Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Sporta Centners nosver prēmijas Latvijas sportā

Sporta Centners
Sporta Centners

Sporta Centners nosver prēmijas Latvijas sportā
Foto: Dmitrijs Suļžics/f64

Jūsu padevīgais kalps vakar iemeta acu pāri Latvijas sporta ikgadējo prēmiju sarakstiņā. Arī šoreiz acenes nebija vajadzīgas, jo tajā atrodamie skaitļi bija pietiekami lieli, un dažubrīd pat lika asaru dziedzeriem darboties uz pilnu jaudu. Gan no smiekliem, gan no skumjām, gan no pretējo emociju kontrastiem.

Nacionālā sporta padome kopumā par izciliem sasniegumiem sportā 2015. gada nogalē un 2016. gadā atbalstīja 207 naudas balvu piešķiršanu sportistiem, viņu treneriem un apkalpojošajam personālam. Kopumā no bagātās Izglītības un zinātnes ministrijas vēl bagātākajām iekšējām rezervēm ir paredzēts izmaksāt 974 364 eiro. Atkārtošos – par izciliem sasniegumiem sportā.

Lai saskaitītu sporta izcilības un to trenerus, Sporta Centners ņēma talkā gluži aizvēsturiskus atribūtus – papīra lapu un pildspalvu. Lai ietaupītu vietu un pielāgotos mūsdienu tendencēm, tika nolemts izmantot tikai iniciāļus. Tātad – KP (115 kg), DB (95 kg), ZG (84 kg), MB (85 kg), MŠ (84 kg), LIA (62 kg), MD (78 kg), OM (101 kg), MP (68 kg), ASx2 (92 kg + 64 kg), JŠ (89 kg), EC (70 kg), ZS (94 kg), JP (62 kg), AG (62 kg), RK (53 kg), AP (104 kg)... Atceroties tēvutēvu darbarīkus, pirksti pavēsajā dzīvoklī knapi bija iesiluši, kad Sporta Centneram aptrūkās zināšanu par Latvijas sporta izcilniekiem. Nu labi, kādu noteikti būs gadījies aizmirst, bet… Jābūt taču vēl vairākiem!

Noguris no savas nekompetences, Sporta Centners dusmās meta pildspalvu pret sienu, bet gandrīz balto lapu saplēsa sīkās jo sīkās driskās tā, ka pār rakstāmgaldu nobira 207 niecīgi papīrīši. Paņēmis rokās prēmiju sarakstu, viņš bija gatavs atzīt sakāvi, jo, gadiem ritot, atmiņas uzlabošanai vairs nelīdz arī medikamenti.

Kā gan citādi, lai Sporta Centners būtu aizmirsis par RK (85 kg) izcīnīto uzvaru Pasaules kausa kopvērtējumā kamanu suņu sportā. Citviet gan atrodama informācija, ka šo sasniegumu guvusi viņa meita GK (65 kg), taču nebūsim sīkumaini, jo nauda paliek ģimenē – viens(-a) saņem prēmiju kā sportists, bet otrs(-a) kā treneris. Kopā 6 403 eiro.

Piemirsusies bija arī otrā vieta gaisa kaujās komandām pasaules čempionātā F2 lidmodeļu sportā. AP (82 kg), VK (75 kg) un ĒK (95 kg) katram pienākas pa 3 202 naudiņām, bet trenerim VP (83 kg) un apkalpojošajam darbiniekam KP (79 kg) – katram pa 2401 eiro. Un kur tad vēl pirmā vieta pasaules čempionātā raķešu kosmiskā modelisma sportā, par ko MB (80 kg) tiek piešķirti 7 115 eiro, bet viņa trenerim AB (77 kg) un apkalpojošajam darbiniekam KP (tam pašam, kurš apkalpo arī lidmodeļu sportu) – pa 1778 eiro. Mazākas summas nopelnījuši vēl divi sportisti, kurus arī trenē AB un apkalpo KP. Kopumā Latvijas Aerokluba pārstāvji par izciliem sasniegumiem sportā nopelnījuši 30 841 eiro.

