Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Autors: Viesturs Lācis

Šonakt "Super Bowl" Pitsburga pret Grīnbeju

Šonakt "Super Bowl" Pitsburga pret Grīnbeju
Vinsa Lombardi balva spēles uzvarētājam
Foto: AFP/Scanpix

Šonakt aptuveni pusdivos pēc Latvijas laika Dalasā ar pirmo sitienu pa bumbu tiks dots starts ASV gada lielākajam sporta notikumam - jau 45. "Super Bowl" amerikāņu futbola ikgadējai finālspēlei. Šoreiz tiesības spēlēt tajā izcīnījušas Pitsburgas "Steelers" un Grīnbejas "Packers" komandas, un bukmeikeru acīs favorītu statuss gaidāmajai cīņai tiek atdots pēdējiem.

"Steelers": sliktie puiši jau atkal finālā

Daudzi apgalvo, ka šo komandu nemīl. Argumentu, kādēļ tā, parasti netrūkst. Kādēļ gan atbalstīt komandu, kurā spēlē tādi "cienījami" vīri kā divas reizes izvarošanā apsūdzētais Bens Retlisbergers, pašu futbolistu par "netīrākās" spēles piekopēju iebalsotais Hainss Vords vai huligāns Džeimss Harisons, kurš atklāti atzīst, ka nekāda soda nauda nepiespiedīs viņu laukumā savaldīties? Ko gan labu domāt par septiņdesmito gadu vienību, kas nemaz neslēpj, ka toreiz panākumus kaldināt palīdzēja steroīdu devas? Kā citādi kā ar lielu ietekmi aizkulisēs izskaidrot šad un tad novēroto apšaubāmo tiesnešu darbību "Steelers" spēlēs? Bet varbūt daļēji pie vainas ir vienkārša skaudība. Galu galā Pitsburga ir vienīgā NFL komanda, kas kāroto Superkausu ieguvusi veselas sešas reizes. No septiņiem mēģinājumiem…

Pašreizējās komandas kodols lepni nēsā divus no šiem gredzeniem – 2005. un 2009. gada čempionu balvas. Tāpat kā iepriekšējās reizēs, arī šoreiz paredzams, ka lielākās galvassāpes pretiniekiem sagādās "Steelers" aizsardzība un jo sevišķi tās vidējā līnija, kurā ierindā ir visi līderi ar līgas aizsargu MVP Troju Polamalu priekšgalā. Tomēr, ja "Packers" nenobīsies no Pitsburgas, laimi nāksies meklēt uzbrukumā, kurā būs viens sāpīgs robs – trūks centra Morkisa Paunsija, kuru kā vienīgo Pitsburgas uzbrucēju iebalsoja pirms nedēļas notikušajā Zvaigžņu spēlē.

"Packers": Starrs, Fāvrs… un Rodžerss?

Pirms piecpadsmit gadiem, kad Grīnbejas vienība pēdējo reizi uzvarēja (gadu vēlāk tika piedzīvots zaudējums) "Super Bowl" finālā, viņus uzbrukumā sauca Brets Fāvrs – vairs ne uzlēcošā, bet pēc gadu iepriekš nopelnītā līgas MVP titula jau pilntiesīga zvaigzne NFL debesīs. Desmit gadus vēlāk par viņa mantinieku "Packers" draftā izraudzījās Āronu Rodžersu – talantīgu saspēles vadītāju, bet bez jebkādām izredzēm godīgā cīņā (ja to par tādu var nosaukt) izkonkurēt leģendu.

Pienāca desmitgades otrā puse un Fāvra spēlītes ar ikgadējo aiziešanu un atgriešanos sportā, tā beidzot Rodžersam paverot ceļu uz sākumsastāvu. Tobrīd diez vai kāds paredzēja, ka pēc trim gadiem "Fāvra ēru" Grīnbejā neviens ar nostaļģiju nepieminēs. Bet nepiemin – jo Rodžersa un partneru spēle šogad pilnībā apmierinājusi fanu apetīti, un Grīnbejā jau nu zina, cik gards mielasts tiek celts uzvarētāju galdā – divdesmit viens čempionu tituls, pirmie vēl ilgi pirms mūsdienu NFL izveidošanas. Līdz šim vienīgie saspēles vadītāji, kas "Packers" kreklā triumfējuši "Super Bowl" ērā, ir Bārts Starrs un jau minētais Fāvrs – sava laika superzvaigznes. Vērojot Rodžersa spēli un statistiku šajos trīs gados, nav nekādu pazīmju, kas brīdinātu, ka 27 gadus vecais komandas līderis nevarētu atkārtot viņu panākumus. Vienīgi līdz Fāvra daudzajiem rekordiem vēl jāpagaida kaut vai tādēļ, ka veterāns vēl šogad turpināja attālināties no konkurentiem šajā jomā…

