Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Video: Skriešana ziemā - Jā vai Nē un kādā apģērbā?

Kristaps Zālītis
Vēloties sportiskās aktivitātes svaigā dabā turpināt arī Latvijā valdošās ziemas laikā, Ilze interesējas par skriešanas niansēm šajā gadalaikā.
Vērtējums: +12

  +7 [+] [-]

, 2013-01-14 17:31, pirms 11 gadiem
driķis drošvien jau berzē rokas ...

  +6 [+] [-]

, 2013-01-14 18:01, pirms 11 gadiem
jautājums ir pilnīgi lieks: ja skrien, tad jebkuros laika apstākļos, kāpēc lai ziemas mēneši būtu jāpavada lāča migā? Ja tikai tāpēc, lai pazīmētos Rīgas maratona 5 km, tad pietiks ar puslīdz veselīgu dzīvesveidu un mazliet riksīšu pavasarī.

  +5 [+] [-]

, 2013-01-14 19:03, pirms 11 gadiem
Ja tas būtu filmēts šodien, tad tas smaidiņš būtu citādāks!

Tas ir ārprāts, cik tas apģērbs maksā. Pērkot veikalā vispār bez 'biksēm' var palikt. Vienīgi jāsūta no ārzemēm, tur vismaz kaut cik pieņemamas cenas.

  +3 [+] [-]

, 2013-01-14 19:45, pirms 11 gadiem
Kādi augstkalnes apstākļi?! Manuprāt tieši otrādi- auksts gaiss ir krietni piesātinātāks ar skābekli.

  +2 [+] [-]

, 2013-01-14 19:58, pirms 11 gadiem
76 rakstīja: jautājums ir pilnīgi lieks: ja skrien, tad jebkuros laika apstākļos, kāpēc lai ziemas mēneši būtu jāpavada lāča migā? Ja tikai tāpēc, lai pazīmētos Rīgas maratona 5 km, tad pietiks ar puslīdz veselīgu dzīvesveidu un mazliet riksīšu pavasarī.
var arī slēpot, kas arī noteikti būs piemērotāks treniņš ziemas mēnešiem

  +3 [+] [-]

, 2013-01-14 20:03, pirms 11 gadiem
No savas puses varu pateikt, ka cimdi jāpērk dūraiņveidīgie, jo šādos, kur katrs pirksts ir atdalīts, rokas var salt. Kā arī nav vajadzīgas n-tās kārtas apģērba. Man pilnībā pietika ar kokvilnas t-kreklu, svīteri un plānu jaku un skrēju -20 bez problēmām. Skriešana silda pati par sevi. -30 grādos gan par švaku, tādos mīnusos jau seja netur, tāpēc neskrēju vispār.

  +3 [+] [-]

, 2013-01-14 20:24, pirms 11 gadiem
No pieredzes sāku ar parastām garajām treņuškām, apakškreks un maika, un džemperi ar augsto apkakli no New Yorkera pa 5Ls, garajām zeķēm un parastiem pirkstiņcimdiem, nekas nesalst arī pie mīnus 30 vēlāk nomainīju uz termo veļu (te pat no sportlanda pa lēto), šortiem, un to pašu džemperi un nekad nekas nav salis un slimojis ar neesu.

  +4 [+] [-]

, 2013-01-14 21:48, pirms 11 gadiem
Negribētos te šim tam piekrist. Dažs labs pie -5 saģērbjās asics stilīgajā skriešanas apģērbā un regulāri slimo, bet zinu arī tādus, kas skrien šortos un T-kreklā pie tādas temperatūras un vispār neslimo. Tas jau vairāk rūdīšanās jautājums. Vismaz es labāk to naudu, par ko varētu nopirkt dārgo skriešanas apģērbu, ieguldu veselīgākā pārtikā.
Un tie apavi ar radzēm kaut kāda reklāma vai? Ja skrien forefoot running stilā, tad taču nekas īpaši neslīd ziemā, ja nu vienīgi ekstremāli apledojis

  +2 [+] [-]

, 2013-01-14 22:36, pirms 11 gadiem
Te jau skaidrs, reklāmas vidiks

Bet ja nopietni, tad tiešām varētu kāds uzrakstīt kā labāk būtu ģērbties skriešanai ziemas apstākļos. Daži jau rakstīja, ka pietiek ar kreklu, plānu svīteri un plānu jaku. Man vismaz lielākais jautājums ir par to jaku, jo vajag jau tādu, kurai cauri nepūš.