Sporta Centneram bija piemirsušies vēl vairāki aizgājušā gada izcilnieki – trešās vietas ieguvējs pasaules čempionātā taku orientēšanās sportā JR (74 kg, 2 561 eiro) un viņa trenere ZR (66 kg, 1 289), kā arī vairāku motoru sporta pārstāvju medaļas. Tāpat Sporta Centners ar novēlošanos vēlas sveikt LM (74 kg), kura kļuvusi par vienu no gados jaunākajām šķēpraidīšanas trenerēm pasaulē. Viņas audzēknim ZS šogad Amsterdamā padevās zelta cienīgs metiens. Daudzsološi!

Atkritis klubkrēslā un izdvesis dziļu, pazemības pilnu nopūtu, Sporta Centners pēc mirkļa uztrūkās kā no ļauna murga. Iedomājieties tik – ja par prēmiju piešķiršanu būtu jālemj viņam, nevis speciālistiem! Cik gan daudz sporta izcilnieku paliktu bez naudas balvām? Aprēķini uz ātru roku liecina, ka tādā gadījumā prēmijās būtu jāizmaksā par 57 448 eiro mazāk. „Kāda nolaidība,” grūtsirdīgi šūpodams galvu, nodomāja Sporta Centners.

P. S. Te nav nekādas paralēles ar reālo dzīvi - 100% autora fantāzija.

P. P. S. Kā jau tas pienākas īstenam smagsvaram, “Sporta Centners” pie saviem pienākumiem ķēries nopietni, un solās Sportacentrs.com redakcijā iegriezties ar lielāku vai mazāku, bet regularitāti. Solīts makā ne vienmēr krīt, taču kā savulaik teica kāds R. Epše: “Kā var nesolīt?!” Smagsvars sola portāla lasītājus ar savām fantāzijām turpmāk aplaimot visai regulāri. Viņš gan nav algots portāla autors, tāpēc nāk un iet, kad grib.

1 2 48 komentāri

     [+] [-]

, 2016-12-01 10:12, pirms 7 gadiem
Pasaules čempionātā raķešu kosmiskā modelisma sportā... nu vismaz labāk, nekā raķetes pulēšanas sportā, kas ir iecienītākais sporta veids starp daudziem sportacentrs.com lasītājiem

  -1 [+] [-]

, 2016-12-01 10:20, pirms 7 gadiem
man garšo pankūkas.

  +3 [+] [-]

, 2016-12-01 10:44, pirms 7 gadiem
Labs raksts autor! Tā turpināt!

  +1 [+] [-]

, 2016-12-01 10:57, pirms 7 gadiem
Raksta autors labāk būtu pielicis saiti uz vietu, kur var aplūkot tās prēmijas, nevis tikai bārstījies ar ironiju un sarkasmu.

  -1 [+] [-]

, 2016-12-01 11:17, pirms 7 gadiem
Te ir jāsmejas vai jāraud? Vai vispār nav jālasa šis murgs? Smieklīgi nav, taisnības arī nav un interesanti jau nu pavisam noteikti, ka nav.

  +1 [+] [-]

, 2016-12-01 11:25, pirms 7 gadiem
Tabulu neatradu, bet, šķiet, ka šajā rakstā ir visi:

Anektētajā Krimā zēģelējušais Preiss netiek pie...

Mjā, daudz absurdu pozīciju. Lidmodeļu un raķešu modeļu hobijs, izrādās, tiek pielīdzināts un pat pārspēj daudzus olimpiskos sporta veidus. Raķešu pasaules čempionam 7000 eur, tikpat arī Žaļimam/Dambim par 3. vietu PK kopvērtējumā. Eiropas rallijkrosa čempionam Baumanim 2500. Latvijas "In-Line" hokeja federācijai piešķirti 12800, Lakrosa federācijai 8500, bet volejbola federācijai 10600. Handbola federācijai, kuras izlase gandrīz tika uz PČ, piešķirts 0,00.