Protams, ne jau kvoterbeks vien ir spējīgs gāzt kalnus. Gregs Dženingss jau atkal sezonu noslēgs kā viens no līgas uzbrukuma līderiem, bet pussargs Džeimss Stārks līdz šim pārliecinoši aizstājis sezonas pašā ievadā no rindas izsisto Raienu Grantu. Savukārt aizsardzības progresu (četri Zvaigžņu spēles kandidāti, kuri gan tajā nepiedalījās, lai gatavotos finālam) šosezon daudzi uzskata par vienu no noteicošajiem iemesliem, kādēļ Grīnbeja beidzot atgriezusies finālā, nevis jau atkal apstājusies kaut kur pa ceļam.

Fināls: gaidām jaunu apmeklētības rekordu?

Dalasas "Cowboys" kluba brīnums – jaunais ultramodernais stadions ar 80 tūkstošiem vietu (pasaulē lielākā slēgtā sporta būve!) un videoekrānu puslaukuma lielumā – vēl no ārienes pat lāgā neatgādināja sporta būvi, kad jau bija zināms, ka 2011. gadā šeit risināsies lielais fināls. Pati "Cowboys" komanda, kas aizvien bijusi starp favorītēm, noteikti klusībā vēl līdz vasarai cerēja uzspēlēt savu skatītāju priekšā. Tomēr sezona Dalasai izvērtās par katastrofu – sākts ar septiņiem zaudējumiem astoņās spēlēs, un trenera nomaiņa tik vien līdzēja, kā mazliet sasmelt izlieto ūdeni un pakāpties līdz turnīra tabulas vidusdaļai.
Par godu finālam stadiona ietilpība palielināta līdz 105 tūkstošiem līdzjutēju. Ja stadions tiks piepildīts (bet finālā citādi nemaz nevar būt!), tiks sasniegts jauns līgas rekords. 1980. gadā slavenajā Kalifornijas "Rose Bowl" sanāca nedaudz vairāk par 103 tūkstošiem līdzjutēju, kuri, starp citu, kļuva par lieciniekiem… "Steelers" triumfam pār vietējiem favorītiem "Rams".

Uzaicinot par viesmāksliniekiem "Black Eyed Peas", NFL amatvīri beidzot pieļāvuši zināmu atkāpi no pēdējos gados ierastā puslaika pārtraukuma šovu formāta. Ja atceramies, 2004.gada šovs noslēdzās ar palielu skandālu – bēdīgi slaveno Dženetas Džeksones "garderobes negadījumu". Turpmākajos gados līdzjutēji varēja vērot tādus aizgājušo gadu (mazāk riskantus?) izpildītājus kā "The Who", Brūsu Springstīnu, Prinsu, "The Rolling Stones" un vairākus citus. Visi minētie, protams, ir ekstraklases mūziķi – rokmūzikas leģendas, kuru skaņdarbi ir muzikāli augstvērtīgi un daudziem atpzīstami, tomēr gados jauno līdzjutēju vidū tiem piekrišana ir stipri mazāka kā mūsdienu slavenībām.

Latvijā, kā jau ierasts, 45. "Super Bowl" varēs vērot tiešraidē "ESPN America" kanālā vai izmantojot satelīttelevīzijas iespējas. Tiem, kas spēli iecerējuši vērot internetā, dzīvi pirms dažām dienām nedaudz sarežģīja ASV autortiesību aizstāvji un varas iestādes, slēdzot desmit populārākās vietnes, kurās tika retranslēti sporta kanāli. Zinot "pirātu" attapību, gan nav jāšaubās, ka tiks rasti jauni risinājumi, taču tas vēlreiz apliecina, cik nopietni līga un televīzijas kanāli uztver potenciālos zaudējumus, ko rada šādas pagrīdes translācijas. Bet nauda finālā vienmēr apgrozījusies liela – šogad viena reklāmas klipa translācijas tiesības sasniegušas jau trīs miljonu dolāru vērtību…

Izmantotie resursi:
NFL.com - Official Site of the National...

Kas uzvarēs šī gada "Super Bowl"?

