Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Latvija pret Franciju. Vakara bilance

Latvija pret Franciju. Vakara bilance
Jānis Blūms šodien bija īsts komandas kapteinis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Retorika par skaistajiem zaudējumiem gadu gaitā vairāk pielipusi hokeja izlasei, taču šodienas pirmais mačs Eiropas čempionātā tās pašas emocijas raisa arī basketbola sakarā. Lieliska spēle, kurai bija jābeidzas citādāk... Lai vai kā, Latvijas izlase atrādījusi savas pirmās īpašības un pazīmes kaujas apstākļos – labas un ne tik labas.

Kas patika

Blūma pārliecība. Tas, kā šovakar nospēlēja Jānis, ir, iespējams, iespaidīgākais viena spēlētāja sniegums, kādu atceros pieredzējis Latvijas izlases kontekstā pēdējo padsmit gadu laikā. Jau no pirmajām minūtēm kapteinis ar savu spēli iedeva visai komandai pārliecību par to, ka pretinieks ir ievainojams, un šovakar bija labākais spēlētājs laukumā visas 28 minūtes, kamēr bija uz tā – arī tad, ja tur atradās arī visas franču NBA zvaigznes ar MVP Pārkeru priekšgalā. 32 punkti un sešas piespēles ir tikai skaitļi. Aiz tiem slēpjas sniegums, ko atcerēsies, runājot ne tikai par paša Blūma karjeras, bet arī visas Latvijas izlases spilgtākajiem mirkļiem.

Tribīņu atbalsts. Atkārtošos, taču – labāku atbalstu šī Latvijas izlases komanda neiegūtu arī tad, ja čempionāts notiktu Latvijā. Grūti pat pateikt, cik līdzjutēju tribīnēs bija sabraukuši un dārgās biļetes nopirkuši no Latvijas – par to paldies lietuviešiem, kas mūsējos atbalstīja skaļi, kaismīgi un no sirds. Lieliska gaisotne, par ko Latvijas izlase atdarīja ar patiešām atbalsta cienīgu spēli.

Cīņa par bumbām. Komanda parādīja, ka ar cīņassparu un mērķtiecību var vismaz šajā pozīcijā kompensēt acīmredzamo jaudas iztrūkumu garajā galā. Atlēkušās bumbas izcīnīja 11 no 12 spēlētājiem, kas izgāja laukumā, un Francijas izlase ar Noā un Diavu avangardā mums tika garām tikai pēdējā minūtē – 29:30. Viens pats Šeļakovs savu četru minūšu laikā pirmajā ceturtdaļā izkapāja tikpat bumbu, cik visa Francijas izlase kopā.

Gaisotne uz soliņa. Patika, kā reaģēja rezervistu soliņš uz jebkuru laukumā esošā piecinieka labi nospēlētu epizodi – lēca kājās, gavilēja, izkliedza uzmundrinājuma frāzes, pa gaisu gāja dvieļi... Tas labāk nekā jebkuras runas liecina par to, kas notiek komandas iekšienē un kā spēlētāji pārdzīvo cits par citu un komandas veiksmēm un neveiksmēm vispār. Vienaldzīgo nav.

Maiņu efekts. Pārbaudes spēles lielākoties parādīja tendenci, ka ar maiņām Latvijas izlases spēle kļūst ja ne jūtami sliktāka, tad noteikti – nestabilāka. Mačā pret Franciju neviena maiņa nepasliktināja spēli – lai arī kādas avantūras brīžiem šķita treneru īstenotās rotācijas un izvēlētie virknējumi, viss nostrādāja, un, ja neskaita vienu lielāku kritumu otrajā ceturtdaļā (0:13) – Latvija neļāva pretiniekam atslābt līdz pat pēdējai minūtei. Tas, ka Pārkeram piespiedu kārtā nācās spēlēt 38 minūtes (Diavam 33, Latvijas izlasē – nevienam 29), bet Francijai vēl divas minūtes pirms beigām izmisīgi krampēt presingu aizsardzībā, ir labākais kompliments.

Kas nepatika

Zaudējām ātrumā. Aizsardzībā netikām līdzi Francijas ātrajiem uzbrukumiem – bieži nācās sist sodus, dodot vieglu punktu iespējas. Ar ātrajiem uzbrukumiem Francija šovakar guva 16 punktus, Latvija – nevienu. Šāsdienas sakarā negribas to (vispār neko!) pārmest komandai, taču čempionāta kontekstā – cerams, aina uzlabosies. Ja tiešām esam jaunākā komanda, kas grib spēlēt ātru un kvalitatīvu basketbolu.

