Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Maijs ir lapu mēnesis - vai "Ventspils" uzplauks?

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Viedoklis: Maijs ir lapu mēnesis - vai "Ventspils" uzplauks?
"Ventspils" pēc Virslīgas titula nodrošināšanas 2014.gadā
Foto: Romāns Kokšarovs (f64)

Ja kāds cītīgi seko Latvijas futbola kalendāram, tad ievēros, ka maijs būs dikti sasprings un sarežģīts mūsu čempionei - futbola klubam "Ventspils". Vai Jurģa Pučinska padotie to izturēs?

Kā teikts zintnieks.lv, maijs ir trešais kalendārā pavasara mēnesis un pirmo pērkona negaisu un ievziedu laiks. Lapu mēnesī salapo koki un zied dārzi. Nedēļu pēc tam, kad bērziem saplaukušas lapas, var stādīt kartupeļus. Ziedu mēnesis ir pirmo ēdamo pavasara sēņu laiks. Bisītes, lāčpurni un ķēvpupi tradicionāli ir tās sēnes, ar kurām sākas sēņu vasara. Maija sākumā sāk dziedāt lakstīgala un grieze griezt, bet ap 8.maiju arī vālodze sauc.

Tad nu neviļus rodas jautājums - vai "Ventspils" kā komanda uzziedēs, vai Jurģis Pučinsks iestādīs kartupeļus, kas nesīs labu ražu, un vai komandas spēlētāji nesajauks ēdamās sēnes ar indīgajām? Šādi jautājumi rodas ne tikai sarežģītā kalendāra dēļ, bet arī tāpēc, ka līdz šim "Ventspils" spēlējusi smagnēji. Labākās spēles laikam jau bija pret "Spartaku" Virslīgā (2:0) un "Daugavpili" kausā (3:0), secinājumus neļāva izteikt mačs ar "Mettu" (3:0, pie 0:0 nevainīgā situācijā 32.minūtē studenti bumbu iesita savos vārtos), bet pret "Gulbeni" (2:1), "Daugavpili" Virslīgā (1:1) un "Spartaku" kausā (1:1, 11m 3:1) tieši sniegums bija tāds, kāds bija.

Aizstāvot "Ventspili", jāsauc sekojoši argumenti: 1) visu izšķir rezultāti (Virslīgā "Ventspilij" ar 3-1-0 ir 10 punkti, un tikpat daudz pirms 5.kārtas ir vēl tikai "Liepājai", savukārt kausā iekļūts finālā), 2) tas ir "Ventspils" rokraksts - bieži vien komanda Pučinska vadībā šķietami mokās, bet, parādot raksturu, izturību un pacietību, gandrīz vienmēr pamet laukumu paceltām galvām, uzvarētāju lomā. Abi argumenti ir tiesīgi dzīvot, tomēr, kā allaž, gribas no mūsu labākajām futbola komandām prasīt vairāk un vairāk, turklāt, redzot sniegumu, man patiešām nav pārliecības, ka arī maijā plauks tikpat jauki rezultāti.

Tai pašā laikā uzsvēršu - lai kādā secībā būtu jāspēlē ar pretiniekiem, galu galā Virslīgā tāpat visi būs ar katru tikušies četras reizes, un "Ventspils" gadījumā pat ne tie izcilākie rezultāti maijā (nu, piemēram, uzvara un divi zaudējumi) neko dižu nesabojās, un dzeltenzilie joprojām būs pretendenti uz zeltu. Jāņem taču vērā, ka šogad vairākas vadošās komandas ir spēkos līdzīgas, un nevar pieprasīt no "Ventspils" izcilu uzvarēto spēļu īpatsvaru. "Liepāja" un "Skonto", tāpat "Jelgava", "Spartaks" un šogad arī "Daugavpils" atrodas tai pašā planētā.

Turklāt "Ventspils" maija maratoniņš maršrutā "Skonto-Liepāja-Jelgava" nebūs unikāls - Virslīgas sezonā tas atkārtosies vēl trīs reizes (periodos 28.jūnijs-19.jūlijs, 23.augusts-11.septembris un 25.oktobris-7.novembris), un katru reizi tās varēs saukt par izšķirošām spēlēm. Būtiskā atšķirība gan ir tāda, ka šoreiz, maijā, pa vidu "iekrīt" arī kausa fināls ar "Jelgavu" - nav šaubu, ka tas būs nepiekāpīgs karš par trofeju, būs milzīgs spēku un emociju patēriņš, nervu šūnu un emociju iznīcināšana. "Ventspils" maija "maratons" kļūtu kaut par dažiem kilometriem īsāks, ja Virslīgas spēle ar "Jelgavu", kas paredzēta 16.maijā (kausa fināls 20.maijā), tiktu pārcelta - līdzīgi vismaz "Skonto" un "Jelgava" rīkojās pirms gada, pārceļot savus Virslīgas mačus. Pats gan ceru, ka šoreiz tas netiks darīts - futbols ir ne tikai aizraujoša spēle, bet arī vienlaikus gladiatoru cīņa. Gribu redzēt, kā mūsu čempioni (un arī jelgavnieki!) to iztur. Ja stādi augstākos mērķus, tas jāspēj izturēt. Šeit piebildīšu, ka esmu runājis ar abu klubu "nometnēm", un pagaidām izskatās, ka minētā 16.maija spēle netiks pārcelta.

"Ventspils" kalendārs maijā

DatumsSpēle
4.maijsVentspils - Skonto
10.maijsLiepāja - Ventspils
16.maijsVentspils - Jelgava
20.maijs*Ventspils - Jelgava

* - kausa fināls.
** - lai šo mini kalendāru "neatšķaidītu", apzināti nepieliku 28. un 31.maija spēles.

