Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

"Daugava" – "Metta/LU": aizrautīga cīņa ar kurioziem

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

"Daugava" – "Metta/LU": aizrautīga cīņa ar kurioziem
Māris Savinovs

Sestdien Arkādija mākslīgā seguma laukumā Virslīgas 2. kārtas spēlē Rīgas „Daugava” ar 1:0 pārspēja „Metta/LU”, gūstot gan pirmos vārtus, gan pirmo uzvaru. Kāds bija mačs, cik daudz bija līdzjutēju un vai bija interesanti? Par to šajā materiālā.

Joprojām jāturpina sūdzēties par laika apstākļiem – pats zinu tādus, kuri izvēlējas vērot futzālu „Nikars” pret „Rabu” komfotablos apstākļos sporta zālē, nevis salt Arkādija laukumā. Patiesībā gan nejauki laika apstākļi bija vien dodoties uz spēli (jūtami lija), toties, sākoties mačam, lietus pārstāja līt un nebija nemaz arī tik auksts. Futbols bija jāskatās caur režģi, toties bija klātienes efekts – spēlētāji turpat blakus skrēja, varēja dzirdēt arī viņu sazināšanos. Skatītāju bija kaut kur 100-200 robežās – šādiem spēles apstākļiem tas nebija maz.

Daudzi Rīgas „Daugavai” un „Mettai/LU” paredz cīnīšanos par neizkrišanu (kaut, piemēram, Jurija Popkova padotie, manuprāt, var pacīnīties arī par augstāku pozīciju, ja komanda sezonas laikā nepajuks), tādēļ teorētiski bija jābūt salīdzinoši zemas kvalitātes haotiskam futbolam. Nekā – abas vienības spēlēja organizēti, akurāti, bez rupjām kļūdām. Tiesa, abām pietrūka viena un tā paša – lieliskas saspēles, uzbrūkošā potenciāla, lai pārvarētu piesardzīgās aizsardzības līnijas. Trūka futbolistu, kas uztaisa rezultātu (angļu futbola komentētāji mēdz lietot terminoloģiju: „Makes the difference”).

Spēles sākumā uzplaiksnīja Edgars Kārkliņš, kurš saņēma bumbu labā pozīcijā, mazliet saminstinājās, taču tad pēkšņi raidīja bumbu praktiski devītniekā. Ļoti skaisti vārti! Taču šim spēlētājam vēl augt un augt – augumā nelielais uzbrucējs bieži viegli zaudē divcīņas. Ļoti tehnisks ar labu driblu bija Bogdans Petruks (Nr.9 „Daugavas” sastāvā), pārliecinošs „Daugavas” vārtos bija Artūrs Vaičulis, „Mettas” rindās pāris epizodēs patika Juris Skābardis. Un tas laikam arī viss – tiesa, kā jau minēju, neviens arī īpaši nekrita ārā, respektīvi, visi parādīja diezgan stabilu, disciplinētu sniegumu komandas interesēs.

Patīkami, ka „Mettu” atbalstīja daudzi bērni, ietērpušies kluba šallēs un turot rokās zaļi baltos karogus. Papildus bonuss – „Mettas” futbolisti šiem bērniem (un citiem) rādīja labu piemēru, vispār nelamājoties (vismaz es nedzirdēju). Pretstatā „Daugavas” spēlētājiem. Šeit gan neliela atkāpe – netēlosim svētos, vairums no tiem, kas sporto (amatierus, protams, ieskaitot), laukumā lieto necenzētu leksiku, un ir ļoti grūti sevi pārvarēt. Tas viss ir cilvēcīgi, un noteikti VEF (basketbols), „Dinamo” (hokejs) u.tml. spēlētāji šajā ziņā nav labāki par futbolistiem – starpība tāda, ka futbolā skatītāju mēdz būt maz un klusajā fonā futbolistu izkliedzieni ir skaidri saklausāmi. Starp citu, vai esat dzirdējuši spēlētāju lamāšanos Latvijas futbola izlases mājas spēlēs? Diez vai... Tā ka šis ir koks ar diviem galiem.

Vienīgi žēl, ka pēcspēles preses konferencē uz manu jautājumu, vai „Daugavas” trenera Popkova prāt lamāšanās ir neatņemama futbola sastāvdaļa vai arī ar to būtu jācīnās, viņš šķita gandrīz vai apvainojies, aizbildinājās ar jautājuma nesaprašanu, atbildības novirzīšanu uz tiesnešiem (sak, ja nesoda, tad viss kārtībā) un ka šāds jautājums esot nevietā... Varbūt treneris uzskatīja šādu jautājumu par aizvainojošu, uz kaunināšanu vērstu, kaut patiesībā gribēju tikai dzirdēt viņa domas. Patiesībā „Daugavas” – „Metta/LU” spēle šajā ziņā ne tuvu nebija no sliktākajām, lamu vārdiņi izspruka reti, ja salīdzinām ar citās Virslīgas spēlēs dzirdēto. Un vispār - visu cieņu Popkovam par šādas pietiekami konkurētspējīgas komandas, kas tika nokomplektēta pēdējā brīdī, izveidošanu.

