Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Par tīšu pretinieku traumēšanu NFL diskvalificē 4 spēlētājus

Juris Miņins
Juris Miņins

Par tīšu pretinieku traumēšanu NFL diskvalificē 4 spēlētājus
Džonatans Vilma un Vils Smits aptur Tenesī "Titans" uzbrukumu.
Foto: AP/Scanpix

Nacionālā futbola līga (NFL), turpinot izmeklēt skandalozo Ņūorleānas "Saints" lietu, kurā atklājās, ka komandā bija ieviesta speciāla finansiālu labumu piešķiršanas sistēma, ja spēlētāji savainos pretinieku, piešķīrusi diskvalifikācijas četriem spēlētājiem.

Nacionālā futbola līga, turpinot izmeklēt Ņūorleānas "Saints" praktizēto "ārpuslīguma labumu" lietu, ir nākusi klajā ar paziņojumu, ka četri spēlētāji, kas laika posmā no 2009. līdz 2011. gadam pārstāvēja Luiziānas štatā bāzēto komandu, ir diskvalificēti.

Iekšējās līnijas aizsargs Džonatans Vilma nevarēs spēlēt visu 2012. gada sezonu, aizsardzības līnijas bloķētājs Entonijs Hārgrovs, kurš pašlaik spēlē Grīnbejas "Packers", nevarēs spēlēt pusi no 2012. sezonas (astoņus mačus), bet aizsardzības līnijas malējais aizsargs Vils Smits un cits iekšējās līnijas aizsargs Skots Fudžita (pašlaik pārstāv Klīvlendas "Browns") būs spiesti izlaist trīs mačus.

Lai arī par diskvalifikācijām jau ir paziņots, spēlētāju arodbiedrība uzskata, ka nav tiešu pierādījumu, kas norādītu uz šīs četrotnes vainu, tāpēc šis lēmums tiks pārsūdzēts un citējot spēlētāju asociācijas pārstāvjus "sekos ilga un apjomīga tiesāšanās".

Savukārt NFL norāda, ka Džonatans Vilma un Skots Fudžita bija galvenie "labumu bankas" sponsori un ieguldīja tajā prāvus līdzekļus, Entonijs Hārgrovs, liecinot izmeklētājiem, atzina, ka vairākos mačos bija konkrēti spēlētāji, kurus bija plānots "izslēgt" no spēles, bet Vils Smits, kā viens no komandas kapteiņiem, aktīvi palīdzēja komandas aizsardzības sastāva trenerim Gregam Viljamsam izveidot gan "labumu banku", gan nodrošināt tās sekmīgu darbību. Tiek ziņots, ka Vilma apsolīja samaksāt 10 000 ASV dolārus tam, kas NFC konferences finālspēlē savainos Bretu Fārvu, taču kopumā dažādas ārpus līguma paredzētās piemaksas varēja saņemt par dažādām darbībām un summas variējās no 100 līdz 80 000 ASV dolāriem.

Izmeklējot šo lietu atklājās vairākas epizodes, kuras acīmredzami norāda uz to, ka "Saints" komandai bija mērķis ne tikai uzveikt pretiniekus, bet arī tos savainot. No viņu izdarībām cieta tādi spēlētāji kā Kurts Vorners, Brets Fārvs, Džejs Katlers, ērls Benets, Džošs Frīmens, Geibs Karimi, bet vēl vairākos gadījumos Ņūorleānas spēlētājiem neizdevās realizēt savus plānus ("melnajā sarakstā" bija arī Ārons Rodžerss, Kems Ņūtons, Kriss Kluvī, Ārons Longvels).

Atgādināsim, ka pirms kāda laika vienas sezonas diskvalifikāciju saņēma komandas galvenais treneris Šons Peitons, bet kluba ģenerālmenedžeris un galvenā trenera palīgs saņēma mazākas diskvalifikācijas. Par galveno vaininieku šajā situācijā tika atzīts jau pieminētais aizsardzības komandas treneris Gregs Viljamss (pašlaik noslēdzis līgumu ar Sentluisas "Rams"), kurš ir saņēmis beztermiņa diskvalifikāciju. Tāpat soda sankcijas tika piemērotas visai organizācijai – atņemot drafta izvēles tiesības un liekot samaksāt līgas kasē 0.5 miljonus ASV dolāru.