Lai intrigu padarītu vēl spilgtāku, "Ventspils" un maija sakarā ir vēl kāds stāsts. Arī pagājušajā sezonā "Ventspils" rezultātu ziņā uzsāka lieliski, toreiz izcīnot 12(!) uzvaras 12 pirmajās kārtās. Tas notika no marta beigām līdz maija beigām. Taču tad 29.-31.maijā norisinājās Baltijas kauss, tajā Latvijas izlasi pārstāvēja nebijuši plašs "Ventspils" futbolistu loks, un komanda iekrita pamatīgā bedrē. Sekoja 0:2, 0:1, 0:0, 0:2, 0:1, 1:1. Šī melnā sērija notika jūnijā, nevis maijā un, kas daudz svarīgāk, šoreiz nav bijusi situācija, ka "Ventspils" kājbumbistiem jāstrādā melnās miesās divās frontēs, tomēr fakts kā tāds - pat izcilākās uzvaru sērijas var ne tikai pārtrūkt, bet gan aiziet pilnīgi pretējā galējībā. Toreiz mazāk nekā mēneša laikā "Ventspils" 12 punktu pārsvars pār "Skonto" (rīdziniekiem gan bija divas spēles rezervē) pārvērtās par piecu punktu deficītu (plus "Skonto" rezervē viena spēle).

Kā vienmēr koks ar diviem galiem - no vienas puses jau minēju, ka neko katastrofālu "Ventspils" maijā nevar izliet, no otras puses gadās trakas sērijas, kas visu apgriež kājām gaisā. Atbildot uz materiāla virsrakstā izkliegto jautājumu, prognozēšu, ka šoreiz nebūs ne 3-0-0, ne 0-0-3, bet "kaut kas pa vidu". Laikam jau svarīgākais "Ventspilij" attiecībā uz Virslīgu ir nospēlēt kvalitatīvi un krietni labāk nekā līdz šim, lai ar pozitīvu skatu lūkotos nākotnē - titula liktenis, visticamāk, izšķirsies rudenī.

Arī "Ventspils" vārtsargs Vitālijs Meļņičenko godīgi atzīst, ka līdz šim, kaut arī kalendārā cita starpā bija spēles ar pastarītēm "Mettu"/LU un "Gulbeni", vieglas pastaigas nav bijušas. Taujāts, kā "Ventspils" tiks galā ar maiju, viņš man sacīja: "Es teikšu tā, ka pat līdz šim "uz papīra" grūtajam maija kalendāram mums klājies ļoti grūti. Nevar teikt, ka mums kāda spēle ir bijusi viegla. Ar jebkuru pretinieku līdz šim klājies smagi, jo visi pret mums noskaņojas jo īpaši. Mums nebija viegli arī ar "Gulbeni" ["Ventspils" uzvarēja ar 2:1, uzvaras vārtus gūstot tikai 72.minūtē - aut.]. Skaidrs, ka nākamā spēle ar "Skonto" būs smaga, un visas šīs maija spēles būs vēl lielāks pārbaudījums. Tomēr mūs šādi pārbaudījumi nebiedē, un mūs apmierinās tikai uzvaras. Centīsimies parādīt labu spēli."

Noslēgumā atgādināšu kādu faktu - Pučinska vadībā kopš 2012.gada "Ventspils" ieguvusi divus čempiones titulus 2013. un 2014.gadā (savukārt 2012.gadā pārņēma komandu maijā, komandai atrodoties 4.vietā, un aizveda līdz bronzai), kā arī 2013.gadā ieguva Latvijas kausu, bet šogad fināls vēl priekšā (2012.gadā, atnākot Pučinskam, komanda jau bija no turnīra izstājusies). Tātad Pučinska kontā trīs no pieciem iespējamajiem tituliem, plus drīzumā kausa fināls. Maijā uzzināsim, vai Jurģim būs fantastisks 4/6 vai joprojām ļoti labs 3/6.

Tas gan 20.maijā, bet jau šodien Virslīgā Latvijas futbola klasika - "Ventspils" pret "Skonto"!

P.S. Sveicu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā!

     [+] [-]

, 2015-05-04 07:01, pirms 9 gadiem
Uzziedēs ka pojene

  +1 [+] [-]

, 2015-05-04 07:58, pirms 9 gadiem
Piekrītu autoram,šis mēnesis būs īstā pārbaude FK Ventspils gatavībai sezonas pirmajai pusei,kur it kā būtu jāieliek pamati uzvarai čempionātā.Par kausu cits stāsts un par to vēlāk. Ventspilī šodien saulains,lai arī rīts dzestrs.Priecīgus visiem svētkus!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-05-04 10:38, pirms 9 gadiem
Sveiciens visiem 4.maija svētkos.
Nekas ar to VEN nebūs. Šodien niča un pēc 6dienām zāģis. Piedod, algun!
Bet tā to redz liepājnieki.
Bet visu jau noteiks Karaliskais Apaļums un apeja ar to, ne mēs fanātiņi.

     [+] [-]

, 2015-05-04 20:19, pirms 9 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Sveiciens visiem 4.maija svētkos.
Nekas ar to VEN nebūs. Šodien niča un pēc 6dienām zāģis. Piedod, algun!
Bet tā to redz liepājnieki.
Bet visu jau noteiks Karaliskais Apaļums un apeja ar to, ne mēs fanātiņi.
Liepāja ir labi ieskrējusies, bet noteikti kādā mirklī nobuksēs un būs spēles kā pret Jelgavu kausa pusfinālā. Bet starp pirmo 6nieku domājams, ka spriedze vēl ilgi nemazināsies, ja vienīgi kurzemnieki neatraujas no visiem pārējiem!