  • 36

  • 30





, 2011-02-06 11:22, pirms 13 gadiem
super interesanti:~D
, 2011-02-06 11:54, pirms 13 gadiem
Tātad pie atdhe un rojadirecta baniem vainīga NFL policija.Bet runājot par spēli ceru uz Metjūsa un Rodžersa triumfu.
, 2011-02-06 12:00, pirms 13 gadiem
uzvares stiprakais!
, 2011-02-06 12:37, pirms 13 gadiem
Nesaprotu, kā Packers var būt favorīti. Steelers ir pieredzējuši SB dalībnieki un arī viņu sezona ir bijusi pārliecinošāka. Turklāt ir tāda sajūta, ka šajā spēlē Rodžersam klāsies plāni.
, 2011-02-06 13:20, pirms 13 gadiem
Vynilz rakstīja: Tātad pie atdhe un rojadirecta baniem vainīga NFL policija.Bet runājot par spēli ceru uz Metjūsa un Rodžersa triumfu.
baigi stulbi ka tās lapas nobloķētas, bet .. varbūt kāds nezin kur var skatīties netā .. labprāt redzētu šo spēli
, 2011-02-06 14:08, pirms 13 gadiem
off-topic:
apsveicu ar 1.(!!!!!) rakstu par NFL šogad....
Steelers šonakt uzvar un kļūst par "America`s Team".
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-02-06 15:34, pirms 13 gadiem
Nekad neesu tā īsti skatījies Amerikāņu futbolu, taču nezinu kāpēc sāka interesēt, tāpēc šo noteikti skatīšos, ja tiešraidē nesanāks tad ierakstu 100%
, 2011-02-06 16:57, pirms 13 gadiem
bobiits rakstīja: baigi stulbi ka tās lapas nobloķētas, bet .. varbūt kāds nezin kur var skatīties netā .. labprāt redzētu šo spēli
ir tač atdhe atjaunota ATDHE.Net - Watch Free Live Sports TV
, 2011-02-06 16:58, pirms 13 gadiem
Un šitas pasāciens obligāti jāskatās!
, 2011-02-06 17:24, pirms 13 gadiem
Ehh... NFL sezona ir tik īsa. Bet šis ir tas notikums, ko es gaidu visu gadu Būs interesants fināls, grūti prognozēt uzvarētāju
, 2011-02-06 17:26, pirms 13 gadiem
Pagājšgad ESPN America vienu brīdi nokārās
Pats izmantoju šo adresi, ko uzskatu par visērtāko
LiveScoreHunter - Live Results, Live Scores,...
, 2011-02-06 19:19, pirms 13 gadiem
Gribētos redzēt šodien papildlaiku, tas būtu kaut kas fenomenāls, kad jauni noteikumi tiks izmēģināti pirmo reizi Superbowlā
, 2011-02-06 22:11, pirms 13 gadiem
par black and yellow
, 2011-02-06 23:59, pirms 13 gadiem
SkatamieS!
Stefonam Digsam vairs nebūs jāaizvada spēles dziļā sniegā. Foto: AFP/Scanpix

Bufalo vadošais uzbrucējs Digss maiņā nonāk pie Hjūstonas talantiem

Nacionālajā futbola līgā (NFL) ievērojamu darījumu veikusi pērn ar jaunajiem talantiem spoži uzmirdzējusī Hjūstonas "Texans", kas nupat kā maiņas darījumā ieguvusi Bufalo "Bills" vadošo uzbrucēju Stefonu Digsu.
Foto: AFP/Scanpix
3

Aizsardzības spēlētāji pikti par NFL lēmumu aizliegt pretinieka tveršanas tehniku

Nacionālās futbola līgas (NFL) īpašnieku sēdē pieņemts lēmums par "gurnu nomešanas uzbrukuma" izskaušanu. Amerikāņu futbola aizsardzības spēlētāji jau pauduši savu neapmierinātību par noteikumu izmaiņām, kas vēl vairāk sarežģī spēli aizsardzībā.
Ārons Donalds. Foto: AFP/Scanpix
3

Donalds liek punktu, virkne komandu atsakās no draftētajiem kvoterbekiem

Aizvadītajā nedēļas nogalē amerikāņu futbola tirgus placī notika ne mazums jaunumu. Par karjeras noslēgšanu izšķīrās izcilais aizsardzības spēlētājs Ārons Donalds, bet vairākas komandas atteicās no samērā nesen ar augstām drafta izvēlēm iegūtajiem saspēles vadītājiem.