Šis skandāls tāpat kļuva par vienu no ASV visvairāk apspriestajām tēmām ne tikai sporta sabiedrībā, bet visā valstī. Nosodījumu šādai sistēmai pauda vairāki aizgājušo gadu līgas līderi un sabiedrībā zināmi cilvēki. Vēl šokējošāku šo situāciju padarīja fakts, ka pēc tam kā Ņūorleānas pilsētu izpostīja viesuļvētra "Katrīna" (2005. gadā), komanda nepameta pilsētu, bet kopā ar pārējiem tās iedzīvotājiem, mēģināja to atjaunot, bet, kad 2009. gadā komanda triumfēja "Super Bowl" mačā, tā simbolizēja visas pilsētas atdzimšanu pēc traģiskās dabas katastrofas.

Izmantotie resursi:
ESPN: The Worldwide Leader In Sports

Vai šāds sods ir taisnīgs?

  • 32

  • 4

  • 3




     [+] [-]

, 2012-05-02 22:01, pirms 12 gadiem
Nu šitā ir cūcība, par tādu ir jāsoda bargi.

     [+] [-]

, 2012-05-02 22:16, pirms 12 gadiem
Arī tu, Smit?

     [+] [-]

, 2012-05-02 23:04, pirms 12 gadiem
Uh, Vilma uz veselu gadu - Saints zaudē savu aizsardzības balstu. Žēl, ka šādu lietu dēļ tiek bojāta līgas komandu konkurence. Domājams, ka Saints pēc šī skandāla vairs nav diezko reāls SuperBowl kandidāts.

Gribētu zināt, kas notiek citās komandās. Cik saprotu, tad visur ir kkas līdzīgs, bet ne tik radikāls.

     [+] [-]

, 2012-05-03 09:11, pirms 12 gadiem
Mixes rakstīja: Uh, Vilma uz veselu gadu - Saints zaudē savu aizsardzības balstu. Žēl, ka šādu lietu dēļ tiek bojāta līgas komandu konkurence. Domājams, ka Saints pēc šī skandāla vairs nav diezko reāls SuperBowl kandidāts.

Gribētu zināt, kas notiek citās komandās. Cik saprotu, tad visur ir kkas līdzīgs, bet ne tik radikāls.
Saints tagad visai daudz problēmu parādās, jo vēl arī jāpagarina līgums ar Brīsu, kas, kā pašlaik izskatās, nav viegls darbiņš.

Par pārējām komandām runājot - kamēr nav veiktas izmeklēšanas, tikmēr nav pamata runāt par kkādiem reāliem pārkāpumiem, taču, piekritīsi, ka viena lieta ir, ja komandā ir, sauksim to tā, "derību banka", no kuras izmaksā zināmas summas, ja spēlētājs izdara kko labu (vai attiecīgi kurā ir jāiemaksā nauda par kļūdām) - piemēram, kā tas arī NO gadījumā bija, 100 dolāri par pretinieka atstāšanu 20 jardos uz kikofa atgriešanu (visādas derības komandas iekšienē, izjokošanas utt. ir ZAmerikas PRO sporta neatņemama sastāvdaļa). Otra - ja ir banka no kuras maksā par pretinieku komandas līdera izslēgšanu konkrētā mačā.

     [+] [-]

, 2012-05-04 02:54, pirms 12 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Par pārējām komandām runājot - kamēr nav veiktas izmeklēšanas, tikmēr nav pamata runāt par kkādiem reāliem pārkāpumiem, taču, piekritīsi, ka viena lieta ir, ja komandā ir, sauksim to tā, "derību banka", no kuras izmaksā zināmas summas, ja spēlētājs izdara kko labu (vai attiecīgi kurā ir jāiemaksā nauda par kļūdām) - piemēram, kā tas arī NO gadījumā bija, 100 dolāri par pretinieka atstāšanu 20 jardos uz kikofa atgriešanu (visādas derības komandas iekšienē, izjokošanas utt. ir ZAmerikas PRO sporta neatņemama sastāvdaļa). Otra - ja ir banka no kuras maksā par pretinieku komandas līdera izslēgšanu konkrētā mačā.
Jā, protams, es jau nepiesienos citiem. Bet dzirdēju, ka šāda veida sistēmas pastāv visur. Nesapratu, gan kādas tieši. Ja arī paskatās uz Vorena Sapa tvītiem, kur viņš Šokiju sauc par ''snitch'' - ir diezgan skaidrs, ka viņš kā ''QB Killa'' atbalsta zināmu ''bounty'' sistēmu. Vai tā būtu nauda vai sazin kas, bet, acīmredzot, komandu iekšienē tās lietas nemaz nav tik tīras.