Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Masa: "Agrāk F1 piloti brauca kā vecmammas"

Juris Grīns
Juris Grīns

Masa: "Agrāk F1 piloti brauca kā vecmammas"
Foto: AP/Scanpix

Brazīliešu autosportists Felipe Masa atzīst, ka 2017. gada "Formula 1" mašīnas atkal bijis patīkami pilotēt un vairs nav novērota iepriekšējās sezonās ierastā prakse, kad ar tām braukt bijis daudz vieglāk.

"Es viennozīmīgi atcerēšos, ka ar 2017. gada mašīnu bija patīkami braukt," saka Masa, kurš savu ilgo karjeru F1 čempionātā jau noslēdzis. "Braucot ar šo formulu, ir patīkamas sajūtas gan fiziski, gan no centrbēdzes spēka ietekmes. Domāju, ka, lai ar šo mašīnu nobrauktu labu apli, ir jābūt kārtīgam pilotam, nevis tā kā pagātnē, kad riepas vienā brīdī pārstāja strādāt vai arī bija jābrauc kā vecmammai. Tagad jābrauc kā pilotam."

Masa atzīst, ka iepriekš līdzīgas sajūtas bijušas pirms apmēram desmit gadiem: "Līdzīgi bija ap 2006., 2007. vai 2008. gadu vai vēl agrāk. Šī mašīna spēj pieņemt visu, tāpēc pilotam ir jāriskē un jābrauc kārtīgi, agresīvā manierē."

Masa "Formulā 1" debitēja 2002. gadā "Sauber" komandā, vēlāk pārstāvot arī "Ferrari" un "Williams". Viņam bijusi iespēja sacīkstēs startēt gan ar V10 un V8 atmosfēriskajiem motoriem, gan V6 turbo dzinējiem, kas tiek izmantoti kopš 2014. gada. Sportists pauž, ka lielākā problēma, ko aizvien nav izdevies atrisināt - apdzīšanas.

"Domāju, ka vienīgais, kas vēl būtu jāmaina - jāsaprot, kā mašīnas braukšanas laikā varētu sekot cieši viena otrai," atzīst Masa. "Piespēdējspēks var būt tāds kā šobrīd, bet ir vajadzīgs gaiss. Ja braucot aiz priekšā esošās mašīnas nav gaisa, zūd piespēdējspēks un tiek zaudēta saķere ar asfaltu. Jaunajiem F1 īpašniekiem ir jānoskaidro, kā jāizmaina mašīnas grīda vai citas lietas, lai tās varētu braukt ciešāk viena aiz otras, un tas būtu labi arī no šova viedokļa."

Nesen "Liberty Media" nāca klajā ar ideju pārbaudīt trases un mainīt to konfigurācijas gadījumos, kad apdzīšana ir apgrūtināta. Masa gan uzskata, ka trasēs nav lielākā vaina, daudz labāku efektu varētu panākt veicot izmaiņas mašīnām.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...

     [+] [-]

, 2017-12-29 09:17, pirms 6 gadiem
Un pirmā vecmamma bija pats Massa, tad Feteļš, un vēl daži. Visu laiku čīkst, ka kaut kas nav labi, ka kaut kas kaut ko nepareizi izdarīja, utt.
Ne velti 2001. N.Lauda teica, ka pēc datorizācijas ar formulu var pabraukt pat mērkaķis (pašam gan tik un tā sanāca šad un tad izslīdēt, lai pierādītu savu vārdu patiesību). Bet tu tam ir patiesība, un lielākā daļa gonkas izskatās it kā omes brauktu uz veikalu iepirkties un ja kāds mēģina apdzīt vai saasināt situāciju, tad pa radio iet vaļā tantu klačas.

     [+] [-]

, 2017-12-29 23:08, pirms 6 gadiem
Nu šķirba, ka šogad viņas nedila baigi (ar izņēmumiem posmos).

Un visur pa lielam 1. boksu taktika.

Bet, ja viņš salīdzināja ar laikiem, kad bija degvielas uzpildes un 2-3 piti, tad garām salīdzinājums. Jo tad no autiņiem spieda ārā max visas gonkas garumā. Bet tagad pusi brauc kā vecmamma, sataupi riepas, iebrauc pitos, un pēdējo posmu tad var uz max veikt.

Visu gonku tāpat šobrīd nevar uz max braukt.