Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Biatlonisti Zviedrijā sāks cīņu par kristāla globusiem

Andris Vētra
Andris Vētra

Biatlonisti Zviedrijā sāks cīņu par kristāla globusiem
Ieva Pūce. Foto: facebook.com/michel.vanbalkum

Ar sacensībām jauktajās stafetēs sestdien Estešundā (Zviedrija) sāksies Pasaules kausa izcīņas 2019./2020. gada sezona. Pāru jauktā stafete (starts plkst. 14:10 pēc Latvijas laika) norisināsies bez Latvijas biatlonistu dalības, kamēr jauktajai stafetei ar četriem dalībniekiem (plkst. 16:00) Latvijas komanda pieteikta šādā sastāvā un secībā: Ieva Pūce, Jūlija Matvijenko, Aleksandrs Patrijuks un Roberts Slotiņš.

Latvijas izlases sastāvā ir Andrejs Rastorgujevs, Roberts Slotiņš, Aleksandrs Patrijuks, Edgars Mise, Baiba Bendika, Jūlija Matvijenko un Ieva Pūce. Sprintam un biatlona klasikai vīriešu konkurencē Latviju var pārstāvēt trīs biatlonisti, sieviešu konkurencē – divas. Sezonas laikā komandu varētu papildināt arī citi biatlonisti, ja izdosies izpildīt kvalifikāciju IBU kausa izcīņas ietvaros.

Jauktajā stafetē nestartēs komandas līderi Rastorgujevs un Bendika, kuriem pirmais starts šīs sezonas Pasaules kausa izcīņas ietvaros būs svētdien, kad plānotas sacensības sprintā. Bendika sociālajā tīklā Instagram atzinusi: "Ar nepacietību gaidu sezonas sākumu, kas gan man diemžēl būs nedaudz vēlāk kā plānots, jo pēdējās dienas nebiju pilnībā vesela un nācās izlaist dažus treniņus, tāpēc mani uz starta visticamāk pirmo reizi redzēsiet sprintā!” Gan Rastorgujevs, gan Bendika šosezon tēmēs uz vietām uz goda pjedestāla. Bendika un Rastorgujevs turpina trenēties individuāli, kamēr par izlases galveno treneri pavasarī apstiprināts Māris Čakars. Biatlonista karjeru noslēdzis Daumants Lūsa, nestartēs arī Oskars Muižnieks, kurš sekmīgi startēja olimpiskajā sezonā.

Šosezon plānoti deviņi Pasaules kausa izcīņas posmi, kā arī pasaules čempionāts, kas februārī norisināsies Antholcā-Anterselvā (Itālija). Eiropas atklātais čempionāts biatlonā, kurā gan lielākā daļa vadošo izlašu parasti pārstāvētas ar otrajiem sastāviem, šajā sezonā norisināsies netālajā Otepē (Igaunija).

Sievietes

Iepriekšējā sezonā par Pasaules kausa izcīņas kopvērtējuma uzvarētāju kļuva Doroteja Vīrere (Itālija). Cīņa par Lielo kristāla globusu sieviešu konkurencē bija sīva un turpinājās līdz pat sezonas pēdējām sacensībām (masu starts). Arī jaunā sezona sola intrigu.

Par favorītēm cīņā par uzvaru kopvērtējumā uzskatāmas Vīrere, iepriekšējās sezonas kopvērtējumā otro vietu izcīnījusī Liza Vitoci (Itālija), Marte Olsbu-Reiselanna (Norvēģija) un Hanna Ēberja (Zviedrija). Uz panākumiem pretendēs arī Paulīna Fialkova (Slovākija), Kaisa Mekereinena (Somija) un Denīze Hermane (Vācija).

P.Fialkova pērn teicami sāka sezonu un atzīstami to arī noslēdza, kopvērtējumā sasniedzot augsto sesto vietu (sezonas vidus gan neizdevās). Mekereinenai jau tradicionāli pietrūka stabilitātes, kamēr Hermane sezonas laikā progresēja un kļuva par Vācijas izlases līderi.

Atgriešanās pēc gandrīz pilnībā izlaistās iepriekšējās sezonas būs Somijas biatlonistei Mari Ederai (iepriekš Laukanena). Karjeru noslēgusi olimpiskā čempione sprintā un iedzīšanā Laura Dālmeiere (Vācija), oficiāli par karjeras noslēgumu paziņojusi arī Gabriela Koukalova (Čehija), kura veselības problēmu dēļ izlaida iepriekšējās divas sezonas. Karjeru noslēgusi arī divkārtējā olimpiskā čempione sprintā un olimpiskā čempione masu startā Anastasija Kuzmina (Slovākija).