Šo ierakstu beigšu uz pozitīvākas nots, proti, pāris lietām, kas spēles laikā šķita lielākā vai mazākā mērā kuriozas:
• „Mettai” nopelnot soda sitienu pēdējās spēles sekundēs, uz priekšu devās arī tās vārtsargs Artūrs Biezais,
• Bumbai pārlidojot pāri žogam un ielidojot blakus esošajā upītē (tie, kas paši spēlējuši „Arkādijā”, šo problēmu noteikti labi pazīst), apsargam to izvilkt palīdzēja... diskvalificētais „Daugavas” gruzīnu futbolists Diakvnišvili, pieturot kārtībsargu, kamēr viņš stiepās iekšā upē,
• Kādā no epizodēm šķietami vienkāršā situācijā savā laukuma pusē nesapratās „Mettas” aizsargi... dvīņubrāļi Savinovi – Mārcis un Māris. Pēc viena piespēles otrs aizskrēja uz citu pusi, bumbai izripojot autā,
• „Daugavai” uz maiņu ar 7. numuru uznāca Volodimirs Meļņiks, kaut gan 1. kārtas mačā ar šo pašu numuru spēlēja jau minētais Diakvnišvili (šo gan nevaru līdz galam pārbaudīt, jo nav pieejams spēles protokols),
• Amizanta situācija izveidojās pēc Gata Kalniņa uzgrūšanās vārtsargam Vaičulim – divi „Daugavas” spēlētāji (arī augumā itin raženi) sāka dusmīgi grūstīt Kalniņu, bet diez ko no vietas milzi izstumt neizdevās. Labs skats.
• Skatītāji, kuri lielākoties juta līdzi „Mettai/LU”, uzēdās vienīgo vārtu guvējam Kārkliņam, kurš viņuprāt pārāk bieži krita un simulēja. Bija gan tādi, kuri acīmredzot Latvijas futbolu nepārzina – pēc kārtējā mudinājuma celties kājās kāds izkliedza „Viņš jau nesaprot!”, acīmredzami norādot uz „Daugavas” krieviskumu, kaut gan Kārkliņš ir latvietis.

  +8 [+] [-]

, 2012-03-31 23:00, pirms 12 gadiem
Prieks lasīt šādu Novicka rakstu -patika gan rakstīšanas stils gan aizskartā lamāšanās tēma. Pats lamu vārdus nekad nekur nelietoju un ļoti nepatīk lamāšanās laukumā. Klātienē bieži eju uz Dinamo Rīga spēlēm-sēžu augstu varbūt tāpēc nedzirdu tur lamāšanos bet varbūt arī tā tur nav. Futbolu apmeklēju reti bet eju-lamāšanās laukumā(rupja) ir mazs bet tomēr iemesls kāpēc dažreiz tomēr negribu klātienē iet uz spēlēm. Izbrīna Popkova reakcija uz jautājumu. Žēl ka treneri tā reaģē. Uzskatu ka par lamāšanos laukumā jādod brīdinājumi , bet labāk būtu ja to varētu piefiksēt un likt soda naudas -pietiekoši lielas lai iemācītos kulturāli runāt laukumā.

     [+] [-]

, 2012-03-31 23:06, pirms 12 gadiem
Vienu puslaiku izturēju skatīties futbolu caur žogu...diezgan amizanti...Virslīga...
p.s.Kas ir ar to laukumu kas ir blakus Torņkalna stacijai(neatbilst noteikumiem, vai zāliens vēl nav kārtībā)??

  +3 [+] [-]

, 2012-03-31 23:17, pirms 12 gadiem
Demar's rakstīja: Vienu puslaiku izturēju skatīties futbolu caur žogu...diezgan amizanti...Virslīga...
p.s.Kas ir ar to laukumu kas ir blakus Torņkalna stacijai(neatbilst noteikumiem, vai zāliens vēl nav kārtībā)??
Atbilst noteikumiem. Aprīļa beigās vai maija sākumā tur varētu notikt pirmās spēles. Ļoti iespējams, ka tur spēlēs Metta un RFS.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Kristaps95
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2012-04-01 00:24, pirms 12 gadiem
Video no spēles būs?

     [+] [-]

, 2012-04-01 00:32, pirms 12 gadiem
Šeit ir pieejams video ar pēcspēles komentāriem no Mettas METTA
Vai būs kāds video no preses konferences vai spēles nemāku teikt.
Dark Eagle rakstīja: Video no spēles būs?

  +1 [+] [-]

, 2012-04-01 09:42, pirms 12 gadiem
Volodimirs Meļņiks pilnigs tusnis, vinjs tacu noedies paskriet nevareja..popkovs visu speli lamajas.

     [+] [-]

, 2012-04-01 12:29, pirms 12 gadiem
Edmunds Novickis - liels paldies jums par rakstu - tiešam interesanti.
Bet:
1) Ļoti nekorekti un neprofesionāli uzdod pēcspsples konferēnces uzdod tada rakstura jautajumus, nekam citam, ka galvenam trenerem
Protams tas jādara UN jācinas ar šo problemu, bet piemēram pirmdien uzrakstit vestuli LFF un kluba administracijai... Vispirms pašam jābut profesionalam un jāzin kaut mazliet par futbolu.
2) Daugava Rīga - ļoti negaiditi uzvarēja, nevaru pateikt, ka priecigas par to vai ne, bet domaju ka "Metta" tomer ir videjas līmeņa komanda - pagaidam izskatas nee...
3) Ļoti simpatize "Mettas" administrativais štabs, TV, PR un ttt....
bet žēl FKMetta fanus, ka komanda vispar nekada, nav pareizas selekcijas un ļoti vājš treneris, kurš negativi ietekme uz tada interesanta kluba imidžu