Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Jaunzēlande pret lauvām: otrā sērija

Jaunzēlande pret lauvām: otrā sērija
Īram Džonatanam Sekstonam ir "lielo spēļu" spēlētāja reputācija. Vai viņš spēs komandu pavilkt arī šoreiz? Foto: PA Wire/PA Images

Sestdien, plkst. 10:35 pēc Latvijas laika, visi regbija fanu skati būs pavērsti Velingtonas virzienā, kur Jaunzēlandes izlase atkal uzņems Britu un īru lauvas. Trīs spēļu sērijas pirmo spēli All Blacks uzvarēja ar 30:15, un tas nozīmē, ka lauvām atkāpšanās ceļa vairs nav.

Pat Jaunzēlande nav neuzvarama

Abu komandu pirmais duelis 12 gadu laikā regbija gardēžiem nelika vilties. Emocijas tika uzkurinātas jau pirms spēles, kad Sers Ians Makgīhans - speciālists, kurš lauvas vadījis četrās tūrēs - publicēja vēstuli, kurā uzrunāju spēlētājus ar vārdiem: "Jūs pārstāvat pasaulē lieliskāko regbija komandu!" Savukārt All Blacks sērijas atklāšanai bija izvēlējušies savu agresīvāko haku - "Kapa O Pango" - un nevis tradicionālo "Ka Mate".

Lauvas pārsteidza tos, kas prognozēja, ka komanda spēlēs piesardzīgu un nedaudz garlaicīgu britu regbiju. Abas komandas demonstrēja teicamu sniegumu aizsardzībā, taču svaru kausus par labu mājiniekiem nosvēra momentu realizācija. Regbija analītiķi uzsvēra, ka Jaunzēlande izmantoja visas trīs savas piezemējumu gūšanas izdevības, savukārt lauvām tādas tika saskaitītas pat piecas, bet izmantotas - tikai divas.

Sērijas pirmā spēle pasvītroja aksiomu, ka neuzvaramu komandu nav, un tāda nav pat varenā Jaunzēlandes izlase, kas triumfējusi iepriekšējās divās Pasaules kausa izcīņās. Taču, lai vīrus melnā uzvarētu, izaicinātājiem ir jāparāda savs labākais sniegums. To lauvas pirmajā spēlē neizdarīja. Cits jautājums - vai savā labākajā formā bija Jaunzēlandes izlase, kam tā bija tikai otrā spēle šogad?

Diskusijas raisīja arī tiesāšana. Lauvu dresētājs Vorens Getlands neslēpa neapmierinātību ar galvenā tiesneša dienvidafrikāņa Jako Peipera atsevišķiem lēmumiem, par ko gan vēlāk atvainojās. Taču intrigu maisam galu atsēja Peipera tautietis, bijušais tiesnesis Džonatans Kaplans, kurš savā slejā laikrakstā "Telegraph" norādīja uz labvēlīgo attieksmi pret All Blacks. Pēc Kaplana domām, mājiniekiem daudz kas ticis piedots vai arī nav ticis ievērots. Sērijas otro spēli tiesās Francijas arbitrs Žeroms Garsess.

Minimālas, taču būtiskas izmaiņas virknējumos

Jaunzēlandes izlasei spēle pret lauvām prasīja upurus. Savainojumu dēļ to priekšlaicīgi pabeidza aizsardzības balsti Raiens Krotijs un izlases vicekapteinis Bens Smits. Viņus sērijas otrajā spēlē neredzēsim. Tāpat izplatīts paziņojums, ka spēkošanās pret lauvām secen ies hukeram Deinam Koulam - raugi, viņš nepaspēšot atlabt no savainojuma, lai piedalītos kaut vienā spēlē. Žēl, jo vienam no pasaulē spožākajiem spēlētājiem vēl vienas izdevības spēlēt pret Britu un īru lauvām nebūs. Pieredzējušos Smitu un Krotiju aizvietos mazliet cita tipa spēlētāji Antons Linarts-Brauns un Vaisake Naholo. Spoži, individuāli meistarīgi un teju vai reaktīvi spēlētāji, bet - ar daudz mazāku starptautisku spēļu pieredzi. Koula pozīcijā labi sevi apliecināja Kodijs Teilors, kurš izcēlās ar piezemējumu.

Vorens Getlands pirms sērijas atklāšanas spēles saņēma kritiku par atsevišķu velsiešu iekļaušanu pamatsastāvā, par spīti blāvajam sniegumam tūres gaitā. Runa bija par Liamu Viljamsu, Džonatanu Deivīsu un Alunu Vinu Džounsu, taču visi trīs apklusināja kritiķus sērijas pirmajā spēlē un saglabājuši vietu pamatsastāvā arī otrajai spēlei. Sevišķi spilgti bija Viljamss un Deivīss, kuri vairākkārt izjauca šķietami necaurejamo melno sienu.

Brīvā pussarga jeb desmitā numura funkcijas sērijas atklāšanas spēlē bija uzticētas Ouvenam Farelam, taču šoreiz iespēja tiks dota pieredzējušajam īram Džonatanam Sekstonam. Ar šo lēmumu tiek atjaunota abu Īrijas pussargu Mareja un Sekstona saikne 9. un 10. numuru pozīcijās. Tieši Mareja-Sekstona saikne ielika pamatakmeni Īrijas izlases uzvarai pār Jaunzēlandi pērnā gada novembrī.

Savukārt otrajā līnijā līdzās komandas pieredzējušākajam dalībniekam Džounsam spēlēs jaunākais spēlētājs Itodže. Vieta pamatsastāvā šoreiz atradusies arī kapteinim Semam Varbortonam, kurš šajā tūrē savu labāko sniegumu vēl nav parādījis.

Sērijas otrā spēle būs "būt vai nebūt" mačs lauvām. Zaudējuma gadījumā trešajā spēlē atliks vien cīnīties par prestiža uzvaru. Tiesa, arī tādu nav izdevies izcīnīt kopš 1993. gada.

Pavērošanas vērta ir arī abu treneru ķermeņu valoda spēļu laikā. Gan Jaunzēlandes trenerim Hansenam, gan lauvu dresētājam Getlandam šī tūre ir ārkārtīgi svarīga. Hansenam lauvu piesmiešana ir pēdējā spēcīgā motivācija - pārējais viss jau ir uzvarēts. Savukārt Getlandam kā trenerim nekad nav izdevies uzvarēt savu dzimteni. Ar Velsas izlasi plāni allaž bijuši lieli, bet - aprāvušies. Ar lauvām pašaik iet tajā pašā virzienā...

Komandu sākumsastāvi

Jaunzēlande: 1. Dž. Mūdijs, 2. K. Teilors, 3. O. Frenks, 4. B. Retaliks, 5. S. Vaitloks, 6. Dž. Keino, 7. S. Keins, 8. K. Rīds (c), 9. Ā. Smits, 10. B. Barets, 11. R. Joani, 12. S.B. Viljamss, 13. A. Linarts-Brauns, 14. V. Naholo, 15. I. Degs.

Britu un īru lauvas: 1. M. Vunipola, 2. Dž. Džordžs, 3. T. Fūrlongs, 4. M. Itodže, 5. A.V. Džounss, 6. S. Varbortons (c), 7. Š. O'Braiens, 8. T. Faletau, 9. K. Marejs, 10. Dž. Sekstons, 11. E. Deilijs, 12. O. Farels, 13. Dž. Deivīss, 14. E. Votsons, 15. L. Viljamss.