Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Dāvja noslīpētie ieroči un izaicinājumi; Rodions ārpus rotācijas un meklējumos

Dāvja noslīpētie ieroči un izaicinājumi; Rodions ārpus rotācijas un meklējumos
Dāvis Bertāns un Rodions Kurucs. Foto: AP/Scanpix & AFP/Scanpix

Jaunā NBA sezona ir ieskrējusies, un tās ātrumiem līdzi mēģina turēt arī trīs Latvijas basketbolisti. Raksta pirmajā daļā aplūkojām Kristapa Porziņģa sniegumu un lomu Dalasas "Mavericks" komandā, bet otrajā daļā pievērsīsimies Vašingtonas "Wizards" snaiperim Dāvim Bertānam un Bruklinas "Nets" pagājušās sezonas atklājumam Rodionam Kurucam, kuram šīs sezonas ievadā bijis jāsastopas ar sarežģītiem pārbaudījumiem.

Dāvja stereotipu važas un "Wizards" vēsturiskā statistika

Pēc pārcelšanās no Sanantonio uz Vašingtonu Latvijas basketbola līdzjutēji ar nepacietību gaidīja, kā Dāvis izrausies no stereotipu rāmja, kādā viņš bija ielikts "Spurs" pavadītajos gados. Jauna vieta, nestabilāks sastāvs, haotiskāka situācija, kurā iespējas paveras ikvienam. Tomēr vismaz pagaidām Dāvis galvenokārt dara to, ko mēs zinām, bet dara to labi. Iespējams, tas arī pareizi – izkarot savu vietu sastāvā ar ieročiem, par kuriem esi pārliecināts, ka tie nepievils, un pagaidām tas strādā: minūšu skaits un produktivitāte aug, salīdzinot ar iepriekšējām sezonām ir progress praktiski visos rādītājos.

"Līdz ar to nav jāmeklē problēma arī neesošajā starta pieciniekā, kas principā ir formalitāte, jo pēc rezultativitātes un lietderības latvietis šobrīd apliecina savu piederību komandas Top5," uzskata bijušais "Sporta Avīzes" galvenais redaktors Ingmārs Jurisons. "Diemžēl nepārsteidz arī Vašingtonas vieta tabulā – lai gan tam nav pamata, bet tomēr gribētos zināmu progresu, lai par Dāvja trīspunktniekiem sāktu runāt kā par uzvaras nesošiem. Divus gadus pēc kārtas palikt bez iespējas uzmest Zvaigžņu spēles nedēļas nogalē – pret džeku, kas pieder līgas snaiperu pašai elitei, tas nebūtu īsti taisnīgi."

Sportacentrs.com basketbola eksperts Andrejs Siliņš atzīst, ka ir patīkami pārsteigts par Bertāna statistiku. Kāpēc? Pirmkārt, bija citu no "Spurs" uz citām komandām pārgājušo spēlētāju negatīvā pieredze. Otrkārt, profesionālais sports tiek veidots caur stereotipiem, jo tā ir vieglāk - ja esi nodēvēts par "metēju", tad stāvi un gaidi savu metiena iespēju. "Treškārt un galvenokārt, negaidīju, ka "Wizards" būs tik laba bumbas kustība uzbrukumā. Šobrīd komanda iet pa līgā vēsturisku uzbrukuma reitinga trajektoriju - uz 100 uzbrukumiem gūti 113,4 punkti (2. vieta), bet ielaisti 116,3 punkti (30. vieta). Labākais salīdzinājums ir 1981./1982. gada sezonas Denveras "Nuggets" – līdz šim vienīgā komanda, kurai abi rādītāji bijuši virs 113. Tādiem spēlētājiem kā Dāvis tas ir ļoti būtiski, jo arī viņš, kā lielais spēlētājs, ir atkarīgs no mazajiem. Šādā uzbrukumā Bertāna izcilā spēles izpratne ļauj viņam izmantot savas labākās kvalitātes, kas ne vienmēr ir tikai metiens, bet arī kustība, speisings vai ekstra piespēle."