Garo pasivitāte. Spēles laikā epizodiski aina uzlabojās, taču pirmajā ceturtdaļā un lielākoties spēlē – saņemot bumbu groza tuvumā, garie pat skatienu neuzmeta grozam, uzreiz ar acīm un visu ķermeņa valodu meklējot kādu no Jāņiem. Kaut gan spēku samērs ir nevienlīdzīgs, tik klaji atbrīvot pretinieku no jebkādas bīstamības sajūtas nevajadzētu. Šeļakovs pa grozu uzmeta vienreiz, Bērziņš – divas, Meiers – piecas, taču pārsvarā no distances. Francija no groza apakšas guva 48 punktus.

Kuksika nepārliecība. Varbūt pēc šāda mača nevajadzētu ar negatīvu nokrāsu izcelt nevienu, taču no Riharda ļoti gribas sagaidīt veiksmīgāku spēli. Latvijas izlasei to ļoti vajag. Šobrīd izskatās, ka uzbrucējs nav savā ādā – nevar ieiet ritmā, kuru atrodot, atkal būtu nenovērtējams. Par iemesliem minējumi ir dažādi, taču šobrīd tiem pat nav nozīmes.

Vieglie punkti. Pārāk daudz vieglus punktus guva Francija – no groza apakšas, pēc vienkāršas, īsas saspēles – 1-2 ātrām piespēlēm. Pēc tam, kad uzbrukumā izskrieta dvēsele, lai dabūtu savus divus vai trīs punktus, šādi uzreiz atdot atpakaļ ir nomācoši. Mazliet agresīvāk divcīņas, mazliet ātrāk uzsists sods, ja tomēr nav variantu tikt līdzi. Brīžiem palika sajūta, ka bez šīm dāvanām nervozāka un nepārliecinošāka par savu uzvaru kļūtu arī Francija. Divi vieglie tālmetieni, kurus ļāvām iemest pie 70:72 – no mazliet cita cēliena, taču principā ārija no tās pašas operas. Protams, Francijas meistarība.

Rezultāts. Bez komentāriem. Ehh, varējām taču...

  +8 [+] [-]

, 2011-08-31 22:06, pirms 13 gadiem
būs labi,

paldies trenerim

  +6 [+] [-]

, 2011-08-31 22:59, pirms 13 gadiem
ceru, ka piepildīsies komentētāja teikums par to, ka Popovičs skatijās šo spēli un pamanīja Blūmu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2011-08-31 23:31, pirms 13 gadiem
RMcool rakstīja: ceru, ka piepildīsies komentētāja teikums par to, ka Popovičs skatijās šo spēli un pamanīja Blūmu
Ja Blūms šitā nokapās rīt un arī parīt, domāju, ka %68, ka viņš arī varētu nonākt NBA. Uz sitiena neatceros par līgumiem, bet tas būtu pilnīgs CtrlC-CtrlV kā Calderon, Dragic un vēl daži vēlie putni. Ādis droši vien tādā gadījumā izrakstītos no tvitera un vemtu pāris nedēļas. bet nu tas tā. ACB ir viņa griesti. un tas nav nemaz tik maz.

  +3 [+] [-]

, 2011-09-01 10:28, pirms 13 gadiem
major pain rakstīja: Ja Blūms šitā nokapās rīt un arī parīt, domāju, ka %68, ka viņš arī varētu nonākt NBA. Uz sitiena neatceros par līgumiem, bet tas būtu pilnīgs CtrlC-CtrlV kā Calderon, Dragic un vēl daži vēlie putni. Ādis droši vien tādā gadījumā izrakstītos no tvitera un vemtu pāris nedēļas. bet nu tas tā. ACB ir viņa griesti. un tas nav nemaz tik maz.
Blūms pats pateica, ka labāk izvelas ACB nevis NBA.

     [+] [-]

, 2011-09-01 11:08, pirms 13 gadiem
jocīgi, taču , raugoties spēli pa TV, 3 , bet īpaši 4 ceturtdaļā, ļoti skaļi varēja dzirdēt Francijas atbalstītājus. Vai leišu daļa fanoja par frančiem, jo ovācijas par pēdējiem franču trīspunktniekiem bija ļoti skaļas.