Un par biksēm, kādas labāk izvēlēties? Rudenī man šortos skrienot vēsākā laikā sāka raut krampī ikrus, bet tas gan jau, jo nebiju pienācīgi iesildījies.

  +1 [+] [-]

, 2013-01-14 23:53, pirms 11 gadiem
Es arī skrienu ziemā, velku plānos legingus + speciālos skriešanas tights, augšā, maika, jaka, plāna vējjaka, galvā cepure+ kapuce, rokās parastie pirkstaiņi. Kājās botas un neslīd, ja nu vienīgi kad ir " dzīvais" ledus, tad gan. Nedomāju, ka jāpērk tie specializētie apģērbi, lai skrietu ziemā, skrienot ir pat ļoti silts.

     [+] [-]

, 2013-01-15 08:46, pirms 11 gadiem
Es savus 12 km treniņus no -5 līdz -15 aukstumā skrēju ar plānām treniņbiksēm, kurām pat laikam pūta cauri, parastām adidas skrienamajām botēm, garajām zeķēm, protams, kokvilnas krekls un džemperis, kuru var aizāķēt aiz īkšķa + garā apkakle, un tad vēl, lai nepūš cauri jakai, it īpaši kakla rajonā, lai nepūs uz krūtīm. Tad vēl tikai kokvilnas cepure, un nekādas problēmas neradās, pie kāda 4. km jau tāpat vairs nejūti to aukstumu. (ja vien nav spēcīgs vējš un asaras neiet pa gaisu)

Lai es pirktu par 200ls šādu apģērbu, jo kurpes noteikti pašas maksā jau 70ls, tad nu, nē, paldies, skaisti jau izskatās, bet, ja Tu neesi konkrēts profesionālis, kuram ir svarīga katra nianse, tad tas nav nepieciešams.

  +2 [+] [-]

, 2013-01-15 09:07, pirms 11 gadiem
Apģērba daudzums ir atkarīgs no 2 faktoriem :
1) Temperatūra(vējš, nokrišņi)
2) Intensitāte
Tātad, skrienot vēsākos laika apstākļos, būtu vēlams aizmirst par kokvilnas apģērbu, tā vietā izvēloties sintētiku. Respektīvi kokvilnai ir tieksme darboties kā "sūklim" un tādējādi palielinās iespēja iedzīvoties hipotermijā(ķermeņa atdzišanā). Cenas skriešanas apģērbam nemaz nav tik "sālītas", ja vien cilvēks nespiež uz "augstajiem plauktiem" un jaunajām tehnoloģijām. Tajās pašās "humpalās" var atrast piemērotas lietas.
Vissvarīgākais ir apavi, uz tiem nu gan nevajadzētu baigi skopoties, ziemas/rudens/pavasara apstākļiem ļoti labi der t.s. bezceļa(trail) apavi. Nav īpaši dārgi un kalpo ilgi.
Biksēm vajadzētu būt pietiekami biezām lai saudzētu locītavas(un "ģimenes vērtības"), jo tieši tās visvairāk ciešs pie zemām temperatūrām, respektīvi, nevadzētu tēlot varoni un skriet šortos, jo pēcāk būs dārgi jāmaksā ārstam. Šeit var ievērot t.s. sīpola principu - ģērbties 2+ kārtās.
Ķermeņa augšdaļai vajadzētu pietikt ar 3 kārtām - apakškrekls(termoveļa), flīsa džemperis(rekomendēju) un vējjaka vai softshell.
Rokas un seja - cimdi(tas pēc pašu salības pakāpes), cepure(līdz -5 C var skriet bez, jo mati nodrošina siltumu) un pie nežēlīgiem apstākļiem, šalle vai kas tamlīdzīgs.
Ieteikumi: 1) pie intensīvākiem treniņiem variet droši samazināt apģērba daudzumu
2) izvelieties maršrutu tā, lai vējš turpceļā pūstu sejā, bet atceļā pakausī
3) iesildīšanos veiciet mājās(kāpņutelpā), lai izejot ārā, variet sākt skriet(vēlams 1.km-2.km veltīt lēnam tempam lai ķermenis pierastu)
4) tās ir muļķibas, ka elpojot caur muti var dabūt elpošanas ceļu patoloģijas, bet es tāpat ieteiktu pie lēniem skrējieniem elpot caur degunu, tā teikt audzēt mitohondrijus(izturība)
5) ja skrējiens nav ilgāks par 40-50 min., tad dzeramais nav īpaši nepieciešams, bet ja ir, tad lieti noderēs slēpotāju dzeramsomas
6) ja Tu paliec "slapjš"(nekas erotisks) tas nozīmē, ka apģērbs ir bijis par daudz vai pārāk biezs
It kā ir vel daudzi ieteikumi, bet slinkums rakstīt un darbā ari kkas jāpadara. Veiksmīgu sportošanu!

