Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Trešo reizi NCAA futbola čempions noskaidrosies Alabamas un Klemsonas cīņā

Juris Miņins
Juris Miņins

Trešo reizi NCAA futbola čempions noskaidrosies Alabamas un Klemsonas cīņā
Foto: USA Today/Scanpix

Vakardien ASV futbola arēnās tika izspēlēti Nacionālās koledžu atlētikas asociācijas (NCAA) amerikāņu turnīra pusfināli, pēc kuriem kļuva skaidrs, ka trešo reizi pēdējo četru sezonu laikā par Nacionālo čempionu titulu cīnīsies Alabamas un Klemsonas komandas.

NCAA spēcīgākās futbola divīzijas, FBS, čempionātā jau piekto sezonu darbojas "playoff" maču sistēma, kas paredz, ka regulārās sezonas četras labākās komandas aizvada pusfinālus, pretēji tam, kā bija iepriekš, kad par titulu cīnījās tikai divas labākās komandas un uzreiz aizvadot finālu.

Šogad laimīgo komandu kvartetu veidoja Alabamas "Crimson Tide", Klemsonas "Tigers", Notrdamas "Finghting Irish" un Oklahomas "Sooners". Pusfinālu pāri, kā jau tas sportā ir ierasts, tika veidoti pēc principa, kad pirmā komanda spēlē ar ceturto, bet otrā – ar trešo.Tādējādi arī sanāca, ka Alabama cīnījās ar Oklahomu, bet Klemsonas pretinieki bija Notrdama.

Pirmajā pusfinālā tikās "Tigers" un "Fighting Irish" komandas un jāsaka, ka Notrdamas komanda, lai arī bija šī mača pastarīši, kopumā varēja panākt sev labvēlīgu rezultātu, ja vien ne muļķīgas neuzmanības kļūdas jau no pirmajām spēles minūtēm. Tās spēli padarīja nervozu un bija redzams, ka pat "Fighting Irish" aizsardzība, kas sezonas laikā bija ļoti laba, nespēja ar šo uztraukumu tikt galā, tāpēc reizi pēc reizes pieļāva lielas izspēles, kuras beigās noveda pie piezemējumiem (kopumā – trīs piezemējumi pēc 40 un vairāk jardu veikšanas).

Divi piezemējumi un 148 jardi Klemsonas labā tika ierakstīti pēc Džastina Rosa uzbrukumiem, bet Ostins Braients izcēlās ar diviem sekiem.

Interesanti, ka Notrdamas "Finghting Irish" komandai šis zaudējums pusfinālā bija pirmā neveiksme šajā sezonā.

Otrā spēle, kurā ranga līderi "Crimson Tide" tikās ar "Sooners", kuru uzbrukumu vada šīs sezonas Heismana balvas ieguvējs Kailers Marejs, gan bija interesantāka, jo, lai arī alabamieši pirmie izvirzījās vadībā un pat panāca 28:0, Marejs nepadevās un spēja sagādāt intigu – atdeva divas rezultatīvas piespēles un kopumā ar tām guva 308 jardus, bet uzbrūkot pašam, Marejs tika pie 109 jardiem un vēl viena piezemējuma. Ar to gan izrādījās par maz.

Tua Tagovailoa šajā mačā izcēlās ar 318 jardiem, kas gūti ar piespēlēm, kā arī četrām rezultatīvas astistēšanas reizēm. Savukārt pussargs Damjens Hariss, lai arī spēli noslēdza tikai ar 48 jardiem, divas reizes ienesa bumbu ieskaites zonā.

Interesanti, ka, kopš NCAA futbola turnīra čempions tiek noskaidrots "playoff" formātā, vēl ne reizi šajos mačos nav uzvarējusi regulārās sezonas reitinga līdere. Vēl vairāk, tikai divos no četriem turnīriem reitinga pirmā komanda vispār ir tikusi līdz finālam, taču abas reizes zaudējusi. Pavisam interesantu šo situāciju padara fakts, ka abi iepriekšminētie gadījumi notika, kad finālā spēlēja Alabamas un Klemsonas komandas, 2015. gadā Alabama pārspēja Klemsonu, bet gadu vēlāk "Tigers" revanšējās. Abos gadījumos uzvarētāji regulāro sezonu noslēdza kā otrā labākā reitinga komanda.

Atgādināsim, ka šogad regulāro sezonu pirmajā vietā noslēdza Alabama, bet otrie palika Klemsonas futbolisti. Savukārt pagājušajā sezonā Alabama, kas reitingā ieņēma tikai ceturto vietu, jau pusfinālā pārspēja ranga līderus, Klemsonu.

Finālmačs paredzēts 7. janvārī, "Levi's Stadium" arēnā, Santaklāras pilsētā, kurā ikdienā spēlē Sanfrancisko "49ers".

Jāpiebilst arī, ka vakardien tika aizvadīta vēl viena kausa izcīņas spēle, kas ierindojas starp sešiem prestižākajiem šāda veida mačiem – "Peach Bowl" un tajā Floridas "Gators" ar 41:15 pārspēja Mičiganas "Wolverines".

Izmantotie resursi:
ESPN: The Worldwide Leader in Sports