Skaistais zaudējums... kārtējais. Latviešu pieticība... kārtējā. Tagad visi slavēs, ka mākam smuki zaudēt. Jau kādi 3 raksti ir tikai SC, nerunājot par citiem mēdijiem. Skaidrs, ka izlase ir jauna, ka zaudēt Francijai ar -11 nav nekāds negods, taču būsim atklāti - vakar franči bija TIK ņemami, TIK mīksti, ka to vajadzēja prast izmantot! Piedosim jaunajiem čaļiem, taču nejūsmosim par skaistajiem zaudējumiem, tas padara gan mūs, gan jaunos izlases čaļus par pieticīgiem antiņiem. Par uzvaru!

     [+] [-]

, 2011-09-01 11:35, pirms 13 gadiem
graic rakstīja: Blūms pats pateica, ka labāk izvelas ACB nevis NBA.
domaaju, ka vinjsh to saka liidz reaalam piedaavaajumam...

     [+] [-]

, 2011-09-01 11:57, pirms 13 gadiem
Tik ņemami ? paklau tu laikam citu spēli skatījies, viņi rādīja izcilu spēli tāpat ar Latviju, tikai latvijai klāt arī nāca veiksme. Reāli mēs bijām vājāki, bet vakar bija neliels cerību stariņš uzvarēt, protams mēs šo Francijas izlasi varēsim vērtēt tikai pēc tam, kad tā bus aizvadījusi spēli, pagaidam mums nav pilna priekšstata par viņu vājumu vai spēku.

Calvin rakstīja: jocīgi, taču , raugoties spēli pa TV, 3 , bet īpaši 4 ceturtdaļā, ļoti skaļi varēja dzirdēt Francijas atbalstītājus. Vai leišu daļa fanoja par frančiem, jo ovācijas par pēdējiem franču trīspunktniekiem bija ļoti skaļas.

Skaistais zaudējums... kārtējais. Latviešu pieticība... kārtējā. Tagad visi slavēs, ka mākam smuki zaudēt. Jau kādi 3 raksti ir tikai SC, nerunājot par citiem mēdijiem. Skaidrs, ka izlase ir jauna, ka zaudēt Francijai ar -11 nav nekāds negods, taču būsim atklāti - vakar franči bija TIK ņemami, TIK mīksti, ka to vajadzēja prast izmantot! Piedosim jaunajiem čaļiem, taču nejūsmosim par skaistajiem zaudējumiem, tas padara gan mūs, gan jaunos izlases čaļus par pieticīgiem antiņiem. Par uzvaru!

  +2 [+] [-]

, 2011-09-01 12:07, pirms 13 gadiem
pie garajiem freimani it kā nevajadzētu aizmirst, kurš nemaz tik slikti zem groza savos momentos neizskatījās

     [+] [-]

, 2011-09-01 13:10, pirms 13 gadiem
Par maiņām, kuras spēli "it kā" nepasliktināja - nu nez, 3cet beigās Bertāna juniora (kurš tobrīd bija uz viļņa) nomaiņa pret Kuksiku (kurš visu spēli bija lēns abos galos) pasliktināja manāmi.
Tas pats arī par Mejera pārturēšanu laukumā spēles beigās - trīnītis garām stīpai, 2 nesavāktas bumbas pie sava groza - Freimanis tādas vaļības vakar neatļāvās.

     [+] [-]

, 2011-09-01 16:16, pirms 13 gadiem
barclay7 rakstīja: domaaju, ka vinjsh to saka liidz reaalam piedaavaajumam...
Viņš pieļāva iespēju tikai tad, ja ir liels spēles laiks. Viņš nosauca arī pietiekami pamatotus iemeslus kāpēc velas palikt tur kur viņs ir tagad. Viņš pat butu piekritis algas samazinājumam, lai tikai paliktu Basku zemē. Iesaku noskatīties video interviju ar viņu.

     [+] [-]

, 2011-09-02 11:17, pirms 13 gadiem
amphik rakstīja: Tik ņemami ? paklau tu laikam citu spēli skatījies, viņi rādīja izcilu spēli tāpat ar Latviju, tikai latvijai klāt arī nāca veiksme. Reāli mēs bijām vājāki, bet vakar bija neliels cerību stariņš uzvarēt, protams mēs šo Francijas izlasi varēsim vērtēt tikai pēc tam, kad tā bus aizvadījusi spēli, pagaidam mums nav pilna priekšstata par viņu vājumu vai spēku.
izskatās, ka patiešām Franciju redzi pirmo reizi dzīvē. Nekas, spriežot pēc texta esi vēl jauns, gan redzēsi, ka franči var spēlēt vēl uz pusi labāk.