Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

bin Ladena nāve atbalsojas arī ASV sportā

Juris Miņins
Juris Miņins

bin Ladena nāve atbalsojas arī ASV sportā
Rašards Menenhals (priekšplānā)
Foto: AP/Scanpix

Pirms pāris dienām visi pasaules mediji ziņoja par vēsturisku notikumu – ASV bruņotajiem spēkiem beidzot izdevās notvert "teroristu Nr 1." Osamu bin Ladenu. Interesanti, ka šis notikums ļoti pamatīgi tika saistīts ar visu ASV sporta sabiedrību.

Sports un politika, lai vai kā kāds censtos pierādīt pretējo, jau sen ir nesaraujami jēdzieni, bet Amerikas Savienoto Valstu sabiedrībā, kur sports ir neatņemama kultūras sastāvdaļa un nāciju vienojošs elements, tas ir redzams jo īpaši. Ziņas par bin Ladena nogalināšanu sporta Internet vietnēs tiek publicētas kā galvenās, beisbola spēles laikā, pēc jaunuma paziņošanas, cilvēki kājās stāvot skandina "U-S-A!". Taču ko īsti nozīmē pasaules galvenā terorista neitralizēšana ASV sporta sabiedrībai?

Jāsāk ar to, ka, lai arī Osama tika meklēts arī iepriekš, par amerikāņu nācijas galveno ienaidnieku viņš kļuva pēc 2001. gada 11. septembra, kad, kā vēlāk tika paziņots, ne bez viņa vadības un komandēšanas, divas pasažieru lidmašīnas ietriecās Ņujorkas "dvīņu torņos", kā rezultātā gāja bojā vairāki desmiti cilvēku. Viņu vidū bija arī divi Nacionālās hokeja līgas skauti – Gārnets Beilijs un Marks Bīviss, kuri ar vienu no šīm lidmašīnām devās uz Losandželosas "Kings" pirmssezonas treniņnometni.

"Pašlaik mani pārņem divējādas sajūtas," intervijā vietējiem medijiem sacīja Beilija atraitne Ketrīna, "katrā gadījumā, esmu gandarīta, ka viņš (bin Ladens – aut.) ir prom, emsu gandarīta... tagad vien ceru, ka vairāk man nenāksies redzēt viņa bildes avīzēs vai televīzijā, jo tas man atgādina par Gārnetu."

Taču, kā jau minēts, pats terorakts bija tikai pats sākums, jo pēc tā ASV bruņotie spēki uzsāka vērienīgas militārās operācijas, lai notverti gan bin Ladenu, gan arī iznīcinātu viņa finansēto organizāciju "Al-Qaeda". Šajā operācijā piedalījās ne tikai profesionālie karavīri, bet arī sportisti, viens no zināmākajiem bija Arizonas "Cardinals" otrās aizsardzības līnijas spēlētājs (LB) Pets Tilmens, kurš pameta Nacionālās futbola līgas (NFL) karjeru (un arī noraidīja 3.6 miljonus vēru līgumu), lai pievienotos Reindžeriem un piedalītos Afganistānas karā. Diemžēl 2004. gada 22. aprīlī, Tilmens, netālu no Pakistānas robežas, tika nogalināts, turklāt bijušais futbolists krita nevis kādā militārā operācijā, bet gan no "savējiem", kuri neatpazina reindžerus un afgāņu policijas pārstāvjus un atklāja uz viņiem uguni.

Deivs Maginiss, kurš tolaik bija Tilmena treneris Arizonā, žurnālistiem sacīja: "Protams, kā tikko uzzināju vēsti par Osamas nāvi, tas mani, kā jau jebkuru amerikāni, uzrunāja. Es uzreiz atcerējos Petu. Es viņu atceros katru gadu, kad notiek NFL drafts. Šoreiz es atcerējos momentu, kad viņš, tikko atgriezies no sava medusmēneša, atnāca pie manis, apsēdās uz krēsla un sacīja: "Trener, mums ir jāprunājas". Tad viņš man arī paziņoja savu lēmumu kopā ar jaunāko brāli (bijušais Arizonas Štata universitātes beisbolists) pievienoties ASV bruņotajiem spēkiem."
Taču treneris bija arī ļoti bažīgs sakarā ar tuvāko nākotni: "Tas nav iemesls svinībām. Mums nevajag atsaukt savu karaspēku atpakaļ. Protams, tas ir solis tuvāk mūsu uzvarai, taču tas ir tikai viens solis. Pretreakcija šim notikumam var būt ne visai miermīlīga."

Atgriežoties pie līdzjutējiem beisbola stadionos, tad Filadelfijas "Phillies" mājas spēļu arēnā, mačā starp vietējo komandu un Ņujorkas "Mets" mača pēdējā izspēlē visas tribīnes piecēlās kājās un skandēja "U-S-A! U-S-A!" Sporta vēsturnieki jau salīdzināja šo akciju ar 1945. gada pasākumu leģendārajā "Fenway Park" arēnā, kad Bostonas "Red Sox" līdzjutēji līdzīgā veidā uzņēma ziņu par Ādolfa Hitlera nāvi.

Savukārt Vašingtonas "Nationals", pirms vakardienas mača ar pašreizējiem MLB čempioniem Sanfrancisko "Giants" sarīkoja vērienīgu pasākumu ar valsts militāro spēku pārstāvju piedalīšanos. "Tas ir neticami. Bija vajadzīgi 10 gadi, lai tas notiktu," sacīja kāds no militāristiem, "Protams, tagad "Al-Qaeda" ir paziņojuši, ka viņi atkārtos kaut ko līdzīgu 11. septembra notikumiem, taču mēs neesam nobijušies, mēs tikai dzīvojam savu dzīvi." Jāpiebilst, ka tie nebija vienīgie pasākumi un gandrīz vai katra komanda vēlējās atzīmēt šo notikumu.