Vīrieši

Martēns Furkads biatlonā dominēja septiņas sezonas pēc kārtas, taču iepriekšējā sezona Francijas biatlonistam neizdevās. M.Furkads nemaz īsti nespēja iesaistīties cīņā par uzvaru kopvērtējumā un sezonu beidza priekšlaikus. Par Pasaules kausa izcīņas kopvērtējuma uzvarētāju iepriekšējā sezonā pārliecinoši kļuva norvēģis Juhanness Tinness Bē. Abi arī ir galvenie pretendenti cīņā par uzvaru šīs sezonas kopvērtējumā.

Veselības problēmu dēļ iepriekšējo sezonu priekšlaikus noslēdza pieredzējušais Vācijas biatlonists Simons Šemps, kurš ir apņēmības pilns sasniegt labākus rezultātus šosezon. Biatlonista karjeru turpina arī cits pieredzējis biatlonists Lukass Hofers (Itālija).

Par Ķīnas vīriešu izlases galveno treneri kļuvis Ūle Einars Bjerndālens (Norvēģija), kurš karjeru noslēdza 2018. gadā. Darja Domračeva (Baltkrievija) kļuvusi par Ķīnas sieviešu izlases galveno treneri. Pērn decembra nogalē abi jau karjeras noslēgušie biatlonisti visai sekmīgi startēja komercmačos Gelzenkirhenē (Vācija).

Biatlona apritē atgriezušies uz laiku no dalības sacensībās atstādinātie Kazahstānas vadošie biatlonisti.
Pērn biatlonista karjeru noslēdza Antons Šipuļins (Krievija), sezonas izskaņā punktu karjerai pielika arī Simons Furkads (Francija).

Pāru jauktā stafete

Šoreiz pāru jauktajai stafetei vairākas komandas pieteiktas spēcīgos sastāvos, kas sola aizraujošas sacensības. Norvēģijas komandas sastāvā Marte Olsbu-Reiselanna un Vetle Šosta Kristiansens, Austriju pārstāvēs Liza Terēza Hauzere un Julians Eberhards, Franciju - Žulija Simona un Simons Destjē, Zviedriju – Hanna Ēberja, Sebastians Sāmuelsons, Vāciju – Franciska Proisa un Eriks Lesers. Pāru jauktajai stafetei pieteiktas 26 komandas.

Jauktā stafete

2 x 6 un 2 x 7.5 kilometru jauktajā stafetē startēs 25 komandas, starp kurām arī Latvijas komanda ar Ievu Pūci, Jūliju Matvijenko, Aleksandru Patrijuku un Robertu Slotiņu sastāvā.

Par favorītēm uzskatāmas Francija, Norvēģija, Vācija un Itālija. Stafetēs startēs arī abi iepriekšējās sezonas Lielu kristāla globusu ieguvēji Vīrere un J.T.Bē, kā arī M.Furkads, Mekereinena, Vitoci un citi vadošie biatlonisti.

Jauktās stafetes norisināsies sestdienas pēcpusdienā (attiecīgi 14:10 un 16:00 pēc Latvijas laika), tiešraide Eurosport 1, LTV 7 un internetā.

Izlase1. posms2. posms3. posms4. posms
FrancijaEmonjēBeskonaFijons-MajēM.Furkads
NorvēģijaTandrevolaEkhofaT.BēJ.T.Bē
VācijaHorhlere K.HermaneŠempsDolls
ŠveiceGasparina S.HekiVegersFinello
ItālijaVitociVīrereHofersVindišs
ZviedrijaPēšoneBroršoneNelīnsPonsiluoma
ČehijaPuskarčīkovaDavidovaMoravecsKrčmāržs
UkrainaSemerenko Vi.BlaškoPrimaLesjuks
KrievijaJurlova-PerhtaMironovaMališkoLoginovs
KanādaMoseraBenksaBurnoteGovs S.
AustrijaŠvaigereInnerhofereLeitnersLandertingers
IgaunijaGaimaTalihermaErmitsSīmers
ASVĪgenaRīdaNordgrēnsHovs
BaltkrievijaAlimbekovaKrivkoBočarņikovsSmoļskis
SomijaEderaMekereinenaSepeleHīdensalo
SlovākijaFialkova I.Fialkova P.HasillaOtčenāšs
PolijaHojniša-StaregaŽukaGužiksŠčureks
LatvijaPūceMatvijenkoPatrijuksSlotiņš