Ja arī pārējās sfērās mūsu valstī līdzekļi tiek dalīti tikpat absurdi, tad nav jābrīnās par valstī esošo situāciju.

     [+] [-]

, 2016-12-01 11:27, pirms 7 gadiem
ekspertu eksperts rakstīja: Te ir jāsmejas vai jāraud? Vai vispār nav jālasa šis murgs? Smieklīgi nav, taisnības arī nav un interesanti jau nu pavisam noteikti, ka nav.
Jāsmejas caur asarām.

  -1 [+] [-]

, 2016-12-01 12:33, pirms 7 gadiem
SC pieņēmis darbā to slimo cilvēciņu, kurš te vienmēr par sevi kā ekspertu runā no Imperiona biroja?

     [+] [-]

, 2016-12-01 12:42, pirms 7 gadiem
blah rakstīja: SC pieņēmis darbā to slimo cilvēciņu, kurš te vienmēr par sevi kā ekspertu runā no Imperiona biroja?
diez vai. drīzāk "slimais cilvēciņš", kas pirms dekādes ar līdzīgām rubrikām publicējās Sporta Avīzē, pieteicies uzlabot sportacentra rakstu vidējo līmeni.

     [+] [-]

, 2016-12-01 12:47, pirms 7 gadiem
Man viens pazīstamais arī izcīnīja pirmās vietas PČ raķešu modelismā(gadus atpakaļ), bet viņam par to maksāja 50-200(galvenokārt iestādes pārstāvis) vai vispār neko, jo viņš neko nerakstīja! Šobrīd atliek uzrakstīt un tev par to maksā tūkstošus.. Konkurence ir 100x pieaugusi, vai kurš skaļāk bļauj- tam vairāk tiek?

Dažos portālos rakstīja, ka raķešu modelisms noderēs 100 veidos, bet tā gluži gan nebūs, jo tās uzlabos tavas prasmes amatniecībā, bet pasaulē tās sacensības tāds hobijs vien ir!

Nevaram runāt par izciliem sasniegumiem sportā, ja pietiek ar 5 gadiem vai mazāk un sacensības, kas nepiesaista nevienu lielu kompāniju vai investoru!
Startējot raķešu modelismā- tu nevari nokļūt pie "lielajām zivīm", jo "lielās zivis" to vienkārši neapmeklē..

     [+] [-]

, 2016-12-01 12:51, pirms 7 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Raksta autors labāk būtu pielicis saiti uz vietu, kur var aplūkot tās prēmijas, nevis tikai bārstījies ar ironiju un sarkasmu.
g4.delphi.lv

mūsdienās viss ir brīvi pieejams

     [+] [-]

, 2016-12-01 14:21, pirms 7 gadiem
asinsdesa rakstīja: diez vai. drīzāk "slimais cilvēciņš", kas pirms dekādes ar līdzīgām rubrikām publicējās Sporta Avīzē, pieteicies uzlabot sportacentra rakstu vidējo līmeni.
Neesmu lietas kursā, kurš tas būtu, ņemot vērā, ka Sporta Avīzi nekad neesmu lasījis, bet nu pseidonīms izvēlēts interesants, raksts arī vairāk uz 1. aprīli velk.
Arī pašu raksta jēgu grūti izprast, vai tiešām autors uzskata ka tikai tāpēc, ka "kosmiskā modelisma sports" ir kaut kas īsti nezināms un līdz galam neizprotams, tad viņiem prēmijas par sasniegumiem nepienākas un jādod tikai vieglatlētiem utt? Ņemot vērā, ka neviens viņus tā jau nesponsorē, tad šīs prēmijas varbūt arī pat ir vienīgie naudas līdzekļi, ko viņi iegūst. Protams, sadalījums tur ir neproporcionāls, bet nejau, ka vispār nav pelnījuši.

