīnas "Panthers", ir slēguši mierizlīgumu ar NFL iepriekš uzsāktā tiesas procesā, kurā vērsās pret līgu (komandām), norādot, ka protestētāju nenolīgšana ir pretrunā ar kolektīvo līgumu. Abas procesā iesaistītās puses sīkākus komentārus nevar sniegt.

Izmantotie resursi:
ESPN: The Worldwide Leader in Sports