Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

U-19 ''hat-trick'' varonis Regža par savu laiku Vācijā un gatavību Virslīgai

Reinis Alksnājs
Reinis Alksnājs

U-19 ''hat-trick'' varonis Regža par savu laiku Vācijā un gatavību Virslīgai
Marko Regža, Foto: fkrfs.lv

Pagājušonedēļ, 27. martā, Latvijas U-19 izlase noslēdza UEFA Eiropas čempionāta Elites kārtas kvalifikācijas turnīru ar fantastisku uzvaru pār Ungārijas vienaudžiem (3:2). Mūsu jaunieši finišēja otrajā vietā apakšgrupā, kas ir viens no iespaidīgākajiem sasniegumiem Latvijas futbola vēsturē. Pēdējā mača galvenais varonis bija Virslīgas kluba RFS uzbrucējs Marko Regža, kurš iesita trīs vārtus. Sportacentrs.com piedāvā interviju ar 19 gadus veco latviešu talantu.

Marko Regža pirms diviem mēnešiem, 20. janvārī, svinēja savu 19 gadu jubileju. Viņš ir pārstāvējis Latvijas izlasi dažādās vecuma grupās, tai skaitā U-17 un U-19, kuru sastāvā izcēlās ar vairākiem svarīgiem vārtu guvumiem. Regža savus pamatskolas gadus pavadīja Vācijā, kur trenējās ar ''Fortuna Düsseldorf'' jauniešu komandām, kā arī paspēja uzspēlēt Gelzenkirhenes ''Schalke'' akadēmijā. Kopš 15 gadu vecuma latviešu talants atrodas ''Rīgas Futbola skolas'' (tagad - RFS) sistēmā. Latvijas ''SynotTip'' Virslīgā gan Regžam nav sanācis nopietni uzspēlēt, lai gan jāpiemin, ka divas reizes viņš izgāja uz maiņu. Pērn Regža iesita skaistus vārtus ar galvu Latvijas kausa mačā.

Ir pagājusi pusnedēļa kopš tava supersnieguma pret Ungāriju. Cik reizes jau esi paspējis noskatīties savus golus atkārtojumā?
Diezgan. [smejas] Šāda spēle paliks atmiņā ilgi.

Tavi trīs vārti pret Ungāriju pārsteidza Latvijas sporta fanus - daļa tavu vārdu dzirdēja pirmo reizi. Bet kāda bija galvenā trenera reakcija, ko viņš tev sacīja pēc mača?
Pēc mača pienāca un apsveica mani ar manu pirmo hat-trick izlasē. Protams, es nebiju viens laukumā, viņš pateica lielu paldies visiem čaļiem par šo spēli. Tā iegāja Latvijas futbola vēsturē! Treneris izcēla to, ka uzvarējām, jo mēs cīnījāmies līdz pēdējai minūtei.

Kā jau pats pieminēji, šī spēle paliks Latvijas futbola vēsturē. Tev droši vien ir ārkārtīgi patīkami, ka vairums Latvijas vadošie ziņu portāli virsrakstos izcēla tieši tavu sniegumu...
Manuprāt, katram jaunietim ir patīkami redzēt savu vārdu virsrakstā, tas dod klāt mazu motivāciju. [smaida]

Pēc šīs spēles ieminējies, ka vēlies izmēģināt spēkus arī citur - esi jau saņēmis kādu zvanu no ārzemēm?
Protams, ir zvani, bet pagaidām nekas skaidrs. Tāpēc jāturpina trenēties un tad jau redzēs, kas būs.

Piemērus nosauksi?
Nedaudz par agru. Kamēr nekādi skaidri piedāvājumi nav, nesaukšu. [smejas]

Rītdien [intervija notika sestdien, 31. martā] tava komanda RFS atklās sezonu Virslīgā – vai kluba vadība ir tev izstāstījusi par tavu gaidāmo lomu sastāvā?
Neesmu ilgi bijis ar komandu, tāpēc vēl nezinu, kāda man loma būs šosezon. Viss ir atkarīgs no manis, kā es sevi parādīšu trenerim. Mums komandā ir ļoti liela konkurence, tāpēc būs grūti. Pats uzskatu, ka esmu gatavs pāriet jau uz virslīgas līmeni. Ir pie kā piestrādāt, bet ceru, ka šosezon būs lielāks spēles laiks, kas man ir ļoti nepieciešams.