  +2 [+] [-]

, 2013-01-15 11:31, pirms 11 gadiem
Gan jau asics nosponsorēju šito klipiņu. Beļinska dažiem audzēkņiem jau ar asics ir sponsors, tā ka secinājumus izdariet paši.
Es līdz -20 grādiem mierīgi skrienu parastajās garajās treniņbiksēs un treniņjakā, kur viss pūš cauri, apakšā vienkārši T-krekls. Nekādas vainas. Un es neskrienu vietās, kur potenciāli varētu būt daudz stiprāks vējš, piemēram, krastmala. 3. apģērbu kārtas noder ja nu vienīgi tad, ja ir tiešām tie -30 grādi. Skriešanā jau viss ķermenis strādā un iekšēji uzsilst, nav jau riteņbraukšana. Kā jau teicu, tas ir rūdīšanās jautājums. Citi var tā norūdīties, ka var āliņģī peldēties, un vai šie cilvēki, kas "tēlo varoņus", slimo?? Neesmu dzirdējis.
Vispār neesmu nevienu pētījumu redzējis, kur būtu parādīts, ka skrienot asics 3. slāņu apģērbu kārtās, tādi skrējēji mazāk slimotu par tiem, kas puspliki skrien. Vismaz realitātē man izskatās, ka ir otrādi.
Un vēl viena būtiska lieta, kas nav pieminēta: zeķes. Līdz -10 grādiem var droši skriet bez, tā pat labāk, jo, ja sniegs sakrīt zeķēs, un tās kļūst slapjas, tad gan ir ziepes. Ja ir aukstāks par -10C, tad gan pēdas mājās jāuzsilda labi riktīgi, lai pirmajos kilometros tās nenosaltu.

     [+] [-]

, 2013-01-15 11:33, pirms 11 gadiem
Es pats skrienu katru dienu, neatkarīgi no laika apstākļiem, tāpēc varu padalīties kā, manuprāt, ir jāģērbjas. Noskatoties video, jāsaka, ka tur, runājot par apģērbu, pa lielam ir pilnīga taisnība. Jāsaprot, ka tas ir labākais risinājums, nevis vienīgais. Apavi ar labu protektoru un radzēm mazinās iespējamību paslīdēt un nokrist. Kritieni ziemā ir ļoti bīstami, jo ķermenis ir ļoti atdzisis un traumu iegūt ir daudz vieglāk. Pats skrienu gan ar radzēm, gan bez. Protams, apavi ar radzēms un Goretex(ko pieminēja video) ir padārgi, tāpēc nekas traģisks nenotiks, ja skriesiet ar parastiem skriešanas apaviem, tad tikai jāuzmanās, jo ledus vietām ir nepamanāms.
Piekrītu, ka cenas par skriešanas apģērbu ir augstas, bet kā jau te kāds pieminēja, var atrast lētākus variantus. Pirms 2 dienām Sportland veikalā ieraudzīju skriešanas bikses ar windstoperi, kuras maksāja 70 LVL. Es tik dārgas bikses nekad nepirkšu. Bikses skriešanai noteikti var atrast pa 20 LVL, vai pat nedaudz lētāk, ja ir labas atlaides. Siltā veļa ir tiešām laba manta. Tā silda ķermeni un labi novada sviedrus. To iesaku katram.
Video bija ļoti maz par galvas segšanu. Ja temperatūra ir zem -10 grādiem, tad ar cepurīti varētu būt par maz. Es izmantoju masku vai bufa un cepures kombināciju. Maskas ir pat ļoti siltas un ar tām var droši skriet -30 grādos un seja nesals nemaz.
Kāds te minēja, ka labāk to naudu iegulda veselīgā pārtikā. Šim es negribu piekrist. Ja tu vēlies skriet, tad labāk ieguldīt inventārā, jo to izmantosi vairākus gadus, bet laba pārtika tev maksimums pietiks 2 mēnešiem.
Yomayoo, tu minēji, ka tev sāk raut krapji. Krapji rauj, ja organismā trūkst magnijs. Aptiekā to var nopirkt. Iesaku to padzert, lai pazūd krampji.