Tomēr, jāsaka, ka ne visi cilvēki ASV sporta sabiedrībā uzņēma ziņu par Osamas bin Ladena nošaušanu ar gandarījuma sajūtu. Visvairāk izcēlās NFL komandas Pitsburgas "Steelers" pussargs Rašards Mendenhals, kurš savā oficiālajā Twitter profilā ierakstīja: "Kas tas ir par cilvēku, kurš var svinēt cita cilvēka nāvi? Ir apbrīnojami kā ļaudis var ienīst cilvēku, ar kuru viņi nemaz nav runājuši. Līdz šim mēs esam dzirdējuši tikai vienu pusi runājam... ." Tāpat spēlētājs deva mājienus, ka īsti negrib ticēt tam, ka lidmašīnas tik vieglā veidā var izpostīt divus debesskrāpjus.

Savukārt "Steelers" komanda jau ir pasteigusies nākt klajā ar paziņojumu šajā sakarā: "Mēs neesam runājuši ar Rašardu, tāpēc nevaram spriest kas ir viņa izteikumu pamatā, taču mūsu organizācija ir lepna un izsaka pateicību ASV militārajiem spēkiem par veiksmīgo operāciju un mēs cera, ka mūsu kareivji atgriezīsies mājās pēc iespējas ātrāk."

Jāatzīmē, ka, kā var noprast pēc dažādiem izteikumiem, Mendenhals nav vienīgais, kuram šīs "svinības" neliekas īsti pareizas, taču viņš ir viens no retajiem, kurš par to arī atklāti pasaka.

Nobeigumā atliek vien piebilst, ka, protams, Osamas bin Ladena neitralizēšana ir zīmīgs notikums Pasaules vēsturē, taču veids kā tas tiek "iebarots" sabiedrībai, liek aizdomāties par lietām, ko parasti daudzi cenšas nošķirt no sporta... .

     [+] [-]

, 2011-05-03 20:57, pirms 13 gadiem
Arī man īstenībā nav skaidra tā viņu nenormālā svinēšana!
Labi, Bin Ladens it kā (kaut gan 100% to apliecināt tā pat nevar) ir miris, bet tas jau pa lielam neko neatrisina. Tie amīši gan priecājās apm tā kā Latvija pēc lielām uzvarām hokeja laukumos...
Slēpts komentārs: Tu saki?

  +1 [+] [-]

, 2011-05-03 21:05, pirms 13 gadiem
Es ceru, ka atbilde nesekos, bet, zinot arābus, laikam velti.

  +5 [+] [-]

, 2011-05-03 21:11, pirms 13 gadiem
Kā var nogalināt pasaku tēlus? Joprojām neesmu sapratis.

 +12 [+] [-]

, 2011-05-03 21:21, pirms 13 gadiem
Tu saki? rakstīja: DNS paraugs tika paņemts un vēlāk arī tika pierādīts, ka tas ir viņš.
Ok, paņēma DNS paraugu no līķa.. a kur viņi ieguva īsto bin Laden DNS paraugu, lai salīdzinātu?

  +7 [+] [-]

, 2011-05-03 21:21, pirms 13 gadiem
Bļ-e@@ pat te pa viņu jālasa!!!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2011-05-03 21:42, pirms 13 gadiem
Pascual Raul Velasco rakstīja: Barakam Obamam pirmsvēlēšanu PR gājiens! Un tas arī viss.
Ne līķa, ne foto, nekādu pierādījumu, ka viņš ir kaput.
Pie tam viltota fotogrāfija ... Keep going USA.
Jā un tu domā, ka kāds gudrs politiķis ies risket ar šādām ziņām? Ja atklātos, ka Bin ladens ir dzīvs, tad bye bye otrais termiņš Obamam.

Atkal sākās stulbās sazvērestības teorijas.

     [+] [-]

, 2011-05-03 22:40, pirms 13 gadiem
"divas pasažieru lidmašīnas ietriecās Ņujorkas "dvīņu torņos", kā rezultātā gāja bojā vairāki desmiti cilvēku" - wtf? Bojā taču gāja pāris tūkstoši...

Un, autor, lūdzu izlasi vēlreiz rakstu, lūdzu

     [+] [-]

, 2011-05-03 22:46, pirms 13 gadiem
Ja par bin ladenu un sportu..tad specvienibas džekiem sportiska forma nudien nav sliktaka,ka vairumam profesionalo sportistu..

  +4 [+] [-]

, 2011-05-04 01:37, pirms 13 gadiem
Tu saki? rakstīja: DNS paraugs tika paņemts un vēlāk arī tika pierādīts, ka tas ir viņš.
tu saki? stāvēji klāt?

  +2 [+] [-]

, 2011-05-04 11:07, pirms 13 gadiem
Agrilson rakstīja: Ja par bin ladenu un sportu..tad specvienibas džekiem sportiska forma nudien nav sliktaka,ka vairumam profesionalo sportistu..
tu to zini, jo...???

enīhū, 10 gadus vienu čali tvarstīt,nu nezinu, tā laikam nav tā lieta ar kuru lepoties, drīzāk jādomā, ka bin ladens štatiem bija vajadzīgs dzīvs tik ilgi, kamēr bija intereses Afganistānā... tagad interese zūd, amīši grib zolīdi notīties, nu i beidzot sāka meklēt šamo, lai izietu ar glanci

  -1 [+] [-]

, 2011-05-28 20:09, pirms 13 gadiem
Ai Rashard mēdz izcelties