Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

NFL publiski atzīst kļūdu aizliegt spēlētājiem miermīlīgi protestēt himnas laikā

Agris Suveizda

NFL publiski atzīst kļūdu aizliegt spēlētājiem miermīlīgi protestēt himnas laikā
Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu futbola spēlētāji video aicināja līgu atzīt, ka tā ir kļūdījusies savā politikā pret spēlētāju tiesībām miermīlīgi protestēt un paust savas domas. Un Nacionālā futbola līga (NFL) to arī izdarīja – līgas komisārs Rodžers Gudels teju vārds vārdā atkārtoja to, uz ko līgu bija aicinājuši spēlētāji.

"Mēs, Nacionālā futbola līga, nosodām rasismu un tumšādaino cilvēku sistemātisku apspiešanu. Mēs, Nacionālā futbola līga, atzīstam, ka rīkojāmies nepareizi, kad jau agrāk neieklausījāmies NFL spēlētājos, un iedrošinām visus spēlētājus izteikt savas domas un miermīlīgi protestēt. Mēs, Nacionālā futbola līga, uzskatām, ka melno dzīvības ir svarīgas," sacīts Gudela paziņojumā.

"Bez tumšādainajiem spēlētājiem nebūtu Nacionālās Futbola līgas, un protesti visā valstī ir simboliski gadsimtu ilgajam klusumam, nevienlīdzībai un melno spēlētāju, treneru, fanu un personāla apspiešanai. Mēs klausāmies. Es klausos. Un es sazināšos ar tiem spēlētājiem, kuri jau ir pauduši savu viedokli, lai noskaidrotu, kā varam uzlabot šo situāciju un kā virzīties uz priekšu, lai NFL ģimene kļūtu labāka un vienotāka," Gudels turpināja.

2016. gadā milzu skandālu gan Nacionālajā futbola līgā, gan visā valstī izraisīja Sanfrancisko "49ers" saspēles vadītāja Kolina Kepernika un citu spēlētāju mēģinājums pievērst uzmanību rasu nevienlīdzībai ar protestu ASV himnas laikā, notupstoties uz ceļgala. NFL komandu īpašnieki nosvērās to pusē, kuri uzskatīja, ka spēlētājiem himnas laikā ir jāstāv kājās un ka šāda protesta forma ir necieņas izrādīšana valstij un tās simboliem. Pēc sezonas beigām Keperniks vairs nesaņēma nevienu līguma piedāvājumu un līgā vairs nav spēlējis.