2019./2020. gada biatlona sezonas kalendārs

DatumsSacensībasNorises vieta
30. novembris - 8. decembrisPK 1. posmsEstešunda (Zviedrija)
13.-15. decembrisPK 2. posmsHohfilcene (Austrija)
19.-22. decembrisPK 3. posmsGranbornana (Francija)
9.-12. janvārisPK 4. posmsOberhofa (Vācija)
15.-19. janvārisPK 5. posmsRūpoldinga (Vācija)
23.-26. janvārisPK 7. posmsPokļuka (Slovēnija)
13.-23. februārispasaules čempionātsAntholca-Anterselva (Itālija)
26. februāris – 1. martsEiropas čempionātsOtepē (Igaunija)
5.-8. martsPK 7. posmsNove Mesto (Čehija)
12.-15. martsPK 8. posmsKontiolahti (Somija)
20.-22. martsPK 9. posmsHolmenkollena (Norvēģija)

Jauktā stafete 2019./20. sezonā

DatumsPosmsNorises vietaZeltsSudrabsBronza
30. nov.1.Estešunda
30. nov.1.Estešunda
25. jan.6.Pokļuka
25. jan.6.Pokļuka
13. feb.Antholca-Anterselva
20. feb.Antholca-Anterselva
15. mar.8Kontiolahti
15. mar.8Kontiolahti

Pasaules kausa izcīņa, 1. posms (Estešunda)

DatumsLaiksDisciplīnaZeltsSudrabsBronza
30. nov.14:10pāru jauktā stafete
30. nov.16:002 x 6 km + 2 x 7.5 km jauktā stafete
1. dec.13:3010 km sprints vīriešiem
1. dec.16:307.5 km sprints sievietēm
4. dec.17:1520 km individuālā distance vīriešiem
5. dec.17:2015 km individuālā distance sievietēm
7. dec.18:304 x 7.5 km stafete vīriešiem
8. dec.16:304 x 6 km stafete sievietēm

  +4 [+] [-]

, 2019-11-30 08:00, pirms 4 gadiem
Mūsu līderi jau sāk taupīties!!!

  -1 [+] [-]

, 2019-11-30 08:35, pirms 4 gadiem
visi var tik ne Letiņi. Viens apslimis, otrs vienkārši negrib. Nu var saprast arī viņus. Jēga skriet un plēsties ja pārējā komanda ir ar tūrisma piesitienu. Diez vai kāds no pārējiem sportistiem būs kaut tuvumā punktiem..

  +3 [+] [-]

, 2019-11-30 08:40, pirms 4 gadiem
No utopijas par dāmu stafetes komandu līdz realitātei bez pāru stafetes... Saprotu, Bendika pēc slimības. Bet varbūt varēja taču ielikt to meiteni, kura rīt nestartēs sprintā, ielikt pāru stafetē kopā ar Misi, kuram arī nav paredzēts starts sprintā. Daudz punktu Nāciju kausam jau nedabūtu, 20-30, bet varbūt sezonas beigās tie izrādītos noderīgi, it īpaši vīru komandai.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-30 08:45, pirms 4 gadiem
Rastorgujevam jēga startēt būtu tikai tad, ja piedalītos Bendika. Ielikt Rastiju jauktās stafetes 3.posmā? Šķiet, ka varbūtība, ka mūsu dāmas līdz tam nenoņems, ir mazāka par 50 pret 50 (bez nievām un apvainojumiem, vienkārši tāda ir reālā situācija). Pūcei ugunskristības PK. Par Matvijenko lielāka pārliecība, vismaz šaušanas ziņā.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-30 10:50, pirms 4 gadiem
Kamēr dāmām diegan lielas pārmaiņas (vairākas beidz karjeru), tikmēr kungiem viss pa vecam (vismaz starp vadošajiem sportistiem)...
cerēsim, ka būs arī kādi patīkami pārsteigumi no latviešiem

  +2 [+] [-]

, 2019-11-30 10:51, pirms 4 gadiem
Nav ko stresot par LV, labāk vienkārši priecāties, ka biatlona sezona ir sākusies

  +1 [+] [-]

, 2019-11-30 11:12, pirms 4 gadiem
Kaut kur pa ausu galam dzirdēju, ka Martēns esot nometis kādus 8 kg no sava svara. Tā ir taisnība?

  +2 [+] [-]

, 2019-11-30 11:22, pirms 4 gadiem
Beidzot biatlons sāksies!

  +1 [+] [-]

, 2019-11-30 12:48, pirms 4 gadiem
Kāds nezin kur priekš ārzemēm kāds live stream ir?

  +1 [+] [-]

, 2019-11-30 13:07, pirms 4 gadiem
LA Clippers rakstīja: Kāds nezin kur priekš ārzemēm kāds live stream ir?
Biatlona mājaslapa

     [+] [-]

, 2019-11-30 14:13, pirms 4 gadiem
Latvija kã bieži taupãs?? Nesaprotami?!