Basketbola podkāsta "Sauna" vadītājs Rihards Zeilis Bertāna statistikas progresu uzskata par pašsaprotamu, jo "Wizards" ir pateicīgāka komanda Dāvja prasmēm. Izpildīto tālmetienu skaita ziņā "burvji" grozās līgas vidusdaļā (10. vieta, 35,0 izmesti tālmetieni vidēji spēlē), kamēr "Spurs" šajā statistikas rādītājā vienmēr dzīvojušies pa apakšgalu, ko apliecina arī pēdējā, 30. vieta šosezon (25,7). "Dāvja metienu "diēta" joprojām sastāv no 70% tālmetienu. Protams, arī papildus minūtes statistikai nāk par labu. Jau sen uzskatīju, ka Dāvja spēles laikam jābūt ap 27 minūtēm, nevis ap 20 minūtēm."

Jo vairāk un labāk met, jo biežāk rodas alternatīvas

"Wizards" spēles stils ļauj Dāvim būt efektīvam dažādos veidos, kas redzams arī rezultatīvo piespēļu rādītājā. Bet skaidrs, ka trīspunktnieks vienmēr būs viņa galvenais ierocis. Pagaidām komanda sasniedz vēsturē labākos rādītājus gan izmesto, gan iemesto trīspunktnieku ziņā, un liela loma tajā ir Dāvim. Tas nemainīsies un tam nemaz nav jāmainās, jo tieši ar to viņš var sev radīt iespējas uzbrukt arī citādos veidos - aizsardzība rēķinās ar Dāvja metienu, un tas paver iespējas close-out situācijas saasināt ar garāmgājieniem. "Bertāna loma šobrīd ir ļoti skaidra - svarīga otrā piecinieka sastāvdaļa un maču galotnes. Arī aizsardzībā Dāvim ir plašs lauks savu spēju apliecināšanai - Vašingtonai ir milzīgas problēmas ar spēli savā laukuma galā, un Bertānam šad tad pat uzticēts segt pretinieku līderus (piemēram, Hārdenu un Dončiču). Zinot, ka viens pret vienu aizsardzība nav bijis viņa spēcīgākais ierocis, tas ir labs izaicinājums," norāda Siliņš.

Zeilis secina, ka realitātē Dāvis šobrīd ir kļuvis par vēl lielāku snaiperi nekā bija "Spurs" sastāvā. "Ja paskatāmies uz statistikas rādītājiem, noņemot nospēlēto minūšu faktoru, tad uz 36 minūtēm Dāvis visus gadus praktiski ir vācis piecas atlēkušās un divas rezultatīvas piespēles, mainījies ir tikai izpildīto tālmetienu skaits. Viņa loma ir ļoti loģiska. Pateicoties spēlētājiem ar tālmetiena prasmēm, "Wizards" šobrīd ir otrs efektīvākais uzbrukums līgā. Uzbrukumā "Wizrads" var spēlēt ļoti plaši, vienmēr apdraudot komandas no distances un tajā pašā laikā nodrošinot brīvu ceļu uz grozu Bredlijam Bīlam. Būtu dīvaini, ja Dāvi izmantotu citādi," piebilst NBA podkāsta veidotājs.

Bertāns jau pērn "Spurs" rindās pierādīja, ka viņa loma kā rezervistam savā ziņā nav novērtēta, uzskata "Delfi" basketbola apskatnieks Reinis Lācis. Demārs Derouzens un Lamarkuss Oldridžs vāca protokolā redzamo statistiku, tomēr visas sezonas garumā "Spurs" virs ūdens +/- ziņā turēja komandas soliņa piecinieks. "Tas pats sākams arī šosezon, lai gan saprotams, ka "Wizards" pamatpiecinieks nav gatavs spēkoties ar vairumu pretinieku pamatsastāvu, bet komandas vadībai svarīgāka varētu būt nākotne, proti, Rui Hačimuras iespēlēšana. Tomēr Bertāns kopā ar Hačimuru ir nospēlējis jau 113 minūtes. Tāpat galvenais treneris Brūkss nav vairījies izmantot dažādus radošus pieciniekus ar Bertānu un Vāgneru kā garajiem spēlētājiem. Sniegums noteikti ļautu Bertānam doties laukumā pamatpieciniekā, ja Brūkss vēlētos mazliet eksperimentēt. Jautājums paliek par kluba ilgtermiņa mērķiem."