     [+] [-]

, 2013-01-15 11:47, pirms 11 gadiem
ansiso rakstīja: Es līdz -20 grādiem mierīgi skrienu parastajās garajās treniņbiksēs un treniņjakā, kur viss pūš cauri, apakšā vienkārši T-krekls. Nekādas vainas.
[/quote]

Šitajās muļķībās nevajag klausīties. Ja tu, ansiso, vari tā skriet, tad nevajag to ieteikt citiem. Tas ir BĪSTAMI! Labāk pasaki kā pamazām norūdīties, nevis kā cilvēkiem, kuri nav norūdījušies, iegūt pamatīgus apsaldējumus vai pārsalt tā, ka otreiz iet ārā skriet vairs negribas.

[quote ansiso]
Vispār neesmu nevienu pētījumu redzējis, kur būtu parādīts, ka skrienot asics 3. slāņu apģērbu kārtās, tādi skrējēji mazāk slimotu par tiem, kas puspliki skrien.
[/quote]

Neesmu redzējis arī pretēju pētījumu, tāpēc tā ir tikai demagoģija. Jāskrien ir tā, lai nebūtu auksti. Ja vairumam cilvēku priekš tā ir vajadzīgi 3 slāņi, tad tā arī jādara.

[quote ansiso]
Līdz -10 grādiem var droši skriet bez, tā pat labāk, jo, ja sniegs sakrīt zeķēs, un tās kļūst slapjas, tad gan ir ziepes.
Šīs arī ir muļķības. Lai skrietu bez zeķēm, vajag tam paredzētus apavus. Es pats skrienu arī pa sniegu. Vakar skrēju 1h, un man nekas nenotika, jo ķermenis ir uzsilis un to sniegu izkausē un ūdeni uzsilda. Zeķes ir vitāli svarīgas, lai pēdas nezaudētu siltumu.

     [+] [-]

, 2013-01-15 12:26, pirms 11 gadiem
walchu rakstīja: Šitajās muļķībās nevajag klausīties. Ja tu, ansiso, vari tā skriet, tad nevajag to ieteikt citiem. Tas ir BĪSTAMI! Labāk pasaki kā pamazām norūdīties, nevis kā cilvēkiem, kuri nav norūdījušies, iegūt pamatīgus apsaldējumus vai pārsalt tā, ka otreiz iet ārā skriet vairs negribas.



Neesmu redzējis arī pretēju pētījumu, tāpēc tā ir tikai demagoģija. Jāskrien ir tā, lai nebūtu auksti. Ja vairumam cilvēku priekš tā ir vajadzīgi 3 slāņi, tad tā arī jādara.



Šīs arī ir muļķības. Lai skrietu bez zeķēm, vajag tam paredzētus apavus. Es pats skrienu arī pa sniegu. Vakar skrēju 1h, un man nekas nenotika, jo ķermenis ir uzsilis un to sniegu izkausē un ūdeni uzsilda. Zeķes ir vitāli svarīgas, lai pēdas nezaudētu siltumu.
Laba pieeja tev diskusijai: "šīs ir muļķības", "tās arī ir muļķības" utt.
Par tā saucamajiem "roņiem", kas tēlo varoņus, ir pietiekoši daudz pētījumu, kas parāda, kas saslimstība ir maza, pareizi tie piekopjot. Līdzīgas analoģijas varētu būt skriešanā. Ja saģērbsies 3. kārtās, jo, lūk, man savādāk ir auksti, tad patiešām arī nekā nenorūdīsies un tiešām arī visu laiku būs auksti.
Man pašam piemēram ļoti salst rokas delnas rajons. To vietu es vienkārši sasmērēju ar sildošo smēri. Ceļus profilaksei smērēju ar sildošo, kaut gan, pareizi skrienot forefoot running stilā, ceļi īpaši noslogoti netiek.
Par zeķēm. Jā, asics polsterētie un smagie apavi, kas maksā 80-130Ls tiešām nav domāti, lai skrietu bez zeķēm. Man pašam pagājušo ziemu, skrienot asicos, notirpa reizēm pie -10 grādiem pamatīgi kājas, un es nesapratu, kā var būt, ka ir trakie, kas vispār bez zeķēm. Šoziem skrienu minimālajos apavos, kurus internetā ar visu piegādi un nodokļiem var nopirkt par 50Ls, un man, skrienot bez zeķēm, ir tieši pretējs efekts: kājas vairs netirpst, un varu mierīgi skriet pa mežu, arī pa pamatīgām kupenām, slīd tikai pa ledu, mani iepriekšējie asici slīdēja nesalīdzināmi vairāk.
Bet nu ja pats neko nefunktierē, bet tikai paļaujās, ko runā citi, kā ir pieņemts, tad patiešām var likties, ka tās visas ir muļķības.
Jebkurā gadījumā lētāk ir norūdīties, nevis pirkt dārgu apģērbu. Un arī ilgtermiņā tas atmaksāsies, ka varēs aizvien lielāku aukstumu izturēt, nebūs lieki drēbju gabali jānēsā, kas dod nevajadzīgu svaru utt