  +1 [+] [-]

, 2016-12-01 14:33, pirms 7 gadiem
blah rakstīja: Neesmu lietas kursā, kurš tas būtu, ņemot vērā, ka Sporta Avīzi nekad neesmu lasījis, bet nu pseidonīms izvēlēts interesants, raksts arī vairāk uz 1. aprīli velk.
Arī pašu raksta jēgu grūti izprast, vai tiešām autors uzskata ka tikai tāpēc, ka "kosmiskā modelisma sports" ir kaut kas īsti nezināms un līdz galam neizprotams, tad viņiem prēmijas par sasniegumiem nepienākas un jādod tikai vieglatlētiem utt? Ņemot vērā, ka neviens viņus tā jau nesponsorē, tad šīs prēmijas varbūt arī pat ir vienīgie naudas līdzekļi, ko viņi iegūst. Protams, sadalījums tur ir neproporcionāls, bet nejau, ka vispār nav pelnījuši.
Raķešu modelisms ir skolnieku/studentu hobijs!
Startē tur arī pieaugušie, bet par to nav jāmaksā tūkstoši, jo to neapmeklē industriju pārstāvji, bet tikai citi interesenti!
Savā ziņā U-18 EČ basketbolā ir daudz prestižāks, jo to apmeklē basketbola industrijas pārstāvji!

     [+] [-]

, 2016-12-01 14:39, pirms 7 gadiem
intp rakstīja: Raķešu modelisms ir skolnieku/studentu hobijs!
Startē tur arī pieaugušie, bet par to nav jāmaksā tūkstoši, jo to neapmeklē industriju pārstāvji, bet tikai citi interesenti!
Savā ziņā U-18 EČ basketbolā ir daudz prestižāks, jo to apmeklē basketbola industrijas pārstāvji!
Izlasi pēdējo teikumu, kā rakstīju, tad sadalījums ir neproprocionāls un nepienākas tūkstoši, bet kā tu vai autors vari izlemt par to ka viņiem vispār nepienākas ne cents?

     [+] [-]

, 2016-12-01 14:46, pirms 7 gadiem
blah rakstīja: Izlasi pēdējo teikumu, kā rakstīju, tad sadalījums ir neproprocionāls un nepienākas tūkstoši, bet kā tu vai autors vari izlemt par to ka viņiem vispār nepienākas ne cents?
Kur es rakstīju, ka nekas nepienākas?
Skolniekam, studentam vai entuziastam nemaksā tūkstošus- vai tas būtu ASV vai Āfrikā!
Iespējams ASV apmaksā studijas, bet par to īsti neesmu pārliecināts!

     [+] [-]

, 2016-12-01 14:51, pirms 7 gadiem
intp rakstīja: Kur es rakstīju, ka nekas nepienākas?
Skolniekam, studentam vai entuziastam nemaksā tūkstošus- vai tas būtu ASV vai Āfrikā!
Ko tad tu man kaut ko pārmet un ar izsaukuma zīmēm centies iestāstīt par hobijiem, ja mūsu domas sakrīt? Kā jau minēju, tad nav jāmaksā tūkstoši, bet aizmirst arī nedrīkst, kā autors rakstā minējis, ka viņš daudzus atstātu bez naudas balvām...

     [+] [-]

, 2016-12-01 14:58, pirms 7 gadiem
blah rakstīja: Izlasi pēdējo teikumu, kā rakstīju, tad sadalījums ir neproprocionāls un nepienākas tūkstoši, bet kā tu vai autors vari izlemt par to ka viņiem vispār nepienākas ne cents?
Ir tūkstošiem cilvēku ar visdažādākajiem hobijiem. Ja ari viņi visi sāks rakstīt iesniegumus, lai piešķir prēmijas pašu organizētās sacensībās? Paspiest roku, iedod goda rakstu -tas būtu maksimums, uz ko viņi varētu pretendēt no valsts.