Dāvja Bertāna katras sezonas statistika

SpēlesMinūtesFG%3P%FT%Atl.b.Rez.p.BlokiPārtv.b.PiezīmesKļūdasPunkti
2016/20176712.144.039.982.41.50.70.40.31.10.54.5
2017/20187714.144.037.381.62.01.00.40.31.20.55.9
2018/20197621.545.042.988.33.51.30.40.51.80.68.0
2019/20201727.545.044.185.74.51.80.50.52.60.712.8

Vai Dāvis piedalīsies Zvaigžņu spēles trīspunktu metienu konkursā?

"Spurs" komandā Dāvis praktiski spēlēja tikai kā spēka uzbrucējs. Turpretī Vašingtonā gandrīz trešdaļa laukumā pavadīto minūšu bijusi trešā numura pozīcijā, kas apliecina lielu treneru uzticību viņu izmantot dažādāk. "Aprēķināt to ir grūti, bet šķiet, ka viņš biežāk bijis svarīga sastāvdaļa dažādām uzbrukuma sadarbībām nekā tas bija Sanantonio komandā. Brūkss bieži izmanto Bertānu un Vāgneru kādā mazā knifā, kādā dubultblokā, lai nostādītu pretiniekus bezpalīdzīgās situācijās. Rezultātu tas pagaidām acīmredzami ir devis - Vašingtonas komandai bijis otrs labākais uzbrukums (113,4 punkti uz 100 uzbrukumiem), starp kura galvenajiem kaldinātājiem bijis Bertāns (ar viņu laukumā 115,6 punkti uz 100 uzbrukumiem)," saka Lācis.

Līdzjutējiem Latvijā uz mēles noteikti ir jautājums par Dāvja izredzēm piedalīties Zvaigžņu spēles tālmetienu konkursā. Siliņš skaidro, ka, precizitātei un vidēji izmesto metienu skaitam noturoties šībrīža līmenī, tas būs ne tik daudz snieguma, cik kluba mārketinga departamenta uzdevums. "Ņemot vērā, ka Vašingtona nespēlē milzīgu lomu NBA biznesa veidošanā, par ļaunu nenāktu tālmetienu statistikas uzlabošana - gan vidēji trāpīto skaita ziņā, gan precizitātē. Dalība konkursā noteikti nāktu par labu arī sarunās par nākamo kontraktu, jo šis ir pēdējais līguma gads," atgādina Sportacentrs.com basketbola apskatnieks.

Lācis Zvaigžņu spēles konkursus uzskata galvenokārt par popularitātes konkursiem. Publiskajā vidē izskanējušas ziņas, ka NBA daļu dalībnieku aprēķina pēc speciālas formulas, kura paredz vietu konkursā labākajiem metējiem. "Nevaru to apstrīdēt, neesot daļa no šīs vides. Tomēr uzskaitāmi piemēri kā Mets Bonners, kurš bija attiecīgās sezonas trīspunktu metienu procentuālais līderis, meta tos pietiekami bieži, taču tik un tā netika uzaicināts. Skatos uz Bertāna cerībām skeptiski, lai gan metiena kvalitātes noteikti atbilst vajadzīgajam līmenim."