Pagājušajā sezonā pirmās komandas sastāvā izgāji tikai Latvijas kausa izcīņas mačā, kurā iesiti pret ''Olaini'' [4:0]. Tādējādi tev sanāca sarūgtināt savu vecāko brāli Aleksu, kurš atradās laukumā ''Olaines'' formastērpā. Ko viņš tev teica pēc mača?
Brālis apsveica ar pirmajiem vārtiem Latvijas kausā, bet neko daudz neteica, jo rezultāts viņam bija nelabvēlīgs. [smejas]

Šī bija pirmā reize, kad satikāties pretējās komandās?
Nē, viens pret otru uzspēlējām arī 1. līgas spēlē pirms pāris gadiem. Tajā laikā viņš pārstāvēja FK ''Caramba/Dinamo'' [tagad - FC ''Riga''], bet es biju ''Rīgas Futbola skolā''. Īsti neatceros, bet man liekas, ka viņa komanda uzvarēja [Marko ir taisnība, VIDEO].

Cik gadu vecumā pameti Latviju, lai dotos uz Vāciju?
10 gadu vecumā.

Nebija problēmas ar valodu?
Nē, vācu valodu iemācījos jau pēc pāris mēnešiem.

Tikpat ātri izdevās iejusties arī Vācijas skolās?
Protams, skolā un komandā ātri iejutos. Esmu ļoti komunikabls. [smaida]

Vienā vārdā raksturo vāciešus?
[Domā] Pedantiski.

Kāda ir būtiskākā atšķirība starp Vācijas futbola treniņiem un Latvijas?
Nezinu kā ir tagad, bet pirms trīs četriem gadiem atšķirība bija liela. Katru dienu bija jauni uzdevumi. Dažreiz treneri spēlētājus sadalīja pa grupām un strādāja pie viņu vājajām vietām. Šobrīd Virslīgā arī ir interesanti treniņi, bet līdz Vācijas līmenim ir diezgan tālu.

Tu pabiji ari slavenās Gelzenkirhenes ''Schalke 04'' sistēmā. Kā klubs tevi pamanīja?
Pirms tam divus gadus spēlēju ''Fortuna Düsseldorf'' jauniešu komandā. Šajā laikā bija daudz spēļu pret ''Schalke''. Atceros, kā vienā no tām guvu uzvaras vārtus pašā mača izskaņā. Manuprāt, tas arī bija galvenais iemesls, jo, cik atceros, nākamajā gadā aizbraucu uz ''Schalke''.

Kāpēc pameti ''Schalke''?
Tajā brīdī bija ļoti liela konkurence, uz pārbaudēm nāca daudz spēlētāji.

Vācijā izdevās uzspēlēt ar vai pret kādu plašāk pazīstamu jauno futbolistu?
Bijām jauni, uz to laiku nebija īsti neviens pazīstams. Tomēr atceros vienu no Leverkūzenes ''Bayer'' - Kaju Havercu. Viņš šobrīd jau spēlē un trenējas ar lielo komandu [šosezon Havercs ir izlaidis tikai trīs mačus Vācijas Bundeslīgā]. Tobrīd abus divus gadus Leverkūzenes jaunieši uzvarēja čempionātu, viņi bija ļoti labi.

Kā kopumā vērtē savu laiku Vācijā?
Ļoti labi - ieguvu pieredzi futbolā, kā arī treniņa process ir palicis atmiņā. Tāpat ieguvu jaunus draugus Vācijā.

Nedaudz pastāsti par sevi - kā pavadi brīvo laiku?
Brīvā laika daudz nav, bet cenšos to pavadīt ar ģimeni un draugiem. Sekoju līdzi futbola, hokeja un basketbola pasaulei. Ļoti interesē Nacionālā hokeja līga un Nacionālā basketbola asociācija.