     [+] [-]

, 2013-01-15 12:31, pirms 11 gadiem
ansiso rakstīja: Gan jau asics nosponsorēju šito klipiņu. Beļinska dažiem audzēkņiem jau ar asics ir sponsors, tā ka secinājumus izdariet paši.
Es līdz -20 grādiem mierīgi skrienu parastajās garajās treniņbiksēs un treniņjakā, kur viss pūš cauri, apakšā vienkārši T-krekls. Nekādas vainas. Un es neskrienu vietās, kur potenciāli varētu būt daudz stiprāks vējš, piemēram, krastmala. 3. apģērbu kārtas noder ja nu vienīgi tad, ja ir tiešām tie -30 grādi. Skriešanā jau viss ķermenis strādā un iekšēji uzsilst, nav jau riteņbraukšana. Kā jau teicu, tas ir rūdīšanās jautājums. Citi var tā norūdīties, ka var āliņģī peldēties, un vai šie cilvēki, kas "tēlo varoņus", slimo?? Neesmu dzirdējis.
Vispār neesmu nevienu pētījumu redzējis, kur būtu parādīts, ka skrienot asics 3. slāņu apģērbu kārtās, tādi skrējēji mazāk slimotu par tiem, kas puspliki skrien. Vismaz realitātē man izskatās, ka ir otrādi.
Un vēl viena būtiska lieta, kas nav pieminēta: zeķes. Līdz -10 grādiem var droši skriet bez, tā pat labāk, jo, ja sniegs sakrīt zeķēs, un tās kļūst slapjas, tad gan ir ziepes. Ja ir aukstāks par -10C, tad gan pēdas mājās jāuzsilda labi riktīgi, lai pirmajos kilometros tās nenosaltu.
Prieks, ka Tavs termoregulācijas aparāts ir tik labi attīstīts(lasi - norūdīts). Kā jau walchu minēja, tad ne jau visiem tas ir analogs tavējam, tāpēc katram jāskatās pēc sevis. Un šeit ir tikai ieteikumi, varbūt arī (ne-tik)apslēptā reklāma, bet domu visi saprata.
Runājot par slimošanu, tas ka sportojot svaigā gaisā, cilvēks nostiprina imūnsistēmu, ir skaidrs, bet slimot slimo gan sportisti, gan alkoholiķi, jo pamatā ne jau atdzišana to izraisa, bet vīruss. Respektīvi, atrodoties telpā kopā ar slimiem cilvēkiem, iespējamība saslimt būs kā vienam tā otram.

     [+] [-]

, 2013-01-15 13:35, pirms 11 gadiem
Te par slimošanu ja runā ,tad tas vien no apģērba nav atkarīgs, ja cilvēkam ir slikta imūnsistēma, tad slimos uzreiz, elpot aukstumā caur muti vajadzētu mazāk, lai kakls neiekaist, pēc skriešanām siltums utt..

     [+] [-]

, 2013-01-15 15:01, pirms 11 gadiem
No savas pieredzes... Pavisam normālas centrāltirgus skriešanas bikses, vēja necaurlaidīga vasaras jaka pret lietu, apakšā - līdz kādiem -5 grādiem t krekls, līdz -15 parastais krekls, līdz -25 kaut kāds džemperis, vēl aukstāks pie mums nav bieži, apsien šalli, cepuri vai ko pēc gaumes (nepatīk, ja ausīs pūš)... Līdzi kaut kādus cimdus, var noderēt... Izvairies no vietām, kur ir ledus un vispār stipri nelīdzens pamats, skrien tur, kur ir puslīdz jēdzīgi notīrits, ar parastajām kedām, sāc nesteidzīgi, ieelpo, kā teica, caur degunu, un baudi...

Ziemā skriet ir gandrīz vēl foršāk, nekā vasarā

  +1 [+] [-]

, 2013-01-15 21:39, pirms 11 gadiem
Skrien gan viņa šausmīgi..