Pārmaiņas Bruklinā, konkurenta sniegums un neizmantotas iespējas

Jurisons atzīst, ka Kuruca pašreizējā situācija viņam ir vilšanās. "Pirmssezonas prognozēs Rodionam tika ieskicēta vieta pat starta pieciniekā, taču realitāte ir izkrišana no rotācijas. Skaidrs, ka ne jau spēlētājs strauji regresējis, bet gan mainījusies filozofija un akcenti komandā. Iespējams, pēc Kevina Durenta atgriešanās laukumā nākamsezon Kairija Ērvinga loma iegūs kādas loģiskākas aprises, taču pagaidām uz to ir skumji skatīties. Līgā ir tikai dažas superzvaigznes, kas uz saviem pleciem komandu spēj pacelt elites līmenī. Vienlaikus – lielāka sauja ar tādiem, kas paši sevi saredz esam šajā statusā, lai gan dotības tam neatbilst."

Diemžēl Bruklina, kas pērn piesaistīja simpātijas tieši ar cīnītāja raksturu un daudzveidīgu ieroču arsenālu, šobrīd kļuvusi par kārtējo skaļu uzvārdu slazdā iekritušo pelēko peli. Ne velti ESPN apskatnieku prognozēs "Nets" bija viena no tām komandām, kuru šosezon sagaida iekšēju pretrunu un konfliktu risks. Pamats tam šobrīd redzams pat ar neapbruņotu aci... "Lai vai kā, galvenais treneris Kenijs Atkinsons zina, ko Kurucs var un ko nevar. Ja šobrīd viņa acīs tas nekvalificējas komandas vajadzībām, kādas tās ir šīs sezonas modelī – baidos, ka situāciju var mainīt tikai ārējie apstākļi, un tas arī turpinājumā ļauj paredzēt diezgan stresainu un saraustītu sezonu. Ne katrs tik jauns spēlētājs šādu situāciju psiholoģiski spēj sagremot, neļaujot tam sevi ietekmēt," norāda žurnālists.

Siliņš uzskata, ka šāda Rodiona loma bija paredzama jau pēc vasaras darījumiem, tomēr saglabājās cerība, ka debijas sezonas sniegums viņam dos lielākas iespējas. Tādas Kurucam ir bijušas, taču ar to izmantošanu nav gājis tik labi, kā būtu gribējies, bet vasarā piesaistītais Taurīns Prinss spēlē labi, kas, protams, neuzlabo Rodiona situāciju. Pēc Prinsa iemainīšanas un sekojošā līguma pagarinājuma bija skaidrs, ka Atkinsons viņam redz lielu lomu komandā. Zeilis norāda, ka tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ Kurucs ir izkritis no rotācijas. Prinss uz sevis liktās cerības attaisno ar uzviju. Tāpat jāatceras fakts, ka Durenta pamata pozīcija ir ceturtais numurs. "Nav izslēgta kāda iekšējā saķeršanās ar komandas vadību, kas arī nenāk par labu Rodiona izredzēm spēlēt. Jāatceras arī par nesmukumiem ar likumu un notiekošo tiesas procesu," atgādina NBA podkāsta "Sauna" veidotājs.

Pēc Atkinsona izteikumiem bija saprotams, ka cīņa par spēles laiku būs jāuzvar atkārtoti, norāda Lācis. Proti, pirmgadnieka sezonā paveiktais lielu lomu minūšu sadalījumā nespēlēs. Tā vietā bija jāpierāda, kurš konkurencē ar Prinsu un Vilsonu Čendleru ir spējīgākais. Pēc Čendlera diskvalifikācijas iespējas vismaz uz stabilu rezervista vietu likās diezgan cerīgas. "Tomēr Prinss pietiekami ilgi jau ir pierādījis, ka spēj realizēt tālmetienus labāk nekā Kurucs. Tas pagaidām atsver Prinsa trūkumus aizsardzībā. Tomēr epizodiskā nokļūšana pat aiz 2019. gada otrās kārtas drafta izvēles Nikolasa Klekstona muguras ir bijis nelāgs pārsteigums," secina "Delfi" žurnālists.

Rodiona Kuruca statistika pērn un šosezon

SpēlesMinūtesFG%3P%FT%Atl.b.Rez.p.BlokiPārtv.b.PiezīmesKļūdasPunkti
2018/20196320.545.031.578.33.90.80.40.72.31.28.5
2019/2020109.939.142.933.32.20.10.00.51.61.22.3

Kāpēc Rodions nemet no distances?

