Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: "Warriors" kruīza kontrolē pa NBA šoseju - pagaidām bez bremzēm

Rolands Eliņš

Viedoklis: "Warriors" kruīza kontrolē pa NBA šoseju - pagaidām bez bremzēm
Lūks Voltons un Stefens Karijs
Foto: AFP/Scanpix

Nacionālā basketbola asociācija šobrīd pieredz divus vēsturiskus notikumus – „76ers” 18 zaudējumu katastrofu un „Warriors” 18 uzvaru brīnumu. Abas komandas pirmo savstarpējo spēli aizvadīs tikai janvāra beigās, taču šajā materiālā nedaudz plašāk par pašreizējās NBA čempiones „Warriors” sasniegumu recepti un trenera Lūka Voltona unikālo situāciju.

„Warriors” otro sezonu pēc kārtas uzsākusi ar debitantu galvenā trenera pozīcijā, jo Stīvs Kers veselības problēmu dēļ šobrīd nav kopā ar komandu. Viņa vietā galvenā trenera pienākumus pilda Lūks Voltons, kas jaunās sezonas sākumu daudziem lika sagaidīt ar skepsi par „Warriors” varējumu. Tika piesaukti argumenti, kā „čempionu paģiras”, salīdzinoši grūtais kalendārs, Voltona pieredzes trūkums un pat izskanēja, ka „Warriors” iepriekšējā sezonā vienkārši paveicies. Visiem šiem argumentiem bija savs pamats, taču tūlīt jau sāksies pirmais ziemas mēnesis, bet Voltons joprojām nav piedzīvojis pirmo zaudējumu.

Tiesa, šeit gan jāpiemin arī fakts, ka Voltons savā bilancē nav ierakstījis arī pirmo uzvaru. NBA likumi statistikas uzskaitē ir strikti, un tie nosaka, ka komandas uzvaras un zaudējumi tiek ieskaitīti galvenajam trenerim, nevis viņa pagaidu aizvietotājam. Proti, ja kāds pēc trim gadiem paskatīsies Voltona CV, tad 2015./2016. gada sezonā viņš redzēs bilanci 0-0 un novembra mēneša labākā Rietumu konferences trenera balvu. Jo tiešām kāds šaubās, ka šo pēc apmēram nedēļas pasniegto balvu varētu neiegūt Voltons?

Pašreizējo sistēmu par muļķīgu nosaucis arī pats Kers, uzsverot, ka, lai arī turpina konsultēties ar treneru kolektīvu, varas grožus uzticējis Voltonam, kurš strādā ar komandu treniņos un pieņem lēmumus spēles laikā. Var, protams, teikt, ka nav liela māka sākumsastāvā izvēlēties Stefenu Kariju un Kleju Tompsonu, kā arī dot rīcības brīvību Dreimondam Grīnam. Taču pavisam cita lieta ir uzturēt līgas piekto efektīvāko aizsardzību, likt komandai vidēji spēlē izdarīt 30(!!!) rezultatīvas piespēles un parūpēties, lai savu artavu uzvarās sniedz arī rezervisti, kā piemēram, Leandru Barbosa, Īens Klārks un Marīss Speitss. Voltona dēļ NBA arī gatavojas mainīt savus likumus un vismaz izskata iespēju sezonas sākumā gūtās uzvaras ierakstīt Voltona bilancē.

Lielisks piemērs ir pēdējā spēle pret „Kings” – Herisons Bārnss tajā nespēlēja traumas dēļ (un nespēlēs vēl vismaz trīs mačus), taču uz rezervistu soliņa tika atrasts Brendons Rašs, 30 gadus vecs aizsargs, kurš visā pagājušajā sezonā kopā guva 30 punktus. Pret „Kings” Rašs trāpīja pāris tālmetienus trešās ceturtdaļas sākumā, un minūtes pārtraukumā Voltons sagaidīja viņu ar smaidu un piedāvāja komandai kombināciju „Lifta durvis”, kura parasti tiek izmantota Karija atbrīvošanai uz tālmetienu līnijas, proti, izvēlētajam spēlētājam izskrienot starp diviem partneriem, kuri uzreiz sastājas kopā, radot nelielu mūri aizsarga priekšā. Karijs un pārējie uzreiz piekrita šīs kombinācijas izspēlei, pēc kuras Rašs iemeta vēl vienu tālmetienu, „Oracle Arena” uzsprāga ovācijās, un „Kings” nokārtām galvām padevās jau trešās ceturtdaļas izskaņā, kamēr Rašs noslēdza spēli ar 16 punktiem.

Tieši pretinieku demoralizācija ir būtisks aspekts „Warriors” sasniegumos, un tā bieži tiek paveikta jau pašā spēles sākumā., Pirmo ceturtdaļu „Warriors” vidēji uzvar ar 5.1 punkta pārsvaru, trāpa četrus tālmetienus un gūst 30.3 punktus. Nevienai citai komandai pirmajā ceturtdaļā nav vairāk par vidēji 27 punktiem vai 2.6 precīziem tālmetieniem... Tas savukārt bieži vien noved pie mierīgām spēles galotnēm, kurās līderi var noskatīties no rezervistu soliņa (šosezon Karijs nav izgājis laukumā jau piecās ceturtajā ceturtdaļās), kas savukārt ļauj viņiem būt svaigākiem nākamās spēles sākumā, un sākas viss no gala.

Rezultatīvākās komandas pirmajā ceturtdaļā

V.KomandaPunktiVidējais pārsvarsSezonas bilance
1.Warriors30.3+5.118-0
2.Kings26.8+0.56-12
3.Bulls26.4+1.89-5
4.Thunder26.4+1.411-6
5.Bucks26.4+0.86-11
6.Hornets26.4+0.410-7

Protams, taisnība arī tiem, kas piemin veiksmes faktoru. No „Warriors” uzvaru rekorda nebūtu ne miņas, ja „Clippers” vai „Nets” būtu kaut attāla nojausma, kā pareizi pabeigt spēles – „Clippers” pamanījās izsēt pat 23 punktu pārsvaru, bet „Nets” galotnē pieļāva vairākas taktiskas kļūdas pēc kārtas un Bruks Lopess netrāpīja uzvaras metienu no groza apakšas. Ja paspēlējas ar skaitļiem un ierēķina „Warriors” zaudējumus šajās veiksmes spēlēs, kā arī norēķina tās divas trīs spēles, kad metieni nekrita un uzvara nāca grūtā, līdzvērtīgā cīņā, tik un tā sanāks iespaidīgs uzvaru procents virs 80%. Savukārt brīžus, kad viss iet no rokas, izcili raksturo 50 punktu uzvara pār sīksto Memfisu.

Taisnība arī, ka „Warriors” salīdzinoši ilgi izvairījusies no nopietnām traumām. Tagad komandas triecienpiecinieks Karijs-Tompsons-Igudala-Bārnss-Grīns uz laiciņu izjaukts, kas ir labas ziņas visām pārējām 29 NBA komandām. Voltons šo piecinieku izmantoja reti, 18 sezonas spēlēs kopā tam sniedzot 64 minūtes spēles laika. Taču šis trieciensastāvs laukumā dodas brīžos, kad tas nepieciešams, realizē 63% tālmetienu un šajās 64 minūtēs jeb mazāk nekā pusotrā spēlē uzvarējis pretiniekus ar 220:129.

NBA efektīvākie sastāvi

V.SastāvsKomandaMin.Rez.+/-
1.Bārnss-Karijs-Grīns-Igudala-TompsonsWarriors64220:129+91
2.Poups-Dramonds-Iljasova-Džeksons-MorissPistons330691:631+60
3.Grifins-Džordans-Pols-Rediks-StīvensonsClippers146359:307+52
4.Delavedova-Džeimss-Lavs-Tompsons-ViljamssCavaliers3492:44+48
5.Feltons-Metjūzs-Novickis-Pačulija-ViljamssMavericks92228:181+47

Karija statistika, protams, ir fantastiska. Noturot pašreizējo tempu (18 spēlēs 90 tālmetieni), viņš sezonu pabeigs ar 410 precīziem tālmetieniem. Pašreizējais rekords pieder pašam Karijam un ir 286... Atsevišķās diskusijās parādījušās pat tik šķietami absurdas runas, ka Karijs pagaidām tēmē ne tikai uz MVP atkārtojumu, bet arī sezonas progresējušākā spēlētāja balvu, šādu vēl nebijušu iespēju piesaucis arī Herisons Bārnss. Taču, par spīti Karija, Tompsona un Grīna statistikai un slavai, komandas īstais līderis joprojām sāk spēli uz rezervistu soliņa.

Andrē Igudala pirms pievienošanās „Warriors” bija zināms kā augsta līmeņa aizsargs, spēcīgs dankeris un rezultatīvs spēlētājs viduvējās komandās, kurš tikai reizi pārvarēja play-off pirmo kārtu, proti, tā arī neko neuzvarēja. Šobrīd Zelta Štata komandā Igudala ir teju bīstamākais ierocis, kurš iznāk no slēpņa brīžos, kad tas nepieciešams, neitralizējot pretinieku līderi un uzņemoties atbildību tad, kad arī Karijs un Tompsons kautrīgi skatās viens uz otru. Ne velti Igudala ir finālsērijas MVP, un šo rindu autors viņam novēl arī šīs sezonas labākā rezervista balvu, kas gan diez vai notiks, jo statistika Igudalam nav nemaz tik spēcīga, ja vien neskaita 48% precizitāti tālmetienos.

Runājot par „Warriors” rekordiem, arvien biežāk tiek piesaukta 1996. gada pavasaris, kad Čikāgas „Bulls” noslēdza regulāro sezonu ar bilanci 72-10. Sapņot, protams, var un vajag, taču lai apjaustu šī rekorda svaru, minēšu šādu piemēru – pat ja „Warriors” uzvar pilnīgi visās spēlēs līdz Zvaigžņu spēles pārtraukumam februārī, viņiem tik un tā vajadzēs atlikušajā laikā bilanci 20-10. Šādu uzvaru skaitu par pašsaprotamu nevar saukt neviena komanda, turklāt „Warriors” pēdējā pusotrā mēnesī būs 20 spēles ar Rietumu konferences komandām, no kurām vairums tobrīd droši vien plēsīsies par pēdējām pieejamajām play-off pozīcijām.

Labākās regulārās sezonas NBA vēsturē

SezonaKomandaBilance
1995./96.Bulls72-10
1971./72.Lakers69-13
1996./97Bulls69-13
1966./67.76ers68-13
1972./72.Celtics68-14
2014./15.Warriors67-15

Savukārt tuvākā nākotnē „Warriors” sagaida septiņu spēļu izbraukums, kurš sākas šonakt Jūtā un kurā būs jāspēkojas ar piecām komandām ar šobrīd pozitīvu uzvaru bilanci. Neviena no šīm komandām gan netiek pieskaitīta titula pretendentēm, taču pamazām uz to tiecas „Pacers”, kura ar teicamo Polu Džordžu priekšgalā uzvarējusi piecās spēlēs pēc kārtas, šajā periodā vidēji pretinieku grozā sadragājot 114 punktus.

„Šis ir NBA – jebkurā spēlē jebkurš var uzvarēt jebkuru,” par uzvaru sērijas turpinājumu sacīja Voltons. „Lai šajā līmenī cerētu uz uzvaru atsevišķā spēlē, tajā ir jāparāda attiecīgs sniegums un koncentrēšanās. Ja mēs to izdarīsim un demonstrēsim augstvērtīgu basketbola kvalitāti, tad jā, varam uzvarēt vēl ilgi. Taču tiklīdz sāksim gaidīt, ka uzvaras nāks pašas no sevis, tas viss beigsies.”

Voltona teikto var nedaudz precizēt, proti, „Warriors” šobrīd nevis koncentrējas uzvarām, bet gan izbauda spēli un ar savu iedvesmu nonāk pie uzvarām. "Warriors" spēlē ar skaistām kombinācijām, nekautrējās izdarīt divas un trīs liekas piespēles vēl brīvākam spēlētājam un brīžīem gandrīz vai nepiespiesti un ar smaidu pazobojas par pretinieku, iemetot tālmetienu pāri īpaši centīgam aizsargam. Teorētiski visiem ir zināmi pretlīdzekļi – asa un pat rupja spēle aizsardzībā pret Kariju, aktīva mainīšanās sedzamajiem uz tālmetienu līnijas, spēles tempa piebremzēšana un dažreiz spiediens uz groza apakšu, sodot „Warriors” par viņu īso sastāvu. Tas ir teorētiski, bet praksē ir „Warriors” 18-0.