Kuru futbola komandu atbalsti?
Jau vairākus gadus atbalstu Madrides ''Real''. Fanoju vēl pirms Krištianu Ronaldu pievienojās tai.

Tāpat kā tavu RFS komandas biedru Robertu Uldriķi, arī tevi pamana garā auguma dēļ. Kāpēc neizvēlējies spēlēt basketbolu?
Tētis palīdzēja izvēlēties sporta veidu, par ko viņam arī gribu pateikties. Viņš mani veda uz futbolu un ieguldīja nenovērtējamu laiku manī. Tobrīd arī nemaz nezināju, ka būšu tik garš.

Jāatzīmē, ka garais augums tev spēlē lielu lomu arī uz futbola laukuma - tieši ar galvu guvi uzvaras vārtus pret Ungāriju. Pēc mača pats izcēli savu spēli otrajā stāvā. Tomēr, kādā futbola aspektā tev vēl ir jāpiestrādā?
Arī spēlē ar galvu ir vēl pie kā piestrādāt. Tāpat jāspēlē labāk ar korpusu. Protams, ir vēl citas mazas lietas.

Kuram trenerim bijusi lielākā ietekme tavā līdzšinējā karjerā?
Bez tēta, lielāko darbu un laiku manā dzīvē ir ieguldījis treneris Aļiks Kārkliņš, kurš diemžēl jau ir aizgājis aizsaulē. Viņš bija mans treneris vairākus gadus, izaudzināja mani par labu futbolistu. Ieguvu ļoti daudz no Aļika, liels paldies viņam par to!

Nedaudz atgriežoties pie Latvijas izlases tēmas - tu esi iepazinis vairākus talantīgus jauniešus. Kurš tavuprāt ir pats daudzsološākais futbolists, ar kuru esi spēlējis kopā?
Nevēlos izcelt tieši vienu. Mums ir ļoti labas jauniešu izlases ar dažāda tipa spēlētājiem. Katram valstsvienībā ir sava loma, un katrs no džekiem to izpilda uz simts un desmit procentiem. Cerams, ka puiši tiks pie spēles laika un konkurēs lielākajos klubos. Manuprāt šī U-19 izlase ir viena no labākajām Latvijas futbola vēsturē. Mums ir ļoti labs kolektīvs un, protams, treneru štābs.

Noslēgumam - kas būs nākamais, ko mēs dzirdēsim no Marko Regžas?
Cerams, ka pievienošanos kādam ārzemju klubam, jo pagaidām Latvijā jauniešiem trūkst spēles laika Virslīgā. Tāpēc daudzi arī dodas prom. Varbūt dzirdēsiet par maniem pirmajiem vārtiem Virslīgā RFS sastāvā. [smejas]

  +5 [+] [-]

, 2018-04-02 12:59, pirms 6 gadiem
Paldies Marko par hattrick.. esmu piedzivojis to dienu! Sakarigs puisis liekas. Intervija atstaj iespaidu.

  +3 [+] [-]

, 2018-04-02 13:26, pirms 6 gadiem
Regžam jādod spēles laiks. Sliktākajā gadījumā jālaiž īrē uz kādu 1.līgas komandu vai kādu Virslīgas klubu, kam švakāk ar uzbrucējiem, piemēram, to pašu Valmieru.

  +1 [+] [-]

, 2018-04-02 17:39, pirms 6 gadiem
Autor! Paskaties tekstā kāds mēnesis, visur marta vietā esi sagrūdis aprīli, laikam jautras Lieldienas

  +1 [+] [-]

, 2018-04-02 17:41, pirms 6 gadiem
intervija notika sestdien, 31. aprīlī]Pagājušonedēļ, 27. aprīlī

  +3 [+] [-]

, 2018-04-02 18:09, pirms 6 gadiem
Prieks par Marko piezemēto attieksmi - puisis ir talantīgs, bet ļoti labi saprot, ka, lai kaut ko sasniegtu, ir smagi jāstrādā. Piemēri, kas jaunā vecumā saslimuši ar zvaigžņu slimību nav tālu jāmeklē. Domāju, ka Marko zina, uz ko iet, un novēlu to arī viņam sasniegt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja