Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Paralimpiskā čempione Dadzīte: "Gribētos, lai mainītos attieksme pret mums"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Paralimpiskā čempione Dadzīte: "Gribētos, lai mainītos attieksme pret mums"
Diāna Dadzīte un Dirks Pasivans viesojas vācu televīzijā
Foto: swrmediathek.de

Riodežaneiro paralimpiādes čempione šķēpmešanā un bronzas medaļniece diska mešanā Diāna Dadzīte (30) intervijā žurnālam "Ir" norāda, ka Latvijā ir slikta attieksme pret cilvēkiem ar veselības traucējumiem. Pēc paralimpiskajām spēlēm lidostā notika fantastiska sagaidīšana, bija vērts izcīnīt medaļas.

"Kāpēc kāds domā, ka paralimpiskajiem sportistiem ir vieglāk nekā veselajiem?" prasa paralimpiādes atklāšanas karognesēja Diāna Dadzīte, kura ceturto gadu pārvietojas ratiņkrēslā. Strādā, trenējas un dzīvo Vācijā, bet vienmēr paliks Latvijas pilsone. "Interneta komentāros kāds mani nosauca par pseidoatlēti. Bet es strādāju, turklāt sešas stundas dienā trenējos!"

Paralimpiete uzskata, ka pret cilvēkiem ar veselības traucējumiem Latvijā izturas aizvainojoši. Kāpēc atšķirībā no citu valstu atlētiem latviešu olimpiešiem un paralimpiešiem nebija vienādi tērpi? Diāna savulaik Latvijā nav varējusi iegūt invaliditāti tikai tāpēc, ka Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija atteicās pieņemt atsevišķus dokumentus, kas bija angļu valodā. "Gribētos, lai mainītos attieksme pret mums," vairākas reizes atkārto paralimpiskā medaļniece.

Savulaik bez veselības traucējumiem sāka spēlēt ratiņbasketbolu, jo izveidojās attiecības ar ratiņbasketbola komandas puisi. 2012. gada 5. maijā notika auto avārija, pēc kuras Diāna zaudēja iespēju staigāt. 2013. gadā pievērsās arī vieglatlētikai. "Man paveicies, ka ir garas rokas un spēcīgi pleci. Jātrenē kakla muskuļi, pleci, tricepsi. Jābūt stingrai plaukstai, lai šķēps rokā neļurinās. Treneris [Zigfrīds Vēgners] teica - ja es staigātu, būtu viena no sešām septiņām pasaules labākajām šķēpmetējām."

2016. gada paralimpiskajās spēlēs Diāna Dadzīte izcīnīja zeltu šķēpmešanā un bronzu diska mešanā. "Bija forša sajūta, kad starptautiskajās lidostās latvieši nāca klāt un gribēja nofotografēties. Sagaidīšana Rīgas lidostā bija fantastiska. Jā, bija vērts cīnīties par medaļām," atzīst izcilniece, kura pirms tam ieguva paralimpisko zeltu arī Eiropas čempionāta lodes grūšanā.

Lai būtu labākā, viņa trenējas un dzīvo Vācijā, kur ir arī ratiņbasketbola kluba "Rollis Trier 1985" valdes locekle un atbild par attiecībām ar sponsoriem. Jau ilgāku laiku Diāna Dadzīte ir kopā ar "Doneck Dolphins Trier" komandas biedru Dirku Pasivanu. Septembrī abi viesojās Vācijas televīzijas kanāla SWR raidījumā. Paralimpiskajās spēlēs Diāna ar lieliem panākumiem pārstāvēja Latviju, savukārt Dirks bija viens no labākajiem ratiņbasketbolistiem Vācijas izlasē.

Izmantotie resursi:
Žurnāls "Ir"

     [+] [-]

, 2016-09-30 18:57, pirms 8 gadiem
Kungs uz foto ir Dadzītes bojfrends?