Ja pirms gada "Nets" bija komanda, kas savākusi citur izbrāķētos spēlētājus ar spītīgu vēlmi sevi pierādīt, tad šogad, ņemot vērā vasarā notikušās pārmaiņas, komandai jau ir pavisam cits domu lidojums, norāda Siliņš. Pie šādas sastāva komplektācijas Rodions ir situācijā, kad katras dotās iespējas neizmantošana var izrādīties ļoti sāpīga. Nav šaubu, ka arī tagad sekos nākamās iespējas, taču tās būs jāgaida ilgāk. Spiediens pieaug, un ar to jāspēj tikt galā.

"Nepamet sajūta, ka Kurucs pats gribētu spēlēt citādāk nekā no viņa tiek gaidīts. Acīmredzama ir vilcināšanās izdarīt tālmetienu pēc bumbas saņemšanas labā pozīcijā perimetrā, tā vietā izvēloties situāciju saasināt ar garāmgājienu. Arī brīžos, kad tiešām prasītos izdarīt metienu. Tikai pieci izmesti trīspunktnieki deviņās spēlēs - "Nets" ceturtajam numuram jābūt tam, kurš var būt bīstams ar metienu no perimetra, ko labi apliecina Prinss. Runa pat nav par izcilu precizitāti, bet metiena izdarīšanu brīžos, kad tas dabiski iekļautos spēles situācijā. Jo metiens nozīmē iespēju - gūt punktus vai pacīnīties par atkārtotu uzbrukumu, kamēr garāmgājiens burzmā bieži var nozīmēt kļūdu."

Arī Lācis piekrīt, ka iespējas atnāks, un tad tās būs jāizmanto. Pirmkārt, metot tālmetienus. Šobrīd bažas rada ne tikai precizitātes trūkums, bet arī fakts, ka Kurucs bijis gandrīz trīskārt kautrīgāks trīspunktu metienu izpildē. Lai gan praktiski visu pārējo līgas spēlētāju statistika dodas pretējā virzienā. Otrkārt, vismaz sākotnēji ir jāspēlē vienkāršāk. "Mazā sadursme medijos starp Kurucu un galveno treneri Atkinsonu par viņa iespējām spēlēt ar bumbu tomēr par kaut ko liecina. Turklāt tam sezonas ievadā sekojušās kļūdas caurgājienos. Un, kas pats sliktākais - reizēm tās pieļautas situācijās, kurās Rodions varēja izpildīt brīvu tālmetienu. Bet tas varētu nepatikt "Nets" treneru korpusam."

Ļoti grūti iztēloties nākotni, ja priekšā stāv Prinss un Durants, atzīst Zeilis. "Rodionam jākļūst par aizsardzības "kapli" un jāturpina realizēt tālmetieni ar augstu procentu, jo viņa minūšu konkurenti - Musa un Klekstons - ir švaki metēji. Un tad jācer, ka varbūt viņš kādā brīdī varētu pat spēlēt kā small-ball centrs, jo šobrīd garajā galā "Nets" spēle nevedas – Diandrē Džordans ir gados vecs un aizsardzībā var tikai stāvēt zem groza, bet Allens nav pārliecinošs situācijās, kad viens pret vienu jāsedz augumā īsāki spēlētāji. Šo iemeslu dēļ Bruklina pikenrolu bieži izvēlas segt, garajam atkāpjoties zem groza un ļaujot izdarīt brīvus pustālos metienus. Rodions vismaz teorētiski varētu būt switch all centrs."

Vai "Nets" varētu aizmainīt Kurucu?

Sportacentrs.com žurnālists Siliņš nedomā, ka "Nets" būtu zaudējuši ticību Kurucam, tomēr klubs vēlas uzvarēt tagad un uzreiz. Šī iemesla dēļ Rodions var izrādīties viena no vērtīgām sastāvdaļām darījumā, kas ļautu klubam piesaistīt kādu zvaigznes statusa spēlētāju. "Šajā karjeras brīdī Kurucs vislabāk iederētos komandā, kas strādā rītdienai, nevis raujas pēc panākumiem šodien. Komandā, kurā biežāk varētu spēlēt sev dabiskajā trešā numura pozīcijā. Komandā, kas labi kustina bumbu. Piemēram, tā pati "Wizards" - komanda, kas objektīvi tiek vērtēta kā lejasgala vienība, bet ar komandas spēli var sasniegt vairāk un pacīnīties par play-off."

Kuruca atalgojums ir pietiekami mazs, lai viņu būtu viegli iesaistīt teju jebkādā maiņā. Tomēr šobrīd citiem interesentiem jābūt īstiem Kuruca cienītājiem, kuri viņam sekojuši līdzi arī pirms NBA, uzskata Lācis. Parasta komanda viņa vērtību pēc neveiksmīgā sezonas ievada varētu uzskatīt par mazu, kas nedotu Bruklinai dižas iespējas pretī saņemt ko vērtīgu. Spriežot pēc šādas loģikas, "Nets" drīzāk centīsies ar Kurucu vēl pastrādāt, jo viņa alga tik un tā kabatu nespiež.

"Tā sauktie, "3&D" perimetra spēlētāji (var iemest tālmetienu un spēlēt aizsardzībā) ir nepieciešami praktiski visām komandām pat tādā gadījumā, ja Kurucs sevi vēl nav pierādījis metiena ziņā. Kurucs pēc parametriem joprojām ir modernā NBA spēlētāja prototips. Portlenda, Minesota, Čikāga, Detroita, Fīniksa, Jūta - var atrast vairākas komandas, kurām vismaz teorētiski nenāktu par ļaunu konkurence trešā un ceturtā numura pozīcijās," prāto Lācis.

Ņemot vērā, ka Rodionam šis ir tikai otrais debitanta līguma gads un šobrīd viņa maiņas vērtība ir praktiski nekāda, Zeilis domā, ka Bruklina viņu saglabās kā "ja nu kas" variantu, cik ilgi vien tas būs nepieciešams. "Joks joka galā, bet Rodions tīri labi iederētos "Rockets"," piebilst Zeilis.

  -2 [+] [-]

, 2019-11-30 13:20, pirms 4 gadiem
Diezgan paviršs apskats. Nekas par iespējamo komandas un personīgi Dāvja nākotni - paliks Vašingtonā un tur veidos komandu,izmantojot esošos resursus, vai tiks aizmainīts (kurp? par kādu cenu?). Man gan vislabāk patiktu, ja Dāvis dabūtu labu jaunu līgumu un paliktu Vašingtonā. Par Kurucu skaidrs, ka tur pagaidām viss ir galīgi neskaidrs. Paliek zīlēšana.
Un derētu arī atsauces uz NBA insaideru viedokļiem, jo ne jau visi cieši seko viņu rakstiem un domām.

  -2 [+] [-]

, 2019-11-30 14:39, pirms 4 gadiem
Kāda jēga no šādiem rakstiem, sezona pat pusē vēl nav, salīdzināt kaut kādu statistiku ar citām sezonām, tas ir pufelis.
Vienkārši sakot, sēdies Jāni divi.

  +2 [+] [-]

, 2019-11-30 15:00, pirms 4 gadiem
Var daļēji piekrist visiem autoriem, bet pret Rodi izturās neobjektīvi. Viņš nav tik slikts kā viņu mālē. Bāc, ja džeks ir sācis 40+ spēles pamatā pag sezon, un tagad pat 10 spēlētāju rotācijā nav vietas, tas ir izskaidrojums ar šizofrēniju, kas Atkinsonam pieder. Starpcitu Rodis bija sarakstā starp vienu no labākajiem rookie pag gad. Viens no mīnusiem, ka tas asist treneris, kas vilka Rodi, vairs nav Nets organizācijā.

  -1 [+] [-]

, 2019-11-30 17:28, pirms 4 gadiem
Jā, bet vai kāds atcerās/zin, ka porziņģis iemta 2 punktus abus no soda līnijas?