”Warriors” septiņu spēļu izbraukums

DatumsLaiksPretiniece
1.124:00Jazz (8-7)
3.122:00Hornets(10-7)
6.120:00Raptors (11-7)
7.121:00Nets (4-13)
9.122:00Pacers (11-5)
12.122:30Celtics (9-8)
13.123:30Bucks (6-11)

Izmantotie resursi:
NBA.com
ESPN: The Worldwide Leader in Sports

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2015-11-30 16:30, pirms 8 gadiem
Daņila Fox rakstīja: uzreiz ka experts passaku ,garsvielas nebūs čempioni kepniem būs bārda
Ka normāls cilvēks saku - ej āārsteties

  +3 [+] [-]

, 2015-11-30 16:31, pirms 8 gadiem
P.S paldies par rakstu

  +2 [+] [-]

, 2015-11-30 16:33, pirms 8 gadiem
Nebrinisos ja varetu tiesi nakamaja spele pakrist pret vienu no ligas labakajam def komandam Jazz.

     [+] [-]

, 2015-11-30 16:42, pirms 8 gadiem
4emsis rakstīja: Ka normāls cilvēks saku - ej āārsteties
Vnk kā cilvēks saku +++Daņilam pūš garām....

  +3 [+] [-]

, 2015-11-30 16:45, pirms 8 gadiem
Vnk Warriors!! Tiesi un butiski warriors!!

     [+] [-]

, 2015-11-30 16:46, pirms 8 gadiem
Bet ta komanda,kura sogad uzvares wariorus,ja uzver,tad ta ari ieies vesture
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-11-30 16:49, pirms 8 gadiem
Šajā izbraukumā aiz Jazz/Raptors vai Pacers GSW 1x šosezon kritīs.. :/
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-30 16:56, pirms 8 gadiem
Doomy1990 rakstīja: kādas garšviela.. WTF.. galīgi sapīpējies spaisu?
kaut ko nejauc ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-30 17:30, pirms 8 gadiem
Ja noturēs šo sēriju dzīvu arī pēc šī izbraukuma, tad būšu ļoti pārsteigts...
Jau šonakt būs smags pārbaudījums pret "Jazz"!

  +3 [+] [-]

, 2015-11-30 17:55, pirms 8 gadiem
„Šis ir NBA – jebkurā spēlē jebkurš var uzvarēt jebkuru,” par uzvaru sērijas turpinājumu sacīja Voltons."
Izņemot 76ers...

     [+] [-]

, 2015-11-30 19:22, pirms 8 gadiem
Tiesi Igoudala ir nesavtiiguma paraugs, kad nepieciesams panems uz sevi, pelniits MVP!
GSW parraksta vesturi un mums ir iespeja buut tas lieciniekiem, tapat kaa 90os bija iespeja veerot bulls dominanci ar MJ prieksgalaa.

  +5 [+] [-]

, 2015-11-30 20:15, pirms 8 gadiem
Nekas, Godzingis Warriors apturēs

  +1 [+] [-]

, 2015-11-30 20:45, pirms 8 gadiem
kā jau pirms laiciņa bija zināms - GSW labs kalendārs un ļoti reāli aizrullēt līdz 29 spēlei, kad pretī CLE
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-12-01 03:04, pirms 8 gadiem
zigiss rakstīja: kā jau pirms laiciņa bija zināms - GSW labs kalendārs un ļoti reāli aizrullēt līdz 29 spēlei, kad pretī CLE
un tad ka Cavs ?

     [+] [-]

, 2015-12-01 07:06, pirms 8 gadiem
No „Warriors” uzvaru rekorda nebūtu ne miņas, ja „Clippers” vai „Nets” būtu kaut attāla nojausma, kā pareizi pabeigt spēles
Taču, par spīti Karija, Tompsona un Grīna statistikai un slavai, komandas īstais līderis joprojām sāk spēli uz rezervistu soliņa.'

KO tu tur fantazē, tā tu vari mammai stāstīt savas domas, te tomēŗ centies būt objektīvāks.
igijs varbūt ir komandas sirds, bet ne līderis

     [+] [-]

, 2015-12-01 07:07, pirms 8 gadiem
ventilators rakstīja: un tad ka Cavs ?
Te veloprojām ir cilvēki, kas domā ka cavs ir baigais drauds warioriem