Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Pasaules tūres posmā galda hokejā Ventspilī uzvar Atis Sīlis

Andrejs Siliņš

Pasaules tūres posmā galda hokejā Ventspilī uzvar Atis Sīlis
Fināla duelis Ventspilī
Foto: Latvijas Galda hokeja federācija

Aizvadītās nedēļas nogalē pirmo reizi norisinājās Pasaules galda hokeja tūres posms Ventspilī. Tajā par uzvarētāju kļuva Eiropas vicečempions no Latvijas - Atis Sīlis.

Pasaules tūres posmi tiek iedalīti divās kategorijās. Prestižākās jeb BIG 6 kategorijas turnīri katru gadu notiek Norvēģijā, Zviedrijā, Latvijā, Somijā, Krievijā un Čehijā. Savukārt otrā līmeņa turnīri notiek septiņās citās valstīs, kā arī vēl Latvijā un Krievijā. Latvijai šis gods ir nopelnīts ņemot vērā pēdējo gadu augstos rezultātus un galda hokeja popularitātes pieaugumu pēdējo gadu laikā. Ziņo Latvijas Galda hokeja federācijas prezidents: „Latvija ir pierādījusi sevi kā galda hokeja lielvalsti, kā rezultātā ir nopelnīts vēl viens Pasaules tūres posms. Plānojam, ka šis turnīrs būs ikgadējs un katru gadu notiks dažādās Latvijas pilsētās – uzņemt šāda līmeņa turnīrus vispirms ir spējīgas Ventspils un Inčukalns, turpmākos gados ceram, ka arī kādā citā pilsētā attīstīsies galda hokejs nopietnā līmenī, lai varētu rīkot šāda līmeņa turnīru.”

Turnīrs Ventspilī pulcēja kopumā 61 dalībnieku no trīs valstīm – Latvijas, Ukrainas un Zviedrijas. Starp dalībniekiem bija Pasaules tūres BIG 6 pirmā posma Norvēģijā uzvarētājs Matīss Saulītis, pašreizējais Eiropas vicečempions Atis Sīlis, Pasaules ranga ceturtais numurs Edgars Caics un Eiropas junioru vicečempions Jevhens Levdanskis no Ukrainas. Īpaši sajūsmā par turnīru bija tieši ukraiņu viesis: „Turnīrs bija lielisks un ļoti labi noorganizēts. Plānojums bija augstākajā līmenī, tāpēc vēlējos pateikties organizatoriem par labo apstākļu nodrošināšanu.”

Aizvadot priekšsacīkstes un finālsacensības, izslēgšanas spēlēm kvalificējās 16 spēlētāji. Kā jau tas Latvijas turnīros ierasts, arī šoreiz neviens neiztraucēja tradicionālo dueli finālā starp principiālākajiem pretiniekiem un kluba biedriem – Edgaru Caicu un Ati Sīli. Aizraujošā cīņā, spēlējot līdz 4 uzvarām un atspēlējoties no rezultāta 1:3, izcīnīja Atis Sīlis, attaisnojot Eiropas vicečempiona titula iegūšanu pirms 4 mēnešiem Rīgā.

Atis Sīlis par uzvaru: „Mana spēle aizgāja tieši tā kā biju plānojis, jo iepriekš biju nopietni gatavojies. Turnīra laikā uzlaboju savu rezultātu un izslēgšanas spēlēm kvalificējos no pirmās vietas. Līdz finālam nokļūt bija samērā viegli, tomēr pašā finālā pie rezultāta 1:3 sāku spēlēt uzmanīgi. Tas palīdzēja, līdz ar to uzvarēju” Šī bija Ata septītā uzvara Ventspilī un pats arī atzīst: „Ventspils man vienmēr ir patikusi ,jo jau no sākta gala man tur ir pārsteidzoši labi rezultāti.”.

Sudraba medaļas ieguvējs Edgars Caics: „Finālā galvenais faktors bija vēlme uzvarēt un Atim tā bija daudz lielāka. Nespēlējot pēdējās divas sezonas, viņš ir izsalcis pēc uzvarām un šī bija viņam ļoti svarīga. Apsveicu!”

Trešo vietu izcīnīja ukraiņu spēlētājs Jevhens Levdanskis, kurš finālā par trešo vietu pieveica zviedru vecmeistaru Karlu Bindekranu, kurš pēdējo gadu ir pavadījis Latvijā un ir regulārs viesis pie mums organizētajos turnīros.

Nākamais turnīrs Latvijā notiks 3. novembrī Rīgā, savukārt Pasaules tūres BIG 6 lielās sacensības Rīgas kauss norisināsies 1. un 2. decembrī. Reģistrācija jau ir atvērta Rīgas Kausa mājaslapā RĪGAS KAUSS - www.galdahokejs.lv

Par galda hokeju: Galda hokejs ir dinamiska un aizraujoša spēle ar bagātu vēsturi - pirmie mehāniskie spēļu galdi tika izgatavoti 1932. gadā Toronto, Kanādā, bet pirmās meistarsacīkstes - Zviedrijas čempionāts, notika 1982. gadā. Galda hokeja meistaru sacensība ir aizraujošs skats. Galda hokejistam ir nepieciešami ilgi un rūpīgi treniņi, lai paaugstinātu savu meistarības līmeni un apgūtu daudzus tehniskos elementus, laba reakcija, ātra domāšana, prasme analizēt situācijas un pamatīga fiziskā izturība, bet tajā pat laikā šī spēle ir pieejama jebkuram neatkarīgi no vecuma un dzimuma.

Sīkāku informāciju par plānotajiem turnīru un citām galda hokeja aktualitātēm iespējams meklēt mājaslapā GALVENĀS ZIŅAS - www.galdahokejs.lv

Informāciju sagatavoja
LGHF preses sekretārs
Mikus Saulītis