     [+] [-]

, 2016-12-01 14:58, pirms 7 gadiem
blah rakstīja: Ko tad tu man kaut ko pārmet un ar izsaukuma zīmēm centies iestāstīt par hobijiem, ja mūsu domas sakrīt? Kā jau minēju, tad nav jāmaksā tūkstoši, bet aizmirst arī nedrīkst, kā autors rakstā minējis, ka viņš daudzus atstātu bez naudas balvām...
Neko nepārmetu! Vienkārši skolniekiem/studentiem nedrīkst dot lielas summas, jo tad viņš prasīs vēl! Nebūs progresa tālāk un prasīs naudu no valsts, jo viņam pienākas.
Mana bērnība bija līdzīga(ļoti agrā vecumā), bet pat tās naudas summas ar savu darbu nopelnīju!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-12-01 15:14, pirms 7 gadiem
Papētīju. Raķešņiekiem ir astoņas ieskaites klases un tas mūsu trio piedalījās piecās vai sešās no tām. Katrā klasē 10-15 valstu komandas.

     [+] [-]

, 2016-12-01 15:15, pirms 7 gadiem
HMB-RESTART2 rakstīja: Suuds!!!
Ko Tu kā eksperts par to domā? Tikai, lūdzu, bez tā, ko Tu vakar esi ēdis un šodien izkakājis...!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-12-01 15:22, pirms 7 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Ir tūkstošiem cilvēku ar visdažādākajiem hobijiem. Ja ari viņi visi sāks rakstīt iesniegumus, lai piešķir prēmijas pašu organizētās sacensībās? Paspiest roku, iedod goda rakstu -tas būtu maksimums, uz ko viņi varētu pretendēt no valsts.
Un kā tu zini ka pēc gadiem 10 tas "hobijs" pēkšņi netiks iekļauts OS? Un tad visi pēkšņi sāks plātīt rokas, kā tad tā, ka mums nav neviena, kas varētu startēt, jo pirms 10 gadiem valsts noignorēja un neiedeva kaut vai 100eur. Nav runa par tūkstošiem, bet atzinību kā tādu un nejau diplomu, ar kuru var noslaucīt otru galu. Plus tie tomēr ir pasaules čempionāti, nevis pašmāju čaļi, entuziasti savācās krogā, sāka lidmodeļus būvēt un tad prēmijas prasīja.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-12-01 15:29, pirms 7 gadiem
Kāpēc Madarai nav NEKAS par DL..?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-12-01 15:34, pirms 7 gadiem
Kāpēc parabobslejistiem par PČ medaļam neko neiedeva?

  +1 [+] [-]

, 2016-12-01 15:55, pirms 7 gadiem
HMB-RESTART2 rakstīja: Puche, zinu ka tu lasi Biroja analiizi, ko doma? Mosh varam kopaa veidot kaadu analitisko raidijumu?
Šitais labs, pārrēcos

     [+] [-]

, 2016-12-01 16:05, pirms 7 gadiem
blah rakstīja: Un kā tu zini ka pēc gadiem 10 tas "hobijs" pēkšņi netiks iekļauts OS? Un tad visi pēkšņi sāks plātīt rokas, kā tad tā, ka mums nav neviena, kas varētu startēt, jo pirms 10 gadiem valsts noignorēja un neiedeva kaut vai 100eur. Nav runa par tūkstošiem, bet atzinību kā tādu un nejau diplomu, ar kuru var noslaucīt otru galu. Plus tie tomēr ir pasaules čempionāti, nevis pašmāju čaļi, entuziasti savācās krogā, sāka lidmodeļus būvēt un tad prēmijas prasīja.
Problēma ir tajā, ka jēdziens „čempionāts” ir nonivelēts, jo pasaulē ir desmitiem tūkstošu nodarbju, kurās notiek dažādi čempionāti u.tml. Un tepat Latvijā kādi tik čempionāti nenotiek. Vai kāds hobijs ir labāks par kādu citu tikai tāpēc, ka ir izveidojusies kaut kāda organizācija, kas lieto skaļo vārdu „federācija” un „čempionāts”? Raķešņieki pa visiem kopā saņēma 16433 eur, bet aviomodelisti 14408 eur. Tie ir tūkstoši, nevis simboliski 100 eur.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-12-01 16:12, pirms 7 gadiem
ice F-1 rakstīja: Kāpēc Madarai nav NEKAS par DL..?
Komercmačs!
1 2 48 komentāri